Hazatért Charlotte Brontë gyerekkori verseskönyve

ro | 2022. április 26. |

Mindössze 13 éves volt Charlotte Brontë, amikor 1829-ben papírra vetette verseit, egészen pontosan tízet, amelyek végül soha nem jelentek meg nyomtatásban. A zsengéket egy apró, játékkártyánál kisebb füzetbe jegyezte le, amely most visszatér a nővérek egykori otthonába, a nyugat-yorkshire-i plébániára. Sokáig elveszettnek hitték, majd a múlt héten New Yorkban 1,25 millió dollárért vették meg a haworth-i Brontë Plébániamúzeum számára, és az esetről beszámoló Guardian szerint a méretét tekintetbe véve (10x6 cm) a valaha eladott legértékesebb irodalmi kéziratnak számít.

-

A parányi kötet egyike azon „kis könyveknek”, amelyeket Charlotte és testvérei gyerekkorukban írtak - szakértők szerint ezek egyértelmű bizonyítékai a testvérek kreativitásának és elképesztő tehetségének. Ann Dinsdale, a múzeum kurátora emlékeztetett rá, hogy noha elsősorban a regényei után ismerjük (csak néhány cím: Jane Eyre, Villette, A lowoodi árva, Shirley), Charlotte Brontë eredetileg költő akart lenni. El is küldte néhány versét Robert Southey koszorús költőnek, aki viszont lebeszélte az irodalmi pályáról.

Geordie Greig, a Nemzeti Könyvtárak Barátai (FNL) nevű szervezet elnöke szerint csupán két hetük volt, hogy összegyűjtsék a kézirat megvásárlásához szükséges összeget, de szerintük a könyvecske megvétele óriási nyereség Nagy-Britannia számára: „Ennek az irodalmi kincsnek a visszajuttatása a Brontë Plébániára, oda, ahol annak idején írták, fontos a tudósok és az egyik legnagyszerűbb női írónkat tanulmányozó diákok számára”.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Charlotte Brontë imádta a divatot, amit egy különlegességekkel teli új kiállítás bizonyít

A Brontë Parsonage Museumban láthatóak mohawk mokaszinok és „a neglizsé viktoriánus megfelelője” is.

...
Hírek

Egyelőre mégsem bocsátják árverésre a Brontë-ritkaságokat

Brit könyvtárak és múzeumok fogtak össze és próbálják közösen megvásárolni az Elveszett könyvtárként emlegetett gyűjtemény darabjait. A cél, hogy az irodalmi ritkaságok ne magánkézbe, hanem közgyűjteményekbe kerüljenek.

...
Hírek

Emily Brontë kézírásos verseire is lehet licitálni a nyáron

Elveszett könyvtár - ezen a néven hirdetett árverést a Sotheby’s, az aukción pedig olyan ritkaságokra lehet majd licitálni, mint Emily Brontë verse, vagy annak a madárkönyvnek a családi példánya, amelyet még a Jane Eyre-be is beleírt Charlotte Brontë.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Ecsédi Orsolya hőse csak könyvek szereplőibe tud beleesni

A Juli vagyok, könyvmoly címszereplőjét a valódi, hús-vér fiúk nem érdeklik, még soha nem volt szerelmes. Azaz dehogynem: csak éppen könyvek szereplőibe. Juli mindenesetre most megkapja a lehetőséget, hogy változtasson a dolgok menetén. Olvass bele!

...
Gyerekirodalom

Mi a népmesék titka, és hogyan lehet újragondolni ezeket a történeteket? [Bookline Kids]

Zalka Csenge Virág A Százegy ajtajú palota című mesekönyve megőrzi a népmesei elemeket, de sikeresen ötvözi azokat a mai gyerekek számára izgalmas témákkal.

...
Gyerekirodalom

Így néz ki Dániel András íróasztala

Dániel András gyerekként örökké rajzolt - és felnőttként sem hagyott fel ezzel a jó szokásával. Neki köszönhetjük a kuflikat, Kicsibácsit és Kicsinénit (meg az Imikémet), de mesélt már nyúlformájú kutyáról, ágy alatti kalandokról, legutóbb pedig három pecásról. Most megmutatja az íróasztalát, amely tele van izgalmas, szokatlan és kreatív tárgyakkal.

Olvass!
...
Beleolvasó

A magányos élet váratlan örömeiről, kikerülhetetlen buktatóiról és hétköznapi csodáiról szól a Tó

Az utóbbi évek egyik legerősebb brit debütálásában Claire-Louise Bennett húsz összefüggő történetben keres nyelvet a magánytapasztalatnak.

...
Beleolvasó

Szaddám főzni akart a katonáira, úgyhogy azt is meg kellett enniük, amit odaégetett

Mit evett Pol Pot, miközben kétmillió kambodzsai éhen halt? Idi Amin valóban fogyasztott emberhúst? És miért volt Fidel Castro egy bizonyos tehén megszállotja? Olvass bele Witold Szabłowski könyvébe!

...
Beleolvasó

A sztálini Szovjetuniójában egy ártatlan balerinából is könnyen a rendszer ellensége válhatott

Akár egy balerinát is "társadalmilag veszélyes" elemnek nyilváníthattak a sztálini Szovjetunióban, és ha ez bekövetkezett, útja a Gulagig vezetett. Nyina Anyiszimova karaktertáncossal ez történt. Letartóztatásának, raboskodásának és meglepő szabadulásának történetét írta meg Christina Ezrahi könyvében. Olvass bele!

A hét könyve
Kritika
Nem nagy ügy, szorongunk és élvezzük
...
Nagy

Vámos Miklós új könyvében a múltbéli üzenetek nemcsak kordokumentumok, ma is frissek és aktuálisak

Vámos Miklós Palackposta című kötetébe olyan korábbi publicisztikáit gyűjtötte össze a szerző, amelyek a szocializmusban íródtak, de negyven év távlatából is érvényesek.