Egy orosz plakátkampány Astrid Lindgrent támadja

ro | 2022. május 04. |

Oroszország buszmegállóiban az elmúlt napokban olyan plakátok jelentek meg, amelyeken nácibarátnak tűnő idézetekkel támadnak svéd hírességeket, így Astrid Lindgren írót, Ingmar Bergman filmrendezőt és az IKEA-alapító Ingvar Kampradot. A poszter felirata szerint "Mi a nácizmus ellen vagyunk, de ők nem" (hogy egyértelmű legyen a dolog, az ők-et svéd nemzeti színű betűkkel szedték). A thelocal.se beszámolója szerint egy másik plakát nácizmussal vádolta V. Gusztávot, aki a világháború idején volt a svédek uralkodója.

A plakátokról készített fotókat Oscar Jonsson, a svéd védelmi egyetem kutatója posztolta ki. Az egyiket a moszkvai svéd követség közelében fotózták le, pont emiatt szerinte a plakátok készítői inkább a svédeket akarják provokálni, nem pedig az oroszokat tájékoztatni. Ezzel szemben Mikael Östlund, a svéd Pszichológiai Védelmi Ügynökség kommunikációs igazgatója azt mondta, hogy a plakátok elsődleges célja, hogy az orosz civil lakosság felé igazolják az ukránok elleni háborút. "Azzal, hogy nácizmussal vádolják a nyugati országokat, a saját háborújukat igazolják" - mondta. Mások azt sem tartják kizártnak, hogy mindez már a katonai felkészülés jele. "Ezek a fickók nem ismernek határt? Vagy Svédország ellen is 'nácítlanító' akciót készítenek elő?" - írta a Twitteren az ország korábbi miniszterelnöke, Carl Bildt.

A plakát legelső helyén Svédország - és a komplett gyerekirodalom - egyik ikonja, Astrid Lindgren látható, akinek egyebek között Harisnyás Pippit köszönheti a világ. Az oroszok az író második világháborús naplójából idéztek (ez pár éve jelent meg magyarul is, ITT írtunk róla), mégpedig egy olyan részt, amelyben Lindgren egy esetleges orosz inváziótól retteg, és azt fejtegeti, hogy az orosz megszállás még a németnél is rosszabb lenne. Azt írta 1940 júniusában (és ezt idézik az orosz plakátok is):

"Azt hiszem, inkább köszönnék egész életemben 'Heil Hitler'-rel, mint hogy az oroszok igájában éljek. Ennél szörnyűbbet elképzelni sem lehet."

Összeállításában a thelocal.se ugyanakkor rámutat, hogy Lindgren elkötelezett náciellenes volt, naplójában Hitlert "valamikori ismeretlen, kis német mesteremberként" jellemezte, akiből népének nemezise és kultúrájának rombolója, felszámolója lett. (Egy korábbi bejegyzésben, a Lengyelország lerohanását követő napokban pedig azt írta, hogy ha a támadásból "új világháború bontakozik ki, a történelem ítélete szörnyű lesz Adolf Hitler felett".)

Astrid Lindgren
Háborús napló 1939-1945
Ford.: Holländer Judit, Móra, 2017, 232 oldal
-

Érdemes amúgy újraolvasni Lindgren naplóját, mert hiába múlt el jó nyolcvan év, bizonyos dolgok mintha nem változtak volna. 1939 decemberében például, amikor az oroszok már a finneket is támadták, ezt írta: "Micsoda idők! Finnország páratlan módon állja a sarat Oroszországgal szemben. Az oroszok dühükben már a gázt is bevetették. (...) Komoly emberveszteséget szenvedtek (az oroszok - a szerk.), a világ pedig elámul a finnek védereje láttán. De a nehéz sorsú civil lakosságból sokan átmenekülnek hozzánk az északi határon. Itt Svédországban az emberek vadul adakoznak Finnország javára, tömegesen gyűjtik és küldik a ruhát meg a pénzt."

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Ulickaja: Az írás nem segít megszabadulni ettől a szégyentől

Az oroszországi vezetőktől bármi kitelik - mondta az rtl.hu-nak adott interjújában Ljudmila Ulickaja orosz író.

...
Hírek

Dmitry Glukhovsky: Oroszországban senki sem akart háborút, csak Putyin

Dmitry Glukhovsky orosz író, a Metró-trilógia szerzője hosszabb cikkben írt arról, hogy az orosz invázió Putyin döntése volt, a nép valójában nem akart háborút. 

...
Nagy

Vonnák Diána: Ukrajnát ne az orosz agresszor nézőpontjából, hanem saját jogán értsük meg

Ukrajna történetét szovjet és orosz nézőpontból ismerjük, vagyis az agresszoréból. 2014 óta fontos változások történtek Ukrajnában, amit három hete megtámadott Vlagyimir Putyin orosz elnök. Az Ukrajna-szakértőt kérdeztük.

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Semmelweis 50 éve egy norvég drámában szagolta ki a kérlelhetetlen igazságot

Bjørneboe-t nem a Semmelweis alakja köré utólag szőtt magasztos vagy patetikus tisztelet foglalkoztatta, hanem a személyiségét és a küzdelmeit szétfeszítő ellentmondások. A Semmelweis ma is pezsdítően és bicskanyitogatóan aktuális dráma.

...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

A hét könyve
Kritika
Az új Nádas erőszakos és szórakoztató, teljesen felszabadult
...
Podcast

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

Podcastunkban a közéleti költészetről, a bal kézről jobbra átnevelt írásról és a közösségi médiáról is kérdezzük a Torkolatcsönd szerzőjét, Fehér Renátót.

Hírek
...
Hírek

Margó: Idén is keressük a legjobb első prózakötetest!

...
Hírek

Az első hindiből fordított regény kapta a Nemzetközi Booker-díjat 2022-ben

...
Alkotótárs

Mucha Dorka: Éreztem, hogy ebből nem lehet tingli-tangli történetet írni [Alkotótárs]

...
Szórakozás

Kollár-Klemencz László lesz az Ördögkatlan Fesztivál díszvendége 

...
Hírek

Vámos Miklós az egykori New York kávéházról: Minden áldott nap itt voltam

...
Gyerekirodalom

A világ legmegátalkodottabb gyerekkönyve mindent elkövet, hogy ne tudjátok elolvasni

...
Hírek

Először térképezték fel a pompeji vulkánkitörés egy áldozatának teljes génkészletét

...
Hírek

Budapest környékén kószál egy medve

...
Szórakozás

A Top Gunon kívül is van repülős élet

...
Alkotótárs

Mécs Anna: Már régóta foglalkoztatott édesapám története [Alkotótárs]

...
Szórakozás

Veres Attila forgatókönyvében a hatalom dönti el, kinek lehet gyereke és kinek nem

...
Alkotótárs

Kiválasztották a Mastercard® Alkotótárs ösztöndíj 10 döntősét