Egy orosz plakátkampány Astrid Lindgrent támadja

ro | 2022. május 04. |

Oroszország buszmegállóiban az elmúlt napokban olyan plakátok jelentek meg, amelyeken nácibarátnak tűnő idézetekkel támadnak svéd hírességeket, így Astrid Lindgren írót, Ingmar Bergman filmrendezőt és az IKEA-alapító Ingvar Kampradot. A poszter felirata szerint "Mi a nácizmus ellen vagyunk, de ők nem" (hogy egyértelmű legyen a dolog, az ők-et svéd nemzeti színű betűkkel szedték). A thelocal.se beszámolója szerint egy másik plakát nácizmussal vádolta V. Gusztávot, aki a világháború idején volt a svédek uralkodója.

A plakátokról készített fotókat Oscar Jonsson, a svéd védelmi egyetem kutatója posztolta ki. Az egyiket a moszkvai svéd követség közelében fotózták le, pont emiatt szerinte a plakátok készítői inkább a svédeket akarják provokálni, nem pedig az oroszokat tájékoztatni. Ezzel szemben Mikael Östlund, a svéd Pszichológiai Védelmi Ügynökség kommunikációs igazgatója azt mondta, hogy a plakátok elsődleges célja, hogy az orosz civil lakosság felé igazolják az ukránok elleni háborút. "Azzal, hogy nácizmussal vádolják a nyugati országokat, a saját háborújukat igazolják" - mondta. Mások azt sem tartják kizártnak, hogy mindez már a katonai felkészülés jele. "Ezek a fickók nem ismernek határt? Vagy Svédország ellen is 'nácítlanító' akciót készítenek elő?" - írta a Twitteren az ország korábbi miniszterelnöke, Carl Bildt.

A plakát legelső helyén Svédország - és a komplett gyerekirodalom - egyik ikonja, Astrid Lindgren látható, akinek egyebek között Harisnyás Pippit köszönheti a világ. Az oroszok az író második világháborús naplójából idéztek (ez pár éve jelent meg magyarul is, ITT írtunk róla), mégpedig egy olyan részt, amelyben Lindgren egy esetleges orosz inváziótól retteg, és azt fejtegeti, hogy az orosz megszállás még a németnél is rosszabb lenne. Azt írta 1940 júniusában (és ezt idézik az orosz plakátok is):

"Azt hiszem, inkább köszönnék egész életemben 'Heil Hitler'-rel, mint hogy az oroszok igájában éljek. Ennél szörnyűbbet elképzelni sem lehet."

Összeállításában a thelocal.se ugyanakkor rámutat, hogy Lindgren elkötelezett náciellenes volt, naplójában Hitlert "valamikori ismeretlen, kis német mesteremberként" jellemezte, akiből népének nemezise és kultúrájának rombolója, felszámolója lett. (Egy korábbi bejegyzésben, a Lengyelország lerohanását követő napokban pedig azt írta, hogy ha a támadásból "új világháború bontakozik ki, a történelem ítélete szörnyű lesz Adolf Hitler felett".)

Astrid Lindgren
Háborús napló 1939-1945
Ford.: Holländer Judit, Móra, 2017, 232 oldal
-

Érdemes amúgy újraolvasni Lindgren naplóját, mert hiába múlt el jó nyolcvan év, bizonyos dolgok mintha nem változtak volna. 1939 decemberében például, amikor az oroszok már a finneket is támadták, ezt írta: "Micsoda idők! Finnország páratlan módon állja a sarat Oroszországgal szemben. Az oroszok dühükben már a gázt is bevetették. (...) Komoly emberveszteséget szenvedtek (az oroszok - a szerk.), a világ pedig elámul a finnek védereje láttán. De a nehéz sorsú civil lakosságból sokan átmenekülnek hozzánk az északi határon. Itt Svédországban az emberek vadul adakoznak Finnország javára, tömegesen gyűjtik és küldik a ruhát meg a pénzt."

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Ulickaja: Az írás nem segít megszabadulni ettől a szégyentől

Az oroszországi vezetőktől bármi kitelik - mondta az rtl.hu-nak adott interjújában Ljudmila Ulickaja orosz író.

...
Hírek

Dmitry Glukhovsky: Oroszországban senki sem akart háborút, csak Putyin

Dmitry Glukhovsky orosz író, a Metró-trilógia szerzője hosszabb cikkben írt arról, hogy az orosz invázió Putyin döntése volt, a nép valójában nem akart háborút. 

...
Nagy

Vonnák Diána: Ukrajnát ne az orosz agresszor nézőpontjából, hanem saját jogán értsük meg

Ukrajna történetét szovjet és orosz nézőpontból ismerjük, vagyis az agresszoréból. 2014 óta fontos változások történtek Ukrajnában, amit három hete megtámadott Vlagyimir Putyin orosz elnök. Az Ukrajna-szakértőt kérdeztük.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Malcolm Gladwell: Nem tudsz változást hozni egy társadalomban, ha a tanárt fizeted a legrosszabbul

A csapatunk pont annyira erős, mint a leggyengébb csapattagunk, hangsúlyozta a népszerű ismeretterjesztő író, Malcolm Gladwell, a Brain Bar sztárvendége. De mi köze van a sikernek a focihoz és a kosárlabdához? És mindennek az online oktatáshoz? Gladwell a változó világról és a Z generációról beszélt - meghallgattuk.

...
Nagy

Szvetlana Alekszijevics: Az emberek akkor tudnak igazán élesen fogalmazni, amikor érzik az elmúlás közeledtét

Tóth Krisztina nyitotta meg a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált, amelynek díszvendége idén Szvetlana Alekszijevics. A Nobel-díjas belarusz író a pódiumbeszélgetésen a nők történeteiről, az emlékezés természetéről és a hátrahagyott kéziratairól mesélt, de azt is elárulta,  miért nem tud jelenleg kellő harciassággal írni.

...
Nagy

Mircea Cărtărescu: A diktatúra mindig rossz ötlet

Az évek óta Nobel-díj esélyesként emlegetett román íróval, Mircea Cartarescuval beszélgettünk szabadságról és diktátorokról, a naplójáról és az álmairól, fantasztikusról és valóságosról az irodalomban és az emberi léttapasztalatban. Interjú.

A hét könyve
Kritika
Nem nagy ügy, szorongunk és élvezzük
...
Podcast

Pető Andrea: Ha a háborús nemi erőszak áldozatait mártíroknak nevezzük, azzal nem nagyon segítünk

Záró epizódjához érkezett a Delonghival közös Túl a plafonon podcastunk. Utolsó vendégünk Pető Andrea történész, a 20. századi társadalomtörténet és a társadalmi nemek történetének nemzetközileg ismert kutatója. 

Hírek
...
Gyerekirodalom

Kiss Judit Ágnes meséjében egy mentett kutya és egy kóbor cica emelkedik felül az ellentéteken

...
Zöld

Alig mozognak a magyarok, pedig tovább szeretnének élni

...
Hírek

Benedek Elek születésnapjára Király kis Miklós is emlékérmére kerül

...
Beleolvasó

Az Arizona mulató bemutatására még Örkény sem találta a szavakat

...
Hírek

Ezeréves keresztény kéziratot kapott vissza Görögország Amerikától

...
Hírek

Hét csapás sújtja jelenleg a könyvszakmát

...
Hírek

Négynapos munkahetet vezet be a Libri-Bookline

...
Hírek

A könyvtárak adnak menedéket Angliában a megélhetési válsággal küszködőknek

...
Hírek

Sally Rooney idén is felkerült a TIME legbefolyásosabb embereit összegyűjtő listájára

...
Hírek

Judith Schalansky új könyvét csak száz év múlva lehet elolvasni

...
Beleolvasó

Pető Andrea az utókorral ellentétben nem a férjek fontosságában méri a nők életét - Rajk Júliáét sem

...
Hírek

Hogyan látja egy brit történész a Habsburgokat?