A Pussy Riot aktivistáját a moszkvai rendőrség eltűntnek állította be

A Pussy Riot aktivistáját a moszkvai rendőrség eltűntnek állította be

Nem ritka, hogy a Putyint nyíltan kritizáló Pussy Riot tagjait rendőri intézkedés alá vonják, a mostani hétvégi esetben viszont akadnak rejtélyes fordulatok. Könyvek hírek mellé.

ro | 2023. február 20. |

A Pussy Riot aktivistája, Rita Flores eltűnt, miután a rendőrség átkutatta a moszkvai lakását - írta a hétvégén a Meduza. Az első hírek arról szóltak, hogy Flores tájékoztatta az ügyvédjét a házkutatásról, valamint arról, hogy bevitték egy helyi rendőrőrsre. A telefonját elvették tőle, de hogy mi állt az intézkedés hátterében, azt nem közölte.

Az eset akkor vett rejtélyesebb fordulatot, amikor az ügyvéd elment a megjelölt rendőrőrsre, ahol azt a tájékoztatást kapta, hogy ott nem tartják fogva a fiatal nőt. Florest viszont nem tudta elérni, mert az ügyvéd bejövő hívásait blokkolta a nő telefonja. Később az OVD-Info nevű független emberi jogi szervezet azt írta, hogy az aktivistát megtalálták, a házkutatás alatt végig a lakásán volt, a rendőrség viszont elvette a telefonját és hamis üzenetet küldött a nevében arról, hogy a nőt bevitték az őrsre.

2021-22 között az üldöztetés, letartóztatások, folyamatos rendőri intézkedések miatt a Putyin rendszerét nyíltan kritizáló Pussy Riot több aktivistája elhagyta már Oroszországot (Marija Aljohina kémregénybe illő meneküléséről ITT írtunk). A Novaja Gazeta Europe szerint Rita Flores jelenleg tanú egy másik Pussy Riot-tag, Ljuszlja Stein elleni perben, akit azzal vádolnak, hogy "hiteles jelentésnek álcázva szándékosan hamis információkat tett közzé arról, hogy az orosz fegyveres erők háborús bűnöket követnek el". Bár a lap nem állítja, hogy a per és a hétvégi házkutatás összefüggésben állna egymással, de a Pussy Riot hétvégi Twitter-bejegyzése, amelyben arról írnak, hogy Flores telefonját és laptopját a rendőrség bizonyítékként lefoglalta, erre enged következtetni.

A Pussy Riot akkor került igazán a figyelem középpontjába, amikor 2012-ben neonszín ruhában, harisnyában és maszkban "punk imát" adtak elő a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban. "Isten Anyjához" könyörögtek, hogy szabadítsa meg őket Putyintól, de a biztonsági őrök gyorsan lekapcsolták őket: hármójukat letartóztatták, kettejük büntetése pedig büntetőtábor lett.

Masha Gessen
A szavak ereje
Ford.: Parászka Boróka, Athenaeum, 2019, 400 oldal
-

Masha Gessen orosz-amerikai újságíró A szavak ereje címmel írt könyvet a Pussy Riotról, amely 2019-ben jelent meg. A szerző végigülte a lányok akkori tárgyalását, levelezett velük, meginterjúvolta barátaikat és rokonaikat és börtönlátogatást tett; majd összefoglalta, hogyan született meg és mit jelképezett a Pussy Riot. A kötetről itt írtunk:

Így vált világhírű művészcsoporttá a Putyin ellen lázadó Pussy Riot
Így vált világhírű művészcsoporttá a Putyin ellen lázadó Pussy Riot
Tovább olvasok

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Borítópornó: Masha Gessen – A szavak ereje - Pussy Riot

...
Hírek

Miről énekel a Pussy Riot?

...
Hírek

Elmenekült Oroszországból a Pussy Riot tagja

Marija Aljohina, a Pussy Riot énekesnője nem könnyen jutott ki Oroszországból, de végül sikerült elmenekülnie.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Csernus Imre: A magyarok zárkózottak, fosósak és félnek felelősséget vállalni

A megosztó pszichiáter, Dr. Csernus Imre bemutatta hamarosan megjelenő új kötetét, melyben azt próbálja megfejteni, mit jelent ma magyarnak lenni.

...
Nagy

K. Varga Bence: Újabb sejt születik

„Oldalra sandítva újra és újra szemügyre vehette a test vereségét, a hús halálának stációit” ‒ K. Varga Bence A csont és a csönd címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a harmadik rész.

...
Nagy

Így mutatta be Robert Capa Magyarország világháború utáni vörös fordulatát

A 70 éve elhunyt legendás fotós 17 éves korában menekült el Budapestről, 17 évvel később pedig másfél hónapot töltött idehaza. A Holidaynek írt, 14 fotóval illusztrált útibeszámolójában éjsötét börleszk-jelenetekként elevenednek meg a remények és a romok.

...
Szórakozás

„Ez már hosszabb, mint egy házasság” – Megnéztük az 55 éves Kalákáról szóló filmet

Kaláka: a Kárpátoktól a Karib-tengerig nem egyszerűen a zenekar történetét meséli el, hanem egy kontinenseken átívelő út krónikája is.

Szerzőink

...
Kiss Imola

Csernus Imre: A magyarok zárkózottak, fosósak és félnek felelősséget vállalni

...
Horányi Hanna Zelma

Nick Cave könyve megtört szívű elmélkedés hitről, zenéről és gyászról

...
sa

Az ügynökakták igenis nyilvánosak, csak fel kell dolgozni őket – Takács, Bartók és gyermekvédelem a Margón

A hét könyve
Kritika
Nick Cave könyve megtört szívű elmélkedés hitről, zenéről és gyászról
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.