Párkapcsolatok Los Angelesben, karanténban és panelben - Programajánló

Egy fekete-fehér netflixes párkapcsolati drámát, egy új Katona-formátumot, egy Börcsök Enikőre emlékező Spiró-előadást, egy 19. századi költőről készült sorozatot és egy podcastot ajánlunk első programajánlónkban. Ha szerinted valaminek itt lenne a helye, akkor küldd el ide: szerk[kukac]konyvesmagazin[pont]hu.

vl | 2021. február 11. |

Végre egy kis csönd (rendezte: Máté Gábor, írta: Garaczi László)


Hol? Katona József színház

A Katona József Színház február 12-én indítja el karanténszínházát: Háy János, Garaczi László, Tasnádi István és Szécsi Noémi írtak speciális minidrámákat, amiket streamelve lehet majd látni. A kísérletről itt írtunk bővebben, de most felhívjuk a figyelmet újra, hogy az első hamarosan indul: Máté Gábor rendezi Garaczi László végre egy kis csönd című művét Rezes judit, Mészáros Béla, Szirtes Ági és Kocsis Gergő szereplésével.

Malcolm & Marie (rendezte: Sam Levinson)


Hol? Netflix

Az HBO egyszerre felemelő és depresszív sorozatának, az Eufóriának az alkotói a karantén alatt forgattak egy fekete-fehér filmet Zendaya és John David Washington főszereplésével. Vagyis csak ők ketten játszanak a filmben, aminek a helyszíne egy elképesztő ház rengetege ablakkal. A történet a Jelenetek egy házassából és a Házassági történet méltó párja lehet: a pár egy filmpremierről érkezik haza, és miközben szuper estélyijében Zendaya mac&cheese-t készít, összevesznek. Vad szerelem, múltból felböffentett elfojtások, alkotói kérdések viszik előre a történetet, amit Rév Marcell fényképezett. Bár a kritikák megosztóak, az IMDb-n csak 6.8-at kapott, mégis jó szívvel ajánljuk, mert energikus és szép film, amiben olyan monológokat mondanak a színészek, amilyenekre nem is gondolnál.

Filmklub podcast: Rév Marcell

Évek óta az egyik kedvenc filmes podcastunk, amelyben Varga Ferenc akár órákon keresztül kérdez magyar filmeseket. Így történt ez most is: a Malcolm & Marie és az Eufória operatőre, Rév Marcell mesélt intimitás koordinátorról, karanténforgatásról, Dua Lipa klipjéről és egy csomó érdekességről. 

Spiró György: Kvartett


Hol? eSzínház

Ma, február 11-én 19 órától február 14-én 10 óráig látható a Kvartett című előadás a január 28-án elhunyt Börcsök Enikő emlékére. A Kvartett panelben lakó házaspárjának életét egy Amerikából érkező idegen zavarja meg, aki szerint az Öreg mentette meg az életét 1956-ban azzal, hogy hogy figyelmeztette a a forradalom utáni számonkérésekre. A Marton László rendezte darabban a feleséget alakítja Börcsök Enikő, az Öreget Hegedűs D. Géza, a Vendéget Kern András, a Nőt Balázsovits Edit. A bevételt teljes egészében a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért részére ajánlják fel, melynek Börcsök Enikő önkéntese és kurátora volt.

Dickinson

Az Apple TV-n mutatták be néhány éve a Dickinson című sorozatot Emily Dickinson életéről. A 19. század kiemelkedően fontos költőjéről nemcsak azt fontos tudni, hogy óriási a hatása és gyönyörű verseket írt, hanem azt is, hogy milyen körülmények között, mert azt már elképzelni sem tudjuk, hogy 1789 verset írt, de csak 7-10 jelent meg életében - névtelenül. A második évad indult januárban, ekkor találkoztunk vele, rögtön magával rántott: egy tinédzser lányt ismerünk meg, aki teljes elnyomásban él otthon, nem tanulhat, a családja a maszkulin hagyomány szerint elnyomja, az apja üvöltve kéri számon, hogy miért küldte el egy folyóiratnak a versét, de a rapet, a trapet és Billie Eilisht is megidéző filmzene akkorát lazít a kosztümös történeten, amilyet már régen láttunk. A sorozat a felnövéstörténetet beszéli el, a saját hang keresését, illetve az állandó konfliktusokat az elvárásokkal és a hagyománnyal, valamint a menstruációval, a szerelemmel. Az első évad olyan, mintha a nők már a 19. században is karanténban éltek volna.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Dragomán, Esterházy és Kosztolányi: ezt nézzük a színházban februárban

A januári monodrámák után most februárra is ajánlunk néhány figyelemre méltó színházi előadást: Esterházytól Dragománon át Molnár Ferencig lesz itt mindenféle, ráadásul vidéki színházak feldolgozásában. 

...
Nagy

Margó Extra: Thuróczy Szabolcs már színházi emberként csúszott rá az olvasásra

Irodalmi szempontból mennyire lehetnének érdekesek Thuróczy Szabolcs és Bödőcs Tibor sms-váltásai, melyik jelenet ragadta meg a színészt a Javított kiadásból és kiről írna szívesen életrajzi könyvet? Margó Extra.

...
Összekötve

A pestis egy szélsőséges élethelyzetben mutatja meg az embert - Összekötve Dömötör András színházrendezővel

Dömötör András tavaly a berlini Deutsches Theater-ben Albert Camus A pestis című művét állította színpadra, most pedig a darab pandémiakompatibilis feldolgozásán dolgozik. A rendezővel A pestis aktualitásáról, a járványhelyzet színházi életre gyakorolt hatásairól és a szakma jövőjéről beszélgettünk.

Film / Színház / Muzsika
...
Kritika

A valódi utazás ott kezdődik, ahol a föld alatti vasút véget ér

...
Hírek

Quentin Tarantino Hollywood-regényében a titokzatos kaszkadőr múltja is feltárul

...
Nagy

Vajon a falusi szuperhősök megmenthetik Erdélyt?

A hét könyve
Kritika
A regénybeli Kafka mögött felsejlik Borbély Szilárd alakja is
...
Kritika

Az utolsó indiánkönyv érzékeny pillanatfelvétel arról, hol tartunk ma az indiánozásban

Az utolsó indiánkönyv című antológiához a PIM 79 kortárs magyar szerzőt kért fel, hogy prózában vagy versben reflektáljanak arra, mit jelentett nekik az indián egykor, és mit jelent ma, felnőttként.

Olvass!
...
Beleolvasó

Máté Péter életét és halálát ellentmondások és rejtélyek övezték

Bauer Barbara archív anyagokból, családtagok, ismerősök, egykori zenésztársak visszaemlékezéseiből dolgozva fikciós regényt írt Máté Péterről, Most élsz címmel. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Spiró: Mikor szabad ölni?

Új esszékötettel jelentkezik Spiró György. A Hamlethez kapcsolódó erős cím (Mikor szabad ölni?) szellemében az esszék empatikus és okos ajánlatok arról hogyan lehet szabadon gondolkodva élni.

...
Beleolvasó

Ez itt a pszichiátria, az új otthonod

„De ne rémüldözz: nyugi. Minden jel szerint ebben a fejezetben végre megvalósul vágyaidnak netovábbja. A pszichiátria.” Keresztury Tibor új könyvében különböző kórtermeken keresztül leshetünk be az élet fontos pillanataiba. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Less bele a Lars Kepler-krimik sorozatgyilkosának lelkivilágába!

Izgalmas novellát adott közre a skandináv krimi egyik legkedveltebb képviselője, Lars Kepler, aki valójában nem egy személy, hanem egy szerzőpáros, Alexandra Coelho Ahndoril és Alexander Ahndoril. A te sötét labirintusod a sorozatgyilkos, Jurek Walter életébe és sötét lelkivilágába enged betekintést. 

...
Beleolvasó

Nincsen hegedűtok, amibe egy hegedű pontosan illene

Szvoren Edina legújabb írásaiban senki sem csodálkozik, az írások mégis csodálkozásra késztetnek.

...
Beleolvasó

Az Afáziában a Föld már lakhatatlan, de az emberi faj továbbra is előszeretettel harcol

A krimik után ezúttal sci-fivel jelentkezik Baráth Katalin: az Afáziában totális háború van kitörőben, a katasztrófát egy génmódosított szuperkatona és egy veterán hírszerző akadályozhatja meg. Mutatunk egy részt a könyvből!