fk

Így illusztrálta az Alice Csodaországbant a muminok alkotója

alice_csodaországban illusztráció muminok tove jansson

Lewis Caroll híres meseregénye, az Alice Csodaországban az egyik legtöbbet adaptált könyv az irodalom történetében. Bár már egy több mint százötvenéves szövegről van szó, a mai napig nem vesztett semmit érvényéből. Az eredeti könyvhöz (amely 1865-ben jelent meg) John Tenniel készített illusztrációkat.Ahogy a történet klasszikussá vált, úgy a Tenniel által készített rajzok is összeforrtak Alice-szal.

Ilyennek képzelték az illusztrátorok az Alice Csodaországbant! - Könyves magazin

A Könyves Magazinban volt egy rovatunk, a Kép-más, amelyben mindig ugyanazt az öt kérdést tettük fel az illusztrátoroknak. Az utolsó arra vonatkozott, hogy melyik lenne az a kedvenc, amelyet újrarajzolnának. A válaszok között meglepően sokszor jött elő az Alice Csodaországban.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy más művészek ne készítettek volna remek illusztrációkat az ikonikus történethez. Tove Jansson (1914-2001) a muminok világhírű kitalálója például annak idején szintén megalkotta a maga varázslatokkal és furcsaságokkal teli Csodaországát. Svédül 1966-ban jelent meg először az Alice az ő illusztrációival, később Amerikában is kiadták a kötetet.

Mutatunk pár képet belőle:

 

 

Carroll könyvét a megjelenése óta egyes források szerint több mint száz nyelvre fordították le, több színpadi és filmváltozat is készült belőle. Vászonra vitte például Tim Burton is, Johnny Depp és Helena Bonham Carter főszereplésével.

Forrás: Open Culture