Knife, azaz Kés címmel ír memoárt Salman Rushdie, amely várhatóan jövő áprilisban jelenik meg angolul a Penguin Random House kiadásában. Az alcíme magyarra fordítva: Elmélkedések egy gyilkossági kísérlet után (Meditations After an Attempted Murder).

Már ennyiből is látszik, hogy az önéletrajz a 2022 nyarán elkövetett késes merénylet személyes utóhatásait vizsgálja. Az írót tavaly egy irodalmi felolvasás előtt támadta meg egy férfi, súlyos sérüléseket okozva: Rushdie a jobb szemére teljesen elveszítette a látását, egy időre a bal keze is megbénult, és poszttraumás-szindrómában is szenvedett.

-

Hogy Salman Rushdie könyvet ír a majdnem tragédiával végződött incidensről, nem volt titok, hiszen már a nyári Hay Fesztiválon és egy interjúban is mesélt róla. Most azt mondta, nem a világ legkönnyebb dolga megírni ezt a könyvet, de muszáj megtennie, hogy továbbléphessen, addig ugyanis nem kezdhet olyan regénybe, aminek nincs köze az esethez. Fontosnak tartja a könyv megírását abból a szempontból is, hogy az erőszakra a művészet eszközeivel válaszoljon.

Rushdie-tól legutóbb a Victory City jelent meg, amit még a támadás előtt írt, viszont épp a sérülései miatt sokáig nem vett részt semmilyen nyilvános rendezvényen, vagy író-olvasó találkozón. Hosszú idő után először májusban jelent meg nyilvánosan. Legutóbb akkor írtunk róla, amikor kiderült, hogy ő kapja a Német Könyvkereskedők Békedíját, amelyet október 22-én adnak át Frankfurtban.

Forrás: Guardian

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Neumann János szörny, angyal, félisten és Messi a tudósok között

A Neumann Jánosról szóló, MANIAC című életrajzi regény bemutatóján szó esett a tudós extrém zsenialitásáról, a matematika fogairól, a tudomány beépített, titkos kódjáról, és arról is, hogy a szerzőt nem érdekli az Oppenheimer.

...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

ADVENT
...
Könyves Advent

A propaganda és a dezinformáció a demokrácia legnagyobb ellenségei

A demokrácia az egyetlen olyan államforma, amelynek sorsa rajtunk múlik. Ebben rejlik ereje, de egyben sebezhetősége is. Olvass bele az Ezért demokrácia! című kötetbe!

...
Könyves Advent

Ki hozza el a királylány kezéért a Nap aranyát és a Hold ezüstjét?

Mészöly Ágnes felnőtteknek szóló "gonosz" meséit nemcsak sajátos hangulatuk teszi különlegessé, hanem az is, hogy a tizenhárom történet mindegyikét Viive Noor észt illusztrátor egyedi világú képei ihlették. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Középkorból kiírt nők és irodai mágikus realizmus – 13 angol könyv a fa alá

Új regények és nonfiction könyvek külföldi barátoknak, nyelvgyakorlóknak, anglofileknek.

...
Könyves Advent

Mekkorára nő a délnémet hidegvérű és hol él az exmoor póni?

A gyerekek a lovak és pónik végtelenül gazdag világát ismerhetik meg a Mi Micsoda gazdagon illusztrált lólexikonából. Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

A téli álomból ébredő mackócsalád vidáman készülődik a karácsonyra

Olvass bele Vadadi Adrienn mesekönyvébe, melyben egy mackócsalád tagjai már nagyon várják a karácsonyt. 

...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.