Neil Gaiman egy ausztrál vonósnégyessel közösen készítette el első albumát

Neil Gaiman egy ausztrál vonósnégyessel közösen készítette el első albumát

A Sandman szerzője több olyan regényt és képregényt írt, melyekből sorozatokat, filmeket készítettek. Most azonban a zenére fókuszál: mutatunk néhány dalt az első albumáról, melyet egy ausztrál vonósnégyessel közösen készített.  

ko | 2023. május 03. |

Az első stúdióalbumán (Signs of Life) a brit szerző csatlakozik  az ausztrál FourPlay vonósnégyeshez, és költészettel, prózával ötvözik a klasszikus és indie rock dallamokat. 

"Imádtam őket. Imádtam a fantáziát. Imádtam a bölcsességet" - idézi fel Gaiman első együttműködését a kvartettel 2010-ben a Sydney-i Operaházban. A pénteken megjelent közös albumuk nem mindennapi elmék találkozása az író (akinek a szövegei annyira egyediek, hogy lehetetlenség beskatulyázni őket) és a FourPlay között, mely egy olyan indie rock banda, akik két hegedűn, egy brácsán és egy csellón, azaz a hagyományos vonósnégyes hangszerein játszanak, és olyan előadóktól készítenek feldolgozásokat, mint a Radiohead, a Metallica vagy Leonard Cohen. 

A Carnegie Hallba vezető turné során Gaiman és a FourPlay dalt írtak Jeanne d'Arcról, melyben a történelmi alakot képletesen visszahozták a halálból, hogy mindenféle problémát okozzon. Ettől a daltól kezdve pedig nem volt megállás, eldöntötték, hogy közös számokat fognak készíteni. 

A most megjelent debütalbum első száma, a Clock, melyben egy ketyegő óra hangja olvad össze azzal, ahogyan Gaiman Shakespeare XII. Szonettjét olvassa fel. A költemény a szépség törékenységével foglalkozik, kezdősorai így szólnak: "Számolva az óramondó időt /  S látva, szép nap rút éjbe hogy merül ". (ford. Szabó Lőrinc)

Az album egyik legjelentősebb dala, a Bloody Sunrise napokkal Halloween előtt jelent meg kislemezként. Talia Benatar színésznő egy vámpírnőt alakít a kísérő videoklipben, a FourPlay hegedűse, Lara Goodridge pedig csatlakozik Gaimanhez a vokálozásban. Az író szerint ez egy nagyon bolond dal egy magányos, összetört szívű vámpírról. 

Gaiman azt mondja, még csak most kezd a zenével foglalkozni. Az 1990-es, Terry Pratchett-tel írt Elveszett próféciák című regény tévéadaptációjának közelgő második évadához Gaiman egy "abszolút lenyűgöző" folyamatról mesél, amelynek során különféle dalokat és zenéket dolgoznak fel új epizódokban.

"A zene olyan hihetetlenül erőteljes" – teszi hozzá, amikor a regényeihez kapcsolódó lehetséges zenei feldolgozásokat fontolgatja. "Szívesen csinálnék valami zenéset, akár a Coraline, az Óceán az út végén vagy valami teljesen új szövegből. Történeteket mesélek, és még nem unom, nem vagyok beteg tőlük, nem vagyok kész arra, hogy más munka után nézzek" - jegyezte meg az író.

Neil Gaiman: Amióta az eszemet tudom, író akartam lenni
Neil Gaiman: Amióta az eszemet tudom, író akartam lenni

Olvasásról, kedvenc könyveiről és szerzőiről, valamint íróvá válásáról is mesélt a Guardiannek Neil Gaiman, többek között a Sandman (a sorozat első előzetesét itt nézheted meg), a Csillagpor, az Amerikai istenek és a hamarosan képernyőn is debütáló Anansi fiúk szerzője.

Tovább olvasok

Forrás: npr.org


Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Feketelistára került Neil Gaiman és Stephen King az orosz könyvtárakban?

Egy cirill betűs lista szerint egy rakás író könyvét veszélyesnek nyilvánították, és nem elérhetőek az orosz könyvtárakban.

...
Hírek

Neil Gaiman is aláírta az írók petícióját, hogy a műveik e-könyvként is elérhetőek legyenek a könyvtárakban

Több mint háromszáz író írt alá egy petíciót, amiben azért állnak ki, hogy az olvasók e-book formájában is kikölcsönözhessék a könyveiket a könyvtárból. A levelet a digitális jogokkal foglalkozó nonprofit szervezet, a Fight for the Future adta ki. 

...
Szórakozás

Neil Gaiman elegáns osztással reagált A hatalom gyűrűit kritizáló Elon Muskra

Gaiman a rá jellemző humorral reagált a techvállalkozó kritikáira.

Hírek
...
Könyvtavasz

Amikor anya és lánya hazatér, a család ősi birtokán egy több száz éve eltűnt telepeskolónia rejtélye is megoldódhat

...
Zöld

A 19. századi dán festők a sörfőzés maradékát használhatták vásznaik alapozására

...
Hírek

Lefagyasztják az olaszországi áradások miatt elázott régi könyveket

...
Hírek

Floridai alsó tagozatosok már nem olvashatják Amanda Gorman versét, a Fehér Ház tiltakozik

...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

...
Nagy

Földi Andrea: Az AI segíthet az illusztrálásban, de a kreativitás egy megfoghatatlan és végletekig emberi tulajdonság

...
Hírek

Ők kapták idén a ferencvárosi József Attila Irodalmi Támogatást!

...
Hírek

A Biblia soha nem látott, 1500 éves részletét találták meg

...
Szórakozás

Ismét film készült Amerika egyik legtöbbet kifogásolt kedvencéből

...
Kritika

A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké

Emberek és kultúrák közötti távolságokról, a hiányról, a megszállottságot súroló vonzalomról és a mérgező szépségkultuszról is mesél a francia-dél-koreai Elisa Shua Dusapin 2016-os, első regénye. Ez a hét könyve.

Szerzőink

...
Borda Réka

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

...
Ruff Orsolya

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

...
Kolozsi Orsolya

Az izlandi Dan Brownt keresték, ezért megírta első krimijét Lilja Sigurðardóttir

Még több olvasnivaló
...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Kőr Dáma

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a harmadik része.

...
Kritika

Levélfolyamból bontakozik ki a Kner család megrázó és felemelő története

A magyar történelem egyik legtragikusabb korszaka elevenedik meg a Magvetőnél megjelent könyv lapjain, és a családregényszerű szövetet kirajzoló epizódok arról győznek meg, hogy kivételes szellemi és érzelmi kohézió fogta össze a Kner család egymást követő nemzedékeit.

...
Nagy

Pléh Csaba életútja a soha el nem fogyó kíváncsiság története

 A pszichológus-nyelvész a Magvető Kiadó Tények és tanúk sorozatában most megjelent Árnyak lapjain saját élettörténetét, tudományos pályafutását, és ezen keresztül a korszak pszichológiai és a nyelvészeti tudományos világát is bemutatja, miközben annak kiemelkedő alakjairól (munkatársairól, barátairól) is portrékat rajzol.

...
Nagy

Pam Jenoff a Covid alatt értette meg, hogyan változhat meg radikálisan az élet egy másodperc alatt

Pam Jenoff a kilencvenes évek közepén Krakkóban kezdett el dolgozni diplomataként, ahol többek között a holokauszttal kapcsolatos ügyeken, a zsidó tulajdon visszaállításán dolgozott. Szoros kapcsolat alakult ki közte és az idős túlélők között, történelmi fikciós regényeit a tőlük hallott történetek inspirálják. Interjú.

...
Nagy

Behrouz Boochani: Kurd vagyok. Az ellenállás az identitásom része

Behrouz Boochani iráni kurd újságíróként dolgozott, mikor menekülni kényszerült, majd illegális bevándorlóként éveket töltött embertelen körülmények között egy ausztrál börtöntáborban. A Margó előtt beszélgettünk a kurd ellenállásról, az iráni tüntetésekről, a börtöntábor rendszeréről, kontrollról és migrációról is. Interjú.