Szeptemberben megjelennek Terry Pratchett fiatalkori írásai

Szeptemberben megjelennek Terry Pratchett fiatalkori írásai

Ősszel érkezik Terry Pratchett fiatalkori írásainak teljes gyűjteménye. A Korongvilág-regényfolyam írója fiatal riporterként a 60-as, 70-es években vetette papírra a történeteket, amelyek most The Time-travelling Caveman címmel jelennek meg.  A szövegek nagy része korábban soha nem jelent meg könyvformában.

Könyves Magazin | 2020. július 09. |

A 2015-ben elhunyt Terry Pratchett a Korongvilág-regényekkel lett világhírű (amelyek közül a negyvenegyedik már posztumusz jelent meg). Ugyanakkor már fiatalkorában is izgalmas történeteket talált ki, ezek a 60-as, 70-es években a Bucks Free Press és a Western Daily Press hasábjain jelentek meg.

Pratchett 17 éves korában fejezte be az iskolát 1965-ben, hogy a Bucks Free Pressnél dolgozhasson, ahol a munkájának része volt, hogy a gyerekrovatba írjon történeteket heti rendszerességgel. Az első regénye The Carpet People címmel hat évvel később, mindössze 23 éves korában jelent meg. A fiatalkori írásaira hatalmas az érdeklődés, a korabeli újságok példányait több száz fontért lehet megvenni a neten.

Neil Gaiman: Így akarok emlékezni Terry Pratchettre - Könyves magazin

Neil Gaiman és a napokban elhunyt Terry Pratchett nagyon jó barátok voltak, erről korábban már mi is írtunk hosszabban, Gaiman viszont most egy San Franciscó-i rendezvényen is megemlékezett szerzőtársáról, amiről felvétel is készült (lásd fent).

Az első gyűjtemény ezekből a szövegekből 2014-ben jelent meg Dragons at Crumbling Castle címmel. Azóta azonban kiderült, hogy még akadnak további korai írások is, ezekre a szerkesztők rögtön ráugrottak, amint eljutott hozzájuk a hír. ”Miután elolvastuk őket, tudtuk, hogy csinálnunk kell egy végleges kötetet. Nagyon helyénvalónak tűnik, hogy az utolsó könyv, ami megjelenik tőle, a legelső írásait tartalmazza” – nyilatkozta Ruth Knowles és Tom Rawlinson. Szerintük a későbbi regényeinek csírái már megtalálhatók ezekben a történetekben is, ráadásul annyira sok bennük a vidámság, hogy a gyerekek biztosan imádni fogják. A szövegeket az teszi különlegessé, hogy olyan gyerekeknek szól, akik szeretnének már felnőni, és olyan felnőtteknek, akik belül gyerekek maradtak.

Forrás: The Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek
Úthengerrel zúzatta volna össze utolsó, befejezetlen művét Terry Pratchett
...
Hírek
Már megjelenése előtt bestseller lett Terry Pratchett utolsó könyve
...
Hírek
Neil Gaiman: Így akarok emlékezni Terry Pratchettre
Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta
Szívünk rajta - Mesebeli és igazi lányok, akik fittyet hánytak az elvárásokra

Kik azok a lányhősök, akik nem ismerik azt a szót, hogy lehetetlen? Akik nem várnak tétlenül arra, hogy más megoldja a problémáikat vagy esetleg a - külvilág szerint - megfelelő mederbe terelje az életüket? Szerencsére a gyerekeknek szánt könyvekben is egyre többen vannak, most ezek közül mutatunk most hármat.

...
Gyerekirodalom
Így fog kinézni Rowling új meseregénye!

November 10-én jelenik meg angolul J.K. Rowling régi-új meseregénye, a The Ickabog.

...
Gyerekirodalom
A magyar népmesei motívumokat és a skót hagyományokat vegyíti Halász Margit

Szeptemberben jelenik meg Halász Margit Hetvenhét vörös bárány című gyerekkönyve a Prae Kiadónál, amelyet a Belgiumban élő Bogdán Viktória illusztrál. Mutatjuk a címadó történetet!

Polc

Kaland és menekülés is lehet a gyászmunka minden idők egyik legjobb regényében
...
Flea: Az agyam eldobom, szinte LEBEGEK, fénysugarak hatolnak át a testemen
...
Sjón egy szerelmi történetet, egy krimit és egy sci-fit írt meg egy kötetben
...
A szexchatelő férj történetében több a csavar, mint elsőre látszik
...
Még több olvasnivaló
...
Nagy
Búcsú az Indextől - 8 könyv a szabad újságírás megértéséhez

Elfogultak és szomorúak vagyunk, hogy összeomlik az Index, mert nélküle a mai Könyves Magazin nem lenne az, ami. Függetlenséget, szabadságot és bátorságot tanultunk az Indexben, az Indextől.  

...
Szívünk rajta
Kiss Judit Ágnes: Bár egyre több prózát írok, irodalmi anyanyelvem a vers maradt

Júliusban a Zsálya hercegnő és az öregnek hitt herceg lett a Szívünk rajta programban a hónap kiemelt könyve - Kiss Judit Ágnest a nevek fontosságáról, a vers és a mese kapcsolatáról, valamint az új könyvbe átköltöző kalózcsaládról faggattuk.

...
Nagy
Glukhovsky földalatti kalendáriuma: Metró – A trilógia

Dmitry Glukhovsky Metró-trilógiája tavaly egy kötetben, egy elbeszéléssel kiegészülve jelent meg. Glukhovsky Danteként kalauzol végig a radioaktivitástól kiégett orosz néplélek sötét bugyrain, és fantasztikum ide, apokalipszis oda, nem is rugaszkodott el a valóságtól annyira! 

Balaton
...
Beleolvasó
A 80-as évek Balaton-partján minden vad volt és húsbavágóan mulandó
...
Nagy
„Balatont álmodom, s melléje magamat” – Irodalmi nyarak
...
Nagy
Írók a Balatonon – Jókai botrányos szerelmi kalandja
...
Nagy
„Balatont álmodom, s melléje magamat” – Irodalmi csónakázások
...
Nagy
Írók a Balatonon: Karinthy siófoki drámái
...
Nagy
Hulahopp [vasárnapi liezon]