A köztársaságtól Orbánisztánig vezetnek Marabu karikatúrái az új kötetében 

sa | 2022. február 18. |
Marabu
Oszt jónapot! - A köztársaságtól Orbánisztánig Marabu karikatúráival
HVG, 2022, 190 oldal
-

Fake-news vagy látlelet a politikai karikatúra? Lehet-e nevetni egy épülő diktatúrán? Mikortól lehet tiltani a politikai karikatúrát és van-e a határ a túlzásaiban? A közéleti karikatúrák szinte valamennyi politikai rendszerben felfedezhetők; „a diktátorok megtanulták, hogy szükségük van a szellemi ellenzékre” – írta Márai.  Ennek is köszönhetjük talán, hogy Marabu az elmúlt tizenkét év alatt több ezer karikatúrát rajzolt, amelyek válogatásából készült a kötet. Így megismerhetjük többek között a Focializmust, az Oktatási deformot és a Karaktergyilkossági csoport munkáját. Ám „…hiedelem, hogy a politikai karikatúrákon, vicceken jókat lehet nevetni. Kesernyés humorok ezek, felháborító, fájó témák karikatúrái, nincs bennük öröm. Ne nevetésre számítsanak, hanem fanyar, kiábrándult biccentésekre: ez van” – írja Marabu, akivel személyesen is találkozhattok a könyv kiállítással egybekötött bemutatóján március 25-én, 18 órától a Marczibányi Téri Művelődési Központban. A helyszínen a könyvben helyet kapó és az abból kimaradt karikatúrákból kiállítást is láthatunk, sőt a bekeretezett képeket meg is vásárolhatjuk. A könyvbemutatón Marabuval Tóta W. Árpád, Nagy Iván Zsolt és Jakus Ibolya beszélget. Bővebb információ a programról itt található.

A karikatúrakötetről bővebben

A hvg360 első könyvében Marabu fanyar humorú karikatúrái három kormányzati megközelítéseiről, eseményeiről adnak pontos látleletet. A rajzokon megörökített, immár történelmi jelentőségű pillanatok megmutatják, milyen sok apró lépéssel vezettek át minket a Magyar Köztársaságból ebbe a sajátos államformába. A címbe emelt idézet önmagáért beszél „...szombaton és vasárnap a talpon maradt összes kerületben az én hangomon megy a szavazásra való felhívás, majd engem elmarasztal az Országos Választási Bizottság, a jogászok meg megvédenek, oszt jónapot.” (Orbán Viktor, 2006)

Maraburól

1962-ben született, de még nem Marabuként. Eredeti szakmáját felelőtlenül félredobva képregények rajzolásába kezdett, majd a rendszerváltás közéleti, politikai újságviccek rajzos világába sodorta, ahol végleg ott ragadt. 1990-től megélhetési karikaturista, az eltelt évtizedek alatt számtalan alakuló, megszűnő, túlélő napilap, hetilap, havilap külső bedolgozója, és persze az interneten is felbukkan itt-ott. Rajzait kezdetben SzLR szignóval jelezte, 1992-től a Marabu nevet használja. Politikai irányultságát, szemléletét általában azok az aktuális politikusok határozzák meg, akik éppen kitolnak vele mint állampolgárral. Az Oszt jónapot a hetedik kötete.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Meghalt a Mohamed-karikatúrák megalkotója, Kurt Westergaard

Hosszú betegsége után, 86 éves korában meghalt Kurt Westergaard dán karikaturista, a Mohamed-karikatúrák megalkotója.

...
Nagy

Marabu kicsi, savanyú, de vicces Star Trekje

...
Hírek

Marabu és Grafitember is törülközőnapot tart

Hírek
...
Hírek

Margó: Idén is keressük a legjobb első prózakötetest!

...
Hírek

Az első hindiből fordított regény kapta a Nemzetközi Booker-díjat 2022-ben

...
Alkotótárs

Mucha Dorka: Éreztem, hogy ebből nem lehet tingli-tangli történetet írni [Alkotótárs]

...
Szórakozás

Kollár-Klemencz László lesz az Ördögkatlan Fesztivál díszvendége 

...
Hírek

Vámos Miklós az egykori New York kávéházról: Minden áldott nap itt voltam

...
Gyerekirodalom

A világ legmegátalkodottabb gyerekkönyve mindent elkövet, hogy ne tudjátok elolvasni

...
Hírek

Először térképezték fel a pompeji vulkánkitörés egy áldozatának teljes génkészletét

...
Hírek

Budapest környékén kószál egy medve

...
Szórakozás

A Top Gunon kívül is van repülős élet

...
Alkotótárs

Mécs Anna: Már régóta foglalkoztatott édesapám története [Alkotótárs]

...
Szórakozás

Veres Attila forgatókönyvében a hatalom dönti el, kinek lehet gyereke és kinek nem

...
Alkotótárs

Kiválasztották a Mastercard® Alkotótárs ösztöndíj 10 döntősét

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Semmelweis 50 éve egy norvég drámában szagolta ki a kérlelhetetlen igazságot

Bjørneboe-t nem a Semmelweis alakja köré utólag szőtt magasztos vagy patetikus tisztelet foglalkoztatta, hanem a személyiségét és a küzdelmeit szétfeszítő ellentmondások. A Semmelweis ma is pezsdítően és bicskanyitogatóan aktuális dráma.

...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

...
Gyerekirodalom

Itt a Könyves nagy gyereknapi ajánlója! - 1. rész

Május utolsó hétvégéje a gyerekekről szól, éppen ezért arra kértük a hazai gyerekkönyvkiadókat, hogy ezúttal ők ajánljanak olvasnivalót a kisebbeknek és a nagyobbaknak: van itt böngésző éppúgy, mint fantasyregény, de találtok sárkányos, kalandozós és fáraós mesét is. 1. rész.

Szerzőink

...
vl

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

...
Forgách Kinga

Az internet egy random mémfolyammá redukálta az életünket

...
vl

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja

A hét könyve
Kritika
Az új Nádas erőszakos és szórakoztató, teljesen felszabadult
...
Podcast

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

Podcastunkban a közéleti költészetről, a bal kézről jobbra átnevelt írásról és a közösségi médiáról is kérdezzük a Torkolatcsönd szerzőjét, Fehér Renátót.