Kupihár Rebeka kapja a Petri-díjat

Kupihár Rebeka kapja a Petri-díjat

A 2010-ben alapított Petri-díjat minden évben a legígéretesebb kötet nélküli pályakezdőnek adják át, akinek a tárgyi ajándék mellett a legnagyobb jutalma az, hogy a Magvető Kiadó jelenteti meg az első kötetét. A Petri-díjat 2023-ban Kupihár Rebeka kapja. A szerző 2023. december 22-én, Petri György 80. születésnapján, a Fugában veheti át az elismerést.

vn | 2023. december 20. |

A Petri-díjat a huszadik század utolsó harmadának egyik legjelentősebb magyar költőjéről, Petri Györgyről nevezték el és halála tizedik évfordulóján, 2010-ben alapította meg az N&N Galéria vezetője, Nagy Bálint építész, aki Petri egyik legközelebbi barátja volt.

Petri György rögeszmésen különbözni akart, radikálisan autonóm személyiség volt
Petri György rögeszmésen különbözni akart, radikálisan autonóm személyiség volt

A Kertész Imre Intézetben mutatták be hétfő délután a Petri György különbözése című interjúkötetet, mely egy harminc évvel ezelőtt készült, kilenc részből álló beszélgetéssorozat szerkesztett változata. A teljes terjedelmében eddig még nem publikált sorozatban a beszélgetőtárs Tasi József irodalomtörténész volt, aki 1993 novembere és 1994 februárja között kérdezte a költőt gyerekkorról, szerelemről, költészetről, filozófiáról és politikáról. A most kiadott könyvről Fenyvesi Ottó költő, képzőművész, Demeter Szilárd, a PIM főigazgatója és Ugron Zsolna, a Kertész Intézet művészeti vezetője beszélgetett. 

Fotók: Kertész Imre Intézet

Tovább olvasok

A kuratórium egy része is az 57 évesen elhunyt költő egykori környezetéből került ki. Részint olyan folyóiratszerkesztők alkották, akiknek folyamatos rálátásuk volt a friss pályakezdő irodalomra. Azóta ez megváltozott, a Holmi vagy a Magyar Lettre Internationale megszűnése után a díjazottak kiválasztását már előjelölők segítették, akiknek a testülete autonóm belső szavazással mára tíz fősre bővült, és a kortárs irodalom olyan képviselői vesznek benne részt, mint Áfra János, Ayhan Gökhan, Balázs Imre József, Bencsik Orsolya, Borda Réka, Csehy Zoltán, Izsó Zita, Seres Lili Hanna és Sopotnik Zoltán ‒ munkájukat idén Pályi Márk koordinálta.

Megvannak a Petri-díj jelöltjei
Megvannak a Petri-díj jelöltjei
Tovább olvasok

A díjazott személyéről, illetve a legjobbnak talált kéziratról döntést hozó kuratóriumba Deres Kornélia, Tóth Krisztina és Várady Szabolcs költő, valamint Forgách András író tartozik, továbbá tagja az előző évi díjazott (ez esetben Rékai Anett),

és egy szavazat illeti a Magvető szerkesztőjét is, idén Szegő Jánost delegálták.

2023-tól a szabályok némileg megváltoztak, és a visszajelzések és javaslatok hosszas időszaka után a felterjesztett kötetterveket a válogatók immár nem a saját szakmai ismereteik alapján választották ki, hanem a minél szélesebb merítés érdekében maguk a szerzők küldhették be kézirataikat, a transzparens és független elbírálás érdekében pedig a válogatók a beérkezett kötetterv-kéziratok elbírálását a szerzők nevének ismerete nélkül végezték el.

Ők nyerték a Panodyssey első írópályázatát!
Ők nyerték a Panodyssey első írópályázatát!
Tovább olvasok

Így végül a kiírásnak megfelelően a 172 pályaműből tízet terjesztettek a kurátorok testülete elé. A szerzők névsora itt elérhető. A zsűri közülük választotta ki a rövidlistára is felkerülteket: vagyis Kupihár Rebeka és Stummer Attila költőket, illetve Tóth Marcsi írót. Ugyancsak a kurátorok döntöttek a Petri-díj 2023-as győzteséről, és Kupihár Rebekának, A heterók istenéhez című kötettervéért ítélték oda az elismerést.

Forrás: Klubradio.hu

Kapcsolódó cikkek
...
Panodyssey

Kupihár Rebeka: Poems from the time of the ’Child Protection’ referendum [Panodyssey]

A Panodyssey és a Könyves Magazin közös írói pályázatának líra kategóriájában Kupihár Rebeka versei bizonyultak a legjobbnak. A három verset már közreadtuk, most pedig elolvashatod őket angolul is Anna Bentley fordításában.

...
Panodyssey

Kupihár Rebeka: versek a “gyermekvédelmi” népszavazás idejéről [Panodyssey]

Első alkalommal rendezték meg idén a Panodyssey és a Könyves Magazin közös írói pályázatát, amelyre 151 pályamunka érkezett. Líra kategóriában Kupihár Rebeka lett a győztes.

...
Panodyssey

Ők nyerték a Panodyssey első írópályázatát!

Első alkalommal rendezték meg idén a a Panodyssey és a Könyves Magazin közös írói pályázatát, amelyre 151 pályamunka érkezett. Közülük választotta ki a győzteseket Moskát Anita és Závada Péter.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...
Zöld

Peter Attia: a ránk leselkedő betegségek az apokalipszis lovasai

A hosszú élet nem a sorson vagy a géneken múlik: te is tehetsz érte ‒ tartja a világhírű orvosszerző, Peter Attia. Vedd fel a harcot te is, hogy elkerüld a diagnózis kimondását! Hogy hogyan? Olvass bele!

Szerzőink

...
Kiss Imola

A bántalmazás az irodalmi közegben sem az egyén ügye, hanem közös felelősség

...
Sándor Anna

Dűne 2: Hőssé válhat, aki tétovázik, mielőtt megragadja a hatalmat?

...
Kolozsi Orsolya

Virginia Woolf impresszionista ecsettel festi meg Mrs. Dalloway világát

...

Megjavítani azt, ami elromlott: a szemlélet, amit újra meg kell tanulnunk // Repair

...

Kerber Balázs és Nemes Z. Márió: Mit kaphatnak a közösségtől a magányos odúlakók?

...

A sikert csak tisztességtelen úton lehet elérni?

...

Az endometriózis poétikus betegség, mintha erdő nőne a hasunkban

...

Kerber Balázs: A versnél érzem, hogy a szöveg akar valamit és nem én