Elismerte bűnösségét a csaló, aki Atwood és Sally Rooney kézirataira pályázott

ro | 2023. január 09. |

Az olasz Filippo Bernardini elismerte, hogy több mint ezer kiadatlan kéziratot lopott el - ez elég nagy fordulat ahhoz képest, hogy tavaly még ártatlanságát hangoztatta. A férfi, aki korábban a Simon & Schuster kiadó alkalmazottja volt, most egy rendbeli csalásban bűnösnek vallotta magát.

Korábban már mi is írtunk róla, hogy a férfi magát ügynöknek és neves kiadók munkatársának kiadva irodalmi kéziratokat szerzett meg - A megtévesztettek között akadtak szerzők, ügynökök, scoutok, és még a Booker-díj döntnökei is. Bernardini ezzel a módszerrel olyan szerzők kéziratait próbálta megszerezni, mint Margaret Atwood, Ian McEwan, Sally Rooney vagy a színész Ethan Hawke. A férfi 2016-ban kezdte a csalássorozatot, amelynek keretében több mint 160 hamis domaint hozott létre, és olyan emailcímeket kreált, amelyek első ránézésre egy híres kiadó nevére hasonlítottak, de egy betűt megváltoztatott bennük (@penguinrandomhouse.com helyett például @penguinrandornhouse.com címről küldött levelet). Az amerikai ügyész most azt mondta, hogy Filippo Bernardini a kiadói szakmában szerzett bennfentes információit felhasználva hozott létre egy olyan rendszert, amelyben értékes műveket lopott el a szerzőktől, és ezzel veszélybe sodorta a kiadói szakmát is.

Margaret Atwood ügynöke 2019-ben árulta el, hogy a Testamentumok című regényt is próbálta megszerezni Bernardini, 2021-ben pedig a New York Magazine arról cikkezett, hogy Stieg Larsson Millennium-sorozatának svéd szerkesztőit kereste meg egy állítólagos olasz kolléga, aki előzetes példányt kért, hogy azt még a megjelenés előtt le lehessen fordítani (Stieg Larsson sorozatát halála után más szerzők folytatják, a legújabbat például Karin Smirnoff írta - a szerk).

Az olasz férfit tavaly januárban tartóztatta le a New York-i reptéren az FBI. Filippo Bernardini indítákai nem ismertek, a férfi ugyanis nem követelt pénzt a megtévesztett kiadóktól vagy szerzőktől, és a kéziratokat sem töltötte fel sehova. Ügyében áprilisban hoz ítéletet az illetékes amerikai bíróság.

Forrás: Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Irodalmi kéziratok sorozatos lopásával vádolnak egy most letartóztatott férfit

Több éve húzódó rejtélyes bűnügy végére tett pontot az amerikai rendőrség, amikor szerdán a New York-i reptéren letartóztatta a 29 éves Filippo Bernardinit, aki kéziratokat csalt ki népszerű és kevésbé ismert szerzőktől.

...
Hírek

Tagadja a vádakat a kéziratlopással vádolt kiadói alkalmazott

A múlt héten letartóztatott Filippo Bernardini tagadja, hogy bármi rosszat követett volna el, holott az FBI azzal vádolja, hogy a kiadókat megtévesztve neves szerzők kéziratait csalta ki.

...
Szórakozás

Atwood Testamentumok című regényéből is sorozat lesz

A Szolgálólány meséje című sorozatnak a hatodik lesz az utolsó évada, de a kanadai szerző olvasói nem maradnak majd adaptáció nélkül, hiszen a kötet folytatásának tekintett Testamentumokból is sorozatot forgatnak majd.

Még több olvasnivaló
...
Panodyssey

Ahol az író és az olvasó közvetlenül találkozik: ismerd meg a Panodysseyt!

Ebben a cikkben azt magyarázzuk el, hogyan működik a Panodyssey oldal, és miért érdemes csatlakoznod hozzá olvasóként vagy íróként. 

...
Panodyssey

Moskát Anita: "Az Írói Munkám Elrablása: Hogyan Lopta El Az Artificial Intelligence Az Álmomat"

"Mielőtt elítéljük az MI-t: ezekért a közhelyekért mi felelünk. Mi tanítottuk meg neki a „zöld oázist”, a „sötétzöld szőnyeget”, amit „hívogat”, vagy az „élet táncát” járó ludakat meg a „szentély” hasonlatot a „világ káosza” ellenében. Az MI abból dolgozik, amiből tanul, és mi közhelyekkel etetjük." Moskát Anita műhelynaplójában arra keresi a választ, mit is tud vaójában ma a mesterséges intelligencia.

...
Nagy

Kölcsey még nem tartotta fontos versének a Hymnust, de később már büntettek érte

200 éves Kölcsey Hymnusa, ami egészen sokáig nem vált a magyarok hivatalos himnuszává. Mit énekeltünk előtte? Hogyan használták a Hymnust politikai célokra? És mi a közös a cseh, a lengyel és a magyar himnuszban? Érdekességeket gyűjtöttünk össze az évfordulóra.

...
Nagy

Visky András: Istennel ültem le kártyázni a regényt írva

Szerdán Margó Olvasókör lesz: Visky András a regény kezdeteiről, “révült írás-lelkigyakorlatról” és a bibliapókerről is mesélt előzetesen.

...
Panodyssey

Moskát Anita: Írói félelmek kalendáriuma, az év minden napjára

"Félek, hogy önmagamat fogom ismételni, ugyanazokat a témákat, ugyanazokat a témákat, ugyanazokat a témákat, és észre sem veszem." Moskát Anita műhelynaplóját olvashatjátok az írói hivatáshoz kapcsolódó félelmekről.

...
Nagy

Szvoren Edina sokáig hanyagolta a magyar kortárs irodalmat, aztán jött Esterházy, aki áttörte a falat

Az talán nem meglepő, hogy a Mondatok a csodálkozásról szerzőjét elemi szinten izgatják a mondatok. Szvoren Edina a Müpa Literárium-estjén arról mesélt, hogy miben különbözik az a nyelv, amelyen zsemlét kér, attól, amelyen ír, de az is szóba került, hogyan hagyta maga mögött a tulajdonnevektől való félelmét.

A hét könyve
Kritika
Narine Abgarjan novellái úgy életigenlők, hogy nem hallgatják el a háború borzalmait
...
Nagy

Petőfi példátlanul jó érzékkel kezelte a korabeli médiát

Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából nyitotta meg a PIM Költő lenni vagy nem lenni című kiállítását. A kurátorok célja az volt, hogy a költő tankönyvekből ismert, fekete-fehér portréja életre keljen a látogatók előtt, és az eddig ismeretlen arca rajzolódjon ki előttük.

Hírek
...
Beleolvasó

Jhumpa Lahiri hőse nem a városban tévedt el, hanem a saját életében

...
Hírek

Tintin 35 év után visszatér a képregényes standokra

...
Hírek

Kölcsey eddig ismeretlen versét találták meg: áthúzta, hogy más ne olvashassa

...
Podcast

Börtönélmények és álmok is formálták egy sodródó kamasz sorsát Budapesten

...
Hírek

Habsburg Ottó csak Magyarországról hatezer emberrel levelezett, most online olvashatod a sorait

...
Gyerekirodalom

Ötven könyv, amelyet minden gyereknek el kellene olvasnia