Demeter Szilárdot bocsánatkérésre szólítja fel a Szépírók Társasága

vl | 2020. november 29. |

Európa Soros György gázkamrája Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója szerint, aki ezt az Origón megjelent pénteki publicisztikájában írta meg. Azóta írók (itt és itt), politikusok, zsidó szervezetek és a PIM egyik dolgozója is tiltakozott. Demeter egy ideig saját Facebook-oldalán védte állításait, majd november 29-én délelőtt közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben tovább érvelt cikke mellett, végül ugyanezen a napon a Magyar Nemzetnek juttatott el egy közleményt, amiben jelzi, visszavonja cikkét és törli Facebook-profilját. A Szépírók Társaságától kapott sajtóközleményt közöljük, amelyben bocsánatkérésre szólítják fel Demetert, új pályázat kiírását sürgetik:

"A Szépírók Társasága széles látókörű, elfogadó és egészséges iróniával rendelkező alkotók közössége. Ennek biztonságot adó, derűs tudatában olykor elkerülhetetlen aktuálpolitikai nyilatkozatainkat is igyekeztünk mindig ebben a szellemben megfogalmazni. Ugyanakkor Demeter Szilárd immár rendszeressé váló, egyértelműen provokatív megnyilvánulásai a mi türelmünket és kreativitásunkat is egyre inkább próbára tették az utóbbi időben, legutóbbi írása után pedig végképp lehetetlenné vált a méltányos mérlegelés is. Radikálisan felfokozni a szópárbajt oda vezet, hogy egyszer csak felserked az első vér. Az életveszélyes retorikai eszközrendszer, amihez Demeter most nyúl, még akkor is elfogadhatatlan, ha azt nyilvánvalóan és szánni valóan kétségbeesett megfelelési kényszer hívta elő a szerzőből. A valódi életüket valódi gázkamrákban vesztettek, a túlélők, a hozzátartozók, a nyelv, a humánus gondolat, az elfogadás és a felelősségvállalás iránti tisztelet sem engedi, hogy közös emberi tragédiánk önző publicisztikai eszközzé silányodjon egy felelőtlen politikus kezében. A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának utolsó nyilatkozata a rendszer hosszú és nehéz agóniájának egyik, nem első, de eddig legpenetránsabb, tünete.

A Szépírók Társasága 1) bocsánatkérésre szólítja fel Demeter Szilárdot, 2) magától értetődőnek tekinti, hogy a döntéshozók késlekedés nélkül kiírnak egy új, nyílt pályázatot a Petőfi Irodalmi Múzeum élére, és 3) javasoljuk egy kiegyensúlyozott összetételű szakmai bizottság létrehozását, amely segíthet újraépíteni a rövid idő alatt csatatérré váló magyarországi irodalmi-kulturális életet, az igazságosság, a szolidaritás és a közös felelősségvállalás nevében.

A Szépírók Társasága elnöksége

2020. november 29., Budapest
"
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Demeter Szilárd visszavonja írását, törli a Facebook-oldalát

Demeter Szilárd egy ideig saját Facebook-oldalán védte véleményét, majd az MTI-ben adott ki közleményt, végül visszavonta origós publicisztikáját és törölte profilját.

...
Hírek

Jászberényi: A holokauszt nem összehasonlítható semmivel

Jászberényi Sándor botrányosnak és kontraprokduktívnak tartka Demeter Szilárd megszólalását.

...
Hírek

Demeter Szilárd eltörölte a nyelvet, amikor egyenlőségjelet tett Európa és Hitler birodalma közé

Európát Soros György gázkamrájának nevezi Demeter Szilárd origós publicisztikájában, ami ellen tiltakoztak zsidó szervezetek, politikusok, PIM-esek, Schein Gábor véleménycikket írt. 

A hét könyve
Kritika
Gyönyörű regény a lányról, akinek két anyja volt
...
Podcast

Morcsányi Géza: “Az irodalom a szívre mért kibírhatatlan csapás” [Kötelező: Sorstalanság]

A kötelező olvasmányok közös könyveink, amiket aligha tudunk elkerülni életünk során. A Kötelező podcast legújabb részében Kertész Imre Sorstalanságáról beszélgetünk Morcsányi Gézával.

Még több olvasnivaló
...
Kritika

James Patterson és J.D. Barker első közös krimijükben rögtön bevágják az olvasót a mélyvízbe

A madártollas gyilkosságokban a nyomok minduntalan egyfelé mutatnak, és a mocskos kis titkok szép lassan mind napvilágra kerülnek.

...
Nagy

Királynak lenni sosem volt életbiztosítás

Király! – A magyar uralkodók véresen komoly históriája címmel írt könyvet a magyar királyokról Benedek Szabolcs. Interjúnkban szóba került az uralkodással járó kockázat, a nők szerepe és a Trónok harca, és kiderült az is, vajon melyik királyunkat mellőzi az utókor emlékezete.

...
Nagy

A pandémia alatt csak a pandémiáról lehet írni?

Milyen lesz az életünk, ha egyszer vége lesz a pandémiának? Mennyire lesz hangsúlyos a vírus és a karantén témája az irodalomban később? Ezeket a kérdéseket járták körbe a Dekameron-projekt című novelláskötet bemutatóján. 

...
Kritika

Jü Hua regénye megmutatja, milyen volt az élet fél évszázada Kínában

Kína egyik legismertebb kortárs írójának könyve egy kínai parasztember tragédiákkal teli életének bemutatása. Az Élni az elmúlt idő, a vissza nem térő ifjúság, az elherdált lehetőségek, az elveszített családtagok, a keserves tapasztalatok derűs, belenyugvó, mégis torokszorító összegzése.

...
Nagy

Simon Stålenhag: A technológia a túlélés eszköze lehet, de meg is ölhet minket

Kérdeztük a műveiben fellelhető gyerekkori emlékekről, arról, hogy lehet valami egyszerre retro és futurisztikus, hogyan kapcsolódik könyve az E.T-hez és azt is megtudhatjuk, szerinte mi kell ahhoz, hogy megbirkózzunk a klímaváltozással. Interjú.

...
Nagy

Sorsválasztás az irodalomban – Könyves válaszok Popper gondolataira

Az életünk determináltságát, az irányításban nekünk jutó részt vizsgálta Popper Péter Hogyan választunk magunknak sorsot? című könyve, a témában ugyanakkor rengeteg szépirodalmi mű is íródott, ezek közül mutatunk meg most párat!

Hírek
...
Alkotótárs

Mastercard® Alkotótárs: új alkotói ösztöndíj indul el

...
Nagy

A 100 éves Pilinszky elektróra pulzál, lüktet, mint a szívdobogás

...
Hírek

Esterházy Péter születésének évfordulójára 40 plakát kerül ki Óbudán

...
Hírek

Óriás könyvespolc lett a Bethesda Gyermekkórház betonkerítéséből

...
Hírek

Mire gondolt a költő? – Provokatív kisfilmet készített a Vates költészet napjára

...
Hírek

Nyáry Krisztián híres költők első verseit osztotta meg költészet napján

...
Hírek

Tverdota György az Editről: A szöveg nem József Attilától származik

...
Hírek

Filmes mozaikokból rakták össze Pilinszky János Átváltozás című versét

...
Hírek

Nézz bele Pulitzer József titkos kódfüzetébe!