27 ezer Marvel-képregényt olvasott el, könyvben írta meg a tapasztalatait

27 ezer Marvel-képregényt olvasott el, könyvben írta meg a tapasztalatait

Douglas Wolk író-kritikus nem kevesebbre vállalkozott, minthogy elolvassa az összes megjelent Marvel-képregényt (mind a 27 ezret), és könyvet ír a tapasztalatairól. Benyomásairól most a Guardianbe írt cikket, amelynek egyértelműen az a kicsengése, hogy nagyon élvezte a projektet.

ro | 2022. január 21. |

Alapból úgy indult neki, hogy ha fegyelmezett marad, akkor nem lesz megerőltető a több ezer képregényen átrágnia magát. Hiszen végül is csak annyi lesz a dolga, hogy elolvasson 27 ezer képregényt (egészen pontosan minden olyan szuperhős történetet, amelyet a Marvel 1961 óta megjelentetett) és aztán írjon róluk. "A Marvel-sztori mindenütt jelen van - szereplői ott vannak mindenhol, a mozikban, a tévében, még samponos dobozokat és salátás zacskókat is díszítenek. Egyetlen nagy történet szándékozik lenni: bármelyik epizód utalhat vagy kompatibilis lehet egy korábbival. De még a történet mesélői sem olvasták el az egészet" - mondta a projektről a szerző, aki viszont befalta a hat évtizednyi képregény-termést, igaz, nem időrendben olvasott, hanem ahogy épp a kedve tartotta. Az erőltetett időrendiség mellett hibának tartaná azt is, ha valaki csak a legjobb képregényeket szemezgetné ki a kínálatból, hiszen ezeknek a történeteknek a drámai ereje a kontextusból fakad.

Wolk szerint a régi és az új Marvelek legjobbjai lenyűgözőek, izgalmasak és ötletesek, de persze a sztorikban előfordulnak olyan sekélyes, éretlen megoldások is, melyekkel az alkotók a hiszékeny gyerekeket vagy a vérszomjas nosztalgiát akarták kiszolgálni. Az író rájött, hogy minden lapszámban van valami élvezetes, akár a képregény írójának egyedi nyelvezete vagy valamilyen különös kulturális utalás, amely máskor nem, csak abban az adott korban jelenhetett volna meg. "Ez lehet akár Stockholm-szindróma is, elismerem" - tette hozzá. Az olvasás (és aztán a könyv megírása is) persze hosszabb ideig tartott, mint tervezte. A csúcspont számára az átgondolt, jól megrajzolt, mégis problematikus Master of Kung Fu volt, amely bevezette Shang-Chi karakterét - utóbbi a Shang-Chi és a Tíz Gyűrű legendája című szuperhősfilmben bukkant fel, a mélypontot pedig a Megtorló vériszamós történetei jelentették.

Douglas Wolk nem kínál egységes Marvel-receptet a rajongóknak, inkább segít eligazodni ebben a hatalmas univerzumban, és olyan szempontrendszert ajánl fel, amelyeket figyelembe véve ez a gigantikus történet azt az örömöt nyújtja, amit eredetileg is terveztek az alkotók. Hogy kinek melyik a kedvenc szuperhőse, pont ezért nem is számít. A lényeg, hogy Wolk könyve módot ad mindenkinek arra, hogy megtalálja a sajátját.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Most képregényből ismerheted meg Anjou Károly trónharcait

Egy várjobbágy szemszögéből mutatja Anjou Károly trónharcait az Akit háromszor koronáztak című új képregény, amelynek alkotói Bíró Szabolcs és Várnai Artúr. 

...
Nagy

A képregénykiadók egyszer csak felfedezték, hogy az emberiség fele nő

A Pestext női képregényekről és alkotókról szóló beszélgetésén kiderült, melyik hazai női alkotókat ajánlják külföldre, melyik a jó Anna Frank-képregény, és ki merített ihletet a szülei temetkezési vállalkozásából, valamint az is, melyik az a Maushoz mérhető mű, amit mindenképpen ki kéne adni itthon is, hiszen olyan hazai eseményekről szól, amiket Magyarországon nem lehet megrajzolni.

...
Gyerekirodalom

A Múminok és titokzatos olasz polipcsápok is érkeznek képregényben

A Nimue kiadó első két kiadványa: a legismertebb kortárs olasz képregényalkotó, Zerocalcare Torokszorítósdi című graphic novelje, illetve Tove Jansson Múmin a Riviérán című képregénye.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A déli gótika mesterének novellái inspirálták Bruce Springsteen legsötétebb lemezét

Május elején jelent meg Warren Zanes Deliver Me from Nowhere című kötete, amely Bruce Springsteen tán legkülönlegesebb, és leginkább kedvelt lemezén, az 1982-es Nebraskán hallható dalok mögött felsejlő személyes motívumokat, és művészi hatásokat tekinti át.

...
Szórakozás

Jordan? Pipa! – Az alfakosaras, a tárgyalóasztal meg a munkaalkoholista fehér férfiak

Az Air – Harc a legendáért arra a pávatáncra fókuszál, amely 1984-ben zajlott a Jordan család és egy ambiciózus sportszergyártó vállalat vezetői között. Hozzáolvastuk a pár éve magyar nyelven is elérhető Michael Jordan-monográfia vonatkozó részeit.

...
Nagy

Cseh Tamás és Bereményi Géza dalai olyan korhű helyzetjelentések, melyek jelentőségével maguk sem voltak tisztában

Hétfőn este nyílt meg a Cseh Tamás életművéről szóló kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A zeneszerző-énekes idén januárban ünnepelte volna nyolcvanadik születésnapját; a tárlat megidézi emlékét, az archív felvételek pedig visszarepítenek a hetvenes évekbe.

...
Kritika

A háború bennünk lakik, és túl fog élni mindannyiunkat

Pavol Rankov alulnézetből, repeszszerű mikrotörténetek sokaságaként tárja elénk egy elképzelt szlovák-magyar háború borzalmait. Az összecsapások mögött meghúzódó politikai machinációk és a lövészárkok híreit ferdítő propaganda nagytotáljai helyett a harcokba sodródók elállatiasodásáról, valamint a fegyverkezésből kimaradni kívánók bukdácsolásáról mutat közelképeket. A hét könyve A kis dunai háború.

Szerzőink

...
Sándor Anna

Kleinheincz Csilla: Nem akartam a mágiával elvenni az olvasótól a valóságos megoldásokat

...
Kolozsi Orsolya

Kafkánál a valóság az igazi rémálom, az élet pedig maga a reménytelenség

...
Sándor Anna

A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké

Hírek
...
Hírek

III. Károly a Dame lovagi előnevet adományozta Jacinda Ardernnek

...
Nagy

Az okos csajok meg a Kádár-kor „márciusi ifjai” – kilenc történelmi non-fiction a Könyvhéten 

...
Hírek

Tom Hanks szerint regényt írni nem nehéz

...
Hírek

Betiltották a Bibliát erőszak és vulgaritás miatt utahi iskolákban

...
Könyvtavasz

A rejtélyes amulett szabad utat nyit egy párhuzamos valóságba

...
Hírek

Bill Gates a siker emberformáló erejéről és Afrikáról ajánl nyárra olvasnivalót

...
Könyvtavasz

Kairó iránt nem maradsz közömbös: vagy megszereted, vagy megutálod

...
Hírek

Itt a Szép Magyar Könyvek listája!

...
Nagy

Diktátorok, Paul Lendvai, dinamikus Föld és zártkerti Magyarország - Non-fiction a Könyvhéten