Gypsy Rose és Dee Dee Blanchard

Soha nem hallott részleteket mond el könyvében Gypsy Rose, akit kitalált betegségekkel és bántalmazással tartottak fogságban

Gypsy Rose Blanchard saját szavaival meséli el hihetetlen és horrorisztikus történetét, az anyjától elszenvedett bántalmazástól odáig, hogy hogyan tudott talpra állni a börtön után.

ki | 2024. április 30. |

Memoárt ír Gypsy Rose Blanchard, a fiatal nő, akinek az anyja megölésével végződő ügye évekig foglalkoztatta a sajtót. A My Time to Stand  (kb. Az én időm, hogy felálljak) című könyv 2025-ben jelenik majd meg, kicsit több, mint egy évvel Gypsy Rose börtönből való szabadulása után. Mint mondja, a könyv az anyjától elszenvedett bántalmazásról és a túlélésről szól, mellyel másokat szeretne inspirálni.

Abuzív anya

Ha valaki nem hallott még a botrányos esetről, összefoglaljuk röviden. Gypsy Rose-t az édesanyja, Dee Dee Blanchard már csecsemőkorától kezdve különféle kitalált betegségekre hivatkozva orvosokhoz hordozta,

fölöslegesen gyógyszerezte, kezeltette, miközben a lányának semmi baja nem volt.

Hétéves korától kerekesszékbe ültette, azt állítva, hogy a lánynak izomsorvadása van. Fogai jelentős részét kihúzatta, helyettük ezüst implantátumokat tetetett neki. Szondával etette még a húszas éveiben is, miközben ez nem volt indokolt, a házat csak oxigénpalackkal hagyták el.

 Dee Dee sok más mellett azt is állította, hogy Gypsy Rose értelmileg sérült, és fiatalabbnak hazudta a valódi életkoránál. A lány haját leborotválta, majd azt mondta, a gyógyszerektől hullott ki. Az anyának valószínűleg Münchhausen-szindrómája volt, melyet a gyerekére vetítve élt ki.

Münchhausen-szindróma
Pszichiátriai betegség, a fakticiózus, vagyis színlelt zavarok egy szélsőséges változata. Lényege, hogy a betegek kitalálnak maguknak valamilyen betegséget vagy tünetcsoportot, majd azt az orvosokkal megpróbálják elhitetni annak érdekében, hogy foglalkozzanak velük, vizsgálatokat végezzenek rajtuk, kórházba kerülhessenek. Történeteiket a családnak és a hozzátartozóknak is előadják annak érdekében, hogy magukra irányíthassák a figyelmet. Ez másra –gyerekre, idős szülőre – kiterjesztett formában is megjelenhet, ahogy Blanchardék esetében is történt.

Ezzel a hazugságokon alapuló, szívszorító történettel  tévében is szerepeltek, sok adományhoz jutottak, házat kaptak. Gypsy Rose tudta és érezte, hogy valójában egészséges, de az anyja érzelmi és fizikai bántalmazással tartotta sakkban még huszonévesen is.

Dee Dee gyakran megverte, különösen akkor, amikor a lánya tiltakozott vagy arról próbált beszélni, hogy nem is beteg.

Végül 2015-ben a lány akkori, titokban tartott barátja a Gypsy Rose-tól kapott információk alapján megölte Dee Dee-t. A férfi életfogytiglant kapott, Gypsy Rose-t gyilkosságban való bűnsegédlet miatt 10 év börtönre ítélték, tavaly feltételesen szabadlábra helyezték. Az esetet feldolgozták már egy HBO dokumentumfilmben, egy sorozatban Joey King és Patricia Arquette főszereplésével, illetve egy Lifetime-dokumentumsorozatban is, melyet Gypsy Rose-zal a börtönben forgattak.

Gypsy Rose verziója

A könyv címe egyrészt utal arra, hogy a fiatal nő évekig nem állhatott fel a kerekesszékből, másrészt arra is, hogy végre a saját lábára áll. „Nemcsak azért szeretem a könyvem címét, mert a nekem legtöbbször feltett kérdésre vonatkozik (Miért nem álltál fel egyszerűen?), hanem azért is, mert a fájdalmunkban és a küzdelmünkben megtalálhatjuk azt, amiért ki akarunk állni” – nyilatkozta Gypsy Rose Blanchard a People magazinnak.

Úgy gondolja, hogy ha a történetünket nyugodtan végig tudjuk gondolni, időt adva magunknak, akkor az életünk komolyabb küldetése is kiderülhet számunkra. „Mindannyiunknak van célja. Remélem, hogy ez lesz az, amit az emberek magukkal visznek a könyvemből” – mondta.

Míg a dokumentumsorozat a szabadulására, tehát a kifelé vezető útra koncentrált, a könyvével befelé akart nézni, hogy túlélőként másokat is inspirálhasson, reményt adjon azoknak, akik esetleg hasonló, szorult helyzetben voltak/vannak. „Azáltal, hogy feldolgoztam és újból elmeséltem az emlékeimet, újabb részletek tárultak fel előttem, beleértve azt is, hogy a családom és a környezetemben élők hogyan váltak maguk is áldozattá.

Az utamat akarom elmesélni, nem magyarázkodni.

Így talán mások is megtalálják magukat a történetemben, és azonosulni tudnak vele” – mondta Blanchard.

Saját lábon

„Amikor először próbáltam a saját lábamra állni, az egy sikertelen kísérlet volt arra, hogy elhagyjam anyámat. Olyan voltam, mint egy kiscsibe, amelyik a repedéseken át próbál kijutni a tojásból. Ki ne érezte volna még magát ilyen bizonytalannak a saját életében?” – tette fel a kérdést Gypsy Rose. 

A második alkalomról azt mondta: „olyan útra léptem, amit örökké bánni fogok”.

„Amikor harmadjára felálltam, azt bebörtönzött lányként-nőként tettem, akinek nagyon sokat kellett tanulnia a függetlenségről, az önmegbocsátásról és az ellenálló képességről. Elvégeztem a belső munkát, így végre eljött az én időm, hogy felálljak. Most más áldozatok mellé állhatok: hogy megtegyenek minden szükséges lépést, hogy kiálljanak magukért” – tette hozzá.

(Forrás: People, fotó: Greene County Sheriff's Office)

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Lily Gladstone és Riley Keough egy tinigyilkosság után nyomoz egy true crime könyv adaptációjában

Az Oscar-jelölt Lily Gladstone-t és Riley Keough-t egy egész Kanadát megrendítő eset alapján írt sorozatban láthatjuk.

...
Hírek

Portik Tamást és Gyárfás Tamást is elítélték a Fenyő-gyilkosságért

Portik Tamást életfogytiglanra, Gyárfás Tamást hét év fegyházra ítélte el első fokon Fenyő János médiavállalkozó 26 évvel ezelőtti meggyilkolása ügyében a Fővárosi Törvényszék, írja az MTI. Portik működéséről, felemelkedéséről és bukásáról Dezső András írt könyvet. A Nagyfőnököt ajánljuk a hír mellé.

...
Kritika

„A világ egy hidegvizes medence” – Felnőtté válás gyásszal, öngyilkossággal, szerelemmel

Elena Ferrante Nápolyi regényeit idéző atmoszféra és történetvezetés jellemzi A tó vize sohasem édes című könyvet, bár ezúttal egy Róma környéki kisváros a helyszín, ahol a fiatal főhős-elbeszélő története zajlik. Az olasz író harmadik, díjnyertes regényét több mint húsz nyelvre fordították le. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Hírek
...
Hírek

A Trónok harca írója szerint az adaptáció szinte mindig rosszabb a könyvnél

...
Hírek

Ezeket a tanácsokat fogadd meg, ha könyvklubot indítanál

...
Szórakozás

Bombadil Toma végre szerephez jut A Gyűrűk Ura-sorozatban

...
Szórakozás

A Netflixen ezeket az adaptációkat nézték a legtöbben 2023 második felében

...
Hírek

Legszívesebben belelapoznánk ezekbe a könyvekbe – csakhogy márványból vannak

...
Hírek

Gyerekrajzokra bukkantak Pompeiiben

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Csernus Imre: A magyarok zárkózottak, fosósak és félnek felelősséget vállalni

A megosztó pszichiáter, Dr. Csernus Imre bemutatta hamarosan megjelenő új kötetét, melyben azt próbálja megfejteni, mit jelent ma magyarnak lenni.

...
Nagy

K. Varga Bence: Újabb sejt születik

„Oldalra sandítva újra és újra szemügyre vehette a test vereségét, a hús halálának stációit” ‒ K. Varga Bence A csont és a csönd címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a harmadik rész.

...
Nagy

Így mutatta be Robert Capa Magyarország világháború utáni vörös fordulatát

A 70 éve elhunyt legendás fotós 17 éves korában menekült el Budapestről, 17 évvel később pedig másfél hónapot töltött idehaza. A Holidaynek írt, 14 fotóval illusztrált útibeszámolójában éjsötét börleszk-jelenetekként elevenednek meg a remények és a romok.

...
Szórakozás

„Ez már hosszabb, mint egy házasság” – Megnéztük az 55 éves Kalákáról szóló filmet

Kaláka: a Kárpátoktól a Karib-tengerig nem egyszerűen a zenekar történetét meséli el, hanem egy kontinenseken átívelő út krónikája is.

Szerzőink

...
Kiss Imola

Csernus Imre: A magyarok zárkózottak, fosósak és félnek felelősséget vállalni

...
Horányi Hanna Zelma

Nick Cave könyve megtört szívű elmélkedés hitről, zenéről és gyászról

...
sa

Az ügynökakták igenis nyilvánosak, csak fel kell dolgozni őket – Takács, Bartók és gyermekvédelem a Margón