27 ezer Marvel-képregényt olvasott el, könyvben írta meg a tapasztalatait

27 ezer Marvel-képregényt olvasott el, könyvben írta meg a tapasztalatait

Douglas Wolk író-kritikus nem kevesebbre vállalkozott, minthogy elolvassa az összes megjelent Marvel-képregényt (mind a 27 ezret), és könyvet ír a tapasztalatairól. Benyomásairól most a Guardianbe írt cikket, amelynek egyértelműen az a kicsengése, hogy nagyon élvezte a projektet.

ro | 2022. január 21. |

Alapból úgy indult neki, hogy ha fegyelmezett marad, akkor nem lesz megerőltető a több ezer képregényen átrágnia magát. Hiszen végül is csak annyi lesz a dolga, hogy elolvasson 27 ezer képregényt (egészen pontosan minden olyan szuperhős történetet, amelyet a Marvel 1961 óta megjelentetett) és aztán írjon róluk. "A Marvel-sztori mindenütt jelen van - szereplői ott vannak mindenhol, a mozikban, a tévében, még samponos dobozokat és salátás zacskókat is díszítenek. Egyetlen nagy történet szándékozik lenni: bármelyik epizód utalhat vagy kompatibilis lehet egy korábbival. De még a történet mesélői sem olvasták el az egészet" - mondta a projektről a szerző, aki viszont befalta a hat évtizednyi képregény-termést, igaz, nem időrendben olvasott, hanem ahogy épp a kedve tartotta. Az erőltetett időrendiség mellett hibának tartaná azt is, ha valaki csak a legjobb képregényeket szemezgetné ki a kínálatból, hiszen ezeknek a történeteknek a drámai ereje a kontextusból fakad.

Wolk szerint a régi és az új Marvelek legjobbjai lenyűgözőek, izgalmasak és ötletesek, de persze a sztorikban előfordulnak olyan sekélyes, éretlen megoldások is, melyekkel az alkotók a hiszékeny gyerekeket vagy a vérszomjas nosztalgiát akarták kiszolgálni. Az író rájött, hogy minden lapszámban van valami élvezetes, akár a képregény írójának egyedi nyelvezete vagy valamilyen különös kulturális utalás, amely máskor nem, csak abban az adott korban jelenhetett volna meg. "Ez lehet akár Stockholm-szindróma is, elismerem" - tette hozzá. Az olvasás (és aztán a könyv megírása is) persze hosszabb ideig tartott, mint tervezte. A csúcspont számára az átgondolt, jól megrajzolt, mégis problematikus Master of Kung Fu volt, amely bevezette Shang-Chi karakterét - utóbbi a Shang-Chi és a Tíz Gyűrű legendája című szuperhősfilmben bukkant fel, a mélypontot pedig a Megtorló vériszamós történetei jelentették.

Douglas Wolk nem kínál egységes Marvel-receptet a rajongóknak, inkább segít eligazodni ebben a hatalmas univerzumban, és olyan szempontrendszert ajánl fel, amelyeket figyelembe véve ez a gigantikus történet azt az örömöt nyújtja, amit eredetileg is terveztek az alkotók. Hogy kinek melyik a kedvenc szuperhőse, pont ezért nem is számít. A lényeg, hogy Wolk könyve módot ad mindenkinek arra, hogy megtalálja a sajátját.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Most képregényből ismerheted meg Anjou Károly trónharcait

Egy várjobbágy szemszögéből mutatja Anjou Károly trónharcait az Akit háromszor koronáztak című új képregény, amelynek alkotói Bíró Szabolcs és Várnai Artúr. 

...
Nagy

A képregénykiadók egyszer csak felfedezték, hogy az emberiség fele nő

A Pestext női képregényekről és alkotókról szóló beszélgetésén kiderült, melyik hazai női alkotókat ajánlják külföldre, melyik a jó Anna Frank-képregény, és ki merített ihletet a szülei temetkezési vállalkozásából, valamint az is, melyik az a Maushoz mérhető mű, amit mindenképpen ki kéne adni itthon is, hiszen olyan hazai eseményekről szól, amiket Magyarországon nem lehet megrajzolni.

...
Gyerekirodalom

A Múminok és titokzatos olasz polipcsápok is érkeznek képregényben

A Nimue kiadó első két kiadványa: a legismertebb kortárs olasz képregényalkotó, Zerocalcare Torokszorítósdi című graphic novelje, illetve Tove Jansson Múmin a Riviérán című képregénye.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A Love, Death & Robots továbbra is kíméletlen őszinteséggel szembesít az emberségünkkel

Tényleg képtelenek vagyunk megváltozni? A Netflix tévésorozata, a Love, Death & Robots új évada szerint lélekszakadva rohanunk bele a saját végzetünkbe. Nem tud ebben visszafogni bennünket sem technológiai fejlődés, sem harmadik típusú találkozás, de még a múltbéli tapasztalataink sem. 

...
Nagy

A Halott Pénz-könyv még a tagoknak is tudott meglepetést okozni

A Halott Pénz Na még mit nem?! című kötetét mutatták be a Hajógyár és az A38 hajó Zene x Szöveg programsorozatának legutóbbi alkalmán. Járai Márkot, Boros Gábort és a kötet egyik szerzőjét, Jávor Bencét Erdős Viki kérdezte zenekari titkokról, a sikerig vezető útról, közös munkáról és az írás folyamatáról.

...
Szórakozás

Az Északi az a Hamlet, aki nem áll meg tépelődni, hanem lesújt a kardjával

Az Északi brutális: tele ordító férfiakkal, vérrel és zsigerekkel - és persze gyönyörű tájakkal és szuperhangulatos újpogány zenével. Robert Eggers rendező láthatóan élvezte, hogy megcsinálhatta a saját mozgóképre ültetett viking sagáját. A kérdés, hogy elég-e egy jó filmélményhez, ha történelmileg többnyire hiteles.

...
Gyerekirodalom

Itt a Könyves nagy gyereknapi ajánlója! - 2. rész

Gyereknap alkalmából arra kértük a hazai gyerekkönyvkiadókat, hogy ezúttal ők ajánljanak olvasnivalót a kisebbeknek és a nagyobbaknak. A válogatás nagyon színes lett, hiszen akad itt ökomese és képtelen képes történet, de találtok állatos verseket, csillagos könyvet és időutazós mesét is. 2. rész.

Szerzőink

...
ro

Itt a Könyves nagy gyereknapi ajánlója! - 1. rész

...
vl

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

...
Forgách Kinga

Az internet egy random mémfolyammá redukálta az életünket

Hírek
...
Hírek

Margó: Idén is keressük a legjobb első prózakötetest!

...
Hírek

Elhunyt Haumann Péter Kossuth-díjas színész

...
Hírek

Az első hindiből fordított regény kapta a Nemzetközi Booker-díjat 2022-ben

...
Alkotótárs

Mucha Dorka: Éreztem, hogy ebből nem lehet tingli-tangli történetet írni [Alkotótárs]

...
Szórakozás

Kollár-Klemencz László lesz az Ördögkatlan Fesztivál díszvendége 

...
Hírek

Vámos Miklós az egykori New York kávéházról: Minden áldott nap itt voltam

...
Gyerekirodalom

A világ legmegátalkodottabb gyerekkönyve mindent elkövet, hogy ne tudjátok elolvasni

...
Hírek

Először térképezték fel a pompeji vulkánkitörés egy áldozatának teljes génkészletét

...
Hírek

Budapest környékén kószál egy medve

...
Szórakozás

A Top Gunon kívül is van repülős élet

...
Alkotótárs

Mécs Anna: Már régóta foglalkoztatott édesapám története [Alkotótárs]

...
Alkotótárs

Kiválasztották a Mastercard® Alkotótárs ösztöndíj 10 döntősét