Demeter Szilárdot bocsánatkérésre szólítja fel a Szépírók Társasága

vl | 2020. november 29. |

Európa Soros György gázkamrája Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója szerint, aki ezt az Origón megjelent pénteki publicisztikájában írta meg. Azóta írók (itt és itt), politikusok, zsidó szervezetek és a PIM egyik dolgozója is tiltakozott. Demeter egy ideig saját Facebook-oldalán védte állításait, majd november 29-én délelőtt közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben tovább érvelt cikke mellett, végül ugyanezen a napon a Magyar Nemzetnek juttatott el egy közleményt, amiben jelzi, visszavonja cikkét és törli Facebook-profilját. A Szépírók Társaságától kapott sajtóközleményt közöljük, amelyben bocsánatkérésre szólítják fel Demetert, új pályázat kiírását sürgetik:

"A Szépírók Társasága széles látókörű, elfogadó és egészséges iróniával rendelkező alkotók közössége. Ennek biztonságot adó, derűs tudatában olykor elkerülhetetlen aktuálpolitikai nyilatkozatainkat is igyekeztünk mindig ebben a szellemben megfogalmazni. Ugyanakkor Demeter Szilárd immár rendszeressé váló, egyértelműen provokatív megnyilvánulásai a mi türelmünket és kreativitásunkat is egyre inkább próbára tették az utóbbi időben, legutóbbi írása után pedig végképp lehetetlenné vált a méltányos mérlegelés is. Radikálisan felfokozni a szópárbajt oda vezet, hogy egyszer csak felserked az első vér. Az életveszélyes retorikai eszközrendszer, amihez Demeter most nyúl, még akkor is elfogadhatatlan, ha azt nyilvánvalóan és szánni valóan kétségbeesett megfelelési kényszer hívta elő a szerzőből. A valódi életüket valódi gázkamrákban vesztettek, a túlélők, a hozzátartozók, a nyelv, a humánus gondolat, az elfogadás és a felelősségvállalás iránti tisztelet sem engedi, hogy közös emberi tragédiánk önző publicisztikai eszközzé silányodjon egy felelőtlen politikus kezében. A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának utolsó nyilatkozata a rendszer hosszú és nehéz agóniájának egyik, nem első, de eddig legpenetránsabb, tünete.

A Szépírók Társasága 1) bocsánatkérésre szólítja fel Demeter Szilárdot, 2) magától értetődőnek tekinti, hogy a döntéshozók késlekedés nélkül kiírnak egy új, nyílt pályázatot a Petőfi Irodalmi Múzeum élére, és 3) javasoljuk egy kiegyensúlyozott összetételű szakmai bizottság létrehozását, amely segíthet újraépíteni a rövid idő alatt csatatérré váló magyarországi irodalmi-kulturális életet, az igazságosság, a szolidaritás és a közös felelősségvállalás nevében.

A Szépírók Társasága elnöksége

2020. november 29., Budapest
"
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Demeter Szilárd visszavonja írását, törli a Facebook-oldalát

Demeter Szilárd egy ideig saját Facebook-oldalán védte véleményét, majd az MTI-ben adott ki közleményt, végül visszavonta origós publicisztikáját és törölte profilját.

...
Hírek

Jászberényi: A holokauszt nem összehasonlítható semmivel

Jászberényi Sándor botrányosnak és kontraprokduktívnak tartka Demeter Szilárd megszólalását.

...
Hírek

Demeter Szilárd eltörölte a nyelvet, amikor egyenlőségjelet tett Európa és Hitler birodalma közé

Európát Soros György gázkamrájának nevezi Demeter Szilárd origós publicisztikájában, ami ellen tiltakoztak zsidó szervezetek, politikusok, PIM-esek, Schein Gábor véleménycikket írt. 

A hét könyve
Kritika
A Fényes Köztársaságban a dzsungelből érkező gyerekek az ártatlanság képzetét számolják fel
...
Nagy

Miért él ennyi hiedelem az ikrekkel kapcsolatban?

Alessandra Piontelli Ikrek a világban – Életük és az őket övező legendák című könyvében összefoglalta, mit tartanak az ikrekről a Föld különböző pontjain élő társadalmi csoportok. 

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

...
Nagy

Katonatisztnek szánták, humanista író lett belőle - Ottlik Géza 110

Száztíz éve, 1912. május 9-én született Budapesten Ottlik Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, műfordító, az Iskola a határon alkotója, többszörös magyar bridzsbajnok.

Hírek
...
Hírek

Margó: Idén is keressük a legjobb első prózakötetest!

...
Hírek

Dragomán György: A valódi emlékekben az ízek és illatok is kulcsfontosságúak

...
Hírek

Barabási Albert-László: A fake news terjesztője egy pici, de nagyon aktív kisebbség

...
Hírek

Az ukrán könyvkiadók a háború alatt sem álltak le a munkával

...
Szórakozás

Fodor Tamás legendás Élektráját nyíltszíni emlékpróbán láthatják a szerencsés kevesek

...
Hírek

Rowling hajdani illusztrációival jelenik meg a Harry Potter évfordulós kiadása

...
Gyerekirodalom

A gyerekek több szóval találkoznak a mesekönyvekben, mint egy hétköznapi beszélgetésben

...
Hírek

Könyvesblokk: Semmelweis, Knausgård és a kapuőrök

...
Hírek

Emléktáblát kapott Arany A walesi bárdokból ismert Montgomeryben

...
Hírek

Margaret Atwood szerint a kényszerszülés felér a rabszolgasággal

...
Szórakozás

Wells időgépét eléggé szeretik a fizikusok és a mérnökök

...
Szórakozás

David Duchovny a saját könyvét filmesíti meg