Branczeiz Anna: Louise Glück versei olyan érzésekről szólnak, amelyek kiváltják az olvasó empátiáját

Louise Glück amerikai költő kapta 2020-ban az irodalmi Nobel-díjat  „összetéveszthetetlen költői hangjáért”, amely „visszafogott szépségével egyetemessé teszi az egyéni létezést”. Branczeiz Anna költő, műfordító az 1749-en írta meg, szerinte miért tudnak az olvasók könnyen kapcsolódni Louise Glück verseihez.

Könyves Magazin | 2020. október 12. |
  • Louise Glücknek egy tucat verseskötete jelent meg, az életműve terjedelmes és sokrétű. Branczeiz Anna azt járta körbe, miért lehetnek versei az olvasók számára is könnyen átélhetők.
  • Glück a Nobel-díjat „összetéveszthetetlen költői hangjáért” kapta, amely „visszafogott szépségével egyetemessé teszi az egyéni létezést”.
  • Versei hangsúlyosan szubjektívek, én-központúak, és rendkívül személyes, intim témákat érintenek: veszteségről, gyászról, szégyenről, családi konfliktusokról, testi és lelki szenvedésről szólnak. 

Louise Glück 2020 irodalmi Nobel-díjasa! - Könyves magazin

Louise Glück amerikai költő lett 2020 irodalmi Nobel-díjasa! A hírt ma délután 13 órakor jelentették be a Svéd Akadémi weboldalán és Youtube-csatornáján. A győztest nevét a Svéd Akadémia irodalmi bizottságának főtitkára, Mats Malm hirdette ki, ezután Anders Olsson akadémiai tag méltatta a díjazottat. Louise Glück kapta 2020-ban az irodalmi Nobel-díjat.

  • A versek érzelmekben és költői képekben gazdagok, ugyanakkor egészen visszafogott nyelvezet jellemzi őket. “Részben emiatt az egyszerű, tiszta nyelv miatt könnyű befogadni verseit.”
  • Életműve az 1950-es és 1960-as évek poétikai törekvéseivel mutat rokon vonásokat.
  • A vallomásosság, a költői én, az őszinteség és az önéletrajziság kérdése sokszor felmerül a versei kapcsán. Ezt a témát hozza játékba a Confession (Vallomás) című verse is. 
  • “Glück szerint akkor hibázzuk el a művek értékelését, ha elfeledkezünk arról, hogy az, amit „vallomásos” költészetnek hívunk, csak úgy tesz, mintha őszinte lenne, és hogy a versek mint művészi kísérletek megadják a befogadó számára azt a szabadságot, hogy újraalkossa, és ilyen módon sajátjává tegye azokat olvasás közben.”
  • Glück verseihez azért is könnyű kapcsolódni, mert olyan érzésekről, élményekről szólnak, amelyek kiváltják az olvasó empátiáját. “Őszinték, pontosabban úgy tesznek, mintha azok volnának.”
  • A versei attól válnak univerzálissá, hogy nemcsak róla szólnak, hanem legalább annyira rólunk is. 

Olvassátok el Branczeiz Anna teljes írását ITT. 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Louise Glück 2020 irodalmi Nobel-díjasa!

Louise Glück amerikai költő kapta 2020-ban az irodalmi Nobel-díjat.

...
Hírek

Ki kapja 2020-ban az irodalmi Nobelt?

Ma délután 13 órakor fogják kihirdetni, hogy az idén ki kapja az irodalmi Nobel-díjat. Ahogy ilyenkor lenni szokott, nagyban megy a tippelgetés, hogy vajon ki lesz a nyertes. 

...
Hírek

A koronavírus miatt idén nem lesz Nobel-ceremónia

Évtizedek óta először nem lesz ünnepélyes Nobel-díjátadó. Az ok: a járvány.

...
Kritika

„Nem annyira magamat – a létezést kell kihallgatnom” [Pilinszky 100]

Száz évvel ezelőtt született Pilinszky János, a 20. század egyik legjelentősebb magyar költője. A centenáriumra megjelent életének egyik legérdekesebb irodalmi kísérlete, az Önéletrajzaim, amelyet ő „vertikális regényként” emlegetett, és amelyben nem a saját életének konkrét történéseit, hanem „figyelme önéletrajzát” akarta megírni. 

Szerzőink

...
Babarczy Eszter

Babarczy Eszter: Egy hűtőberendezés (150.000 Ft)

...
Ruff Orsolya

„Olyan vagyok, mint egy függő, az írás az ajzószerem”

...
Forgách Kinga

Nem az életkorunk, hanem a stigmatizáció ellen kellene küzdenünk

A hét könyve
Kritika
Annie Ernaux irodalmi fényképalbumba sűrítette az élet illékonyságát
...
Szórakozás

Lady Gaga golyóval tesz pontot a Gucci család botrányos történetének a végére

„Amit meg kell értenie a Guccikkal kapcsolatban, hogy teljesen őrültek, hihetetlenül manipulatívak és nem túl okosak. Muszáj, hogy ők irányítsanak, de amint megszerzik, amit akarnak, tönkre is teszik! Pusztító fajták, ez ilyen egyszerű!”, sommázza a véleményét Paolo Gucci neje, Jenny Garwood a Sara Gay Forden által írt A Gucci-ház című könyvben, amely Ridley Scott filmjét ihlette. Jenny ebben a három mondatban tulajdonképpen nagyszerűen össze is foglalja Scott produkciójának lényegét.

KÖNYVES ADVENT
...
Könyves Advent

Ezeket a fantasy és sci-fi könyveket tedd a fa alá karácsonykor 

...
Könyves Advent

A randizás új tudománya, avagy miért a nőkön múlik

...
Könyves Advent

Archetipikus szereplők, modern családi dinamikák és identitáskeresés Tasnádi István Héraklész regényében