Bizarr olvasói levelekből írt novellát a Muminok szerzője

Bizarr olvasói levelekből írt novellát a Muminok szerzője

ro | 2021. augusztus 10. |

Tove Janssont a legtöbben a Mumin-könyvek szerzőjeként ismerik, de azt talán kevesebben tudják róla, hogy nagyon hitt abban, hogy a levelekre mindig válaszolni kell. Az író-illusztrátor például nagyon a szívére vette, amikor Dorothy Parker amerikai költő nem válaszolt a fivére, Lars szerelmes verseire, és akkor úgy vélte, hogy a testvére egy pár soros választ igazán megérdemelt volna.

Ahogy Jansson egyre híresebb lett, egyre több levelet is kapott - rajongót és becsmérlőt egyaránt. Nyilván ezekre egy idő után nem tudott egyesével válaszolni, így kreatív módját választotta annak, hogy kifejezze ebbéli frusztrációját vagy éppen örömét: novellába öntötte őket.

A Messages, azaz Üzenetek című írás teljes egészében a neki írt levélrészletekből áll össze. Ezek között akad olyan rajongói levél, amelyben a happy end hiányát kérték rajta számon, más arra figyelmeztette, hogy vigyázzon, mert a levélíró állandóan szemmel tartja. Volt, aki az íróról nevezte el a hörcsögét, mást pedig a pasztelárnyalatú és mumin-mintás vécépapír gyártása érdekelt volna.

A teljes írást angol fordításban ITT tudjátok végigolvasni!

Akárhogy is, a muminok a mai napig Finnország legkelendőbb irodalmi exportcikkének számítanak. A küllemükben vízilószerű trollok történetei először 1945-ben jelentek meg könyv alakban - ugyanabban az évben, amikor egy másik nagy észak-európai gyerekklasszikus, a Harisnyás Pippi is. A DW összeállítása szerint a mumin-sztori kezdet kicsit döcögősen alakult (kis példányszámban jelent meg, és viszonylag keveset adtak el belőle), népszerűsége viszont egyre nőtt, olyannyira, hogy Jansson könyveit mára már 45 nyelvre lefordították, és tévésorozatok, valamint rövidfilmek is készültek belőlük.

Hírlevél feliratkozás

Forrás: LitHub

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Így illusztrálta az Alice Csodaországbant a muminok alkotója

Lewis Carroll 155 éve megjelent meseregénye, az Alice Csodaországban igazi klasszikus, amelynek rengeteg adaptációja készült. Most abba lehet belelesni, Tove Jansson, a muminok alkotója hogyan képzelte el Csodaországot. 

...
Hírek

"Alice Munro minden novellája felér egy regénnyel"

A hétvégén ünnepelte 90. születésnapját 2013 irodalmi Nobel-díjasa, Alice Munro, fordítója, Lukács Laura pedig a Nyugati tér blogon köszöntötte.

...
Hírek

Murakami novellája vihart kavart, most film készült belőle

Egyetlen japán film száll versenybe a cannes-i Arany Pálmáért, ez pedig nem más, mint Hamagucsi Rjuszuke Drive My Car című filmje, amely Murakami Haruki Vezesd az autóm - férfiak nők nélkül című új novelláját dolgozta fel.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Daniel Craig lezárta az egyik legsikeresebb Bond-korszakot

A 25. James Bond-film egyben lezárása is az elmúlt 15 évnek. Daniel Craig búcsúzik a legendás filmszereptől, amely az utóbbi időben összenőtt vele. A most a mozikba került 007 Nincs idő meghalni vízválasztó a franchise történetében. Ennek megfelelően a filmesek kuriózummal készültek. Spoilermentesek leszünk!

...
Szórakozás

Pazar látvánnyal és elaprózott cselekménnyel indul Asimov Alapítványának adaptációja

Isaac Asimov örökérvényű sci-fi klasszikusából, az Alapítványból az Apple TV Plus jóvoltából végre sorozat készült. Hogy méltó-e az alapjául szolgáló könyvekhez, az még a jövő zenéje. A tévésorozat látványvilágára két epizód után nem lehet panasz.

...
Szórakozás

Störr kapitány megtanulja: a szerelem nem birtokviszony

A feleségem története nagyívű, pazar látványvilágú film, ami a féltékenység mellett a férfivilágról és az európaiságról is beszél.

...
Szórakozás

Szabó Magda történelmi drámájától nem idegen a humor sem

A Kelet és Nyugat határán élő népeknek mindig el kell dönteniük, melyik irányba húznak. Ennek a bizonytalanságnak a gyökereiről szól Szabó Magda Az a szép, fényes nap című drámája, amelyet a Vörösmarty Színház tűzött műsorára. A Vajk, azaz István király megkereszteléséről szóló darab most az eSzínház Fesztiválon látható.

...
Szórakozás

A Kiváló dolgozók szembesít minket a gondoskodás valódi arcával 

A gondoskodás szó hallatán csupa kellemes, szeretetteljes, melegséget árasztó érzés juthat eszünkbe és ennek talán így is kellene lennie, ha minden rendben volna. Boross Martin, az Örkény Színház színészei és tíz szociális szférában dolgozó szakember viszont nem hagyja, hogy homokba dugjuk a fejünket.

...
Szórakozás

Három nő és a 90-es évek legbrutálisabb maffiája

Három nő, három megrázó monológ, amik egymás váltva mesélnek arról a dunaszerdahelyi időszakról a kilencvenes években, amikor a maffia uralta a várost és a környéket. 

...
Nagy

Mi van a férfiak álarca mögött?

Jakobovits Kitti Bethany Webster Anyaseb című könyve után az ausztrál Steve Biddulph Férfilét című könyvét tanulmányozta.

Szerzőink

...
Forgách Kinga

Colson Whitehead új regénye megmutatja, milyen régre nyúlik vissza a Black Lives Matter-mozgalom

...
Bányász Attila

Az utolsó párbaj didaktikus tanmesébe fojt egy középkori botrányt

...
Rezek Bori

Művészet, anyaság és patriarchátus: beleshettünk Elena Ferrante és Marina Abramović privát levelezésébe 

...

Színt vall a Könyves: így olvastuk mi a kötelező olvasmányokat! [podcast]

...

Závada Péter átiratában Rómeó első szerelme a drog [Kötelező]

...

A mansfieldi kastélyban Austen nem félt egy unortodox hősnőt a középpontba tenni [Az Austen-projekt]

...

Knausgård, Sally Rooney és A Zöld Lovag [10 perc Könyves]