Michelle Obama új könyve segít, hogy megőrizzük a reményt a bizonytalan világban

Az Így lettem után újabb könyvet ad ki az egykori first lady, Michelle Obama. A The Light We Carry idén novemberben jelenik meg a tengerentúlon, és abban segíti majd az olvasókat, hogy milyen praktikákkal, megküzdési stratégiákkal lehet megőrizni az egyensúlyt és a reményt, amikor a világban minden összeomlani látszik.

(Kép forrása)

fk | 2022. július 22. |

Michelle Obama életrajza, az Így lettem, két évvel ezelőtt egyszerre 24 nyelven jelent meg és hatalmas bestseller lett a világ minden táján. A könyvben a volt first lady bepillantást engedett élete kulcsfontosságú pillanataiba – a Chicago déli részén töltött gyerekkorától vezetői pozícióba kerüléséig. Beszámolt többek között arról is, hogyan sikerült egyensúlyt teremtenie karrierje és az anyaszerep között, és hogy milyen volt az élete a Fehér Házban.

MICHELLE OBAMA
Így lettem
Ford.: Weisz Böbe, Andó Éva, Hvg Könyvek, 2020, 208 oldal
Michelle Obama: Így lettem - Önismereti napló saját hangod megtalálásához

„Az Így lettem egy chicagói felnőtté válás története, két teljesen különböző ember szerelmi története, egy nő politikai tényezővé válásának története. A könyv eredeti címe, a Becoming nehezen lefordítható: míg angolul egy be nem fejezett folyamatot sugall, önmaga állandó újrafogalmazását, szerepeinek újraértelmezését (hol az anya, hol a dolgozó nő kerül fölénybe), addig a magyar cím lezártságot, beérkezettséget jelöl. Márpedig a könyv hangsúlyos eleme, ahogy túl a családi kapcsolatokon (lányként, feleségként, anyaként), erőteljesen önmagát képviseli: milyen izgalmas és félelemmel teli úton találja ki (fel, meg) magát fekete nőként. Méltóságteljes és egyenes, és nem hiányzik belőle a humor” – írtuk a kötet megjelenésekor.

Michelle Obama a bestseller után most újabb könyvvel jelentkezik. A The Light We Carry november 15-én jelenik meg angolul és a fókuszában az lesz, hogy miként tudunk stabilak és kiegyensúlyozottak maradni válságos, bizonytalan időkben. A könyv leírása szerint a problémáinkra nem léteznek biztos receptek és válaszok, ugyanakkor ki lehet építeni egy olyan eszköztárat, amelyet elővehetünk akkor, amikor nagy változások történnek az életünkben vagy a világban. Hogyan építsünk ki tartós és őszinte kapcsolatokat? Hogyan fedezhetjük fel a különbségeinkben az erőt és a közösséget? Milyen eszközöket használhatunk az önbizalomhiány vagy tehetetlenség érzésének kezelésére? Mit tegyünk, ha  túl soknak érezzük, ami körülöttünk történik? Többek közt ezekre a kérdésekre igyekszik válaszokat adni a könyv, illetve arra, hogy a félelmeinket és dühünket miként tudjuk pozitív dolgokká transzformálni. Michelle Obama közben jó pár történetet megoszt a saját életéről is, és mesél arról, ő maga miként kezeli a kihívásokat és változásokat, és hogyan találhatja meg az ember önmagában a fényt, amivel erőt adhat másoknak is.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Michelle Obama inspirálta az iráni elnök feleségét

Könyvet készül írni az iráni elnök felesége, aki szeretné a világot a muszlim nők szemszögéből láttatni.

...
Gyerekirodalom

Michelle Obama felolvassa A Graffalót a gyerekeknek

A volt First Lady A Graffalóból olvas fel a Youtube-on. A projekt egy négyrészes sorozat első epizódja, amelyben Michelle Obama klasszikus gyerekkönyvekből mesél hétről-hétre.

...
Kritika

Michelle Obama inkább otthon akarta látni a férjét, mint a Fehér Házban

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A barátság lényegéről mesél a kisnyúl és a sün párosa

A Mi ketten a barátság lényegét mutatja meg, azt a támogatást, erőt és biztonságot, amit ez a szoros kapcsolat jelenthet, és persze azt is, hogy néha bizony akadályok állnak a barátság útjába.

...
Gyerekirodalom

Hogyan segíthet a gyerekirodalom a történelemtanulásban?

A múlthoz való kapcsolódás a gyerekeknek is fontos, de vajon a történelmi témájú gyerekkönyvek hogyan segíthetnek magának a történelemnek a tanulásában?

...
Gyerekirodalom

Karády Katalin ezeregy titkát apránként fejti fel egy mai kamasz

A vidéki rokonoknál vendégeskedő kiskamasz Lotti kilátástalannak látja a helyzetét, de idővel megismeri rég elhunyt édesanyja – és rajta keresztül Karády Katalin – történetét.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Heather Morris: Tartozunk a holokauszt túlélőinek azzal, hogy elmeséljük a történetüket

Heather Morrisnak az utóbbi években több holokauszt-témájú regénye is megjelent, és mindegyik kötetet túlélőkkel készült beszélgetések és kutatások alapozták meg. Az auschwitzi tetováló szerzőjével új könyveinek háttértörténetéről beszélgettünk, ő pedig mesélt az általa megismert túlélők bátorságáról, bűntudatáról, és azokról a nehéz emlékekről, amiket kötelességünk elmesélni az utókornak.

...
Kritika

A majdnem-élet receptje: egyedülálló anya reménytelen szerelemmel

A siker fokmérője ma a karrier és a boldog - kétszülős - családi élet. De mi van azokkal, akiknek egyik sem adatik meg? Bendl Vera első felnőtteknek szóló regényében nekik ad hangot: a nagy büdös semmiben lebegés állapotának, amit szeretünk átmenetinek hinni, de van, hogy nem lesz jobb. És a semminél már egy reménytelen szerelem is jobb. A Majdnem negyven a hét könyve. 

...
Nagy

A rómaiak is züllésről panaszkodtak, amikor a tekercseket felváltotta a lapozható könyv

A Papirusz számtalan ókori anekdotán és történelmi emléken keresztül elvezet az egyiptomi papiruszkészítő műhelyektől az alexandriai könyvtáron át a római rabszolgák másolóműhelyeiig. Hét érdekességet választottunk ízelítőül az ókori könyvek világából.

...
Nagy

Mohamed Mbougar Sarr az irodalom labirintusáról írt, és közben beleveszett a saját regényébe

Mohamed Mbougar Sarr szenegáli író akarata ellenére is szimbólummá vált: 31 évesen, első fekete-afrikai szerzőként nyerte el a legrangosabb francia irodalmi elismerést, a Goncourt-díjat. Paradox módon azzal, hogy neki ítélték a díjat, mintha belépett volna a saját regényének világába, amelyben az irodalmi elitet és intézményrendszert figurázta ki.

...
Nagy

Veres Attila: Igazából már csak a törvények és a pénz fog össze minket

A valóság helyreállítása és a The Black Maybe megjelenése apropójából beszélgettünk a humor szerepéről a feszültségépítésben, a kísérletező történetmesélő formákról, a sírkertszerű Magyarországról, reményről és reménytelenségről. Végül még olvasnivalót is ajánlott. Interjú.

...
Nagy

„Úgy képzeltem, az irodalom lesz a főfoglalkozásom” [Lator95]

A mesterség alapos ismerete elengedhetetlen - mondta egy régebbi interjújában Lator László, aki ma ünnepli 95. születésnapját. Költő, műfordító, tanár, aki szemináriumain egyetemi hallgatók nemzedékeit oktatta.

...

Az Abigél a háború, a veszteség és a konspiráció regénye is [A Szabó Magda-titok 1.]

...

Tíz példamutató nő, tíz kiváló szakmai életút - Ezeket tanultam a Túl a plafonon beszélgetéseiből

...

Harry Potter vs. Jókai: a kötelezőkről szóló vitát nem lehet ennyire leegyszerűsíteni

...

Miért nem kapnak díjakat a női írók?