Neil Gaiman egy ausztrál vonósnégyessel közösen készítette el első albumát

Neil Gaiman egy ausztrál vonósnégyessel közösen készítette el első albumát

A Sandman szerzője több olyan regényt és képregényt írt, melyekből sorozatokat, filmeket készítettek. Most azonban a zenére fókuszál: mutatunk néhány dalt az első albumáról, melyet egy ausztrál vonósnégyessel közösen készített.  

ko | 2023. május 03. |

Az első stúdióalbumán (Signs of Life) a brit szerző csatlakozik  az ausztrál FourPlay vonósnégyeshez, és költészettel, prózával ötvözik a klasszikus és indie rock dallamokat. 

"Imádtam őket. Imádtam a fantáziát. Imádtam a bölcsességet" - idézi fel Gaiman első együttműködését a kvartettel 2010-ben a Sydney-i Operaházban. A pénteken megjelent közös albumuk nem mindennapi elmék találkozása az író (akinek a szövegei annyira egyediek, hogy lehetetlenség beskatulyázni őket) és a FourPlay között, mely egy olyan indie rock banda, akik két hegedűn, egy brácsán és egy csellón, azaz a hagyományos vonósnégyes hangszerein játszanak, és olyan előadóktól készítenek feldolgozásokat, mint a Radiohead, a Metallica vagy Leonard Cohen. 

A Carnegie Hallba vezető turné során Gaiman és a FourPlay dalt írtak Jeanne d'Arcról, melyben a történelmi alakot képletesen visszahozták a halálból, hogy mindenféle problémát okozzon. Ettől a daltól kezdve pedig nem volt megállás, eldöntötték, hogy közös számokat fognak készíteni. 

A most megjelent debütalbum első száma, a Clock, melyben egy ketyegő óra hangja olvad össze azzal, ahogyan Gaiman Shakespeare XII. Szonettjét olvassa fel. A költemény a szépség törékenységével foglalkozik, kezdősorai így szólnak: "Számolva az óramondó időt /  S látva, szép nap rút éjbe hogy merül ". (ford. Szabó Lőrinc)

Az album egyik legjelentősebb dala, a Bloody Sunrise napokkal Halloween előtt jelent meg kislemezként. Talia Benatar színésznő egy vámpírnőt alakít a kísérő videoklipben, a FourPlay hegedűse, Lara Goodridge pedig csatlakozik Gaimanhez a vokálozásban. Az író szerint ez egy nagyon bolond dal egy magányos, összetört szívű vámpírról. 

Gaiman azt mondja, még csak most kezd a zenével foglalkozni. Az 1990-es, Terry Pratchett-tel írt Elveszett próféciák című regény tévéadaptációjának közelgő második évadához Gaiman egy "abszolút lenyűgöző" folyamatról mesél, amelynek során különféle dalokat és zenéket dolgoznak fel új epizódokban.

"A zene olyan hihetetlenül erőteljes" – teszi hozzá, amikor a regényeihez kapcsolódó lehetséges zenei feldolgozásokat fontolgatja. "Szívesen csinálnék valami zenéset, akár a Coraline, az Óceán az út végén vagy valami teljesen új szövegből. Történeteket mesélek, és még nem unom, nem vagyok beteg tőlük, nem vagyok kész arra, hogy más munka után nézzek" - jegyezte meg az író.

Neil Gaiman: Amióta az eszemet tudom, író akartam lenni
Neil Gaiman: Amióta az eszemet tudom, író akartam lenni

Olvasásról, kedvenc könyveiről és szerzőiről, valamint íróvá válásáról is mesélt a Guardiannek Neil Gaiman, többek között a Sandman (a sorozat első előzetesét itt nézheted meg), a Csillagpor, az Amerikai istenek és a hamarosan képernyőn is debütáló Anansi fiúk szerzője.

Tovább olvasok

Forrás: npr.org


Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Feketelistára került Neil Gaiman és Stephen King az orosz könyvtárakban?

Egy cirill betűs lista szerint egy rakás író könyvét veszélyesnek nyilvánították, és nem elérhetőek az orosz könyvtárakban.

...
Hírek

Neil Gaiman is aláírta az írók petícióját, hogy a műveik e-könyvként is elérhetőek legyenek a könyvtárakban

Több mint háromszáz író írt alá egy petíciót, amiben azért állnak ki, hogy az olvasók e-book formájában is kikölcsönözhessék a könyveiket a könyvtárból. A levelet a digitális jogokkal foglalkozó nonprofit szervezet, a Fight for the Future adta ki. 

...
Szórakozás

Neil Gaiman elegáns osztással reagált A hatalom gyűrűit kritizáló Elon Muskra

Gaiman a rá jellemző humorral reagált a techvállalkozó kritikáira.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Neumann János szörny, angyal, félisten és Messi a tudósok között

A Neumann Jánosról szóló, MANIAC című életrajzi regény bemutatóján szó esett a tudós extrém zsenialitásáról, a matematika fogairól, a tudomány beépített, titkos kódjáról, és arról is, hogy a szerzőt nem érdekli az Oppenheimer.

...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

ADVENT
...
Könyves Advent

A propaganda és a dezinformáció a demokrácia legnagyobb ellenségei

A demokrácia az egyetlen olyan államforma, amelynek sorsa rajtunk múlik. Ebben rejlik ereje, de egyben sebezhetősége is. Olvass bele az Ezért demokrácia! című kötetbe!

...
Könyves Advent

Ki hozza el a királylány kezéért a Nap aranyát és a Hold ezüstjét?

Mészöly Ágnes felnőtteknek szóló "gonosz" meséit nemcsak sajátos hangulatuk teszi különlegessé, hanem az is, hogy a tizenhárom történet mindegyikét Viive Noor észt illusztrátor egyedi világú képei ihlették. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Középkorból kiírt nők és irodai mágikus realizmus – 13 angol könyv a fa alá

Új regények és nonfiction könyvek külföldi barátoknak, nyelvgyakorlóknak, anglofileknek.

...
Könyves Advent

Mekkorára nő a délnémet hidegvérű és hol él az exmoor póni?

A gyerekek a lovak és pónik végtelenül gazdag világát ismerhetik meg a Mi Micsoda gazdagon illusztrált lólexikonából. Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

A téli álomból ébredő mackócsalád vidáman készülődik a karácsonyra

Olvass bele Vadadi Adrienn mesekönyvébe, melyben egy mackócsalád tagjai már nagyon várják a karácsonyt. 

...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.

Hírek
...
Hírek

Pál Sándor Attila kapta 2023-ban a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjat

...
Hírek

Jon Fosse: Ha hallgatok a kritikusokra, már 40 éve nem írok

...
Könyves Advent

Középkorból kiírt nők és irodai mágikus realizmus – 13 angol könyv a fa alá

...
Hírek

A Hitel Kiadó megalapításával bővül a Libri Csoport

...
Zöld

Karikó Katalin megtartotta Nobel-előadását Stockholmban

...
Szórakozás

Kormos, Krusovszky és kerti székek [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Nincs valóság

„Szerda este van. Eszternek ez a leghosszabb napja a héten.” Gurubi Ágnes Volt értelme megőrülni címmel ír tárcasorozatot a Könyvesre. Ez a kilencedik rész.

Szerzőink

...
Vass Norbert

A bluessámán, akinek a fejébe halott indián költözött – 80 éve született Jim Morrison

...
Vass Norbert

A Scott Pilgrim rákapcsol játszva számolja fel az időt

...
Sándor Anna

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Rasszista az a fehér író, aki kínai katonákról ír?

A könyvipar sötét oldaláról és a kortárs Amerika identitáspolitikai jelenségeiről is szól R.F. Kuang Sárga című könyve, amiben egy író ellopja a másik szerző kéziratát.

...
Kritika

Auster vénülő fenomenológusa még él ugyan, de már elkezdett kicsekkolni a világból

A Baumgartner az öregedés, az emlékezés és a gyász regénye, melyben Auster idős főhősén keresztül, önéletrajzi elemek sokaságát felhasználva néz szembe a múlttal és készít egyfajta édesbús, nosztalgikus számvetést. Ez a hét könyve.

...
Nagy

Vesna Lemaic: A kétféle migráció megosztja az embereket

A szlovén Vesna Lemaic Szíves fogadtatás című novelláskötetét az őszi Margón mutatták be, előtte a szerzővel kétféle migrációról, aktivizmusról és a horrorfüggőségéről is beszélgettünk.