Bereményi, Bödőcs, Háy, Halász, Nádas – Ezek az irodalmi programok várnak a Margófeszten

Bereményi, Bödőcs, Háy, Halász, Nádas – Ezek az irodalmi programok várnak a Margófeszten

Első alkalommal rendezi meg a Mastercard támogatásával a Margófesztet a Margó Irodalmi Fesztivál. Irodalmi programok, színházi előadások és koncertek is várják az érdeklődőket. A helyszín Szentgyörgyvár, ami Keszthelytől, Hévíztől és Zalaegerszegtől is 15 percre van autóval. A Margófeszt lazulós, nyaralós kulturális fesztivált kínál, amin fellép Bereményi Géza, Boldizsár Ildikó, Bödőcs Tibor, Halász Rita, Háy János, Kiss Noémi, Simon Márton, Závada Péter és Ugron Zsolna is. A Margófeszt kínálatából már ajánlottunk pár szuper koncertet, most pedig összeszedtük nektek, milyen irodalmi programok lesznek.

Könyves Magazin | 2021. augusztus 05. |

HÉVÍZ: Nemzala – Gyüttmentek beszélgetése megyéről és kultúráról

Vendégek: Maros András, a Két-három dán című regény szerzője, és Nagygéci Kovács József, a zalaegerszegi Pannon Tükör főszerkesztő-helyettese. Aki kérdez: Vajna Ádám.

A Hévíz folyóirat nevében hordozza a gyökereit, az Öböl című rovatban folyamatosan tárgyalja a helytörténeti vonatkozásokat, őrzi a balatonmelléki és a zalai perspektívát. Ám ezt a tapasztalatot nem zárja rezervátumba, hanem igyekszik kiterjeszteni, megélhetővé tenni. A Nemzala című est is erre vállalkozik.

Mikor? augusztus 12. 17:30 Hol? Templomkert

Kiss Noémi

-

A szerzővel Ott Anna beszélget.

„Balaton kockacukor, Leó jégkrém és keserű gulyáskrém. Honecker-papucsok a stégbejárón, szódaszifon, lábosmelegítő, kempingbicikli – na és persze a cserélhető gázpalack.” Kiss Noémi szerint ezek a tárgyak szimbolizálják legjobban a nyolcvanas évek Balatonját. A szerző életében fontos helyet tölt be a magyar tenger, olyannyira, hogy tavaly novelláskötete jelent meg Balaton címmel. Ezekről a történetekről (is) beszélgetünk vele Szentgyörgyváron.

Mikor? augusztus 12. 18:00 Hol? Hadik-színpad

Bödőcs Tibor

A szerzővel Valuska László beszélget.

Zalaegerszegen született, Búcsúszentlászlón töltötte gyerekkorát Bödőcs Tibor humorista és író - ezt már mindenki tudja, ezért ez a tény máskor nem, viszont most a legfontosabb számunkra a zalai Margófeszten. Az Addig se iszik című Libri irodalmi díjas kötetből szellemi otthonát ismerhettük meg, stand upjaiból és Meg se kínáltak című regényéből pedig a zalai faluról és életről is képet kaphattunk. Szentgyörgyváron arra teszünk kísérletet, hogy megfejtsük a magyar irodalom és popkultúra legkisebb és legnagyszerűbb faluját, aminek lakói Hrabal, Örkény vagy Krúdy írásaiból lehetnek ismerősek. A legfontosabb kérdés: Bödőcs alakította Búcsúszentlászlót, vagy a falu a humorista írót? 

Mikor? augusztus 12. 19:00 Hol? Nagyszínpad

Bereményi Géza

-

A szerzővel Ott Anna beszélget.

A Magyar Copperfield című életregényével Bereményi Géza 75 éves korában megkapta az év könyvéért járó Libri irodalmi díjat. A forgatókönyvíróként, rendezőként, dalszövegíróként is ismert és kikerülhetetlen íróval az önéletírás nehézségeiről, a Copperfield folytatásáról és Zaláról is beszélgetünk, hiszen 1996–2007 között a zalaegerszegi színház művészeti vezetője volt. 

Mikor? augusztus 12. 20:00 Hol? Templomkert

Tranzkaphka (LIVE) - Ratkóczi Huba és Závada Péter

Ratkóczi Huba a magyar underground zenei élet jellegzetes alakja. (Napokon, Soulbreakers, Seen, ex-Esclin Syndo) Könnyen felismerhető, egyedi hangzása intenzív színpadi jelenléttel párosul. Az egyszemélyes produkció gyakran egészül ki vendégekkel, így színesítve az alapvetően blues gyökerű, meditatív, pszichedelikus zenei világot. Ratkóczi az utóbbi években egyre több energiát fektet szóló projektjébe, a Hubstation-be.

Závada Péter 1982-ben született Budapesten. Az ELTE angol-olasz szakán, majd a Károli Gáspár Református Egyetem Színháztudomány szakán diplomázott. Jelenleg az ELTE Esztétika doktorandusza. Kamasz korától fogva 2019-ig az Akkezdet Phiai rap és slam poetry csapat tagja. 2009 óta publikál verseket. Legutóbbi kötete, a Gondoskodás 2021-ben jelent meg a Jelenkor kiadó gondozásában.

Mikor? augusztus 13. 17:00 Hol? Nagyszínpad 

Halász Rita

-

A szerzővel Ott Anna beszélget.

Halász Rita Mély levegő című első kötete tavaly jelent meg és már versenyzett a legjobb könyvért járó Libri irodalmi díjért. A történet főhőse egy erőszakkal teli kapcsolatból menekül két gyermekével, az ő újrakezdésének első lépéseit követhetjük nyomon a rövid, de annál érzékenyebb regényben. Írásról, olvasásról, alkotásról, hogy mi történik az első könyv megjelenését követően és hogy hogyan tovább, erről kérdezzük Halász Ritát Szentgyörgyváron.

Mikor? augusztus 13. 17:00 Hol? Hadik-színpad

HÉVÍZ: A hévízi hajószakács – Könyvbemutató és vacsora

-

A hévízi hajószakács című antológiát bemutatják és a vacsorát elkészítik: Cserna-Szabó András, Darida Benedek és Fehér Renátó. Aki kérdez: Vajna Ádám.

A Hévíz az egyetlen olyan magyar irodalmi folyóirat, amelynek állandó gasztrokulturális rovata van: a „Hajószakács”. Műfajilag sokszínű írások jelennek meg itt: gasztrotörténeti dolgozatok, ínyes esszék, hasnovellák, tárcák, útirajzok, paródiák. És hogy miről szól ez a könyv? Mindenről, ami csak a gasztronómia címszóba belefér. Balatoni halászléről és román miccsről, magyar borról és a pécsi Mecseki Itókáról, a Rolling Stonesról és Petroniusról, Careme-ről és Kun Béláról, zserbóról és kalácsról, kávéról és töltött káposztáról, hamburgerről és sóletről, Gdanskról és Nápolyról, szalonnáról és pacalról, birkapörköltről és thai levesről, Hamvas Béláról és Tarantinóról…

Mikor? augusztus 13. 16:00 Hol? Templomkert

Ugron Zsolna

-

A szerzővel Valuska László beszélget.

A József Attila-díjas író az Úrilányok Erdélyben című regényével robbant be, Szilágyi Erzsébet történetéből a Hollóasszony született. A Báthory Anna karakterére épülő történelmi regénye trilógiává bővült, ami azért különösen fontos a Margófeszten, mert a fesztivál központját adó Széchenyi Pincének is köze volt a Báthory családhoz. A Balatonról, nemesi családról, a velünk élő hagyományról és a történelem elbeszélhetőségéről beszélgetünk Ugron Zsolnával.

Mikor? augusztus 13. 18:00 Hol? Kultúrház

Háy János

-

A szerzővel Valuska László beszélget.

Háy Jánostól 2020 első felében jelent meg a Ne haragudj, véletlen volt című nagyon személyes karanténnapló, a második felében pedig A cégvezető című nagyregény. Mindkét könyvével szerepelt a Margókon, de az akkor elindított beszélgetéseket Szentgyörgyváron folytatjuk, mert az elmúlt másfél év szembesített minket alapkérdéseinkkel: otthonról, idegenségről, félelemről  és buborékvilágáról kérdezzük a szerzőt, aki új esszéiben ezekhez a témákhoz is kapcsolódva teszi fel kérdéseit. Háy János költészete és prózája mindig az én-ből indul ki, hogy eljusson a te-ig, ezt nevezhetjük világnak is, ami rengeteg ismeretlent rejt. 

Mikor? augusztus 13. 20:00 Hol? Templomkert

Simon Márton x Boros Levente

2017-ben jelent meg Simon Márton és Boros Levente közös spoken word albuma. Simon Márton költő, műfordító slammer , három verseskötete jelent meg (Dalok a magasföldszintről, Polaroidok, Rókák esküvője), verseit és szövegeit angolra, németre és lengyelre is lefordították többek között.  Boros Levente dobol a The Qualitonsban, az Amoeba-ban, a Speiz Boizban. Ez nem rap és nem hiphop, de még csak slam sem: „Ez egy kísérlet szövegek és ütőhangszerek összehozására valahogy úgy, ahogy még sosem próbáltuk, holott tulajdonképpen eléggé adja magát”.

Mikor? augusztus 14. 18:00 Hol? Nagyszínpad

HÉVÍZ: Gólyabál – Fiatal irodalom Hévízen innen és túl

Vendégek: Bocsik Balázs, Fancsali Kinga, Vonnák Diána. Aki kérdez: Fehér Renátó

A Hévíz folyóirat az elmúlt években az 1990 után született irodalmi generáció egyik legfontosabb fóruma, műhelye, közössége lett. A lap igyekszik időt és figyelmet szentelni azoknak a szerzőknek, akik korosztályuk meghatározó hangjaivá nőtték, növik és nőhetik ki magukat. Ez hol a tehetséggondozás aprómunkáját, hol egyszerűen a lehetőség biztosítását jelenti, és mindezeken túl szemléletet: milyennek rendezzük be együtt azt a szakmát, ahol a következő évtizedekben „otthon” éreznénk magunkat.

Mikor? augusztus 14. 18:00 Hol? Templomkert

Boldizsár Ildikó

-

Boldizsár Ildikó meseterápiás könyveivel évek óta elvarázsol és tanít minket. De vajon mitől jó egy mese, kell-e bele mindenképp tanulság, hogyan változtak a mesei elemek az elmúlt évtizedekben és a digitalizáció virágkorában le tudjuk-e még kötni gyerekeinket a kitalált történetekkel, azt megbeszéljük Szentgyörgyváron.

Mikor? augusztus 14. 17:00 Hol? Hadik-színpad 

Nádas Péter

-

A szerzővel Valuska László beszélget.

A világirodalom leghíresebb zalai faluja Gombosszeg, amiről a Wikipédián azt olvashatjuk: Nádas Péter otthona. Azt kevesen tudják, miért költözött ide az Egy családregény vége, az Emlékiratok könyve,Párhuzamos történetek vagy a Világló részletek nemzetközi hírű írója, és hogyan hatott vissza Zala az írásra és az életére. Otthonkeresésről, kivonulásról és alkotásról beszélgetünk Nádas Péterrel: „Amióta ennek az óriási vadkörtefának a közelében élek, el sem kell mozdulnom, hogy messzire lássak, vagy visszanézzek az időbe.”

Mikor? augusztus 14. 20:00 Hol? Templomkert

 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Animától a VAN filmzenekarig: rapet, egyszálgitárt és angyali hangú énekesnőt ajánlunk a Margófesztről

Augusztus 12-15. között Szentgyörgyváron rendezik meg a Margófesztet. Megmutatjuk a zenei fellépőket!

...
Hírek

Bödőcs Tibor, Nádas Péter és Anima Sound System augusztusban a Margófeszten, Zalában!

Különleges születésnapi ünnepséggel készül az idén 10 éves Margó Irodalmi Fesztivál: augusztus 12-15. között a zalai Szentgyörgyváron négynapos kulturális kalandra vár a Mastercarddal: ez a Margófeszt! 

...
Hírek

Margófeszt x Paletta: KÓSTOLJ BELE ZALÁBA!

Augusztus 12-15. között Zalába költözik a Margó: MARGÓFESZT néven Szentgyörgyváron rendeznek nyári fesztivált. Június 24-én Budapesten, a Tompa utcai Palettában egy kis ízelítőt kaphatunk abból, mire lehet majd számítani augusztusban. 

...

A mansfieldi kastélyban Austen nem félt egy unortodox hősnőt a középpontba tenni [Az Austen-projekt]

...

Knausgård, Sally Rooney és A Zöld Lovag [10 perc Könyves]

...

Hitler, a Harcom, Knausgård és a fordítás (Beszélgetés Patat Bence fordítóval)

...

Az Értelem és érzelem az ellentétek regénye [Az Austen-projekt]

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A Kiváló dolgozók szembesít minket a gondoskodás valódi arcával 

A gondoskodás szó hallatán csupa kellemes, szeretetteljes, melegséget árasztó érzés juthat eszünkbe és ennek talán így is kellene lennie, ha minden rendben volna. Boross Martin, az Örkény Színház színészei és tíz szociális szférában dolgozó szakember viszont nem hagyja, hogy homokba dugjuk a fejünket.

...
Szórakozás

Három nő és a 90-es évek legbrutálisabb maffiája

Három nő, három megrázó monológ, amik egymás váltva mesélnek arról a dunaszerdahelyi időszakról a kilencvenes években, amikor a maffia uralta a várost és a környéket. 

...
Szórakozás

Gimesi Dóra hőse legszívesebben egy kis tengeri uborka lenne az akvárium fenekén

Greta Thunberg svéd aktivista élete ihlette Gimesi Dóra darabját, az Emma csöndjét, amely fantasztikus elemekkel, csodálatos bábokkal egyszerre mesél a társas magányról, a környezetvédelemről, az ember és természet közötti harmóniáról. 

...
Szórakozás

Háy Jánosnál egyáltalán nem fontos, mire gondolt a költő

A Katona József Színház Háy János szövegeiből készítette el Kocsis Gergely főszereplésével, Tárnoki Márk rendezésében a Szavalóverseny című műsorát, ami klasszikus értelemben nem előadás, de apránként adagolva vicces és okos is.

...
Szórakozás

A Mákkirályfi után elgondolkodsz, neked melyik szered világítana ilyen szép zölden

A szerhasználat és a függőség kérdéseit járja körül a pécsi Escargo Hajója preventív darabja, ami 11-17 éves kamaszokhoz szól. A randizás feszültségei, a humorba csomagolt hiányok mindennapos helyzetei között a Mákkirályfi minimalista eszközökkel, ötletesen mutatja be a függőség ezer arcát és alattomosságát. 

...
Szórakozás

A Természetes fény lassú és sötét, mint a háború

A Berlinalén Ezüst Medvét kapott Nagy Dénes első nagyjátékfilmje, amit Závada Pál Természetes fény című regényéből forgatott.

Polc

Az egykori 56-os menekült a gazdasági csodát kóstolgató NSZK-ban nyomoz

...

Az Afázia rendhagyó sci-fi az emberiség és a magyarok jövőjéről

...

Dühös nők transzgenerációs sérüléseket gyógyítanak – Bethany Webster Anyaseb című könyvéről

...

Háy megmutatja, milyen mélyszegénységben élő, falusi cigánylányként felnőni

...