Szeptemberben megjelennek Terry Pratchett fiatalkori írásai

Szeptemberben megjelennek Terry Pratchett fiatalkori írásai

Ősszel érkezik Terry Pratchett fiatalkori írásainak teljes gyűjteménye. A Korongvilág-regényfolyam írója fiatal riporterként a 60-as, 70-es években vetette papírra a történeteket, amelyek most The Time-travelling Caveman címmel jelennek meg.  A szövegek nagy része korábban soha nem jelent meg könyvformában.

Könyves Magazin | 2020. július 09. |

A 2015-ben elhunyt Terry Pratchett a Korongvilág-regényekkel lett világhírű (amelyek közül a negyvenegyedik már posztumusz jelent meg). Ugyanakkor már fiatalkorában is izgalmas történeteket talált ki, ezek a 60-as, 70-es években a Bucks Free Press és a Western Daily Press hasábjain jelentek meg.

Pratchett 17 éves korában fejezte be az iskolát 1965-ben, hogy a Bucks Free Pressnél dolgozhasson, ahol a munkájának része volt, hogy a gyerekrovatba írjon történeteket heti rendszerességgel. Az első regénye The Carpet People címmel hat évvel később, mindössze 23 éves korában jelent meg. A fiatalkori írásaira hatalmas az érdeklődés, a korabeli újságok példányait több száz fontért lehet megvenni a neten.

Neil Gaiman: Így akarok emlékezni Terry Pratchettre - Könyves magazin

Neil Gaiman és a napokban elhunyt Terry Pratchett nagyon jó barátok voltak, erről korábban már mi is írtunk hosszabban, Gaiman viszont most egy San Franciscó-i rendezvényen is megemlékezett szerzőtársáról, amiről felvétel is készült (lásd fent).

Az első gyűjtemény ezekből a szövegekből 2014-ben jelent meg Dragons at Crumbling Castle címmel. Azóta azonban kiderült, hogy még akadnak további korai írások is, ezekre a szerkesztők rögtön ráugrottak, amint eljutott hozzájuk a hír. ”Miután elolvastuk őket, tudtuk, hogy csinálnunk kell egy végleges kötetet. Nagyon helyénvalónak tűnik, hogy az utolsó könyv, ami megjelenik tőle, a legelső írásait tartalmazza” – nyilatkozta Ruth Knowles és Tom Rawlinson. Szerintük a későbbi regényeinek csírái már megtalálhatók ezekben a történetekben is, ráadásul annyira sok bennük a vidámság, hogy a gyerekek biztosan imádni fogják. A szövegeket az teszi különlegessé, hogy olyan gyerekeknek szól, akik szeretnének már felnőni, és olyan felnőtteknek, akik belül gyerekek maradtak.

Forrás: The Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Úthengerrel zúzatta volna össze utolsó, befejezetlen művét Terry Pratchett

...
Hírek

Már megjelenése előtt bestseller lett Terry Pratchett utolsó könyve

...
Hírek

Neil Gaiman: Így akarok emlékezni Terry Pratchettre

KÉPALÁ 2020
...
Nagy

Elindult a KÉPALÁ pályázat - Neked mit mesél a fotó?

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Győry Domonkos: Papamobil [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Papp Ágnes: Vízidő [Képalá]

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Meseország mindig is mindenkié volt, csak erről nem tudott mindenki

Nagy Boldizsárt, a kötet szerkesztőjét kérdeztük a Meseország mindenkié koncepciójáról, és beszélt a Grimm-mesék hatásáról, a Disney-film változásáról és a kötet szakértőcsapatáról.

...
Hírek

Boldizsár Ildikó: Meseország valóban mindenkié, mi döntjük el, hogy kit/mit engedünk onnan magunkhoz

Napok óta a Meseország mindenkié című mesekönyv tartja lázban az országot. Boldizsár Ildikó író-meseterapeuta azonban megszerezte és elolvasta a kötetet, majd egy Facebook-posztban fejtette ki, miről is szólnak a mesék, és mi a véleménye a botrányról.

...
Gyerekirodalom

Milyen kortársat vigyünk az iskolába? [Manó]

Mindig élénk figyelem kíséri és parázs vita zajlik akörül, hogy mi kerüljön fel az iskolai kötelező olvasmányok listájára. A téma örök, mi pedig eljátszottunk a gondolattal, ha tehetnék, a hazai gyerekkönyvkiadók vajon milyen kortárs műveket ajánlanának a tanárok figyelmébe. Ezúttal a Manó Könyvek alternatíváit mutatjuk.

Polc

Mégis minden félbemaradt - Térey János 50

...

Az élet egy kártyavár, és nem te osztod a lapokat

...

Az életünket akkor tudjuk helyre tenni, ha ismerjük a családi múltunkat

...

A Lovecraft földjén a horror és a rasszizmus határait mossa össze

...
Még több olvasnivaló
...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

...
Nagy

Az erőszakot semmilyen szinten nem lehet elfogadni - #olvass Ott Annával

A bántalmazó kapcsolatoknak bevett koreográfiájuk van, amely az önbizalom lerombolásától kezdve a verbális agresszión át a tettlegességig vezet. Halász Rita hőse is egy ilyen kapcsolatban él, története pedig fokozatosan veszi el az olvasótól is a levegőt.

...
Nagy

Sofi Oksanen: A disztópia már itt van és nagyon is valóságos

Sofi Oksanen új könyve a női test kihasználásának nagyregénye. A kutyafuttató egy thrillerszerűen megírt történet kizsigerelt modellekről, megvett feleségekről, végletekig dehumanizált ukrán petesejt donorokról és béranyákról. Az íróval az Ukrajnában zajló kutatómunkáról, a meddőségi iparról, valamint a Kelet- és Nyugat-Európa közti gazdasági szakadékról beszélgettünk. 

Film / Színház / Muzsika
...
Kritika

Mi az ára a művészetnek? - Itt járt Martin Eden

...
Hírek

7+1 adaptáció, amelyet érdemes megnézni októberben

...
Hírek

Újra streamel a Radnóti Színház!