Egy leszbikus ponyvaregény volt az első puhafedeles bestseller Amerikában

Egy leszbikus ponyvaregény volt az első puhafedeles bestseller Amerikában

Az olvasók között olykor heves vita bontakozik ki, hogy vajon a könnyebben magunkkal vihető puhakötéses, vagy az elegánsabb keménytáblás könyvekből nagyobb élmény-e az olvasás. A könnyű, papírborítású köteteket gyakran éri olyan kritika, miszerint nem tekinthetőek magas irodalmi műveknek, mindössze egyszerű lektűrök, ponyvaregények.

Simon Eszter | 2021. augusztus 04. |

Noha ma már nemcsak ponyvák jelennek meg puhatáblás borítással, a fent említett kritikának megvan az alapja. 1950-ben a magazinokat kiadó és terjesztő Fawcett Publications megállapodást kötött a New American Library könyvkiadóval néhány kötet terjesztéséről. Bár a Fawcett a szerződés értelmében nem készíthetett saját papírkötéses utánnyomásokat, a kikötésben egy szó sem esett az eredeti papírkötéses könyvek nyomtatásáról - így született meg a Gold Medal Books, ami fordulópontot jelentett a puhafedeles kiadásban.

Az új könyvformátumot a Fawcett eleinte amatőr módszereket alkalmazva kezdte fejleszteni. A standjain árult magazinok oldalait kivágva, majd azokat újra egymásba fűzve kísérleteztek a könyvkészítéssel. Így történhetett, hogy Amerikában az első papírkötéses könyv az alábbi címet viselte: What Today’s Women Should Know About Sex and Marriage. A cím talán hagy némi kivetnivalót maga után, de ne feledjük, hogy az 50-es években nem volt semmi különös abban, ha egy női magazinon ilyen szalagcím szerepelt. Az új könyvnyomtatási technológiával kísérletező Fawcett pedig valószínűleg nem foglalkozott azzal, hogy melyik magazinokból kivágott oldal lesz a könyv borítója.

Hírlevél feliratkozás

Ugyanakkor érdekes, hogy az első puhafedeles könyv végül szintén hasonló témában jelent meg. A francia származású Tereska Torres Woman’s Barracks című önéletrajzi ihletésű regénye a második világháború alatt egy női barakkban játszódik, ahol egy csapat fiatal francia női katona életébe nyerhet bepillantást az olvasó. A kötet úgy híresült el, mint az első olyan ponyva, amely őszintén mutatja be a leszbikusságot. A könyv negatív megítélést kapott az USA-ban és Kanadában egyaránt. A kötet megjelentetésével kapcsolatban per indult, ahol az írónő védőügyvédje azzal érvelt, hogy a könyv semmiféle olyan dolgot nem tartalmaz, amit az Iliászban nem olvashattunk volna. 

Miután Tereska Torres megnyerte a pert, csak az Egyesült Államokban négymillió példányban kelt el a női barakk mindennapjait bemutató kötete, amelyet egyben az első papírkötéses könyvként is számon tarthatunk. Torres megdöbbenve tapasztalta, hogy könyve milyen sokkoló hatással van az olvasókra. Az írónő a Salonnak adott interjújában így nyilatkozott: „A francia irodalom tele van szexuális utalásokkal és leírással, gondoljunk csak Flaubert-re vagy Proustra. Úgy érzem, különösen visszafogott voltam. […] Talán mi franciák másképp gondolkodunk a szexről. Szerintem ez nem a szexualitásról szólt, hanem az életről. Ilyen az élet. Hozzátartozik a szexualitás".

Forrás: LitHub

 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Chuck Palahniuk egy igazi romantikus, de rajong a gyomorforgató ponyváért

...
Kritika

A tökéletes ponyvaesszencia

...
Hírek

Apa, meséld el nekem a Ponyvaregényt!

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Egy Rembrandt még ma is képes felbolygatni a világot

Milyen érzés egy Rembrandtokkal teli házban felnőni, miért vesz valaki öt éven keresztül heti egy festményt – és jut így tíz Rembrandthoz –, és hogyan lehet kiszúrni egy még katalogizálatlan mesterművet? Az én Rembrandtom azokat az embereket mutatja be, akik szenvedélyesen kötődnek egy-egy Rembrandt-képhez. 

...
Szórakozás

Dobozba zárt szerelem kilenc magas C-vel

Az operairodalom egyik legbravúrosabb tenoráriáját felvonultató darabja, Gaetano Donizetti  Az ezred lánya című vígoperája nyitja januárban a Magyar Állami Operaház 2022-re tervezett bemutatóinak sorát. A főpróbát megelőzően beszélgettünk a rendező Polgár Csabával és Izsák Lili díszlet- és jelmeztervezővel.

...
Szórakozás

Benedict Cumberbatch annyira ellenszenves új filmjében, hogy az már díjat érdemel

A Zongoralecke Oscar-díjas író-rendezője, Jane Campion adaptálta Thomas Savage nagyszerű regényét, A kutya karmai köztet. Azóta díjat díjra halmoz, hét Golden Globe-jelöléssel bír, és nagy valószínűséggel találkozunk majd vele az Oscar vörös szőnyegén is.

Olvass!
...
Beleolvasó

Erdős Virág megmutatja, hogyan hat a biciklis futárkodás a költészetre

Erdős Virág az első karanténidőszakban biciklis futárként dolgozott, új verseskötete ennek a tapasztalatnak a lenyomata. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A V-2 a szabotázs és a kémkedés regénye a náci rakétatámadások árnyékában

Az első rakéta öt perc múlva becsapódik Londonba. Hat perced van, hogy megállítsd a másodikat. Olvass bele Robert Harris könyvébe!

...
Beleolvasó

Boldizsár Ildikó: Nem a mese gyógyít, hanem az a világkép és gondolkodásmód, amibe a mese bekapcsol

Boldizsár Ildikó mesekutató, író szerkesztő, kritikus, a Metamorphoses Meseterápiás Módszer megalkotója lesz a Túl a plafonon podcast második vendége. Hangolódásként olvass bele Életválságok meséi - Mesekalauz útkeresőknek című kötetébe!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Ezek a non-fiction könyvek érkeznek 2022 első felében! (II. rész)

2022 első félévének kínálatából válogattunk - és mivel annyi izgalmas téma és cím érkezik, tényirodalmi ajánlónkat két részre bontottuk. Íme, a második adag!

...
Kritika

Az elveszített pénisztől a szövetkezetbe tömörülő táltosokig - 2021 magyar SFF novellái

A Gabo antológiája negyszerre is bizonyítja, hogy a magyar fantasztikus irodalom sokszínűen virul, köszönhetően nemcsak a már ismert szerzőknek, hanem a meglepően jól indító újoncoknak is.

...
Nagy

Ezek a non-fiction könyvek érkeznek 2022 első felében! (I. rész)

2022 első félévének kínálatából válogattunk - és mivel annyi izgalmas téma és cím érkezik, tényirodalmi ajánlónkat két részre bontottuk. Íme, az első adag!