Michelle Obama új könyve segít, hogy megőrizzük a reményt a bizonytalan világban

Az Így lettem után újabb könyvet ad ki az egykori first lady, Michelle Obama. A The Light We Carry idén novemberben jelenik meg a tengerentúlon, és abban segíti majd az olvasókat, hogy milyen praktikákkal, megküzdési stratégiákkal lehet megőrizni az egyensúlyt és a reményt, amikor a világban minden összeomlani látszik.

(Kép forrása)

fk | 2022. július 22. |

Michelle Obama életrajza, az Így lettem, két évvel ezelőtt egyszerre 24 nyelven jelent meg és hatalmas bestseller lett a világ minden táján. A könyvben a volt first lady bepillantást engedett élete kulcsfontosságú pillanataiba – a Chicago déli részén töltött gyerekkorától vezetői pozícióba kerüléséig. Beszámolt többek között arról is, hogyan sikerült egyensúlyt teremtenie karrierje és az anyaszerep között, és hogy milyen volt az élete a Fehér Házban.

MICHELLE OBAMA
Így lettem
Ford.: Weisz Böbe, Andó Éva, Hvg Könyvek, 2020, 208 oldal
Michelle Obama: Így lettem - Önismereti napló saját hangod megtalálásához

„Az Így lettem egy chicagói felnőtté válás története, két teljesen különböző ember szerelmi története, egy nő politikai tényezővé válásának története. A könyv eredeti címe, a Becoming nehezen lefordítható: míg angolul egy be nem fejezett folyamatot sugall, önmaga állandó újrafogalmazását, szerepeinek újraértelmezését (hol az anya, hol a dolgozó nő kerül fölénybe), addig a magyar cím lezártságot, beérkezettséget jelöl. Márpedig a könyv hangsúlyos eleme, ahogy túl a családi kapcsolatokon (lányként, feleségként, anyaként), erőteljesen önmagát képviseli: milyen izgalmas és félelemmel teli úton találja ki (fel, meg) magát fekete nőként. Méltóságteljes és egyenes, és nem hiányzik belőle a humor” – írtuk a kötet megjelenésekor.

Michelle Obama a bestseller után most újabb könyvvel jelentkezik. A The Light We Carry november 15-én jelenik meg angolul és a fókuszában az lesz, hogy miként tudunk stabilak és kiegyensúlyozottak maradni válságos, bizonytalan időkben. A könyv leírása szerint a problémáinkra nem léteznek biztos receptek és válaszok, ugyanakkor ki lehet építeni egy olyan eszköztárat, amelyet elővehetünk akkor, amikor nagy változások történnek az életünkben vagy a világban. Hogyan építsünk ki tartós és őszinte kapcsolatokat? Hogyan fedezhetjük fel a különbségeinkben az erőt és a közösséget? Milyen eszközöket használhatunk az önbizalomhiány vagy tehetetlenség érzésének kezelésére? Mit tegyünk, ha  túl soknak érezzük, ami körülöttünk történik? Többek közt ezekre a kérdésekre igyekszik válaszokat adni a könyv, illetve arra, hogy a félelmeinket és dühünket miként tudjuk pozitív dolgokká transzformálni. Michelle Obama közben jó pár történetet megoszt a saját életéről is, és mesél arról, ő maga miként kezeli a kihívásokat és változásokat, és hogyan találhatja meg az ember önmagában a fényt, amivel erőt adhat másoknak is.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Michelle Obama inspirálta az iráni elnök feleségét

Könyvet készül írni az iráni elnök felesége, aki szeretné a világot a muszlim nők szemszögéből láttatni.

...
Gyerekirodalom

Michelle Obama felolvassa A Graffalót a gyerekeknek

A volt First Lady A Graffalóból olvas fel a Youtube-on. A projekt egy négyrészes sorozat első epizódja, amelyben Michelle Obama klasszikus gyerekkönyvekből mesél hétről-hétre.

...
Kritika

Michelle Obama inkább otthon akarta látni a férjét, mint a Fehér Házban

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Minden idők száz legjobb gyerekkönyve a BBC listáján

A BBC Kultúra rovata 56 ország 177 könyvszakértőjét kérdezte, hogy megtalálja minden idők legjobb gyerekkönyveit. A szakértők között magyarok is voltak: Szekeres Nikoletta és Cseri Anna Flóra. 

...
Gyerekirodalom

Vámos Miklósé az első magyar mesekönyv, amit mesterséges intelligencia illusztrált

Úgy tűnik, a képalkotó mesterséges intelligenciának még vannak meglepő korlátai.

...
Gyerekirodalom

Berta Ádám: A Szöszmösz történetszövésében nem ütköztem korlátokba

Berta Ádám első gyerekkönyvének hőse egy süni, aki a zöld mohavirágot kutatva nagy utazásra indul. Szerencsére nem egyedül, hiszen útitársa egy Szöszmösz nevű tündéregér. Ketten vágnak neki az ismeretlennek, kalandjaik során pedig fura és emlékezetes szerzetek egész sorával találkoznak. A mesét Agócs Írisz illusztrálta, a szerzőt, Berta Ádámot pedig most inspirációról, meseírásról és a mélyből felbukkanó fontos témákról is kérdeztük.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Kőr Dáma

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a harmadik része.

...
Kritika

Levélfolyamból bontakozik ki a Kner család megrázó és felemelő története

A magyar történelem egyik legtragikusabb korszaka elevenedik meg a Magvetőnél megjelent könyv lapjain, és a családregényszerű szövetet kirajzoló epizódok arról győznek meg, hogy kivételes szellemi és érzelmi kohézió fogta össze a Kner család egymást követő nemzedékeit.

...
Nagy

Pléh Csaba életútja a soha el nem fogyó kíváncsiság története

 A pszichológus-nyelvész a Magvető Kiadó Tények és tanúk sorozatában most megjelent Árnyak lapjain saját élettörténetét, tudományos pályafutását, és ezen keresztül a korszak pszichológiai és a nyelvészeti tudományos világát is bemutatja, miközben annak kiemelkedő alakjairól (munkatársairól, barátairól) is portrékat rajzol.

...
Nagy

Pam Jenoff a Covid alatt értette meg, hogyan változhat meg radikálisan az élet egy másodperc alatt

Pam Jenoff a kilencvenes évek közepén Krakkóban kezdett el dolgozni diplomataként, ahol többek között a holokauszttal kapcsolatos ügyeken, a zsidó tulajdon visszaállításán dolgozott. Szoros kapcsolat alakult ki közte és az idős túlélők között, történelmi fikciós regényeit a tőlük hallott történetek inspirálják. Interjú.

...
Nagy

Behrouz Boochani: Kurd vagyok. Az ellenállás az identitásom része

Behrouz Boochani iráni kurd újságíróként dolgozott, mikor menekülni kényszerült, majd illegális bevándorlóként éveket töltött embertelen körülmények között egy ausztrál börtöntáborban. A Margó előtt beszélgettünk a kurd ellenállásról, az iráni tüntetésekről, a börtöntábor rendszeréről, kontrollról és migrációról is. Interjú.

...

Szabó Magda egész életében hitt a nagy történetekben

...

Závada Péter: A szövegekbe visszavonulás is politika

...

Pál Sándor Attila: Kiküldtek a József Attila-óráról, mert fantasyt olvastam

...

Trianonból a magyar gyárosok profitáltak, mert nem volt román üzleti elit