Szabó T. Anna: Egyetlen feladatom van a papír fölött

Szabó T. Anna: Egyetlen feladatom van a papír fölött

Szabó T. Anna beszédével vette kezdetét csütörtökön az Ünnepi Könyvhét, amelyet a HVG rögzített.

Nyitókép: Ünnepi Könyvhét/Facebook

ro | 2021. szeptember 03. |

Napok óta tintás a kezem, folyik a tollam, mégis írok vele - kezdte az Ünnepi Könyvhét nyitóbeszédét Szabó T. Anna csütörtökön a Vörösmarty téren. A költő, aki mások mellett megidézte Kazinczyt, Kányádit, Szabó Lőrincet, Aranyt, Weörest, felemlegette George Orwell 1984 című regényét is. Azt mondta, az egyik olyan könyv volt, amely megváltoztatta az életét, amikor a romániai diktatúrából kiszabadulva először hozzáférhetett. "Ismertem az írógép-ellenőrzést, a lehallgatást, hogy még a naplómba sem írhattam szabadon, ismertem a kongó könyvesboltokat" - mondta Szabó T. Anna, hozzátéve, hogy a legjobban mégis a mindent átjáró hamisságot ismerte, pont ezért volt szédítően friss a szabadságélménye, először 1987-ben, aztán 1989-ben.

"Most, hogy az országban, és közel s távol a nagyvilágban fokozatosan visszatér, és a vírus miatt még jobban árad, gyakran és gyűlölködésbe is átcsap a jogos vagy alaptalan félelmekből eredő gyanakvás, ez a bőven buzgó forrás, egyre kevésbé van hová elhúzódni, visszahúzódni. Zúg körülöttünk a vízözön" - hangsúlyozta. A költő idén nyáron újraolvasta az 1984-et, utána elővette a tollat és a papírt: "Az üres lap belém lát, de nem figyel meg, nem akar lehallgatni, sem politikai, sem üzleti célból". Szerinte egyetlen feladata van a papír fölött, hogy ne hazudjon önmagának.

A költő azt mondta, újra vissza kell térnünk a papírhoz, ha nem akarjuk, hogy behálózzanak, megfigyeljenek, manipuláljanak, szánkba rágják a szavakat. Elmondta azt is, hogy szükségünk van a történeteinkre, mindannyiunkéra, és írjuk le őket bátran. "Írni nehéz, olvasni könnyebb, de mindkettőhöz bátorság kell" - hangsúlyozta, hozzátéve, ha megértettük a szöveget, viszonyban kell maradnunk vele, el kell gondolkodnunk rajta, ellen kell szegülnünk vagy tovább kell gondolnunk azt.

A teljes beszédet itt tudjátok végighallgatni:

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

10 külföldi könyv, amibe érdemes belenézni a Könyvhéten

Csütörtökön kezdődik az Ünnepi Könyvhét, amely idén a Vörösmarty tér, a Vigadó tér és a Duna-korzó háromszögében várja az érdeklődőket és az olvasókat. Külföldi szerzők irodalmi és ismeretterjesztő köteteiből ajánlunk.

...
Gyerekirodalom

Ezeket a gyerekkönyveket keresd a Könyvhéten!

Csütörtökön kezdődik az Ünnepi Könyvhét, amely idén a Vörösmarty tér, a Vigadó tér és a Duna-korzó háromszögében várja az érdeklődőket és az olvasókat. A kiadók rengeteg gyerekirodalmi újdonsággal készülnek, ezek közül választottunk ki most tizennötöt.

...
Nagy

10+1 magyar irodalmi újdonság a könyvhétről

Szeptember 2-án kezdődik a 92. Ünnepi Könyvhét, amelyet idén a Vörösmarty tér, a Vigadó tér és a Duna-korzó területén tartanak.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Daniel Craig lezárta az egyik legsikeresebb Bond-korszakot

A 25. James Bond-film egyben lezárása is az elmúlt 15 évnek. Daniel Craig búcsúzik a legendás filmszereptől, amely az utóbbi időben összenőtt vele. A most a mozikba került 007 Nincs idő meghalni vízválasztó a franchise történetében. Ennek megfelelően a filmesek kuriózummal készültek. Spoilermentesek leszünk!

...
Szórakozás

Pazar látvánnyal és elaprózott cselekménnyel indul Asimov Alapítványának adaptációja

Isaac Asimov örökérvényű sci-fi klasszikusából, az Alapítványból az Apple TV Plus jóvoltából végre sorozat készült. Hogy méltó-e az alapjául szolgáló könyvekhez, az még a jövő zenéje. A tévésorozat látványvilágára két epizód után nem lehet panasz.

...
Szórakozás

Störr kapitány megtanulja: a szerelem nem birtokviszony

A feleségem története nagyívű, pazar látványvilágú film, ami a féltékenység mellett a férfivilágról és az európaiságról is beszél.

...
Szórakozás

Szabó Magda történelmi drámájától nem idegen a humor sem

A Kelet és Nyugat határán élő népeknek mindig el kell dönteniük, melyik irányba húznak. Ennek a bizonytalanságnak a gyökereiről szól Szabó Magda Az a szép, fényes nap című drámája, amelyet a Vörösmarty Színház tűzött műsorára. A Vajk, azaz István király megkereszteléséről szóló darab most az eSzínház Fesztiválon látható.

...
Szórakozás

A Kiváló dolgozók szembesít minket a gondoskodás valódi arcával 

A gondoskodás szó hallatán csupa kellemes, szeretetteljes, melegséget árasztó érzés juthat eszünkbe és ennek talán így is kellene lennie, ha minden rendben volna. Boross Martin, az Örkény Színház színészei és tíz szociális szférában dolgozó szakember viszont nem hagyja, hogy homokba dugjuk a fejünket.

...
Szórakozás

Három nő és a 90-es évek legbrutálisabb maffiája

Három nő, három megrázó monológ, amik egymás váltva mesélnek arról a dunaszerdahelyi időszakról a kilencvenes években, amikor a maffia uralta a várost és a környéket. 

Polc

Az egykori 56-os menekült a gazdasági csodát kóstolgató NSZK-ban nyomoz

...

Az Afázia rendhagyó sci-fi az emberiség és a magyarok jövőjéről

...

Dühös nők transzgenerációs sérüléseket gyógyítanak – Bethany Webster Anyaseb című könyvéről

...

Háy megmutatja, milyen mélyszegénységben élő, falusi cigánylányként felnőni

...
...

Színt vall a Könyves: így olvastuk mi a kötelező olvasmányokat! [podcast]

...

Závada Péter átiratában Rómeó első szerelme a drog [Kötelező]

...

A mansfieldi kastélyban Austen nem félt egy unortodox hősnőt a középpontba tenni [Az Austen-projekt]

...

Knausgård, Sally Rooney és A Zöld Lovag [10 perc Könyves]

Hírek
...
Szórakozás

Itt az új előzetes Joel Coen Macbeth-feldolgozásához!

...
Hírek

Magyar gimnazista nyerte az oxfordi esszéversenyt

...
Hírek

Michael Caine mégsem lesz főállású író

...
Hírek

Női krimiszerző nyerte a milliós díjat, majd kiderült róla, hogy három férfi

...
Beleolvasó

Rubin Eszter új regényében váratlanul ismét felüti fejét a mindent felemésztő szorongás

...
Nagy

Az emberen túli idegenség is közös Bartók Imre és Sepsi László új regényében

...
Nagy

Dezső András: A rendszerváltás után a titkosszolgálatok maradtak

...
Nagy

Tisza Kata: Elfogadhatóvá, szerethetővé próbáltam tenni az egyedüllétet

...
Promóció

Kozma Lilla Rita - Utcamesék történetek hajléktalanságról