Tintin és a Hupikék törpikék utat találtak maguknak a belga útlevelekbe

Tintin és a Hupikék törpikék utat találtak maguknak a belga útlevelekbe

ro | 2022. február 07. |

Hétfőtől az új belga útlevelekben olyan közismert képregényfigurák alakjai jelennek meg, mint Tintin, Lucky Luke vagy a Hupikék törpikék. A rajzok egy része az eredeti képregényekből származik (ezek közé tartozik az 1954-es Tintin-sztori, a Felfedezők a Holdon), de akadnak olyanok is, amelyeket kimondottan az útlevélbe terveztek - ezek közé tartozik például a földgömböt tanulmányozó törp. A belga külügyminiszter, Sophie Wilmès azt mondta, hogy olyan rajzokat választottak, amelyek jól képviselik az országot, a művészetét, a kultúráját, és megmutatkozik általuk a tehetség és a humor.

-

A kiválasztott képeknél igyekeztek kerülni az ellentmondásosokat - hiába létezik például olyan képregény, amelyben Tintin Kongóba utazik, gyarmattartó világképe miatt ma már erősen problémásnak tartják. Ugyanígy nem kerülhetett be olyan kép az útlevelekbe, amelyeken Lucky Luke cigarettázik. A cowboy, akinek alakját 1947-ben alkotta meg Morris (Maurice de Bevere) amúgy 1988-ban leszokott a dohányzásról.

A képregény műfaja elképesztően népszerű Belgiumban, az első nagy dobás pedig épp a Tintin volt, amelyet 1929-ben alkotott meg Hergé, azaz Georges Remi. A törpök 1958-ban indultak világhódító útjukra, akkor jelent meg az első Hupikék törpikék-képregény Peyo, azaz Pierre Culliford tollából.

Michel Kichka belga-izraeli képregényrajzoló csodálatos ötletnek nevezte, hogy ezek a figurák utat találtak maguknak az útlevelekbe. Úgy nyilatkozott, hogy ezek a karakterek és a szellemiségük közel áll a belgák szívéhez, és nagy szerepet játszottak abban is, ahogyan például ő maga rajzol.

-

A belga külügyminisztérium fontosnak nevezte leszögezni, hogy alapvetően mégiscsak egy hivatalos dokumentumról van szó, amely 48 új biztonsági elemet tartalmaz. Tom Topol útlevélszakértő szerint hiába lesz szebb egy útlevél, a legfontosabb még mindig a biztonság, ráadásul az ilyen összetett vizuális elemeket tartalmazó iratokat hamisítani is sokkal nehezebb.

Forrás: Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Pert vesztettek a Tintin-örökösök

Képein egy francia festő a Tintin-képregények főszereplőjét képzelte újra Edward Hopper világában. Az örökösöknek ez nem tetszett, perre mentek. A francia bíróság a héten hozott ítéletet.

...
Általános cikkek

Problémás könyv a Tintin Kongóban

...
Hírek

27 ezer Marvel-képregényt olvasott el, könyvben írta meg a tapasztalatait

Douglas Wolk író-kritikus nem kevesebbre vállalkozott, minthogy elolvassa az összes megjelent Marvel-képregényt (mind a 27 ezret), és könyvet ír a tapasztalatairól.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

„Az élet abszurditása az idő” – Bemutatták Kertész Imre Lét és írás című művét

A kötetet Kertész Imre állította össze a Sorstalanság 1973-as visszautasítását követően, a mű születéséhez kapcsolódó dokumentumokból.

...
Nagy

Darvasi László alázatos szörnyetegként írta meg monumentális regényét

A 20. század első felét elbeszélő, nagyformában megírt Neandervölgyiek azt bizonyítja, hogy Darvasi László nagy formában van. És a kötetbemutatón úgy fogalmazott, a közel kézezer oldalas trilógia folytatásából is elkészített már néhány részletet.

...
Nagy

Szvoren Edina: Bugyogtak fel belőlem a Nádas-mondatok

Az alkotáshoz elengedhetetlen távolítás, az irodalmi alkat és a rövidpróza írásához szükséges szemlélet is szóba került Szvoren Edina most megjelent kötetének bemutatóján szerda délután a Magvető Caféban. A szerző a Kérődző Kronoszról pályatársával, Tompa Andreával beszélgetett, a könyvből pedig hosszabb részletet olvasott fel Bognár Péter író.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Egy tini dinoszaurusz maradványait fedezték fel gyerekek – 5 dinós könyvvel

Ritka, hogy a valaha élt egyik legnagyobb dinoszauruszfaj, a T-rex nem kifejlett példányának csontjait találják meg.

...
Gyerekirodalom

Ezt a 12 gyerekkönyvet keresd a Könyvhéten!

Június 13-16. között ismét lesz Ünnepi Könyvhét, és ahogy megszokhattuk, gyerekkönyvekből sem lesz hiány. 

...
Gyerekirodalom

Mi az oka, hogy a gyerekek egyre kevesebb és nem túl nagy kihívást jelentő könyvet olvasnak?

Egy, az Egyesült Királyságban és Írországban készült felmérés arra kereste a választ, miért csökken a gyerekek olvasási kedve.

Hírek
...
Szórakozás

Jake Gyllenhaal nagy formában van a tárgyalótermi dráma főhőseként

...
Könyvtavasz

Hogy függ össze a szabadság iránti vágy és a magány? – Olvass bele A fügefába!

...
Hírek

V. E. Schwab új könyvet ír, elképesztő összeget kap érte

...
Hírek

Szentesi Éván komoly műtétet hajtottak végre

...
Hírek

A rókaságról írt nemrég könyvet Szlovákia legnépszerűbb politikusa

...
Gyerekirodalom

Kampány indult azért, hogy egy kamasz se maradjon magára