Diákbarát a ma megírt magyar érettségi, „laza volt” az érettségizők szerint is

Diákbarát a ma megírt magyar érettségi, „laza volt” az érettségizők szerint is

A ma megírt középszintű magyar nyelv és irodalom érettségi az első benyomások alapján nem tűnik kifejezetten nehéznek, diákbarát feladatsor, legalábbis tanári szemmel. A hozzánk egy óra előtt valamivel befutó, lakonikus diákvélemény szerint is "laza volt".

ko | 2023. május 08. |

Szövegértés és érvelés/gyakorlati szövegalkotás

A szövegértési feladatsor alapjául egy ismeretterjesztő írást választottak a feladatsor készítői. Máté Andrea A bikavér legendája című szövege átlátható, egyszerű, köznyelvi stílusban íródott, érthető szövegnek tűnik, ha nem bonyolították meg nagyon a kérdéseket, akkor valószínűleg nem okozott komolyabb problémát. A kerékpározásról érvelést írni szintén nem nehéz feladat, mindenki ismer pro és kontra érveket, valószínűleg hamar össze is tudja szedni ezeket, ugyanúgy, ahogy ajánlólevelet írni egy diáktársról sem bonyolult feladat, feltéve, ha ezt, a gyakorlati szövegalkotást választották a diákok. Elmondható, hogy az érvelés és a gyakorlati szövegalkotás is diákközpontú volt, hiszen ezekben a kis, mindössze 10 pontot érő feladatokban alapvetően nem az irodalmi tudást tesztelik, hanem azt, rendelkezik-e a diák azzal a nyelvi kompetenciával, mellyel létre tud hozni összefüggő szöveget bármilyen hétköznapi témában. (Ez a feladat szűnik meg jövőre, és veszi át a helyét egy műveltségi feladatsor, és ez egyáltalán nem tűnik jó ötletnek a legtöbb magyartanár, valamint a Magyartanárok Egyesületének hivatalos álláspontja szerint sem.)

Egy mű értelmezése

Nézzük, mi a helyzet a második feladatlappal! Ahogyan várható volt, az utolsó, régi NAT szerint íródó évben is novellát kaptak a tanulók, a nagy többség ennek egész biztosan örült. Lázár Ervin-novellát adtak már korábban (2010 októberében), ugyanebből a kötetből, a Csillagmajorból, mely egyébként az emelt magyar érettségi központilag meghatározott szóbeli tételsorában is szerepel. Úgy tűnik, Lázár Ervin és ez a kései kötete nagyon népszerű a feladat- és tételsorok összeállítóinak körében, egyébként valóban nagyszerű kötet. Ezúttal A kovács című írást kellett elemezni, mely egy nagyon átlátható narratív struktúrát követ, időrendben meséli el az egy szálon futó történetét, csattanóra végződik. Ebből a szempontból egyszerűbbnek tűnik a tavalyinál (Szabó Magda: Ezüstgolyó), ahol egy múltbéli, többszörös időbeli eltolásokkal operáló emlékezés és az ahhoz fűződő reflexió volt a szerkezet alapja. Idén a diákok könnyedén rekonstruálhatták a szerkezetet, a bonyodalom kezdetét, a tetőpontot is megtalálva, az agyafúrt kovács és a pórul járt ördög allegorikus történetében pedig a mesei elemek számbavétele sem igazán okozhatott problémát, esetleg a szimbolikusság, a csoda megjelenése bizonytalaníthatta el a tanulók egy részét. A szereplők közötti kommunikációra, a mesei-mitikus elemekre, az egyén és közösség viszonyára is ki kellett térni az elemzésben. 

Összehasonlító értelmezés

Pénteki, az érettségi kapcsán írott cikkünkben felhívtuk a figyelmet arra, hogy Csokonai-évforduló van, de akkor azt is megírtuk, hogy Csokonai Vitéz Mihály-versre nem kell számítani - ebben igazunk is lett. Mégis becsempészték a születésének 250. évfordulóját ünneplő szerzőt, méghozzá a szintén évfordulós Petőfi és Tóth Árpád verseiben. Ez nem rossz választás, mert Petőfi és Csokonai is jól ismert szerzők, és Tóth Árpádról is biztosan hallottak a diákok a tanórákon. Az összehasonlító elemzést, ahogy minden évben, ezúttal is a közös téma fogta össze, mégpedig a pályatárs és az ő alakjának megidézése. Tóth Árpád Invokáció Csokonai Vitéz Mihályhoz című verse a huszadik század első felében keletkezett, így stílusában, beszédmódjában eltért Petőfiétől (akitől a Csokonai című vers bukkant fel a feladatlapon), de a közös téma miatt sok hasonlóságot is össze lehetett szedni a komparatív elemzéshez.

Három nap múlva magyar érettségi - de mi várható?
Három nap múlva magyar érettségi - de mi várható?

Május elején, ahogy minden évben, idén is elkezdődnek az érettségi vizsgák. Hétfőn hagyományosan a magyar nyelv és irodalom tantárggyal indul az írásbelik sora: közép- és emelt szinten egyaránt 9 órakor kezdenek a feladatoknak a vizsgázók, akiknek mindkét szinten négy óra áll a rendelkezésükre. A magyar írásbeli feladattípusairól olvashatsz cikkünkben, melyben az évfordulókat és a korábbi évek feladatsorait vizsgálva azon is elgondolkodtunk, mire lehet számítani, de jóslásokba természetesen nem bocsátkoztunk. A cikkből az is kiderül, hogy a Könyves Magazin egy korábbi, 2013-as interjúja is szerepelt már az érettségi szövegértési feladatai között, tehát nem árt, ha olvasol minket. 

Tovább olvasok

Fotó: MTI/Ruprech Judit

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Lázár Ervin novelláját elemezhetik vagy Petőfi és Tóth Árpád verseit hasonlíthatják össze az érettségizők

Folyamatosan frissülő cikkünkben nyomon követjük a magyar írásbeli érettségit. 

...
Nagy

Három nap múlva magyar érettségi - de mi várható?

Május elején, ahogy minden évben, idén is elkezdődnek az érettségi vizsgák, hétfőn a magyar nyelv és irodalom tantárggyal kezdenek a diákok. Korábbi évek feladatsorait és az évfordulókat vizsgálva elgondolkodtunk azon, mi várható idén, bár biztosat jósolni nem tudunk. 

...
Hírek

Nyolcvanéves visszalépést jelent az érettségi átalakítása a Magyartanárok Egyesülete szerint

Hibás és káros lépés az érettségi feladatok átalakítása a Magyartanárok Egyesülete szerint. A szervezet állásfoglalást tett közzé arról, szerintük mi a gond a változtatásokkal

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

ADVENT
...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.

...
Könyves Advent

A kis Miri elhatározza, hogy meglesi az angyalokat egy karácsonyi éjszakán

A Miri-történetekben Fenyvesi Orsolya hétköznapi helyzetekről mesél, meghintve varázsporral. Ki hitte volna, hogy a karácsonyi angyalok ilyen huncutok, és hogy a telihold segít legyűrni a szomorúságot? Olvass bele!

...
Könyves Advent

Forró asztallapon pattogó jéghideg eperszemek ‒ 10 verskötet a fa alá

Visszanyerhető-e az ősállapot? Át- vagy fölülírható-e egy végzetes hiba? Karácsonyi válogatásunkban friss hangokat ajánlunk, de terítékre kerülnek a magyar költészet klasszikusainak kötetei is.

...
Könyves Advent

Tüdős Klára becsvágyát a családja értetlenkedése is fűtötte

Olvass bele Bódis Kriszta Korzón a pokolba című kötetébe!

...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

Hírek
...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

...
Hírek

Eredményes volt a sztrájk: fizetésemelés és bónusz Hollywoodban

...
Hírek

Szvoren Edina és Kukorelly Endre kapta idén a Füst Milán-díjat

...
Panodyssey

Kihirdették a Panodyssey legújabb pályázatának rövidlistáját

...
Könyves Advent

Forró asztallapon pattogó jéghideg eperszemek ‒ 10 verskötet a fa alá

...
Nagy

Kiss Edina: Az írás számomra életismeret

Még több olvasnivaló
...
Nagy

2023 legjobb könyvei 40-31.

Könyvek, amik megérintettek, felráztak, elgondolkodtattak, megnevettettek, megleptek minket – nekünk ezek voltak 2023 legemlékezetesebb olvasmányai. Íme, az év végi listánk újabb tízese.

...
Nagy

Vesna Lemaic: A kétféle migráció megosztja az embereket

A szlovén Vesna Lemaic Szíves fogadtatás című novelláskötetét az őszi Margón mutatták be, előtte a szerzővel kétféle migrációról, aktivizmusról és a horrorfüggőségéről is beszélgettünk.

...
Kritika

Auster vénülő fenomenológusa még él ugyan, de már elkezdett kicsekkolni a világból

A Baumgartner az öregedés, az emlékezés és a gyász regénye, melyben Auster idős főhősén keresztül, önéletrajzi elemek sokaságát felhasználva néz szembe a múlttal és készít egyfajta édesbús, nosztalgikus számvetést. Ez a hét könyve.

A hét könyve
Kritika
Auster vénülő fenomenológusa még él ugyan, de már elkezdett kicsekkolni a világból
...
Nagy

2023 legjobb könyvei 40-31.

Könyvek, amik megérintettek, felráztak, elgondolkodtattak, megnevettettek, megleptek minket – nekünk ezek voltak 2023 legemlékezetesebb olvasmányai. Íme, az év végi listánk újabb tízese.