Bizarr olvasói levelekből írt novellát a Muminok szerzője

Bizarr olvasói levelekből írt novellát a Muminok szerzője

ro | 2021. augusztus 10. |

Tove Janssont a legtöbben a Mumin-könyvek szerzőjeként ismerik, de azt talán kevesebben tudják róla, hogy nagyon hitt abban, hogy a levelekre mindig válaszolni kell. Az író-illusztrátor például nagyon a szívére vette, amikor Dorothy Parker amerikai költő nem válaszolt a fivére, Lars szerelmes verseire, és akkor úgy vélte, hogy a testvére egy pár soros választ igazán megérdemelt volna.

Ahogy Jansson egyre híresebb lett, egyre több levelet is kapott - rajongót és becsmérlőt egyaránt. Nyilván ezekre egy idő után nem tudott egyesével válaszolni, így kreatív módját választotta annak, hogy kifejezze ebbéli frusztrációját vagy éppen örömét: novellába öntötte őket.

A Messages, azaz Üzenetek című írás teljes egészében a neki írt levélrészletekből áll össze. Ezek között akad olyan rajongói levél, amelyben a happy end hiányát kérték rajta számon, más arra figyelmeztette, hogy vigyázzon, mert a levélíró állandóan szemmel tartja. Volt, aki az íróról nevezte el a hörcsögét, mást pedig a pasztelárnyalatú és mumin-mintás vécépapír gyártása érdekelt volna.

A teljes írást angol fordításban ITT tudjátok végigolvasni!

Akárhogy is, a muminok a mai napig Finnország legkelendőbb irodalmi exportcikkének számítanak. A küllemükben vízilószerű trollok történetei először 1945-ben jelentek meg könyv alakban - ugyanabban az évben, amikor egy másik nagy észak-európai gyerekklasszikus, a Harisnyás Pippi is. A DW összeállítása szerint a mumin-sztori kezdet kicsit döcögősen alakult (kis példányszámban jelent meg, és viszonylag keveset adtak el belőle), népszerűsége viszont egyre nőtt, olyannyira, hogy Jansson könyveit mára már 45 nyelvre lefordították, és tévésorozatok, valamint rövidfilmek is készültek belőlük.

Hírlevél feliratkozás

Forrás: LitHub

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Így illusztrálta az Alice Csodaországbant a muminok alkotója

Lewis Carroll 155 éve megjelent meseregénye, az Alice Csodaországban igazi klasszikus, amelynek rengeteg adaptációja készült. Most abba lehet belelesni, Tove Jansson, a muminok alkotója hogyan képzelte el Csodaországot. 

...
Hírek

"Alice Munro minden novellája felér egy regénnyel"

A hétvégén ünnepelte 90. születésnapját 2013 irodalmi Nobel-díjasa, Alice Munro, fordítója, Lukács Laura pedig a Nyugati tér blogon köszöntötte.

...
Hírek

Murakami novellája vihart kavart, most film készült belőle

Egyetlen japán film száll versenybe a cannes-i Arany Pálmáért, ez pedig nem más, mint Hamagucsi Rjuszuke Drive My Car című filmje, amely Murakami Haruki Vezesd az autóm - férfiak nők nélkül című új novelláját dolgozta fel.

SZÓRAKOZÁS
...
Nagy

5 érdekesség, amit eddig talán nem tudtál James Baldwinról

2000 oldalas aktája volt róla az FBI-nak, éjszaka írt, volt ifjúsági miniszter és egy darabig prédikátor is. Ismerd meg a Ha a Beale utca mesélni tudna szerzőjét.

...
Szórakozás

10+1 adaptáció, amiket az év második felében nézünk

Az év második felében is rengeteg adaptáció kerül a mozikba, streaming-csatornákra – most ezekből mutatunk meg párat, olyanokat, amelyek magyarul is olvashatók.

...
Szórakozás

A Meggyőző érvek egy újragondolt Fleabag, talpig empírben

A Meggyőző érveket Jane Austen legérettebb, legkiforrottabb regényeként szokták emlegetni. A legújabb netflixes feldolgozásban Dakota Johnson próbál új életet lehelni a történetbe – felemás sikerrel.

...
Nagy

Tüske a cipőben - ma lenne 80 éves Hajnóczy Péter

Számkivetettségében is ünnepelt szerző, akit az író „Péterek” (Nádas, Eszterházy, Hajnóczy) nagyjai között tartanak számon, és aki senkit nem hagy nyugodni, ha egyszer megérintik a szövegei. Hajnóczy Péter drámaian rövid életében és életművében megkerülhetetlen tényező az alkohol, de korántsem csak ezért érdekes. Mit tudunk kezdeni vele ma?

Szerzőink

...
Forgách Kinga

Meg kell ismernünk a női írókat, akiket elfelejtettünk

...
Forgách Kinga

Ahol háború van és fájdalmas választóvonalak, ott nem lesznek győztesek

...
Balkányi Nóra

Kovács Róbert: A klímaváltozás problémáit meg fogjuk tudni oldani

...

Ránki Sára bűnügyi nyelvész: Klemperer leírta, hogyan erőszakolja meg a hatalom a nyelvet

...

Bódis Kriszta: Számomra úgy van értelme az életnek, ha változást hozok

...

Számoljuk fel az emberközpontúságunkat! [Ms. Columbo Olvas]

...

Litkai Gergely: Multidolgozóként minden bűnt elkövettem a természettel