A könyvtolvaj, aki több, mint ezer kéziratot lopott, csak „dédelgetni akarta a szövegeket mindenki más előtt”

A könyvtolvaj, aki több, mint ezer kéziratot lopott, csak „dédelgetni akarta a szövegeket mindenki más előtt”

ko | 2023. március 14. |

Az olasz Filippo Bernardini több száz különböző, könyvkiadással foglalkozó embernek adta ki magát, hogy megszerezze többek között Margaret Atwood, Sally Rooney és Ian McEwan munkáit, de állítása szerint sohasem akarta kiszivárogtatni a könyveket.

Irodalmi kéziratok sorozatos lopásával vádolnak egy most letartóztatott férfit
Irodalmi kéziratok sorozatos lopásával vádolnak egy most letartóztatott férfit

Több éve húzódó rejtélyes bűnügy végére tett pontot az amerikai rendőrség, amikor szerdán a New York-i reptéren letartóztatta a 29 éves Filippo Bernardinit, aki kéziratokat csalt ki népszerű és kevésbé ismert szerzőktől.

Tovább olvasok

A korábbi kiadói alkalmazott elmondta, hogy „égető vágyat” érzett, hogy végre úgy érezhesse magát, mint egy hivatásos kiadó, de nem állt szándékában kiszivárogtatni az ellopott könyveket. Bár korábban tagadta a vádakat, idén januárban Bernardini beismerte egy rendbeli bűnösségét számítógépes csalásban, ami magába foglalja több mint ezer kézirat eltulajdonítását.

A férfi korábban jogi koordinátorként dolgozott a londoni Simon & Schuster kiadónál, amely nem volt érintett a bűneseteknél. Később ügynökök és kiadók nevében lépett fel, hogy megszerezzen regényeket és más szövegeket íróktól és azok képviselőitől. A múlt héten publikált bírósági jegyzőkönyvek szerint Bernardini azt állította, hogy soha nem szivárogtatta ki a megszerzett szövegeket, csak „közel akarta tartani őket a mellkasához, és egyike akart lenni azon keveseknek, akik dédelgethetik őket, mielőtt könyvesboltokban végzik.”

Vallomásában azt is elmondta, hogy amikor kiadatlan kéziratot olvasott, akkor

különleges és egyedi kapcsolatot érzett az íróval, majdnem mintha a könyv szerkesztője lett volna.

Bernardini elmondása szerint korábban azt látta, hogy ezeket a szövegeket „megosztják a szerkesztőkkel, ügynökökkel, még olyanokkal is, akik a könyvkiadáson kívül vannak”, és kíváncsi volt, ő miért nem tartozhat közéjük.

2016. augusztusától egészen 2022. januári New York-i letartóztatásáig Bernardini több száz különböző embernek adta ki magát úgy, hogy hamis e-mail címekről küldött leveleket. "Egy nap létrehoztam egy hamis, az eredetire azonban nagyon hasonlító e-mail címet valakinek a nevében, akit a kiadói iparból ismertem, és elküldtem egy e-mailt egy másik ismerősnek, hogy kérjek egy publikáció előtti szöveget" – vallotta be az olasz könyvtolvaj. A korábbi kollégám stílusában írtam, azon a nyelven, amit ő használt. Mikor a kérésem teljesült, onnantól ez a magatartás megszállottsággá, kényszeressé vált".

Bernardini azt írta, tisztában van vele, mennyire „elképesztő, buta és hibás tettek voltak ezek”, és azzal is, hogy mindig összefüggésbe lesz hozva a bűnténnyel, amit elkövetett.  

Az ügyvédje, Jennifer Brown beadványában azt írta, hogy

a férfi magányos, sokat csúfolt, homoszexuális gyerekként nőtt fel Olaszország konzervatív részén,

és a könyvek jelentették számára az egyetlen vigaszt. Úgy érvelt, hogy „lebukása közismert” és az, hogy „eredményesen kitiltották a könyvkiadásból, különösen fájó” ügyfele számára, aki mindig „arra vágyott, hogy úgy érezze magát a kiadói közegben, mint egy bennfenntes”.

Bernardini ítélethirdetése április 5-én lesz.

Forrás: The Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Irodalmi kéziratok sorozatos lopásával vádolnak egy most letartóztatott férfit

Több éve húzódó rejtélyes bűnügy végére tett pontot az amerikai rendőrség, amikor szerdán a New York-i reptéren letartóztatta a 29 éves Filippo Bernardinit, aki kéziratokat csalt ki népszerű és kevésbé ismert szerzőktől.

...
Hírek

Elismerte bűnösségét a csaló, aki Atwood és Sally Rooney kézirataira pályázott

Az olasz Filippo Bernardini elismerte, hogy több mint ezer kiadatlan kéziratot lopott el. Rejtély, mit akart kezdeni velük.

...
Hírek

Sally Rooney az egyetlen író idén a TIME legbefolyásosabb embereit összegyűjtő listáján

Idén is megjelent a TIME magazin szokásos listája, amelyen a világ 100 legbefolyásosabb emberét szokták összegyűjteni.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

ADVENT
...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

Hírek
...
Hírek

Demeter Szilárd újabb öt évig a Petőfi Irodalmi múzeum főigazgatója lesz

...
Hírek

Déry-díjat kapott Ilma Rakusa, Ladik Katalin, Nagy Gabriella és a Mohácsi-testvérek

...
Szórakozás

Maffiózók felemelkedése és Robbie Williams mélypontja ‒ 5 friss doku, amit streamelhetsz

...
Hírek

A Horthy család hagyatéka a Magyar Nemzeti Levéltárhoz kerül

...
Szórakozás

Alternatív kabaré, roma hősök és az ezerszer áldott nyolcadik kerület [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Podcast

Szűcs Ádám: Olyan könyvekért rajongok, amiket én soha nem tudnék megírni

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Andrés Neuman: Amikor gyászolsz, az otthonod is beleremeg

Az argentin-spanyol szerzővel a Magunknak mondjuk apropóján beszéltünk mások mellett katonai diktatúráról, az anyanyelv különös elvesztéséről, a regénye valódi főszereplőjéről és arról is, mi a közös a gyászban és a száműzetésben. Interjú.

...
Kritika

Hűség a felejtésben: a táborokba zárt japánok sorsa nem csak amerikai történet

Julie Otsuka a saját családja történetét is beleírta debütregényébe, amiben a második világháború során internálótáborokba zárt amerikai japánokról mesélt. Az Amikor isten volt a császár a hét könyve.

...
Kritika

Pusztán attól, hogy valaki anya lesz, nem válik varázsütésre jó emberré

A norvég Lars Svisdal regénye a generációk közötti szakadékot érzékelteti, miközben egy felnőtté válás története is. Láthatóvá válik benne, hogy a jóléti társadalmak is küzdenek a maguk démonaival.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Maffiózók felemelkedése és Robbie Williams mélypontja ‒ 5 friss doku, amit streamelhetsz

Al Capone felemelkedése és Pablo Escobar bukása. Robbie Williams reflektorfényben leélt élete és a sztárséf Anthony Bourdain váratlan öngyilkossága. A streamingszolgáltatók kínálatába frissen bekerült dokumentumfilmek közül válogattunk.

...
Szórakozás

Ferencvárosi barátságok, foci, klánok ‒ ilyen volt az első pesti Sántakutya-est

A zalai Margófeszt egyik népszerű programja, a Sántakutya megérkezett Budapestre is. Az első storytelling-est, a Ferencvárosi koktélsztorik során Bezerics Dániel vendéglátós, Nagy József újságíró és Gerzsenyi Bettika improvizációs színész, ex-videotékás mesélt arról, mi minden köti őket a IX. kerülethez.

...
Szórakozás

Bodó Viktor Szentivánéjén a legnyomasztóbb rémálmaink kísértenek

A rendező Shakespeare egyik klasszikusát alapul véve készített egyszerre nagyon szórakoztató, mégis akut látleletet a mindennapjainkról. Az Örkényben bemutatott, rehabon játszódó darab egy percre nem ereszti el a nézőt: sem a vicces őrület, sem a torokszorító pillanatok közepette.