Michelle Obama új könyve segít, hogy megőrizzük a reményt a bizonytalan világban

Az Így lettem után újabb könyvet ad ki az egykori first lady, Michelle Obama. A The Light We Carry idén novemberben jelenik meg a tengerentúlon, és abban segíti majd az olvasókat, hogy milyen praktikákkal, megküzdési stratégiákkal lehet megőrizni az egyensúlyt és a reményt, amikor a világban minden összeomlani látszik.

(Kép forrása)

fk | 2022. július 22. |

Michelle Obama életrajza, az Így lettem, két évvel ezelőtt egyszerre 24 nyelven jelent meg és hatalmas bestseller lett a világ minden táján. A könyvben a volt first lady bepillantást engedett élete kulcsfontosságú pillanataiba – a Chicago déli részén töltött gyerekkorától vezetői pozícióba kerüléséig. Beszámolt többek között arról is, hogyan sikerült egyensúlyt teremtenie karrierje és az anyaszerep között, és hogy milyen volt az élete a Fehér Házban.

MICHELLE OBAMA
Így lettem
Ford.: Weisz Böbe, Andó Éva, Hvg Könyvek, 2020, 208 oldal
Michelle Obama: Így lettem - Önismereti napló saját hangod megtalálásához

„Az Így lettem egy chicagói felnőtté válás története, két teljesen különböző ember szerelmi története, egy nő politikai tényezővé válásának története. A könyv eredeti címe, a Becoming nehezen lefordítható: míg angolul egy be nem fejezett folyamatot sugall, önmaga állandó újrafogalmazását, szerepeinek újraértelmezését (hol az anya, hol a dolgozó nő kerül fölénybe), addig a magyar cím lezártságot, beérkezettséget jelöl. Márpedig a könyv hangsúlyos eleme, ahogy túl a családi kapcsolatokon (lányként, feleségként, anyaként), erőteljesen önmagát képviseli: milyen izgalmas és félelemmel teli úton találja ki (fel, meg) magát fekete nőként. Méltóságteljes és egyenes, és nem hiányzik belőle a humor” – írtuk a kötet megjelenésekor.

Michelle Obama a bestseller után most újabb könyvvel jelentkezik. A The Light We Carry november 15-én jelenik meg angolul és a fókuszában az lesz, hogy miként tudunk stabilak és kiegyensúlyozottak maradni válságos, bizonytalan időkben. A könyv leírása szerint a problémáinkra nem léteznek biztos receptek és válaszok, ugyanakkor ki lehet építeni egy olyan eszköztárat, amelyet elővehetünk akkor, amikor nagy változások történnek az életünkben vagy a világban. Hogyan építsünk ki tartós és őszinte kapcsolatokat? Hogyan fedezhetjük fel a különbségeinkben az erőt és a közösséget? Milyen eszközöket használhatunk az önbizalomhiány vagy tehetetlenség érzésének kezelésére? Mit tegyünk, ha  túl soknak érezzük, ami körülöttünk történik? Többek közt ezekre a kérdésekre igyekszik válaszokat adni a könyv, illetve arra, hogy a félelmeinket és dühünket miként tudjuk pozitív dolgokká transzformálni. Michelle Obama közben jó pár történetet megoszt a saját életéről is, és mesél arról, ő maga miként kezeli a kihívásokat és változásokat, és hogyan találhatja meg az ember önmagában a fényt, amivel erőt adhat másoknak is.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Michelle Obama inspirálta az iráni elnök feleségét

Könyvet készül írni az iráni elnök felesége, aki szeretné a világot a muszlim nők szemszögéből láttatni.

...
Gyerekirodalom

Michelle Obama felolvassa A Graffalót a gyerekeknek

A volt First Lady A Graffalóból olvas fel a Youtube-on. A projekt egy négyrészes sorozat első epizódja, amelyben Michelle Obama klasszikus gyerekkönyvekből mesél hétről-hétre.

...
Kritika

Michelle Obama inkább otthon akarta látni a férjét, mint a Fehér Házban

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

10+1 könyv, ami segít átvészelni az iskolakezdést

Olyan könyveket válogattunk, amelyek segítségével zökkenőmentesebb lehet az átkelés a varázslatos és végtelen nyárból az őszi hétköznapokba a kisiskolás korosztállyal.

...
Gyerekirodalom

Attól félünk, amit nem ismerünk - üzeni a Torzonborz-trilógia szerzőjének könyve

...
Gyerekirodalom

Ebben a mesében a boldogság tényleg eladó, és különböző kiszerelésekben kapható

„A boldogságot meg lehet venni?” – teszi fel a kérdést az olasz szerzőpáros képeskönyve. A boldogságárus lenyűgözően szép könyvtárgy, melyben nem a szöveg, hanem a képek dominálnak.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

A Rushdie elleni támadás messze túlmutat Rushdie-n

Salman Rushdie-t pénteken támadták meg a New York állambeli Chautauqua Intézetben. Már a színpadon volt, és épp a szólásszabadságról beszélt volna egy száműzetésben élő művészeknek szervezett rendezvényen. A Booker-díjas író elleni támadás az egész irodalmi életet sokkolta.

...
Zöld

Jane Goodall a remény könyvében fejti ki, szerinte miért megmenthető a bolygónk

Jane Goodall az egyik legismertebb természetvédő és etológus, aki a Föld nevű bolygó bölcs nagymamájaként kedvesen, de határozottan figyelmeztet minket: zárul az időablak, amíg még lehet valamit tenni a környezet és vele együtt az emberiség pusztulása ellen. Goodall történeteivel reményt ad és cselekvésre sarkall, erről szól A remény könyve című beszélgető kötet, melyet Douglas Abramsszel jegyeznek.

...
Nagy

Tüske a cipőben - ma lenne 80 éves Hajnóczy Péter

Számkivetettségében is ünnepelt szerző, akit az író „Péterek” (Nádas, Esterházy, Hajnóczy) nagyjai között tartanak számon, és aki senkit nem hagy nyugodni, ha egyszer megérintik a szövegei. Hajnóczy Péter drámaian rövid életében és életművében megkerülhetetlen tényező az alkohol, de korántsem csak ezért érdekes. Mit tudunk kezdeni vele ma?

...

Hogyan olvadunk el 2050-ig? / A JÖVŐ MINISZTÉRIUMA

...

Szendrey Júlia prózájának van egy vadromantikus oldala [N/ők is írtak]

...

Ránki Sára bűnügyi nyelvész: Klemperer leírta, hogyan erőszakolja meg a hatalom a nyelvet

...

Bódis Kriszta: Számomra úgy van értelme az életnek, ha változást hozok