Háy, Garaczi, Tasnádi, Szécsi darabokat mutat be a Katona az online térben

Háy, Garaczi, Tasnádi, Szécsi darabokat mutat be a Katona az online térben

Február közepén indul a K:ortárs sorozat, ahol négy új magyar dráma bemutatóját láthatjunk majd streamelve a Katona József Színház színészei előadásában.

Fotók: Horváth Judit

Rezek Bori | 2021. február 09. |

„Nem színház, nem rádiójáték, nem tévéjáték”- így fogalmazott Máté Gábor. De akkor mégis micsoda? A színházi stream fogalmát már jól ismerjük, hiszen az elmúlt hónapokban sok társulat és színház kényszerült arra, hogy futó előadásaikat interneten keresztül közvetítsék. A Trafóhoz hasonlóan most a Katona József Színház is úgy döntött, hogy a helyzetre reagálva új produkciókat készít, amik kifejezetten online térbe készülnek. Egyelőre annyit tudunk, hogy kicsit film, kicsit színház, de még az alkotók is keresik a megfelelő kifejezést, hogy pontosan mi is lesz ez.

A darabok egy meghívásos drámapályázatra íródtak, ahol a legfőbb szempont az volt, hogy kifejezetten online térben feldolgozható művek készüljenek. A beérkezett húsz drámából egyelőre csak négyet választottak ki, remélve, hogy mire ezeket bemutatják, újranyithatnak majd a színházak.

-

Az első előadást Máté Gábor rendezi Garaczi László Végre egy kis csönd című drámájából, amit február 12-én 19:00-tól láthatunk majd (ára: 2900 Ft). A készülő előadásról annyit árult el a rendező, hogy szereplői olyan figurák, akik valamiért nehezen találnak kapcsolatot egymással. Erre utal az is, hogy elbeszélő stílusban mesélnek a közelmúltbeli emlékeikről és jelenükről, amire hatással van a pandémiás helyzet is. Az előadás szereplői Rezes Judit, Mészáros Béla, Szirtes Ági és Kocsis Gergő lesznek.

„A pillanat, amikor még elkaphatnád az asztalról levert poharat. Figyeled mozdulatlan zuhanását. Most hagyja el a kritikus pontot. Önálló pályára áll, kikerül a szándékok és lehetőségek köréből. Percek, napok, évmilliók. Közeledés és soha meg nem érkezés. Végre egy kis csönd. Látok egy párt, két szerelmes embert, ahogy egy város fölött lebegnek. Ez a város a szépségéről volt híres, és most romokban áll.”

(Garaczi László)

A következő előadást Székely Kriszta rendezi majd Szécsi Noémi Egyformák vagyunk című írásából, ami a szerző 2017-ben megjelent Egyformák vagytok című regényének rövidített, stream-kompatibilis adaptációja. Az előadás öt jelenetből áll majd, ami egy teljes nap történetén vezeti végig a nézőket. Az eredeti műben két értelmiségi nő barátságáról olvashatunk, az ő történetükön keresztül pedig a női rivalizálás, férfi-női kapcsolatok és családi traumák kérdésköreit járja körül a szerző. A színpadi változatban Elza és Em szerepében Jordán Adélt és Pálos Hannát láthatjuk, a körülöttük megjelenő férfiakat pedig Takátsy Péter, Bányai Kelemen Barna és Dankó István alakítják.

„Néha rádöbbensz, hogy egyáltalán nem ezt akartad? Szorítást érzel a szíved körül?

Mindig helytállsz, de olykor nem látod értelmét, máskor meg nem állsz helyt és szégyenkezel?

Annyiszor szültél, ahányszor akartál? Kettővel többször vagy egyszer kevesebbszer?

Olykor úgy érzed, öregszel? De azért még jól tartod magad?

Fogyókúrázol? Vagy az embernek legalább ennyi öröme legyen?

Felriadsz hajnalban? Vagy eleve el sem alszol?”

(Szécsi Noémi)

A harmadik produkció Tasnádi István Tapasztalt asszony című művéből készül, amit a színház főrendezője, Ascher Tamás visz színpadra. Az írás folyamatára nagy hatással volt az 1937-es Boldog vagy-e, asszony? című leánynevelő kézikönyv, a színlap alapján pedig meghatározó jelenkori témákról és gender kérdésekről beszél majd az előadás. Nyolc férfit és nyolc nőt láthatunk majd a Katona színpadán, mégpedig Fullajtár Andreát, Szirtes Ágit, Borbély Alexandrát, Kiss Esztert, Ónodi Esztert, Pálmai Annát, Pelsőczy Rékát, Rujder Vivient, Bezerédi Zoltánt, Elek Ferencet, Fekete Ernőt, Keresztes Tamást, Kovács Lehelt, Rajkai Zoltánt, Tasnádi Bencét és Vajdai Vilmost.

„Ebben a különös elképzelt világban egyáltalán nem biztos, hogy az apa férfi és az anya nő, hőseink esküvő helyett válási partit tartanak, a férfi szüli meg a gyereket és egy metodista lelkész feleségétől szaftos szexuális felvilágosítást kapunk. Előadásunkban választ keresünk arra a kérdésre is, hogy együtt lehet-e élni egy olyan férfival, aki beleiszik a teli tejesdobozba, illetve, hogy megbocsátható-e, ha egy nő nem tekeri vissza a zsinórt a fűnyíróra? Ráadásul –- bár ezek után némileg meglepő – az előadás végén pozitív hangvételű finálét biztosítunk.

(Tasnádi István)

Végül a 2019-ben zenés színházrendező szakon végzett Tárnoki Márk állítja színpadra Háy János Szavalóverseny című drámáját, amiben Háy a líráról és a hozzá kapcsolódó viszonyunkról gondolkodik. Mennyire mélyen épültek belénk a műnemtől elvárt klisék? Mennyire olvassuk és értelmezzük a verseket konzervatívan? Mennyire tudunk elszakadni ezektől? Ezekre a felvetésekre fogunk válaszokat vagy még több kérdést kapni az előadásból. A szereplők pedig Kocsis Gergely, Dankó István, Vizi Dávid, Bán János, Bányai Kelemen Barna, Szacsvay László, Bodnár Erika, Elek Ferenc, Rujder Vivien, Takátsy Péter, Vajdai Vilmos, Bezerédi Zoltán és Ujlaki Dénes lesznek.

„Sokat ültem szavalóversenyek zsűrijében, ahová a legtöbb előadó betanult klisékkel érkezett. Klisékkel, amelyek mögött nem volt valóság, csak egy hamis akusztikai tér. Harminchatfokos lázban égek mindig és te nem ápolsz, anyám, harsogja az előadó, ő láthatóan épp negyvenkétfokos lázban ég. Nem pusztán a sor finom humorát nem érti, de a jelentését sem. Vissza kell mennünk harminchat fokra. Ez az én szavalóversenyem alaphőfoka, hogy ne az akusztikai tér lángoljon, hanem a hallgató szíve.”

(Háy János)

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Dragomán, Esterházy és Kosztolányi: ezt nézzük a színházban februárban

A januári monodrámák után most februárra is ajánlunk néhány figyelemre méltó színházi előadást: Esterházytól Dragománon át Molnár Ferencig lesz itt mindenféle, ráadásul vidéki színházak feldolgozásában. 

...
Hírek

Bemutatóval ünnepli Csáth Géza születésnapját a Vígstreamház

Most szombaton, Csáth Géza születésnapján mutatják be a Vígstreamház közvetítéssorozatában a Csáth és démonai című előadást. 

...
Hírek

5 szuper darab, amiben csak egy színészre kell koncentrálni

Grecsótól Péterfy-Novák Éván át Fekete Ádámig ajánlunk monodrámákat, amiket a kanapéról is megnézhetünk.

Film / Színház / Muzsika
...
Kritika

A valódi utazás ott kezdődik, ahol a föld alatti vasút véget ér

...
Hírek

Quentin Tarantino Hollywood-regényében a titokzatos kaszkadőr múltja is feltárul

...
Nagy

Vajon a falusi szuperhősök megmenthetik Erdélyt?

Gyerekirodalom
...
Hírek

HUBBY - Itt vannak a legjobb gyerekkönyvek!

Már hetedik éve szervezi és osztja ki a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum az Év Gyerekkönyve Díj elismerést. Idén hét kategóriában osztottak díjat, a különdíjat pedig ezúttal egy kiadó kapta.

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: egy igazi barátságkönyv lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást: a program szakmai zsűrije ezúttal Erna Sassen Egy indián, mint te meg én című könyvét választotta.

...
Gyerekirodalom

Agresszív irodalmi műnek gondolta, teljesen beszippantotta a János vitéz

Szabó Borbála ifjúsági regényének matekzseni hőse nem bír megküzdeni a János vitéz elolvasásával, majd rejtélyes módon átlépi a valóság és a fikció határát, és váratlanul Petőfi Sándor klasszikusában találja magát.

Még több olvasnivaló
...
Kritika

A Páternoszter megmutatja a Rákosi-rendszer legabszurdabb oldalait

Orosz István grafikusművész első regénye, a Páternoszter több nézőponton, többszörös elbeszélésen keresztül világítja meg, milyen volt az élet az 50-es évek Magyarországán, és milyen abszurd, groteszk vagy tragikomikus eseményeket idézett elő a Rákosi-korszak személyi kultusza.

...
Nagy

Perintfalvi Rita: Az elkövetők mindig hangsúlyozták, hogy “mondd nekem azt, hogy atya”

Perintfalvi Rita könyvében a Magyar Katolikus Egyházon belüli szexuális bántalmazási ügyeket vizsgálja. Nemcsak áldozatokat szólaltat meg, hanem kutatási eredmények és szakértők bevonásával feltárja a visszaélések mögött húzódó pszichológiai és rendszerszintű okokat is. Interjú.

...
Nagy

Finy Petra: A 80-as évekről mindenkinek van egy története

Finy Petra Kerti szonáta című regénye három női generáció történetén keresztül mesél a világháború traumáiról, az ötvenes évek félelemmel vegyes légköréről, és a rendszerváltást megelőző ellenzéki megmozdulások konspirációval teli hónapjairól. Az íróval a regény egyik kulcshelyszíne közelében beszélgettünk, közben szóba kerültek traumák és rendszerellenes csúcsteljesítmények, elfeledett és máig élő városi történetek is.

...
Kritika

Az utolsó indiánkönyv érzékeny pillanatfelvétel arról, hol tartunk ma az indiánozásban

Az utolsó indiánkönyv című antológiához a PIM 79 kortárs magyar szerzőt kért fel, hogy prózában vagy versben reflektáljanak arra, mit jelentett nekik az indián egykor, és mit jelent ma, felnőttként.

...
Nagy

Bojár Gábor: Mindenki az erő jelének veszi, ha az ember szembenéz a saját hibáival

Bojár Gábor a Graphisoft alapítójaként ikonikus név és hivatkozási pont a hazai vállalkozói világban. De mit tud adni második könyvével annak, aki nem üzletember. A válasz: meglepően sokat. Interjú.

...
Kritika

Mit árul el egy ezeréves levél egy keresztény nőről, aki zsidó férfit szeretett?

Egy meneküléssel töltött élet krónikája és e krónika megalkotásának története A hét könyve, A fordult szív.