Hazatért Charlotte Brontë gyerekkori verseskönyve

ro | 2022. április 26. |

Mindössze 13 éves volt Charlotte Brontë, amikor 1829-ben papírra vetette verseit, egészen pontosan tízet, amelyek végül soha nem jelentek meg nyomtatásban. A zsengéket egy apró, játékkártyánál kisebb füzetbe jegyezte le, amely most visszatér a nővérek egykori otthonába, a nyugat-yorkshire-i plébániára. Sokáig elveszettnek hitték, majd a múlt héten New Yorkban 1,25 millió dollárért vették meg a haworth-i Brontë Plébániamúzeum számára, és az esetről beszámoló Guardian szerint a méretét tekintetbe véve (10x6 cm) a valaha eladott legértékesebb irodalmi kéziratnak számít.

-

A parányi kötet egyike azon „kis könyveknek”, amelyeket Charlotte és testvérei gyerekkorukban írtak - szakértők szerint ezek egyértelmű bizonyítékai a testvérek kreativitásának és elképesztő tehetségének. Ann Dinsdale, a múzeum kurátora emlékeztetett rá, hogy noha elsősorban a regényei után ismerjük (csak néhány cím: Jane Eyre, Villette, A lowoodi árva, Shirley), Charlotte Brontë eredetileg költő akart lenni. El is küldte néhány versét Robert Southey koszorús költőnek, aki viszont lebeszélte az irodalmi pályáról.

Geordie Greig, a Nemzeti Könyvtárak Barátai (FNL) nevű szervezet elnöke szerint csupán két hetük volt, hogy összegyűjtsék a kézirat megvásárlásához szükséges összeget, de szerintük a könyvecske megvétele óriási nyereség Nagy-Britannia számára: „Ennek az irodalmi kincsnek a visszajuttatása a Brontë Plébániára, oda, ahol annak idején írták, fontos a tudósok és az egyik legnagyszerűbb női írónkat tanulmányozó diákok számára”.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Charlotte Brontë imádta a divatot, amit egy különlegességekkel teli új kiállítás bizonyít

A Brontë Parsonage Museumban láthatóak mohawk mokaszinok és „a neglizsé viktoriánus megfelelője” is.

...
Hírek

Egyelőre mégsem bocsátják árverésre a Brontë-ritkaságokat

Brit könyvtárak és múzeumok fogtak össze és próbálják közösen megvásárolni az Elveszett könyvtárként emlegetett gyűjtemény darabjait. A cél, hogy az irodalmi ritkaságok ne magánkézbe, hanem közgyűjteményekbe kerüljenek.

...
Hírek

Emily Brontë kézírásos verseire is lehet licitálni a nyáron

Elveszett könyvtár - ezen a néven hirdetett árverést a Sotheby’s, az aukción pedig olyan ritkaságokra lehet majd licitálni, mint Emily Brontë verse, vagy annak a madárkönyvnek a családi példánya, amelyet még a Jane Eyre-be is beleírt Charlotte Brontë.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A világ legmegátalkodottabb gyerekkönyve mindent elkövet, hogy ne tudjátok elolvasni

David Sundin interaktív képeskönyve, A könyv, amelyik nem akarta, hogy elolvassák minden idők egyik legdacosabb gyerekkönyve, cserébe viszont felejthetetlen kalandot ígér azokra az estékre, amikor a gyerek sehogy sem akar elaludni, sőt, azt is megmutatja, hogy az olvasás nemcsak a passzív befogadásról szól, hanem valódi varázslat.

...
Gyerekirodalom

Egressy gyerekregényében zajos gördeszkások borzolják a lakótelepi kedélyeket

Egressy Zoltán dráma- és regényíró új gyerekregényében egy csapat gördeszkás zavarja meg a lakótelep nyugalmát, az ellentétek viszont nem feloldhatatlanok.

...
Gyerekirodalom

Pavlova kisasszonytól Petunia néni lazacáig - 3+1 gasztrokönyv gyerekeknek

Az ételekkel és ízekkel való tudatos ismerkedést nem lehet elég korán kezdeni, éppen ezért most összeszedtünk néhány kimondottan gyerekeknek szóló könyvet, amelyek szemléletesen mesélnek a gasztronómiáról, és még recepteket is tartalmaznak.

Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről

A hét könyve
Kritika
Az új Nádas erőszakos és szórakoztató, teljesen felszabadult
...
Podcast

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

Podcastunkban a közéleti költészetről, a bal kézről jobbra átnevelt írásról és a közösségi médiáról is kérdezzük a Torkolatcsönd szerzőjét, Fehér Renátót.