Elismerte bűnösségét a csaló, aki Atwood és Sally Rooney kézirataira pályázott

ro | 2023. január 09. |

Az olasz Filippo Bernardini elismerte, hogy több mint ezer kiadatlan kéziratot lopott el - ez elég nagy fordulat ahhoz képest, hogy tavaly még ártatlanságát hangoztatta. A férfi, aki korábban a Simon & Schuster kiadó alkalmazottja volt, most egy rendbeli csalásban bűnösnek vallotta magát.

Korábban már mi is írtunk róla, hogy a férfi magát ügynöknek és neves kiadók munkatársának kiadva irodalmi kéziratokat szerzett meg - A megtévesztettek között akadtak szerzők, ügynökök, scoutok, és még a Booker-díj döntnökei is. Bernardini ezzel a módszerrel olyan szerzők kéziratait próbálta megszerezni, mint Margaret Atwood, Ian McEwan, Sally Rooney vagy a színész Ethan Hawke. A férfi 2016-ban kezdte a csalássorozatot, amelynek keretében több mint 160 hamis domaint hozott létre, és olyan emailcímeket kreált, amelyek első ránézésre egy híres kiadó nevére hasonlítottak, de egy betűt megváltoztatott bennük (@penguinrandomhouse.com helyett például @penguinrandornhouse.com címről küldött levelet). Az amerikai ügyész most azt mondta, hogy Filippo Bernardini a kiadói szakmában szerzett bennfentes információit felhasználva hozott létre egy olyan rendszert, amelyben értékes műveket lopott el a szerzőktől, és ezzel veszélybe sodorta a kiadói szakmát is.

Margaret Atwood ügynöke 2019-ben árulta el, hogy a Testamentumok című regényt is próbálta megszerezni Bernardini, 2021-ben pedig a New York Magazine arról cikkezett, hogy Stieg Larsson Millennium-sorozatának svéd szerkesztőit kereste meg egy állítólagos olasz kolléga, aki előzetes példányt kért, hogy azt még a megjelenés előtt le lehessen fordítani (Stieg Larsson sorozatát halála után más szerzők folytatják, a legújabbat például Karin Smirnoff írta - a szerk).

Az olasz férfit tavaly januárban tartóztatta le a New York-i reptéren az FBI. Filippo Bernardini indítákai nem ismertek, a férfi ugyanis nem követelt pénzt a megtévesztett kiadóktól vagy szerzőktől, és a kéziratokat sem töltötte fel sehova. Ügyében áprilisban hoz ítéletet az illetékes amerikai bíróság.

Forrás: Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Irodalmi kéziratok sorozatos lopásával vádolnak egy most letartóztatott férfit

Több éve húzódó rejtélyes bűnügy végére tett pontot az amerikai rendőrség, amikor szerdán a New York-i reptéren letartóztatta a 29 éves Filippo Bernardinit, aki kéziratokat csalt ki népszerű és kevésbé ismert szerzőktől.

...
Hírek

Tagadja a vádakat a kéziratlopással vádolt kiadói alkalmazott

A múlt héten letartóztatott Filippo Bernardini tagadja, hogy bármi rosszat követett volna el, holott az FBI azzal vádolja, hogy a kiadókat megtévesztve neves szerzők kéziratait csalta ki.

...
Szórakozás

Atwood Testamentumok című regényéből is sorozat lesz

A Szolgálólány meséje című sorozatnak a hatodik lesz az utolsó évada, de a kanadai szerző olvasói nem maradnak majd adaptáció nélkül, hiszen a kötet folytatásának tekintett Testamentumokból is sorozatot forgatnak majd.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Kafkánál a valóság az igazi rémálom, az élet pedig maga a reménytelenség

Franz Kafka az idegenség írója, aki a létezésben nem talál semmiféle otthonosságot – az ember létét a világban kiúttalan, elidegenedett, szorongással és félelemmel teli állapotként jeleníti meg, elsősorban a groteszk és az irónia segítségével, egy szürreális, mégis ismerős világ megteremtésével. Újraolvasó rovatunk májusi könyve Kafka talán leghíresebb műve, A per

...
Nagy

Az izlandi Dan Brownt keresték, ezért megírta első krimijét Lilja Sigurðardóttir

Lilja Sigurðardóttir az izlandi krimi fontos szerzője, Csapda című regényét most fordították magyarra. Az éppen Budapesten tartózkodó szerzőt a regény kapcsán kérdeztük többek között a skandináv krimiről, írói rutinjáról, az izlandi társadalomról, kokaincsempészetről és homoszexualitásról. 

...
Panodyssey

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

"A szépirodalom persze az ember, nem a környezet nagy kérdéseit taglalja – mindazonáltal környezetünk nemcsak hogy nem elhanyagolható, hanem sok esetben minket meghatározó dolgok összessége, amelyek funkcióval való megtöltése képes színesíteni, mélységgel megtölteni az irodalmi alkotásokat. Elvégre tárgyaink és tereink mi magunk vagyunk: nincs civilizáció, ha mi, emberek nem alakítjuk környezetünket." Borda Réka Tárgydilemmák című esszésorozatának következő részében azt vizsgálja, hogyan és miért hiányzik a materialitás irodalmunkból.

...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Kőr Dáma

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a harmadik része.

...
Kritika

Levélfolyamból bontakozik ki a Kner család megrázó és felemelő története

A magyar történelem egyik legtragikusabb korszaka elevenedik meg a Magvetőnél megjelent könyv lapjain, és a családregényszerű szövetet kirajzoló epizódok arról győznek meg, hogy kivételes szellemi és érzelmi kohézió fogta össze a Kner család egymást követő nemzedékeit.

A hét könyve
Kritika
A háború bennünk lakik, és túl fog élni mindannyiunkat
...
Nagy

Tóth Krisztina: A mesterséges intelligencia soha nem helyettesítheti az emberi alkotást

Bemutatták Tóth Krisztina új, Ahonnan látni az eget című kötetét. A novellák az elmúlt öt év lenyomatai, olyan aktualitásokra reflektálnak, mint hogy milyen helyzetben vannak a melegek, hogyan írnak majd az írók a jövőben, vagy elveheti-e a művészek munkáját a mesterséges intelligencia. 

Hírek
...
Hírek

III. Károly a Dame lovagi előnevet adományozta Jacinda Ardernnek

...
Nagy

Az okos csajok meg a Kádár-kor „márciusi ifjai” – kilenc történelmi non-fiction a Könyvhéten 

...
Hírek

Tom Hanks szerint regényt írni nem nehéz

...
Hírek

Betiltották a Bibliát erőszak és vulgaritás miatt utahi iskolákban

...
Könyvtavasz

A rejtélyes amulett szabad utat nyit egy párhuzamos valóságba

...
Hírek

Bill Gates a siker emberformáló erejéről és Afrikáról ajánl nyárra olvasnivalót

...
Könyvtavasz

Kairó iránt nem maradsz közömbös: vagy megszereted, vagy megutálod

...
Hírek

Itt a Szép Magyar Könyvek listája!

...
Nagy

Diktátorok, Paul Lendvai, dinamikus Föld és zártkerti Magyarország - Non-fiction a Könyvhéten