Hazatért Charlotte Brontë gyerekkori verseskönyve

ro | 2022. április 26. |

Mindössze 13 éves volt Charlotte Brontë, amikor 1829-ben papírra vetette verseit, egészen pontosan tízet, amelyek végül soha nem jelentek meg nyomtatásban. A zsengéket egy apró, játékkártyánál kisebb füzetbe jegyezte le, amely most visszatér a nővérek egykori otthonába, a nyugat-yorkshire-i plébániára. Sokáig elveszettnek hitték, majd a múlt héten New Yorkban 1,25 millió dollárért vették meg a haworth-i Brontë Plébániamúzeum számára, és az esetről beszámoló Guardian szerint a méretét tekintetbe véve (10x6 cm) a valaha eladott legértékesebb irodalmi kéziratnak számít.

-

A parányi kötet egyike azon „kis könyveknek”, amelyeket Charlotte és testvérei gyerekkorukban írtak - szakértők szerint ezek egyértelmű bizonyítékai a testvérek kreativitásának és elképesztő tehetségének. Ann Dinsdale, a múzeum kurátora emlékeztetett rá, hogy noha elsősorban a regényei után ismerjük (csak néhány cím: Jane Eyre, Villette, A lowoodi árva, Shirley), Charlotte Brontë eredetileg költő akart lenni. El is küldte néhány versét Robert Southey koszorús költőnek, aki viszont lebeszélte az irodalmi pályáról.

Geordie Greig, a Nemzeti Könyvtárak Barátai (FNL) nevű szervezet elnöke szerint csupán két hetük volt, hogy összegyűjtsék a kézirat megvásárlásához szükséges összeget, de szerintük a könyvecske megvétele óriási nyereség Nagy-Britannia számára: „Ennek az irodalmi kincsnek a visszajuttatása a Brontë Plébániára, oda, ahol annak idején írták, fontos a tudósok és az egyik legnagyszerűbb női írónkat tanulmányozó diákok számára”.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Charlotte Brontë imádta a divatot, amit egy különlegességekkel teli új kiállítás bizonyít

A Brontë Parsonage Museumban láthatóak mohawk mokaszinok és „a neglizsé viktoriánus megfelelője” is.

...
Hírek

Egyelőre mégsem bocsátják árverésre a Brontë-ritkaságokat

Brit könyvtárak és múzeumok fogtak össze és próbálják közösen megvásárolni az Elveszett könyvtárként emlegetett gyűjtemény darabjait. A cél, hogy az irodalmi ritkaságok ne magánkézbe, hanem közgyűjteményekbe kerüljenek.

...
Hírek

Emily Brontë kézírásos verseire is lehet licitálni a nyáron

Elveszett könyvtár - ezen a néven hirdetett árverést a Sotheby’s, az aukción pedig olyan ritkaságokra lehet majd licitálni, mint Emily Brontë verse, vagy annak a madárkönyvnek a családi példánya, amelyet még a Jane Eyre-be is beleírt Charlotte Brontë.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Rofusz Kinga a legjobb tíz között, shortlistre került az Otthon

Az Otthon is versenyben van a BolognaRagazzi Crossmedia Award elnevezésű díjra, amellyel olyan projekteket ismernek el, ahol az alkotók a történeteiket képesek más médiumokra is kiterjeszteni.

...
Gyerekirodalom

Julie Andrews újabb mesekönyvön dolgozik a lányával

A kötetet egy különleges spanyolországi koncert ihlette, amelyet a pandémia idején rendeztek.

...
Gyerekirodalom

Ötven könyv, amelyet minden gyereknek el kellene olvasnia

Nagy-Britanniában egy magazin és egy jótékonysági szervezet összefogott és létrehozott egy ötven könyvből álló listát, amely életkorra lebontva ajánl minden korosztálynak olvasnivalót.

Olvass!
...
Beleolvasó

Grecsó Krisztián mit vinne magával, ha egy háborúban menekülne az oroszok elől?

Grecsó Krisztián történetei mindig egy apróságból indulnak, ám olyan távlatot keresnek, amelynek segítségével nemcsak a szerző, de az olvasó is megértheti saját sorskérdéseit. Olvass bele a Lányos apába!

...
Beleolvasó

Tolsztoj vakmerő katona volt, tapasztalatait beleírta a Háború és békébe

Lev Tolsztoj klasszikusa Gy. Horváth László új fordításában jelent meg ismét magyarul. Az orosz író élete során hivatásos katonaként is szolgált, ezért is tudott megrendítő hitelességgel írni a háborúról. Olvass bele a Háború és békébe!

...
Beleolvasó

Légrádi Gergely az apák és fiúk közé ékelődő pusztító hallgatást írja meg

Légrádi Gergely új regénye a mindent felemésztő hallgatás története, egy magába forduló, csorbult családfa rajza, melynek ágai meghajlanak a generációs traumák és a kimondatlanul maradt szavak súlya alatt. Olvass bele!

A hét könyve
Kritika
A korlátlan hatalom torzít és legyalulja a lelkeket
...
Nagy

A Facebook a demokrácia egyik legnagyobb ellensége, mert a csőcselék uralmát biztosítja

Maria Ressa, Nobel-békedíjas újságíró azokhoz szól, akik többé-kevésbé diktatórikus rendszerekben élnek. A demokráciáért való küzdelem erkölcsi kötelessége mindenkinek, a szerző pedig saját élettörténetével példázza, hogy ezt a lehető legkomolyabban gondolja.