Több ezer pedagógus hiányzik a közoktatásból

Több ezer pedagógus hiányzik a közoktatásból

Több mint 2100 álláshirdetést dob ki a közszféra állásportálja, a közigállás.gov.hu a „tanár” keresőszóra, a 2021/2022-es tanév végén. Tanítóból is komoly hiány van az iskolákban, országszerte 967 betöltetlen állást hirdetnek az oldalon, de 853 hirdetést találtunk az „óvodapedagógus” és 420-at a „gyógypedagógus” szóra rákeresve – írja az Eduline. A portál több olyan álláshirdető óvodát is észrevett, ahova egyszerre négy-öt pedagógust is felvennének. Könyvek hírek mellé.

ld | 2022. június 16. |

A hirdetések egy részében természettudományos tárgyak oktatásához keresnek tanárt az iskolák, de van ahol már most intézményvezetőt vagy vezetőhelyettest.

Ahogyan azt a szakértők már 5-10-15 éve előrejelezték, folyamatosan csökken a pedagógusképzésre jelentkezők száma: egy éve 13 110-en, 2020-ban 11 111-en, 2019-ben pedig 17 394-en jelentkeztek. Idén ez a szám mindössze 11 978, ráadásul a korábbi évek arányai alapján ennek nagyjából a felét, tehát 6-7 ezer jelentkezőt vesznek fel a képzésekre.

A szakemberhiány hátterében a bérek és a megbecsültség hiánya áll. Egy pedagógus kezdő fizetése az alapképzés elvégzése és a minősítés után meg sem közelíti bármilyen más friss diplomásét: egy, „gyakornok” pedagógus bére bruttó 312 000 forint pótlékkal együtt, ami nettó 207 ezer forint körüli fizetést jelent.

A pedagógushiány előzményeiről és következményeiről Radó Péter oktatáskutató is ír legújabb könyvében. 

RADÓ PÉTER
Közoktatás és politika - Magyarország 2010-2022
Noran Libro, 2022, 147 oldal
-

Radó Péter Közoktatás és politika - Magyarország 2010-2022 című könyve igyekszik megvonni az elmúlt 12 év oktatáspolitikájának mérlegét annak értékelésével, hogy az milyen hatást gyakorolt az oktatási eredményekre, az iskolák minőségére, az erőforrások felhasználásának hatékonyságára és az oktatási egyenlőtlenségek mértékére. (Interjúnk a szerzővel ITT.)

L. RITÓK NÓRA
Láthatatlan Magyarország
TEA, 2017, 320 oldal
-

A pedagógushiány következményeitől leginkább a hátrányos helyzetű iskolák és tanulók szenvednek, hiszen ha a nagymúltú iskolákban alig találnak tanárokat, akkor ki menne a peremvidékekre? Öt éve jelent meg L. Ritók Nóra könyve, a Láthatatlan Magyarország, amely a mélyszegénységben élő gyerekekkel folytatott munkája közben megírt blogbejegyzéseire, cikkeire épült (ITT beleolvashatsz a könyvbe, interjúnk a szerzővel pedig ITT érhető el).

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Radó Péter: Az oktatáspolitika nem szakmai, hanem politikai napirendet követett

Radó Péter oktatáskutató friss kötetében az elmúlt 12 év történetét sűríti és elemzi, a szélesebb közönség számára is érthetően. Interjú.

...
Longform infografikák

Gyerekek, akik leszakadnak a digitális távoktatásban

A távoktatásba ötből egy tanuló nem tudott bekapcsolódni, mivel nem jutott megfelelő eszközhöz vagy interneteléréshez, több esetben egyikhez sem. (Forrás: Freedom House)

...
Nagy

L. Ritók Nóra: Ha egyéni sorsokon akarunk javítani, akkor a rendszer hibáit kell megoldani

Közel öt éve jelent meg L. Ritók Nóra könyve, a Láthatatlan Magyarország, amely a mélyszegénységben élő gyerekekkel folytatott munkája közben megírt blogbejegyzéseire, cikkeire épült. De mi történt azóta ezen a láthatatlan Magyarországon és mik L. Ritók Nóra tapasztalatai? Nagyinterjú. 

Még több olvasnivaló
...
Hírek

5 könyv a balatoni strandoláshoz

Végre kitört a nyári szünet és megérkezett a strandidő is, ennek apropóján olyan könyveket gyűjtöttünk össze, amelyek a Balatonhoz kapcsolódnak. Van köztük romantikus regény, novelláskötet, krimi és gyerekkönyv is. 

...
Zöld

Miért fenyegető a nő sikere a férfi számára?

Chimamanda Ngozi Adichie nigériai-amerikai feminista szerző könyvében és TED Talk videójában a női természet félreértéséről mesélt, és arról, miért is kellene mostantól másként nevelnünk fiainkat és lányainkat.

...
Nagy

Nixon nem úszta meg a lehallgatási botrányt - 50 éves a Watergate

1972. június 17-ére virradó éjjel pattant ki az Egyesült Államokban a Watergate-ügy, amelynek nyomán Richard Nixon - az amerikai elnökök közül egyedüliként - kénytelen volt lemondani tisztségéről. Az ügyről két könyvet is írt a botrányt kirobbantó két újságíró, Bob Woodward és Carl Bernstein - utóbbival volt szerencsénk már interjúzni is.

Hírek
...
Hírek

Június 30-ig nevezhettek a Margó-díjra!

...
Nagy

Vonnák Diána: Meg akartam hekkelni ezt a felnőtt életet [E/3]

...
Hírek

75 éve jelent meg először Anne Frank naplója

...
Könyvtavasz

Zseniális állatok: van, amelyik popcorn-szagot áraszt

...
Zöld

Ne etesd a vízimadarakat – inkább figyeld meg vagy rajzold le őket!

...
Gyerekirodalom

Borzongató szellemhistória tíz éven felülieknek

...
Könyvtavasz

Az életközépi válság nem tart örökké

...
Szórakozás

A Semmi kezdetben botrányt okozott, most film készült belőle

...
Hírek

Ne dobd ki a megunt könyveket!

...
Hírek

Amber Heard könyvben írná meg a Johnny Depp-pel való kapcsolatát

...
Promóció

Hogyan fokozhatod igazán az olvasás élményét?

...
Promóció

Melyik az az ital, ami írók és költők ezreinél a múzsa csókja?

A hét könyve
Zöld
Mulder ügynök logikája a sarlatánok korának uralkodó tünete
...
Szórakozás

Titkos szex, Knausgård szelleme és egy pellengérre állított gyerekkönyv - Megnéztük a Szerelem és anarchia második évadát

A Szerelem és anarchia a második évadban is hozza, amit a címben ígér, és talán az eddigieknél is mélyebbre merül a könyvkiadás bugyraiba.

...

A hazugságtól az önbecsapásig vezetnek Moskát Anita novellái [Ms. Columbo Olvas]

...

Gerőcs Péter: A filmben az a legvarázslatosabb, amit nem látunk

...

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

...

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja