27 ezer Marvel-képregényt olvasott el, könyvben írta meg a tapasztalatait

27 ezer Marvel-képregényt olvasott el, könyvben írta meg a tapasztalatait

Douglas Wolk író-kritikus nem kevesebbre vállalkozott, minthogy elolvassa az összes megjelent Marvel-képregényt (mind a 27 ezret), és könyvet ír a tapasztalatairól. Benyomásairól most a Guardianbe írt cikket, amelynek egyértelműen az a kicsengése, hogy nagyon élvezte a projektet.

ro | 2022. január 21. |

Alapból úgy indult neki, hogy ha fegyelmezett marad, akkor nem lesz megerőltető a több ezer képregényen átrágnia magát. Hiszen végül is csak annyi lesz a dolga, hogy elolvasson 27 ezer képregényt (egészen pontosan minden olyan szuperhős történetet, amelyet a Marvel 1961 óta megjelentetett) és aztán írjon róluk. "A Marvel-sztori mindenütt jelen van - szereplői ott vannak mindenhol, a mozikban, a tévében, még samponos dobozokat és salátás zacskókat is díszítenek. Egyetlen nagy történet szándékozik lenni: bármelyik epizód utalhat vagy kompatibilis lehet egy korábbival. De még a történet mesélői sem olvasták el az egészet" - mondta a projektről a szerző, aki viszont befalta a hat évtizednyi képregény-termést, igaz, nem időrendben olvasott, hanem ahogy épp a kedve tartotta. Az erőltetett időrendiség mellett hibának tartaná azt is, ha valaki csak a legjobb képregényeket szemezgetné ki a kínálatból, hiszen ezeknek a történeteknek a drámai ereje a kontextusból fakad.

Wolk szerint a régi és az új Marvelek legjobbjai lenyűgözőek, izgalmasak és ötletesek, de persze a sztorikban előfordulnak olyan sekélyes, éretlen megoldások is, melyekkel az alkotók a hiszékeny gyerekeket vagy a vérszomjas nosztalgiát akarták kiszolgálni. Az író rájött, hogy minden lapszámban van valami élvezetes, akár a képregény írójának egyedi nyelvezete vagy valamilyen különös kulturális utalás, amely máskor nem, csak abban az adott korban jelenhetett volna meg. "Ez lehet akár Stockholm-szindróma is, elismerem" - tette hozzá. Az olvasás (és aztán a könyv megírása is) persze hosszabb ideig tartott, mint tervezte. A csúcspont számára az átgondolt, jól megrajzolt, mégis problematikus Master of Kung Fu volt, amely bevezette Shang-Chi karakterét - utóbbi a Shang-Chi és a Tíz Gyűrű legendája című szuperhősfilmben bukkant fel, a mélypontot pedig a Megtorló vériszamós történetei jelentették.

Douglas Wolk nem kínál egységes Marvel-receptet a rajongóknak, inkább segít eligazodni ebben a hatalmas univerzumban, és olyan szempontrendszert ajánl fel, amelyeket figyelembe véve ez a gigantikus történet azt az örömöt nyújtja, amit eredetileg is terveztek az alkotók. Hogy kinek melyik a kedvenc szuperhőse, pont ezért nem is számít. A lényeg, hogy Wolk könyve módot ad mindenkinek arra, hogy megtalálja a sajátját.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Most képregényből ismerheted meg Anjou Károly trónharcait

Egy várjobbágy szemszögéből mutatja Anjou Károly trónharcait az Akit háromszor koronáztak című új képregény, amelynek alkotói Bíró Szabolcs és Várnai Artúr. 

...
Nagy

A képregénykiadók egyszer csak felfedezték, hogy az emberiség fele nő

A Pestext női képregényekről és alkotókról szóló beszélgetésén kiderült, melyik hazai női alkotókat ajánlják külföldre, melyik a jó Anna Frank-képregény, és ki merített ihletet a szülei temetkezési vállalkozásából, valamint az is, melyik az a Maushoz mérhető mű, amit mindenképpen ki kéne adni itthon is, hiszen olyan hazai eseményekről szól, amiket Magyarországon nem lehet megrajzolni.

...
Gyerekirodalom

A Múminok és titokzatos olasz polipcsápok is érkeznek képregényben

A Nimue kiadó első két kiadványa: a legismertebb kortárs olasz képregényalkotó, Zerocalcare Torokszorítósdi című graphic novelje, illetve Tove Jansson Múmin a Riviérán című képregénye.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

“Engem békében neveltek fel” - Lázár Tesók: Jó éjszakát

A Lázár Tesók létének egyik lényege, hogy nem hagyják elveszni azokat az alkotói energiákat, melyeket már nem képesek az Esti Kornél világába injektálni.

...
Szórakozás

Kollár-Klemencz László: Írni az utolsó pillanatig lehet

„Azt hiszem, a novellákban és a regényekben messzebbre juthatok, mint a popzenén keresztül” – mondja Kollár-Klemencz László, aki nemrég új lemezt rögzített kamarazenekarával, hamarosan pedig megint prózaírásba fog majd a tervek szerint. Interjú.

...
Szórakozás

Ferrante, Christie, Stephen King - Ezeket a könyveket olvasd el a 2023-as bemutató előtt!

Idén sem lesz hiány izgalmas feldolgozásokból, mutatjuk milyen könyvadaptációk érkeznek idén a mozikba és a streaming csatornákra.

...
Kritika

A korlátlan hatalom torzít és legyalulja a lelkeket

Rakovszky Zsuzsa új regénye megtörtént történelmi eseményt dolgoz fel, nem mellesleg pedig elvakultságról, hatalommámorról és a valóságérzékelés totális elvesztéséről is szól. Az idők jelei a hét könyve.

Szerzőink

...
Könyves Magazin

Hogyan dolgozik három férfi író, hogy női szerzővé váljon?

...
Kolozsi Orsolya

A Facebook a demokrácia egyik legnagyobb ellensége, mert a csőcselék uralmát biztosítja

...
Valuska László

Zacskó kristály a szerelem a Nemzeti Együttműködés Rendszerében

Hírek
...
Zöld

30 évesen fejezte be az állatenciklopédiát, amit 9 évesen kezdett rajzolni

...
Beleolvasó

Grecsó Krisztián mit vinne magával, ha egy háborúban menekülne az oroszok elől?

...
Gyerekirodalom

Julie Andrews újabb mesekönyvön dolgozik a lányával

...
Hírek

Rushdie első interjújában kolosszális erejű támadásról beszélt

...
Hírek

Kicserélték a nevetségessé vált Kölcsey-képet az irodalmi munkafüzeten

...
Podcast

Spáh Dávid: Nélkülünk is menne tovább a világ, ez vezet a kiégéshez

...
Zöld

Gillian Anderson mindent tudni akar a szexuális fantáziáidról

...
Hírek

Mesterséges intelligencia segítségével bukkantak rá Lope de Vega eddig ismeretlen darabjára

...
Gyerekirodalom

Rofusz Kinga a legjobb tíz között, shortlistre került az Otthon