A Pussy Riot aktivistáját a moszkvai rendőrség eltűntnek állította be

A Pussy Riot aktivistáját a moszkvai rendőrség eltűntnek állította be

Nem ritka, hogy a Putyint nyíltan kritizáló Pussy Riot tagjait rendőri intézkedés alá vonják, a mostani hétvégi esetben viszont akadnak rejtélyes fordulatok. Könyvek hírek mellé.

ro | 2023. február 20. |

A Pussy Riot aktivistája, Rita Flores eltűnt, miután a rendőrség átkutatta a moszkvai lakását - írta a hétvégén a Meduza. Az első hírek arról szóltak, hogy Flores tájékoztatta az ügyvédjét a házkutatásról, valamint arról, hogy bevitték egy helyi rendőrőrsre. A telefonját elvették tőle, de hogy mi állt az intézkedés hátterében, azt nem közölte.

Az eset akkor vett rejtélyesebb fordulatot, amikor az ügyvéd elment a megjelölt rendőrőrsre, ahol azt a tájékoztatást kapta, hogy ott nem tartják fogva a fiatal nőt. Florest viszont nem tudta elérni, mert az ügyvéd bejövő hívásait blokkolta a nő telefonja. Később az OVD-Info nevű független emberi jogi szervezet azt írta, hogy az aktivistát megtalálták, a házkutatás alatt végig a lakásán volt, a rendőrség viszont elvette a telefonját és hamis üzenetet küldött a nevében arról, hogy a nőt bevitték az őrsre.

2021-22 között az üldöztetés, letartóztatások, folyamatos rendőri intézkedések miatt a Putyin rendszerét nyíltan kritizáló Pussy Riot több aktivistája elhagyta már Oroszországot (Marija Aljohina kémregénybe illő meneküléséről ITT írtunk). A Novaja Gazeta Europe szerint Rita Flores jelenleg tanú egy másik Pussy Riot-tag, Ljuszlja Stein elleni perben, akit azzal vádolnak, hogy "hiteles jelentésnek álcázva szándékosan hamis információkat tett közzé arról, hogy az orosz fegyveres erők háborús bűnöket követnek el". Bár a lap nem állítja, hogy a per és a hétvégi házkutatás összefüggésben állna egymással, de a Pussy Riot hétvégi Twitter-bejegyzése, amelyben arról írnak, hogy Flores telefonját és laptopját a rendőrség bizonyítékként lefoglalta, erre enged következtetni.

A Pussy Riot akkor került igazán a figyelem középpontjába, amikor 2012-ben neonszín ruhában, harisnyában és maszkban "punk imát" adtak elő a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban. "Isten Anyjához" könyörögtek, hogy szabadítsa meg őket Putyintól, de a biztonsági őrök gyorsan lekapcsolták őket: hármójukat letartóztatták, kettejük büntetése pedig büntetőtábor lett.

Masha Gessen
A szavak ereje
Ford.: Parászka Boróka, Athenaeum, 2019, 400 oldal
-

Masha Gessen orosz-amerikai újságíró A szavak ereje címmel írt könyvet a Pussy Riotról, amely 2019-ben jelent meg. A szerző végigülte a lányok akkori tárgyalását, levelezett velük, meginterjúvolta barátaikat és rokonaikat és börtönlátogatást tett; majd összefoglalta, hogyan született meg és mit jelképezett a Pussy Riot. A kötetről itt írtunk:

Így vált világhírű művészcsoporttá a Putyin ellen lázadó Pussy Riot
Így vált világhírű művészcsoporttá a Putyin ellen lázadó Pussy Riot
Tovább olvasok

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Borítópornó: Masha Gessen – A szavak ereje - Pussy Riot

...
Hírek

Miről énekel a Pussy Riot?

...
Hírek

Elmenekült Oroszországból a Pussy Riot tagja

Marija Aljohina, a Pussy Riot énekesnője nem könnyen jutott ki Oroszországból, de végül sikerült elmenekülnie.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Krasznahorkai László könyvét lapozgatják a britek az angol könyvesboltokban

Nemrég annak jártam utána, hogyan fogadták a britek Harry herceg memoárját Londonban, most pedig ismét nyakamba vettem a várost, hogy kiderítsem, mit gondolnak a magyar szerzőkről. Így hát könyvesboltról könyvesboltra jártam, hogy felkutassam, mely művek alapján ismerhetnek minket a britek.

...
Nagy

Az utolsó mohikánon nőttél fel, de ezeket nem tudtad

Milyen történelmi előzményei vannak a regénynek? Mi tükröződik abban, ahogyan Cooper az őslakosokat ábrázolja? Az eredeti szöveg melyik rétegével nem találkozhattak Magyarországon azok, akik Réz Ádám átdolgozását olvasták? És mit hagytak ki korábban több magyar fordításból?

...
Nagy

Tar Sándor a térképről leszorult helyek és emberek írója

Tar Sándorról írt monográfiát Deczki Sarolta, akit az elesettek, a kiszolgáltatottak, a periféria írójaként is emlegetett szerző életéről és műveinek erőteljes hatásáról is kérdeztünk. 

...
Nagy

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

A Petőfi-délibábok című programsorozat Petőfi politikai emlékezete a dualizmustól napjainkig című nyitórendezvényén kiderült, hogy az évek során Petőfi lobogó helyett sokaknak inkább dobogó volt: emelvény, amelyről ki-ki a maga hasznát remélve szónokolt.

...
Nagy

Fantasztikus írókat adtak a világnak, a britek mégsem falják a könyveket

Az angolok olyan szerzőket adtak a világnak, mint William ShakespeareAgatha Christie, Jane AustenCharles DickensJ. R. R. Tolkien, J.K. Rowling. Ezek alapján joggal hihetnénk, hogy az angolok a világ legnagyobb könyvfogyasztói, de tényleg így van? 

...
Nagy

Nádas szerint elkerülhetetlen az összeomlás, de muszáj tennünk a dolgunkat

A Nádas Péterről készült dokumentumfilm, a Saját erdő egyszerre portré- és természetfilm, meditatív alkotás, mely a világról és önmagunkról alkotott tudásunk átgondolására késztet. Kárpáti György Mór alkotása megállásra késztet, kiléptet a mindennapok zajából és felületességéből, és bevezeti a nézőt az író gondolatainak terébe. 

...
Szórakozás

Üdvözlet a mélysötétből? - Kispál és a Borz: Rózsaszín adalszöveg

A Kispál és a Borz 2022-es visszatérése nem egyértelműen a nosztalgiafaktor csúcsrajáratásáról szólt, bár az új lemez megjelenéséig még várnunk kell, hogy tisztán lássuk a zenekar mögött munkáló akaratot. 

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Atwood varázstalanítja Odüsszeusz mítoszát

...
Kolozsi Orsolya

Nádas szerint elkerülhetetlen az összeomlás, de muszáj tennünk a dolgunkat

...
Valuska László

Iamyank: Ki akartam mondani, hogy mind meg fogunk halni

A hét könyve
Kritika
Atwood varázstalanítja Odüsszeusz mítoszát
...
Podcast

20 éves A Da Vinci-kód: Jézus feleségétől a 80 millió eladott példányig

2003-ban jelent meg angolul A Da Vinci-kód, a kötet sikerére pedig jellemző, hogy abban az évben az eladásokat tekintve csak egy másik giga-bestseller, a Harry Potter és a Főnix Rendje tudta túlszárnyalni. De mit tudott és mit tud a regény most? Podcastben kibeszéltük.