Párkapcsolatok Los Angelesben, karanténban és panelben - Programajánló

Egy fekete-fehér netflixes párkapcsolati drámát, egy új Katona-formátumot, egy Börcsök Enikőre emlékező Spiró-előadást, egy 19. századi költőről készült sorozatot és egy podcastot ajánlunk első programajánlónkban. Ha szerinted valaminek itt lenne a helye, akkor küldd el ide: szerk[kukac]konyvesmagazin[pont]hu.

vl | 2021. február 11. |

Végre egy kis csönd (rendezte: Máté Gábor, írta: Garaczi László)


Hol? Katona József színház

A Katona József Színház február 12-én indítja el karanténszínházát: Háy János, Garaczi László, Tasnádi István és Szécsi Noémi írtak speciális minidrámákat, amiket streamelve lehet majd látni. A kísérletről itt írtunk bővebben, de most felhívjuk a figyelmet újra, hogy az első hamarosan indul: Máté Gábor rendezi Garaczi László végre egy kis csönd című művét Rezes judit, Mészáros Béla, Szirtes Ági és Kocsis Gergő szereplésével.

Malcolm & Marie (rendezte: Sam Levinson)


Hol? Netflix

Az HBO egyszerre felemelő és depresszív sorozatának, az Eufóriának az alkotói a karantén alatt forgattak egy fekete-fehér filmet Zendaya és John David Washington főszereplésével. Vagyis csak ők ketten játszanak a filmben, aminek a helyszíne egy elképesztő ház rengetege ablakkal. A történet a Jelenetek egy házassából és a Házassági történet méltó párja lehet: a pár egy filmpremierről érkezik haza, és miközben szuper estélyijében Zendaya mac&cheese-t készít, összevesznek. Vad szerelem, múltból felböffentett elfojtások, alkotói kérdések viszik előre a történetet, amit Rév Marcell fényképezett. Bár a kritikák megosztóak, az IMDb-n csak 6.8-at kapott, mégis jó szívvel ajánljuk, mert energikus és szép film, amiben olyan monológokat mondanak a színészek, amilyenekre nem is gondolnál.

Filmklub podcast: Rév Marcell

Évek óta az egyik kedvenc filmes podcastunk, amelyben Varga Ferenc akár órákon keresztül kérdez magyar filmeseket. Így történt ez most is: a Malcolm & Marie és az Eufória operatőre, Rév Marcell mesélt intimitás koordinátorról, karanténforgatásról, Dua Lipa klipjéről és egy csomó érdekességről. 

Spiró György: Kvartett


Hol? eSzínház

Ma, február 11-én 19 órától február 14-én 10 óráig látható a Kvartett című előadás a január 28-án elhunyt Börcsök Enikő emlékére. A Kvartett panelben lakó házaspárjának életét egy Amerikából érkező idegen zavarja meg, aki szerint az Öreg mentette meg az életét 1956-ban azzal, hogy hogy figyelmeztette a a forradalom utáni számonkérésekre. A Marton László rendezte darabban a feleséget alakítja Börcsök Enikő, az Öreget Hegedűs D. Géza, a Vendéget Kern András, a Nőt Balázsovits Edit. A bevételt teljes egészében a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért részére ajánlják fel, melynek Börcsök Enikő önkéntese és kurátora volt.

Dickinson

Az Apple TV-n mutatták be néhány éve a Dickinson című sorozatot Emily Dickinson életéről. A 19. század kiemelkedően fontos költőjéről nemcsak azt fontos tudni, hogy óriási a hatása és gyönyörű verseket írt, hanem azt is, hogy milyen körülmények között, mert azt már elképzelni sem tudjuk, hogy 1789 verset írt, de csak 7-10 jelent meg életében - névtelenül. A második évad indult januárban, ekkor találkoztunk vele, rögtön magával rántott: egy tinédzser lányt ismerünk meg, aki teljes elnyomásban él otthon, nem tanulhat, a családja a maszkulin hagyomány szerint elnyomja, az apja üvöltve kéri számon, hogy miért küldte el egy folyóiratnak a versét, de a rapet, a trapet és Billie Eilisht is megidéző filmzene akkorát lazít a kosztümös történeten, amilyet már régen láttunk. A sorozat a felnövéstörténetet beszéli el, a saját hang keresését, illetve az állandó konfliktusokat az elvárásokkal és a hagyománnyal, valamint a menstruációval, a szerelemmel. Az első évad olyan, mintha a nők már a 19. században is karanténban éltek volna.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Dragomán, Esterházy és Kosztolányi: ezt nézzük a színházban februárban

A januári monodrámák után most februárra is ajánlunk néhány figyelemre méltó színházi előadást: Esterházytól Dragománon át Molnár Ferencig lesz itt mindenféle, ráadásul vidéki színházak feldolgozásában. 

...
Nagy

Margó Extra: Thuróczy Szabolcs már színházi emberként csúszott rá az olvasásra

Irodalmi szempontból mennyire lehetnének érdekesek Thuróczy Szabolcs és Bödőcs Tibor sms-váltásai, melyik jelenet ragadta meg a színészt a Javított kiadásból és kiről írna szívesen életrajzi könyvet? Margó Extra.

...
Összekötve

A pestis egy szélsőséges élethelyzetben mutatja meg az embert - Összekötve Dömötör András színházrendezővel

Dömötör András tavaly a berlini Deutsches Theater-ben Albert Camus A pestis című művét állította színpadra, most pedig a darab pandémiakompatibilis feldolgozásán dolgozik. A rendezővel A pestis aktualitásáról, a járványhelyzet színházi életre gyakorolt hatásairól és a szakma jövőjéről beszélgettünk.

2021 legjobb könyvei
...
Nagy

2021 legjobb könyvei: 10-1.

...
Nagy

2021 legjobb könyvei: 20-11.

...
Nagy

2021 legjobb könyvei: 30-21.

A hét könyve
Kritika
A halállal játszanak a gyászukkal magukra hagyott gyerekek
...
Nagy

Hegyi Ede: Az úszóverseny (9.)

Hegyi Ede A senki című regényével a top3-ban végzett 2020-ban a legjobb elsőkötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Gyerekkorunk című tárcasorozatának ez a kilencedik része.

Olvass!
...
Beleolvasó

Joe Hill a Fekete telefonnal is bizonyítja, hogy "egy lesből támadó rohadék"

Fekete telefon című novella csak egyike annak a tizenöt történetnek, amelyekkel Joe Hill igazolta, hogy különleges tehetsége van a hátborzongató sztorik írásához. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A kegyetlen valóság és a groteszk fantáziavilág találkozik Rijneveld díjnyertes könyvében

2020-ban  Marieke Lucas Rijneveld Az este kín című könyve nyerte el a Nemzetközi Booker-díjat. A regény gyerekszemszögből mesél el egy tragédiát, illetve azt, hogy milyen hatással van a gyász egy olyan családra, amelyben a szeretet helyett a büntetés jelenti a fő köteléket. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Oleg Navalnij kalandjai az Orosz Postával - avagy amikor Brezsnyev még mozgatta a szemöldökét

Oleg és Alekszej Navalnijt a bíróság 2014 decemberében ítélte el sikkasztás vádjával.  Az Emberi Jogok Európai Bírósága az ítéletet megalapozatlannak találta, ám Oleg leülte a teljes büntetést - 1278 napot. Könyvének nagy részét a munkatáborban írta, részletes illusztrációkkal látva el fanyar humorú beszámolóját. Olvass bele!