Diákbarát a ma megírt magyar érettségi, „laza volt” az érettségizők szerint is

Diákbarát a ma megírt magyar érettségi, „laza volt” az érettségizők szerint is

A ma megírt középszintű magyar nyelv és irodalom érettségi az első benyomások alapján nem tűnik kifejezetten nehéznek, diákbarát feladatsor, legalábbis tanári szemmel. A hozzánk egy óra előtt valamivel befutó, lakonikus diákvélemény szerint is "laza volt".

ko | 2023. május 08. |

Szövegértés és érvelés/gyakorlati szövegalkotás

A szövegértési feladatsor alapjául egy ismeretterjesztő írást választottak a feladatsor készítői. Máté Andrea A bikavér legendája című szövege átlátható, egyszerű, köznyelvi stílusban íródott, érthető szövegnek tűnik, ha nem bonyolították meg nagyon a kérdéseket, akkor valószínűleg nem okozott komolyabb problémát. A kerékpározásról érvelést írni szintén nem nehéz feladat, mindenki ismer pro és kontra érveket, valószínűleg hamar össze is tudja szedni ezeket, ugyanúgy, ahogy ajánlólevelet írni egy diáktársról sem bonyolult feladat, feltéve, ha ezt, a gyakorlati szövegalkotást választották a diákok. Elmondható, hogy az érvelés és a gyakorlati szövegalkotás is diákközpontú volt, hiszen ezekben a kis, mindössze 10 pontot érő feladatokban alapvetően nem az irodalmi tudást tesztelik, hanem azt, rendelkezik-e a diák azzal a nyelvi kompetenciával, mellyel létre tud hozni összefüggő szöveget bármilyen hétköznapi témában. (Ez a feladat szűnik meg jövőre, és veszi át a helyét egy műveltségi feladatsor, és ez egyáltalán nem tűnik jó ötletnek a legtöbb magyartanár, valamint a Magyartanárok Egyesületének hivatalos álláspontja szerint sem.)

Egy mű értelmezése

Nézzük, mi a helyzet a második feladatlappal! Ahogyan várható volt, az utolsó, régi NAT szerint íródó évben is novellát kaptak a tanulók, a nagy többség ennek egész biztosan örült. Lázár Ervin-novellát adtak már korábban (2010 októberében), ugyanebből a kötetből, a Csillagmajorból, mely egyébként az emelt magyar érettségi központilag meghatározott szóbeli tételsorában is szerepel. Úgy tűnik, Lázár Ervin és ez a kései kötete nagyon népszerű a feladat- és tételsorok összeállítóinak körében, egyébként valóban nagyszerű kötet. Ezúttal A kovács című írást kellett elemezni, mely egy nagyon átlátható narratív struktúrát követ, időrendben meséli el az egy szálon futó történetét, csattanóra végződik. Ebből a szempontból egyszerűbbnek tűnik a tavalyinál (Szabó Magda: Ezüstgolyó), ahol egy múltbéli, többszörös időbeli eltolásokkal operáló emlékezés és az ahhoz fűződő reflexió volt a szerkezet alapja. Idén a diákok könnyedén rekonstruálhatták a szerkezetet, a bonyodalom kezdetét, a tetőpontot is megtalálva, az agyafúrt kovács és a pórul járt ördög allegorikus történetében pedig a mesei elemek számbavétele sem igazán okozhatott problémát, esetleg a szimbolikusság, a csoda megjelenése bizonytalaníthatta el a tanulók egy részét. A szereplők közötti kommunikációra, a mesei-mitikus elemekre, az egyén és közösség viszonyára is ki kellett térni az elemzésben. 

Összehasonlító értelmezés

Pénteki, az érettségi kapcsán írott cikkünkben felhívtuk a figyelmet arra, hogy Csokonai-évforduló van, de akkor azt is megírtuk, hogy Csokonai Vitéz Mihály-versre nem kell számítani - ebben igazunk is lett. Mégis becsempészték a születésének 250. évfordulóját ünneplő szerzőt, méghozzá a szintén évfordulós Petőfi és Tóth Árpád verseiben. Ez nem rossz választás, mert Petőfi és Csokonai is jól ismert szerzők, és Tóth Árpádról is biztosan hallottak a diákok a tanórákon. Az összehasonlító elemzést, ahogy minden évben, ezúttal is a közös téma fogta össze, mégpedig a pályatárs és az ő alakjának megidézése. Tóth Árpád Invokáció Csokonai Vitéz Mihályhoz című verse a huszadik század első felében keletkezett, így stílusában, beszédmódjában eltért Petőfiétől (akitől a Csokonai című vers bukkant fel a feladatlapon), de a közös téma miatt sok hasonlóságot is össze lehetett szedni a komparatív elemzéshez.

Három nap múlva magyar érettségi - de mi várható?
Három nap múlva magyar érettségi - de mi várható?

Május elején, ahogy minden évben, idén is elkezdődnek az érettségi vizsgák. Hétfőn hagyományosan a magyar nyelv és irodalom tantárggyal indul az írásbelik sora: közép- és emelt szinten egyaránt 9 órakor kezdenek a feladatoknak a vizsgázók, akiknek mindkét szinten négy óra áll a rendelkezésükre. A magyar írásbeli feladattípusairól olvashatsz cikkünkben, melyben az évfordulókat és a korábbi évek feladatsorait vizsgálva azon is elgondolkodtunk, mire lehet számítani, de jóslásokba természetesen nem bocsátkoztunk. A cikkből az is kiderül, hogy a Könyves Magazin egy korábbi, 2013-as interjúja is szerepelt már az érettségi szövegértési feladatai között, tehát nem árt, ha olvasol minket. 

Tovább olvasok

Fotó: MTI/Ruprech Judit

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Lázár Ervin novelláját elemezhetik vagy Petőfi és Tóth Árpád verseit hasonlíthatják össze az érettségizők

Folyamatosan frissülő cikkünkben nyomon követjük a magyar írásbeli érettségit. 

...
Nagy

Három nap múlva magyar érettségi - de mi várható?

Május elején, ahogy minden évben, idén is elkezdődnek az érettségi vizsgák, hétfőn a magyar nyelv és irodalom tantárggyal kezdenek a diákok. Korábbi évek feladatsorait és az évfordulókat vizsgálva elgondolkodtunk azon, mi várható idén, bár biztosat jósolni nem tudunk. 

...
Hírek

Nyolcvanéves visszalépést jelent az érettségi átalakítása a Magyartanárok Egyesülete szerint

Hibás és káros lépés az érettségi feladatok átalakítása a Magyartanárok Egyesülete szerint. A szervezet állásfoglalást tett közzé arról, szerintük mi a gond a változtatásokkal

Hírek
...
Könyvtavasz

Amikor anya és lánya hazatér, a család ősi birtokán egy több száz éve eltűnt telepeskolónia rejtélye is megoldódhat

...
Zöld

A 19. századi dán festők a sörfőzés maradékát használhatták vásznaik alapozására

...
Hírek

Lefagyasztják az olaszországi áradások miatt elázott régi könyveket

...
Hírek

Floridai alsó tagozatosok már nem olvashatják Amanda Gorman versét, a Fehér Ház tiltakozik

...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

...
Nagy

Földi Andrea: Az AI segíthet az illusztrálásban, de a kreativitás egy megfoghatatlan és végletekig emberi tulajdonság

...
Hírek

Ők kapták idén a ferencvárosi József Attila Irodalmi Támogatást!

...
Hírek

A Biblia soha nem látott, 1500 éves részletét találták meg

...
Szórakozás

Ismét film készült Amerika egyik legtöbbet kifogásolt kedvencéből

Még több olvasnivaló
...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Kőr Dáma

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a harmadik része.

...
Kritika

Levélfolyamból bontakozik ki a Kner család megrázó és felemelő története

A magyar történelem egyik legtragikusabb korszaka elevenedik meg a Magvetőnél megjelent könyv lapjain, és a családregényszerű szövetet kirajzoló epizódok arról győznek meg, hogy kivételes szellemi és érzelmi kohézió fogta össze a Kner család egymást követő nemzedékeit.

...
Nagy

Pléh Csaba életútja a soha el nem fogyó kíváncsiság története

 A pszichológus-nyelvész a Magvető Kiadó Tények és tanúk sorozatában most megjelent Árnyak lapjain saját élettörténetét, tudományos pályafutását, és ezen keresztül a korszak pszichológiai és a nyelvészeti tudományos világát is bemutatja, miközben annak kiemelkedő alakjairól (munkatársairól, barátairól) is portrékat rajzol.

...
Nagy

Pam Jenoff a Covid alatt értette meg, hogyan változhat meg radikálisan az élet egy másodperc alatt

Pam Jenoff a kilencvenes évek közepén Krakkóban kezdett el dolgozni diplomataként, ahol többek között a holokauszttal kapcsolatos ügyeken, a zsidó tulajdon visszaállításán dolgozott. Szoros kapcsolat alakult ki közte és az idős túlélők között, történelmi fikciós regényeit a tőlük hallott történetek inspirálják. Interjú.

...
Nagy

Behrouz Boochani: Kurd vagyok. Az ellenállás az identitásom része

Behrouz Boochani iráni kurd újságíróként dolgozott, mikor menekülni kényszerült, majd illegális bevándorlóként éveket töltött embertelen körülmények között egy ausztrál börtöntáborban. A Margó előtt beszélgettünk a kurd ellenállásról, az iráni tüntetésekről, a börtöntábor rendszeréről, kontrollról és migrációról is. Interjú.

A hét könyve
Kritika
A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké
...
Panodyssey

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

"A szépirodalom persze az ember, nem a környezet nagy kérdéseit taglalja – mindazonáltal környezetünk nemcsak hogy nem elhanyagolható, hanem sok esetben minket meghatározó dolgok összessége, amelyek funkcióval való megtöltése képes színesíteni, mélységgel megtölteni az irodalmi alkotásokat. Elvégre tárgyaink és tereink mi magunk vagyunk: nincs civilizáció, ha mi, emberek nem alakítjuk környezetünket." Borda Réka Tárgydilemmák című esszésorozatának következő részében azt vizsgálja, hogyan és miért hiányzik a materialitás irodalmunkból.