Általános cikkek könyvkolónia

Problémás könyv a Tintin Kongóban

Könyves Magazin | 2009. augusztus 26. |

A Könyvkolóniáról ajánlunk olvasnivalót.

Hergé (George Prosper Rémi) népszerűsége reneszánszát éli Tintinnek köszönhetően, a riportert ugyanis Steven Spielberg 2011-ben bemutatásra kerülő filmje kelti életre.

A szerző második publikált kötete a "Tintin au Congo", ami 1930-ban jelent meg, most a brooklyni nyilvános könyvtárban van kiállítva. A Kongói küldetés tökéletesen tükrözi a gyarmattartó belga világképet, miszerint "A negrók nagy gyerekek csupán... még szerencse, hogy mi ott vagyunk nekik." (Geekz)

A könyv olyan illusztrációkat tartalmaz, amelyen a naívnak és primitívnek ábrázolt feketéknek Tintin felvilágosító órát tart Belgiumról, a hazájukról. A politikai korrektség jegyében, Hergé felülvizsgálta ezeket az illusztrációkat, amikor 1946-ban újrarajzolta a színes oldalakkal újfent kiadott, eredetileg fekete-fehér albumokat. Ennek ellenére a sorozat nagy felháborodást kelt, mert az afrikaiak ábrázolása fajilag sértő, ugyanis őket mint majmokat jeleníti meg. A könyvekkel kapcsolatban etnikai és vallási kritikák is születtek az évek során írja a The New York Times.

 

Tovább a Könyvkolóniára >>>

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.