Úthengerrel zúzatta volna össze utolsó, befejezetlen művét Terry Pratchett

.konyvesblog. | 2015. szeptember 07. |

9780062429971_custom-3d7254fd59b7cde1c9cf1fee1c03638f98dfb02f-s300-c85.jpgTerry Pratchett utolsó könyve, a The Shepherd's Crown máshogy ért véget, mint ahogy azt a márciusban elhunyt író akarta, mert már nem volt ideje papírra vetni az ötletét, derült ki egy interjúból, amit barátja, Neil Gaiman adott a Timesnak. A kötet a negyvenegyedik darabja Pratchett Korongvilág-sorozatának, az olvasók és a kritikusok is szerették. (A cikk spoilert tartalmaz!)

Gaiman arról beszélt, hogy Pratchett elárulta neki, hogy „egy gyönyörű kis fordulattal” érne véget a könyv, ami megríkatná az embereket, de ezt már sohasem olvashatja senki. A rajongóknak viszont bőven volt okuk a sírásra, ugyanis a kötetben elhalálozik kedvencük, Mállotviksz Néne (vagyis Granny Weatherwax) .Akik befejezték a könyvet, sejthették, hogy mi volt Pratchett eredeti ötlete: a boszorkány tudata más formában élt volna tovább, méghozzá egy macska testében. A megjelent könyvben maradtak utalások arra, hogy ez volt a terv, ami azt sugallja, hogy a You nevű szereplő már nem macskaféle többé.

Gaiman szerint azt gondolnánk, hogy A Halál eljött a boszorkányért, de nem így történt, és azt is gondolnánk, hogy halott, pedig nem az. Lett volna egy zárójelenet, melyben a boszorkány azt mondja: „A magam módján távozom”, Gaiman szerint pedig csak ezt követően mondhatnánk, hogy A Halál eljött és végérvényesen magával vitte őt. Ez még megrendítőbb befejezése lett volna a kötetnek, és az egész Korongvilág-sorozatnak, mert Pratchett erősen támogatta halálhoz való jogot.

Pratchett sosem akarta, hogy befejezetlen könyve megjelenjen, azt szerette volna, hogy az, amin a halála idején dolgozik, egyszerűen az úthenger alá kerül. Szó szerint. Gaiman iszonyúan örült, hogy ez végül nem így történt, és elárulta, hogy jelenleg Pratchett utolsó kívánságán dolgozik: az 1990-ben közösen megjelentetett Elveszett próféciák adaptációján. A kötet, amelyben egy angyal és egy démon próbálja megakadáyozni az apokalipszist, korábban már hallható volt rádiójátékként.

Forrás: Telegraph

 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

6 ok, amiért a kertészkedés jót tesz az egészségednek + 3 könyv kertekről

Kutatások bizonyítják, hogy a kerti munka nemcsak a testedet, de a lelkedet is ápolja.

...
Zöld

Kannibál kapitalizmus: Mind megyünk a levesbe?

Nancy Fraser instant klasszikus könyvében bemutatja, hogyan vezetett a falánk kapitalizmus a világunkat megmérgező, igazságtalanságokból fakadó sokféle krízisért. Most elolvashatsz egy részletet a kötetből.

...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

Egy új könyv szerint a gazdag képzelet nem valami isteni adottság, hanem fejleszthető tulajdonság. Le is írja, hogyan.