Bizarr olvasói levelekből írt novellát a Muminok szerzője

Bizarr olvasói levelekből írt novellát a Muminok szerzője

ro | 2021. augusztus 10. |

Tove Janssont a legtöbben a Mumin-könyvek szerzőjeként ismerik, de azt talán kevesebben tudják róla, hogy nagyon hitt abban, hogy a levelekre mindig válaszolni kell. Az író-illusztrátor például nagyon a szívére vette, amikor Dorothy Parker amerikai költő nem válaszolt a fivére, Lars szerelmes verseire, és akkor úgy vélte, hogy a testvére egy pár soros választ igazán megérdemelt volna.

Ahogy Jansson egyre híresebb lett, egyre több levelet is kapott - rajongót és becsmérlőt egyaránt. Nyilván ezekre egy idő után nem tudott egyesével válaszolni, így kreatív módját választotta annak, hogy kifejezze ebbéli frusztrációját vagy éppen örömét: novellába öntötte őket.

A Messages, azaz Üzenetek című írás teljes egészében a neki írt levélrészletekből áll össze. Ezek között akad olyan rajongói levél, amelyben a happy end hiányát kérték rajta számon, más arra figyelmeztette, hogy vigyázzon, mert a levélíró állandóan szemmel tartja. Volt, aki az íróról nevezte el a hörcsögét, mást pedig a pasztelárnyalatú és mumin-mintás vécépapír gyártása érdekelt volna.

A teljes írást angol fordításban ITT tudjátok végigolvasni!

Akárhogy is, a muminok a mai napig Finnország legkelendőbb irodalmi exportcikkének számítanak. A küllemükben vízilószerű trollok történetei először 1945-ben jelentek meg könyv alakban - ugyanabban az évben, amikor egy másik nagy észak-európai gyerekklasszikus, a Harisnyás Pippi is. A DW összeállítása szerint a mumin-sztori kezdet kicsit döcögősen alakult (kis példányszámban jelent meg, és viszonylag keveset adtak el belőle), népszerűsége viszont egyre nőtt, olyannyira, hogy Jansson könyveit mára már 45 nyelvre lefordították, és tévésorozatok, valamint rövidfilmek is készültek belőlük.

Hírlevél feliratkozás

Forrás: LitHub

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Így illusztrálta az Alice Csodaországbant a muminok alkotója

Lewis Carroll 155 éve megjelent meseregénye, az Alice Csodaországban igazi klasszikus, amelynek rengeteg adaptációja készült. Most abba lehet belelesni, Tove Jansson, a muminok alkotója hogyan képzelte el Csodaországot. 

...
Hírek

"Alice Munro minden novellája felér egy regénnyel"

A hétvégén ünnepelte 90. születésnapját 2013 irodalmi Nobel-díjasa, Alice Munro, fordítója, Lukács Laura pedig a Nyugati tér blogon köszöntötte.

...
Hírek

Murakami novellája vihart kavart, most film készült belőle

Egyetlen japán film száll versenybe a cannes-i Arany Pálmáért, ez pedig nem más, mint Hamagucsi Rjuszuke Drive My Car című filmje, amely Murakami Haruki Vezesd az autóm - férfiak nők nélkül című új novelláját dolgozta fel.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Lídiák és megtöltésre váró üres kötetek – A Véletlenül írtam egy könyvet forgatásán jártunk

Magyarok készítenek filmet a holland sikerkönyvből, amely egyszerre szól az írás csodájáról és a gyász intenzív feldolgozásáról. A Véletlenül írtam egy könyvet budapesti forgatásán jártunk, ahol kiderült, mire vágyott egész életében Zsurzs Kati, és mit tanult az írásról a rendező Lakos Nóra.

...
Szórakozás

A kamaszkor-bestseller, ami inspirálta a Barbie-mozit, és a Kenergia legfontosabb kötete

Egy lovakról szóló album, egy eladási listákat vezető nonfiction és egy cameokötet. Utánajártunk a Margot Robbie és Ryan Gosling főszereplésével készült Greta Gerwig-opusz könyves vonatkozásainak.

...
Nagy

Oppenheimernek két szerelme volt, az atombombával megváltoztatta a történelem menetét

Christopher Nolan egy közel három évtizeden át íródó, hétszáz oldalnál is hosszabb életrajzi kötet felhasználásával készítette el Oppenheimer című háromórás, friss moziját. A film világpremierjének napján bemutatjuk a forgatókönyvhez felhasznált biográfiát.

...
Nagy

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

Miért vesz valaki templomot magának? Segít-e az alkotói válságban a zenélés? Hogyan reagálnának az emberek, ha tényleg megjelenne az igazi mesterséges intelligencia? John Scalzival, a Könyvdesztivál díszvendégével beszélgettünk. Interjú.

Szerzőink

...
Litkai Gergely

Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?

...
Valuska László

Benedek Ágota felboncolt teste és az irodalmi striciskedés

...
Sándor Anna

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

...

Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?

...

Benedek Ágota felboncolt teste és az irodalmi striciskedés

...

Visky András: A valóságot a fikció és a képzelet révén ismerjük meg

...

Ha beérek Zalába, veszek egy nagy levegőt - itthon vagyok [SÁNTAKUTYA]

...

Robert Capa: magyar fotósból lett a világ szeme [PODCAST]