Párkapcsolatok Los Angelesben, karanténban és panelben - Programajánló

Egy fekete-fehér netflixes párkapcsolati drámát, egy új Katona-formátumot, egy Börcsök Enikőre emlékező Spiró-előadást, egy 19. századi költőről készült sorozatot és egy podcastot ajánlunk első programajánlónkban. Ha szerinted valaminek itt lenne a helye, akkor küldd el ide: szerk[kukac]konyvesmagazin[pont]hu.

vl | 2021. február 11. |

Végre egy kis csönd (rendezte: Máté Gábor, írta: Garaczi László)


Hol? Katona József színház

A Katona József Színház február 12-én indítja el karanténszínházát: Háy János, Garaczi László, Tasnádi István és Szécsi Noémi írtak speciális minidrámákat, amiket streamelve lehet majd látni. A kísérletről itt írtunk bővebben, de most felhívjuk a figyelmet újra, hogy az első hamarosan indul: Máté Gábor rendezi Garaczi László végre egy kis csönd című művét Rezes judit, Mészáros Béla, Szirtes Ági és Kocsis Gergő szereplésével.

Malcolm & Marie (rendezte: Sam Levinson)


Hol? Netflix

Az HBO egyszerre felemelő és depresszív sorozatának, az Eufóriának az alkotói a karantén alatt forgattak egy fekete-fehér filmet Zendaya és John David Washington főszereplésével. Vagyis csak ők ketten játszanak a filmben, aminek a helyszíne egy elképesztő ház rengetege ablakkal. A történet a Jelenetek egy házassából és a Házassági történet méltó párja lehet: a pár egy filmpremierről érkezik haza, és miközben szuper estélyijében Zendaya mac&cheese-t készít, összevesznek. Vad szerelem, múltból felböffentett elfojtások, alkotói kérdések viszik előre a történetet, amit Rév Marcell fényképezett. Bár a kritikák megosztóak, az IMDb-n csak 6.8-at kapott, mégis jó szívvel ajánljuk, mert energikus és szép film, amiben olyan monológokat mondanak a színészek, amilyenekre nem is gondolnál.

Filmklub podcast: Rév Marcell

Évek óta az egyik kedvenc filmes podcastunk, amelyben Varga Ferenc akár órákon keresztül kérdez magyar filmeseket. Így történt ez most is: a Malcolm & Marie és az Eufória operatőre, Rév Marcell mesélt intimitás koordinátorról, karanténforgatásról, Dua Lipa klipjéről és egy csomó érdekességről. 

Spiró György: Kvartett


Hol? eSzínház

Ma, február 11-én 19 órától február 14-én 10 óráig látható a Kvartett című előadás a január 28-án elhunyt Börcsök Enikő emlékére. A Kvartett panelben lakó házaspárjának életét egy Amerikából érkező idegen zavarja meg, aki szerint az Öreg mentette meg az életét 1956-ban azzal, hogy hogy figyelmeztette a a forradalom utáni számonkérésekre. A Marton László rendezte darabban a feleséget alakítja Börcsök Enikő, az Öreget Hegedűs D. Géza, a Vendéget Kern András, a Nőt Balázsovits Edit. A bevételt teljes egészében a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért részére ajánlják fel, melynek Börcsök Enikő önkéntese és kurátora volt.

Dickinson

Az Apple TV-n mutatták be néhány éve a Dickinson című sorozatot Emily Dickinson életéről. A 19. század kiemelkedően fontos költőjéről nemcsak azt fontos tudni, hogy óriási a hatása és gyönyörű verseket írt, hanem azt is, hogy milyen körülmények között, mert azt már elképzelni sem tudjuk, hogy 1789 verset írt, de csak 7-10 jelent meg életében - névtelenül. A második évad indult januárban, ekkor találkoztunk vele, rögtön magával rántott: egy tinédzser lányt ismerünk meg, aki teljes elnyomásban él otthon, nem tanulhat, a családja a maszkulin hagyomány szerint elnyomja, az apja üvöltve kéri számon, hogy miért küldte el egy folyóiratnak a versét, de a rapet, a trapet és Billie Eilisht is megidéző filmzene akkorát lazít a kosztümös történeten, amilyet már régen láttunk. A sorozat a felnövéstörténetet beszéli el, a saját hang keresését, illetve az állandó konfliktusokat az elvárásokkal és a hagyománnyal, valamint a menstruációval, a szerelemmel. Az első évad olyan, mintha a nők már a 19. században is karanténban éltek volna.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Dragomán, Esterházy és Kosztolányi: ezt nézzük a színházban februárban

A januári monodrámák után most februárra is ajánlunk néhány figyelemre méltó színházi előadást: Esterházytól Dragománon át Molnár Ferencig lesz itt mindenféle, ráadásul vidéki színházak feldolgozásában. 

...
Nagy

Margó Extra: Thuróczy Szabolcs már színházi emberként csúszott rá az olvasásra

Irodalmi szempontból mennyire lehetnének érdekesek Thuróczy Szabolcs és Bödőcs Tibor sms-váltásai, melyik jelenet ragadta meg a színészt a Javított kiadásból és kiről írna szívesen életrajzi könyvet? Margó Extra.

...
Összekötve

A pestis egy szélsőséges élethelyzetben mutatja meg az embert - Összekötve Dömötör András színházrendezővel

Dömötör András tavaly a berlini Deutsches Theater-ben Albert Camus A pestis című művét állította színpadra, most pedig a darab pandémiakompatibilis feldolgozásán dolgozik. A rendezővel A pestis aktualitásáról, a járványhelyzet színházi életre gyakorolt hatásairól és a szakma jövőjéről beszélgettünk.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

A hét könyve
Kritika
Orwell disztópikus világában nőnek lenni maga a pokol
...
Beleolvasó

„mennyi elmondhatatlanság” – olvass bele Kabai Lóránt posztumusz kötetébe

A 2022 őszén, 45 éves korában elhunyt költő, szerkesztő, vizuális művész, Kabai Lóránt utolsó költeményei a Nimue és a Prae gondozásában jelennek meg. Részletek az el sem kezdett versekből.

Olvass!
...
Beleolvasó

„mennyi elmondhatatlanság” – olvass bele Kabai Lóránt posztumusz kötetébe

A 2022 őszén, 45 éves korában elhunyt költő, szerkesztő, vizuális művész, Kabai Lóránt utolsó költeményei a Nimue és a Prae gondozásában jelennek meg. Részletek az el sem kezdett versekből.

...
Zöld

Peter Attia: a ránk leselkedő betegségek az apokalipszis lovasai

A hosszú élet nem a sorson vagy a géneken múlik: te is tehetsz érte ‒ tartja a világhírű orvosszerző, Peter Attia. Vedd fel a harcot te is, hogy elkerüld a diagnózis kimondását! Hogy hogyan? Olvass bele!

...
Beleolvasó

Andy Warhol gépírónőjét magába szippantja a hatvanas évek New Yorkja

Semmi különös felejthetetlenül okos és vicces regény felnőtté válásról, a női lét kihívásairól, tizenöt perc hírnévről, fantázia és valóság határáról és a saját hangunk megtalálásáról, miközben nagy egók szavai visszhangoznak a fülünkben. Olvass bele!