Általános cikkek könyvkolónia

Problémás könyv a Tintin Kongóban

Könyves Magazin | 2009. augusztus 26. |

A Könyvkolóniáról ajánlunk olvasnivalót.

Hergé (George Prosper Rémi) népszerűsége reneszánszát éli Tintinnek köszönhetően, a riportert ugyanis Steven Spielberg 2011-ben bemutatásra kerülő filmje kelti életre.

A szerző második publikált kötete a "Tintin au Congo", ami 1930-ban jelent meg, most a brooklyni nyilvános könyvtárban van kiállítva. A Kongói küldetés tökéletesen tükrözi a gyarmattartó belga világképet, miszerint "A negrók nagy gyerekek csupán... még szerencse, hogy mi ott vagyunk nekik." (Geekz)

A könyv olyan illusztrációkat tartalmaz, amelyen a naívnak és primitívnek ábrázolt feketéknek Tintin felvilágosító órát tart Belgiumról, a hazájukról. A politikai korrektség jegyében, Hergé felülvizsgálta ezeket az illusztrációkat, amikor 1946-ban újrarajzolta a színes oldalakkal újfent kiadott, eredetileg fekete-fehér albumokat. Ennek ellenére a sorozat nagy felháborodást kelt, mert az afrikaiak ábrázolása fajilag sértő, ugyanis őket mint majmokat jeleníti meg. A könyvekkel kapcsolatban etnikai és vallási kritikák is születtek az évek során írja a The New York Times.

 

Tovább a Könyvkolóniára >>>