A Black Lives Matter jelképévé tennék a Megtorló koponyáját

A Black Lives Matter jelképévé tennék a Megtorló koponyáját

Könyves Magazin | 2020. június 12. |

Amerikában a fehér felsőbbrendűség hívei évekig használták a Marvel Megtorlójának koponyajelképét - pólóra nyomták, valamint matricákat, stencileket készítettek belőle. Ám ahogy a George Floyd halálát követő felháborodás, tiltakozás és társadalmi vita ismét felhívta a figyelmet az intézményesített rasszizmusra, a Megtorló egyik társalkotója, Gerry Conway közösségi finanszírozásba kezdett, és saját pólómárkát dob piacra, a cél pedig az, hogy a jelképet visszavegyék a szélsőjobbtól.

Conway szerint a koponyának a Black Lives Matter-mozgalom jelképévé kell válnia, egy olyan szimbólummá, amely az igazságszolgáltatási rendszeren kívül rekedt emberekhez tartozik. A kezdeményezés oldalán meg lehet nézni az eddig tervezett pólókat, és azt, hogy mennyi pénzt sikerült eddig összegyűjteni - a befolyt összegek amúgy teljes egészében a Black Lives Matternek mennek. Conway azt mondja, azokat a jelképeket, melyek létrehozásában ő maga is részt vett, túl sokáig társították az elnyomás erőivel és használták fel arra, hogy félelmet keltsenek a feketékben. Szerinte éppen ezért itt az ideje annak, hogy visszaköveteljék és az egyenlő bánásmód előmozdítása érdekében használják fel a koponyát.

A Megtorló koponya-szimbólumát ugyanakkor nemcsak a fehér felsőbbrendűség hívei, hanem például az amerikai rendőrök is használják, amit Conway végképp nem ért. Hiszen a Marvel-figura eredettörténetét tekintve egy törvényen kívüli, aki azután vált bosszúállóvá, hogy a szeme láttára ölték meg a családját. A Megtorló így annak a szimbóluma is, hogy az igazságszolgáltatási rendszer képtelen mindenkit egyenlőként kezelni. Pontosan ezért Conwayt nagyon felkavarta, amikor azt látta, hogy a Megtorló koponyája megjelenik például a rendőrautókon, hiszen ebből is egyértelművé vált számára, hogy alapvetően félreértelmezték, illetve nem értik a karaktert és azt, amit képvisel.

Érdekes mód, a Marvel eddig nem lépett semmit az ügyben (csupán annyit közölt, hogy komolyan veszik a Megtorló-kép jogtalan felhasználását), ahogy anyacége, a szerzői jogra máskülönben roppant kényes Disney sem lépett még fel ellene.

Forrás: Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Az USA-ban az antirasszista könyvek még az Éhezők viadalánál is kelendőbbek

A George Floyd halála miatti tömegtüntetések és az ennek nyomán fellángoló társadalmi viták miatt Amerikában ugrásszerűen megnőtt az érdeklődés a rasszizmusellenes könyvek iránt.

...
Hírek

James Baldwin művei sok évvel a halála után is időszerűek maradtak

Minden író abban reménykedik, hogy a művei túlélik, és még a halála után is olvasni fogják. James Baldwin már 33 éve halott, de a könyvei ismét nagyon időszerűek.

...
Nagy

Egy rasszizmussal vádolt író újraírta a regényét

Polc

Kaland és menekülés is lehet a gyászmunka minden idők egyik legjobb regényében

...

Flea: Az agyam eldobom, szinte LEBEGEK, fénysugarak hatolnak át a testemen

...

Sjón egy szerelmi történetet, egy krimit és egy sci-fit írt meg egy kötetben

...

A szexchatelő férj történetében több a csavar, mint elsőre látszik

...
...
Kritika

Elena Ferrante hőse hazugsággal lázad a felnőttek képmutató világa ellen

Elena Ferrante új regényének első mondata többszörösen traumatikus a kamasz narrátor számára, aki megtapasztalja, a felnőtté válás útja programszerű hazugságokkal van kikövezve. A felnőttek hazug élete a hét könyve.

Szerzőink

...
Szeder Kata

20 ezer ízlelőbimbó elvesztéséről [zsebró]

...
Németh Róbert

Németh Róbert: Motorcycle Emptiness

...
Valuska László

A heteroszexuális férfit egy fülszöveg is elbizonytalanítja

Hírek
...
Hírek

Lenyűgöző gengsztereposzban elevenedik meg Varsó királya

...
Hírek

Intim levelekben kérték Beauvoir tanácsait az olvasók

...
Nagy

Elindult a KÉPALÁ pályázat - Neked mit mesél a fotó?

...
Hírek

Alekszijevics nélkül, de megtartják a Könyvhetet

...
Hírek

Bookline top50: Orvos-Tóth Noémi könyve vezeti a júliust

...
Hírek

Ilyennek képzelte Pálfi György a Sömmit