A könyvtolvaj, aki több, mint ezer kéziratot lopott, csak „dédelgetni akarta a szövegeket mindenki más előtt”

A könyvtolvaj, aki több, mint ezer kéziratot lopott, csak „dédelgetni akarta a szövegeket mindenki más előtt”

ko | 2023. március 14. |

Az olasz Filippo Bernardini több száz különböző, könyvkiadással foglalkozó embernek adta ki magát, hogy megszerezze többek között Margaret Atwood, Sally Rooney és Ian McEwan munkáit, de állítása szerint sohasem akarta kiszivárogtatni a könyveket.

Irodalmi kéziratok sorozatos lopásával vádolnak egy most letartóztatott férfit
Irodalmi kéziratok sorozatos lopásával vádolnak egy most letartóztatott férfit

Több éve húzódó rejtélyes bűnügy végére tett pontot az amerikai rendőrség, amikor szerdán a New York-i reptéren letartóztatta a 29 éves Filippo Bernardinit, aki kéziratokat csalt ki népszerű és kevésbé ismert szerzőktől.

Tovább olvasok

A korábbi kiadói alkalmazott elmondta, hogy „égető vágyat” érzett, hogy végre úgy érezhesse magát, mint egy hivatásos kiadó, de nem állt szándékában kiszivárogtatni az ellopott könyveket. Bár korábban tagadta a vádakat, idén januárban Bernardini beismerte egy rendbeli bűnösségét számítógépes csalásban, ami magába foglalja több mint ezer kézirat eltulajdonítását.

A férfi korábban jogi koordinátorként dolgozott a londoni Simon & Schuster kiadónál, amely nem volt érintett a bűneseteknél. Később ügynökök és kiadók nevében lépett fel, hogy megszerezzen regényeket és más szövegeket íróktól és azok képviselőitől. A múlt héten publikált bírósági jegyzőkönyvek szerint Bernardini azt állította, hogy soha nem szivárogtatta ki a megszerzett szövegeket, csak „közel akarta tartani őket a mellkasához, és egyike akart lenni azon keveseknek, akik dédelgethetik őket, mielőtt könyvesboltokban végzik.”

Vallomásában azt is elmondta, hogy amikor kiadatlan kéziratot olvasott, akkor

különleges és egyedi kapcsolatot érzett az íróval, majdnem mintha a könyv szerkesztője lett volna.

Bernardini elmondása szerint korábban azt látta, hogy ezeket a szövegeket „megosztják a szerkesztőkkel, ügynökökkel, még olyanokkal is, akik a könyvkiadáson kívül vannak”, és kíváncsi volt, ő miért nem tartozhat közéjük.

2016. augusztusától egészen 2022. januári New York-i letartóztatásáig Bernardini több száz különböző embernek adta ki magát úgy, hogy hamis e-mail címekről küldött leveleket. "Egy nap létrehoztam egy hamis, az eredetire azonban nagyon hasonlító e-mail címet valakinek a nevében, akit a kiadói iparból ismertem, és elküldtem egy e-mailt egy másik ismerősnek, hogy kérjek egy publikáció előtti szöveget" – vallotta be az olasz könyvtolvaj. A korábbi kollégám stílusában írtam, azon a nyelven, amit ő használt. Mikor a kérésem teljesült, onnantól ez a magatartás megszállottsággá, kényszeressé vált".

Bernardini azt írta, tisztában van vele, mennyire „elképesztő, buta és hibás tettek voltak ezek”, és azzal is, hogy mindig összefüggésbe lesz hozva a bűnténnyel, amit elkövetett.  

Az ügyvédje, Jennifer Brown beadványában azt írta, hogy

a férfi magányos, sokat csúfolt, homoszexuális gyerekként nőtt fel Olaszország konzervatív részén,

és a könyvek jelentették számára az egyetlen vigaszt. Úgy érvelt, hogy „lebukása közismert” és az, hogy „eredményesen kitiltották a könyvkiadásból, különösen fájó” ügyfele számára, aki mindig „arra vágyott, hogy úgy érezze magát a kiadói közegben, mint egy bennfenntes”.

Bernardini ítélethirdetése április 5-én lesz.

Forrás: The Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Irodalmi kéziratok sorozatos lopásával vádolnak egy most letartóztatott férfit

Több éve húzódó rejtélyes bűnügy végére tett pontot az amerikai rendőrség, amikor szerdán a New York-i reptéren letartóztatta a 29 éves Filippo Bernardinit, aki kéziratokat csalt ki népszerű és kevésbé ismert szerzőktől.

...
Hírek

Elismerte bűnösségét a csaló, aki Atwood és Sally Rooney kézirataira pályázott

Az olasz Filippo Bernardini elismerte, hogy több mint ezer kiadatlan kéziratot lopott el. Rejtély, mit akart kezdeni velük.

...
Hírek

Sally Rooney az egyetlen író idén a TIME legbefolyásosabb embereit összegyűjtő listáján

Idén is megjelent a TIME magazin szokásos listája, amelyen a világ 100 legbefolyásosabb emberét szokták összegyűjteni.

Hírek
...
Gyerekirodalom

Aki mesés kalanddá tette a nyelvtant - 95 éve született Varga Katalin

...
Zöld

Jane Goodall Budapesten is bemutatja A remény könyvét

...
Panodyssey

Szepesi Kornél: Hope [Panodyssey]

...
Alkotótárs

Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Hírek

Tavaly rekord számú könyv eltávolítását kérték az amerikai iskolákból és könyvtárakból

...
Nagy

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett A páciens!

...
Hírek

A világ legrégebbi héber Bibliáját állítják ki Tel-Avivban

...
Szórakozás

Tolkien, Trianon, Borbély Szilárd, Polcz Alaine [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Nagy

Melyik könyvvel érdemes belépni Sherlock Holmes fiktív univerzumába?

Még több olvasnivaló
...
Nagy

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

A Petőfi-délibábok című programsorozat Petőfi politikai emlékezete a dualizmustól napjainkig című nyitórendezvényén kiderült, hogy az évek során Petőfi lobogó helyett sokaknak inkább dobogó volt: emelvény, amelyről ki-ki a maga hasznát remélve szónokolt.

...
Nagy

Fantasztikus írókat adtak a világnak, a britek mégsem falják a könyveket

Az angolok olyan szerzőket adtak a világnak, mint William ShakespeareAgatha Christie, Jane AustenCharles DickensJ. R. R. Tolkien, J.K. Rowling. Ezek alapján joggal hihetnénk, hogy az angolok a világ legnagyobb könyvfogyasztói, de tényleg így van? 

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Szauna nap

Gurubi Ágnes a Szív utca című kötetével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozata mostantól egy évig olvasható a Könyves Magazinon. Ez az első rész.

...
Panodyssey

Závada Péter: Az új formákról

"A színház az elmúlt kétezerötszáz év során jelentős fejlődésen ment keresztül, és ma már olyan technológiák állnak rendelkezésünkre, melyek még huszonöt évvel ezelőtt sem léteztek. Mégis ahhoz, hogy számomra egy színházi előadás igazán inspiráló legyen, valami újat, eredetit és felforgatót kell mondania néző és színész relációjáról, olyasvalamit, ami mindent más perspektívába helyez." Závada Péter esszésorozata negyedik részében az új színházi formákról értekezik. 

...
Nagy

Nádas és Hajnóczy is magukról, vagyis a világról írnak

Azonosíthatjuk Nádas Pétert a Párhuzamos történetek főszereplőjével? Hajnóczy Péter magáról mintázta volna A halál kilovagolt Perzsiából alkoholista főhősét? Ezeket a kérdéseket boncolgatja a PIM kiállítása, amelyen Barnás Ferenc mondott beszédet.

...
Kritika

Bevezetés a városi magány mesterségébe

Jhumpa Lahiri Amerre járok című kötete pillanatképeket villant fel a városi magány mindennapjairól: a folyamatosan pergő mentális film egy névtelen nagyváros kulisszái között játszódik, hőse és mesélője pedig egy negyvenes nő, egy klasszikus megfigyelő, aki állandó önreflexióban él – sőt, nemcsak egyszerűen létezik, hanem folyamatos mozgásban van, jön, megy, bolyong.

SZÓRAKOZÁS
...
Podcast

Szabó Benedek: Az igazán jó műveknek nincs eleje és vége

A hallgatók társalkotói szerepéről, John Cheever prózájáról, hidegháborúról és melankóliáról beszélgettünk Szabó Benedekkel, aki az egyrészt-másrészt generációjához tartozik.

...
Szórakozás

Müller Péter Sziámi: A dal tud valamit, amit szeretnék tudni én is

„Életem összes kalandja másodszándékból következett” ‒ mondja Müller Péter Sziámi, akinek napestig sorolhatnánk a titulusait és a kitüntetéseit, magára legszívesebben mégis költőként tekint. Elmesélte nekünk, hogy lelt rá élete legjobb játszótársára nemrégiben, és megtudtuk tőle, miért csendesednek el bennünk a dalok, mire felnövünk.

...
Szórakozás

Kíváncsiak az életre – HIÚZ: Ez ennyi volt

Az a.dal.szöveg rovatban ezúttal a HIÚZ zenekar Ez ennyi volt című dalával foglalkozunk.