Meghalt Terry Pratchett

Meghalt Terry Pratchett

.konyvesblog. | 2015. március 12. |


Hatvanhat éves korában csütörtökön elhunyt Terry Pratchett, akit egyebek mellett a Korongvilág-regényfolyam tett világhírűvé. Az író évek óta Alzheimer-kórban szenvedett. Halálhírét megerősítették Twitter-oldalán is. A Penguin Books az alábbi szavakkal búcsúzott tőle: "A világ a legragyogóbb, legélesebb elmék egyikét veszítette el. Nyugodj békében, Sir Terry Pratchett."

Pratchettet a Korongvilág-regények tették híressé. A Discworld humoros, szatirikus fantasy; címe arra a regénybeli feltevésre utal, mely szerint a világ egy nagy, lapos korong, amely négy gigantikus elefánt vállain nyugszik, akiket az óriási teknős, Nagy A’Tuin tart a hátán, keresztülúszva az űrön.

A sorozat első darabja 1983-ban jelent meg The Colour of Magic (A mágia színe) címmel, és további népszerűségre tett szert, amikor a BBC a könyvből hatrészes tévésorozatot készített. Pratchett ismert volt arról, hogy szívesen vett részt saját könyveinek adaptálásában: egyes műveiből számítógépes játékok is születtek és a fejlesztésben tevékenyen részt is vett. Az első olyan szerzők közé tartozott, aki az interneten is tartotta a kapcsolatot rajongóival.

A szerző 2007 végén hozta nyilvánosságra, hogy Alzheimer-kórban szenved, de akkor még optimistán tekintett a jövőbe. Később az amalgámtöméseit okolta a betegség kialakulásáért. Pratchett csütörtökön a családtagjai körében hunyt el. Kiadója közlése szerint utolsó könyvét, egy új Korongvilág-regényt, tavaly nyáron fejezte be, mielőtt végleg elhatalmasodott volna rajta a betegsége.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

...
Zöld

A narcisztikus személyiség kinőhető? + 2 könyv a témában

Kutatás készült arról, hogyan változnak a narcisztikus személyiségjegyek az ember élete során. A cikk végén két könyvet is ajánlunk a narcizmus témájában.

...
Zöld

A Stonehenge építőit is pestisjárvány törölhette el a föld színéről

A hír mellé két könyvet ajánlunk a járványok történelemformáló hatásáról.