Knife, azaz Kés címmel ír memoárt Salman Rushdie, amely várhatóan jövő áprilisban jelenik meg angolul a Penguin Random House kiadásában. Az alcíme magyarra fordítva: Elmélkedések egy gyilkossági kísérlet után (Meditations After an Attempted Murder).

Már ennyiből is látszik, hogy az önéletrajz a 2022 nyarán elkövetett késes merénylet személyes utóhatásait vizsgálja. Az írót tavaly egy irodalmi felolvasás előtt támadta meg egy férfi, súlyos sérüléseket okozva: Rushdie a jobb szemére teljesen elveszítette a látását, egy időre a bal keze is megbénult, és poszttraumás-szindrómában is szenvedett.

-

Hogy Salman Rushdie könyvet ír a majdnem tragédiával végződött incidensről, nem volt titok, hiszen már a nyári Hay Fesztiválon és egy interjúban is mesélt róla. Most azt mondta, nem a világ legkönnyebb dolga megírni ezt a könyvet, de muszáj megtennie, hogy továbbléphessen, addig ugyanis nem kezdhet olyan regénybe, aminek nincs köze az esethez. Fontosnak tartja a könyv megírását abból a szempontból is, hogy az erőszakra a művészet eszközeivel válaszoljon.

Rushdie-tól legutóbb a Victory City jelent meg, amit még a támadás előtt írt, viszont épp a sérülései miatt sokáig nem vett részt semmilyen nyilvános rendezvényen, vagy író-olvasó találkozón. Hosszú idő után először májusban jelent meg nyilvánosan. Legutóbb akkor írtunk róla, amikor kiderült, hogy ő kapja a Német Könyvkereskedők Békedíját, amelyet október 22-én adnak át Frankfurtban.

Forrás: Guardian

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.