Tintin és a Hupikék törpikék utat találtak maguknak a belga útlevelekbe

Tintin és a Hupikék törpikék utat találtak maguknak a belga útlevelekbe

ro | 2022. február 07. |

Hétfőtől az új belga útlevelekben olyan közismert képregényfigurák alakjai jelennek meg, mint Tintin, Lucky Luke vagy a Hupikék törpikék. A rajzok egy része az eredeti képregényekből származik (ezek közé tartozik az 1954-es Tintin-sztori, a Felfedezők a Holdon), de akadnak olyanok is, amelyeket kimondottan az útlevélbe terveztek - ezek közé tartozik például a földgömböt tanulmányozó törp. A belga külügyminiszter, Sophie Wilmès azt mondta, hogy olyan rajzokat választottak, amelyek jól képviselik az országot, a művészetét, a kultúráját, és megmutatkozik általuk a tehetség és a humor.

-

A kiválasztott képeknél igyekeztek kerülni az ellentmondásosokat - hiába létezik például olyan képregény, amelyben Tintin Kongóba utazik, gyarmattartó világképe miatt ma már erősen problémásnak tartják. Ugyanígy nem kerülhetett be olyan kép az útlevelekbe, amelyeken Lucky Luke cigarettázik. A cowboy, akinek alakját 1947-ben alkotta meg Morris (Maurice de Bevere) amúgy 1988-ban leszokott a dohányzásról.

A képregény műfaja elképesztően népszerű Belgiumban, az első nagy dobás pedig épp a Tintin volt, amelyet 1929-ben alkotott meg Hergé, azaz Georges Remi. A törpök 1958-ban indultak világhódító útjukra, akkor jelent meg az első Hupikék törpikék-képregény Peyo, azaz Pierre Culliford tollából.

Michel Kichka belga-izraeli képregényrajzoló csodálatos ötletnek nevezte, hogy ezek a figurák utat találtak maguknak az útlevelekbe. Úgy nyilatkozott, hogy ezek a karakterek és a szellemiségük közel áll a belgák szívéhez, és nagy szerepet játszottak abban is, ahogyan például ő maga rajzol.

-

A belga külügyminisztérium fontosnak nevezte leszögezni, hogy alapvetően mégiscsak egy hivatalos dokumentumról van szó, amely 48 új biztonsági elemet tartalmaz. Tom Topol útlevélszakértő szerint hiába lesz szebb egy útlevél, a legfontosabb még mindig a biztonság, ráadásul az ilyen összetett vizuális elemeket tartalmazó iratokat hamisítani is sokkal nehezebb.

Forrás: Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Pert vesztettek a Tintin-örökösök

Képein egy francia festő a Tintin-képregények főszereplőjét képzelte újra Edward Hopper világában. Az örökösöknek ez nem tetszett, perre mentek. A francia bíróság a héten hozott ítéletet.

...
Általános cikkek

Problémás könyv a Tintin Kongóban

...
Hírek

27 ezer Marvel-képregényt olvasott el, könyvben írta meg a tapasztalatait

Douglas Wolk író-kritikus nem kevesebbre vállalkozott, minthogy elolvassa az összes megjelent Marvel-képregényt (mind a 27 ezret), és könyvet ír a tapasztalatairól.

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

...
Nagy

Katonatisztnek szánták, humanista író lett belőle - Ottlik Géza 110

Száztíz éve, 1912. május 9-én született Budapesten Ottlik Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, műfordító, az Iskola a határon alkotója, többszörös magyar bridzsbajnok.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A világ legmegátalkodottabb gyerekkönyve mindent elkövet, hogy ne tudjátok elolvasni

David Sundin interaktív képeskönyve, A könyv, amelyik nem akarta, hogy elolvassák minden idők egyik legdacosabb gyerekkönyve, cserébe viszont felejthetetlen kalandot ígér azokra az estékre, amikor a gyerek sehogy sem akar elaludni, sőt, azt is megmutatja, hogy az olvasás nemcsak a passzív befogadásról szól, hanem valódi varázslat.

...
Gyerekirodalom

Egressy gyerekregényében zajos gördeszkások borzolják a lakótelepi kedélyeket

Egressy Zoltán dráma- és regényíró új gyerekregényében egy csapat gördeszkás zavarja meg a lakótelep nyugalmát, az ellentétek viszont nem feloldhatatlanok.

...
Gyerekirodalom

Pavlova kisasszonytól Petunia néni lazacáig - 3+1 gasztrokönyv gyerekeknek

Az ételekkel és ízekkel való tudatos ismerkedést nem lehet elég korán kezdeni, éppen ezért most összeszedtünk néhány kimondottan gyerekeknek szóló könyvet, amelyek szemléletesen mesélnek a gasztronómiáról, és még recepteket is tartalmaznak.

Hírek
...
Hírek

Margó: Idén is keressük a legjobb első prózakötetest!

...
Hírek

Az első hindiből fordított regény kapta a Nemzetközi Booker-díjat 2022-ben

...
Alkotótárs

Mucha Dorka: Éreztem, hogy ebből nem lehet tingli-tangli történetet írni [Alkotótárs]

...
Szórakozás

Kollár-Klemencz László lesz az Ördögkatlan Fesztivál díszvendége 

...
Hírek

Vámos Miklós az egykori New York kávéházról: Minden áldott nap itt voltam

...
Gyerekirodalom

A világ legmegátalkodottabb gyerekkönyve mindent elkövet, hogy ne tudjátok elolvasni

...
Hírek

Először térképezték fel a pompeji vulkánkitörés egy áldozatának teljes génkészletét

...
Hírek

Budapest környékén kószál egy medve

...
Szórakozás

A Top Gunon kívül is van repülős élet

...
Alkotótárs

Mécs Anna: Már régóta foglalkoztatott édesapám története [Alkotótárs]

...
Szórakozás

Veres Attila forgatókönyvében a hatalom dönti el, kinek lehet gyereke és kinek nem

...
Alkotótárs

Kiválasztották a Mastercard® Alkotótárs ösztöndíj 10 döntősét