Ismét pert nyert a Líra a fogyasztóvédelmi hatóság ellen

Ismét pert nyert a Líra a fogyasztóvédelmi hatóság ellen

Ezúttal a Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal által kiszabott büntetésről mondta ki a bíróság, hogy azt jogtalanul rótták ki a könyvkereskedőre.  

ko | 2024. március 05. |

Ahogy korábban megnyert perben, úgy ebben az ítéletben is szerepet játszott, hogy az ún. gyermekvédelmi törvény és az azt szabályozó kormányrendelet szövege nyelvtanilag mást jelent, mint a szöveg közkeletű politikai értelmezése: ez alkalommal a kettős jelentésű „valamint” szó használata miatt nem fogadta el a bíró a kormányhivatal érvelését. Emellett azt is megállapította a bíróság, hogy a Líra boltjaiban árusított Esti mesék lázadó lányoknak című könyv transzneműségről szóló története „minden, csak nem öncélú”.  

A Líra ismét bírósághoz fordult

A kormányhivatal még 2023 szeptemberében tartott ellenőrzést a tatabányai Líra Könyváruházban, és megállapította, hogy ott a gyermekkönyvek között lefóliázva forgalmazták Francesca Cavallo–Elena Favilli Esti mesék lázadó lányoknak című könyvét. Mivel a hatóság álláspontja szerint a kötet „a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását jeleníti meg, illetve népszerűsíti”, százezer forint bírságot rótt ki. A Líra vitatta a büntetés jogosságát, és bírósághoz fordult.

A lázadó lányok tudnak és mernek nagyot álmodni
Tovább olvasok

Nyelvi kétértelműség

A Líra ezúttal is csatolta beadványához egy nyelvész szakértő szakvéleményét. Dr. Kenesei István nyelvész megállapította, hogy a kormányrendelet szövegében szereplő „valamint” kötőszóval elválasztott mondatrészek kétféle módon értelmezhetők. A jogszabály rendelkezései „a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, a szexualitást öncélúan ábrázoló, valamint a homoszexualitást megjelenítő, illetve népszerűsítő, gyermekeknek szóló termékekre” fogalmaznak meg korlátozásokat és tilalmakat.

A „valamint” szó két funkciót is betölthet a mondatban.

Egyszerű „és” értelemben egyrészt jelentheti azt, hogy az adott tiltás olyan könyvekre vonatkozik, amelyek egyszerre rendelkeznek az összes felsorolt tulajdonsággal – még akkor is, ha ilyen tartalmú könyv nehezen képzelhető el. Másrészt elválaszthatja a két mondatrészt: ebben az esetben az öncélú ábrázolás tilalma kizárólag az első mondatrészben szereplő születési nemtől való eltérésre, a nem megváltoztatására és a szexualitásra utal, míg a második mondatrészben szereplő homoszexualitás esetében a megjelenítés és a népszerűsítés tilalmas. A bíróság – a „valamint” szónak az egyéb jogszabályokban is használt jelentését szem előtt tartva – ez utóbbi értelmezést fogadta el, és megalapozatlannak tartotta, hogy a hivatal határozata összekeverte az eltérő eseteket, és nem az öncélú ábrázolás megvalósulását vizsgálta, hanem a transzneműség és a nemváltás megjelenítését, illetve népszerűsítését találta jogsértőnek.

A bíró végigolvasta a könyvet

A bíró ítéletében kitért rá, hogy „egy könyvet nem lehet egyetlen oldal alapján minősíteni, ezért ő elejétől végéig elolvasta a kötetet, és így vizsgálta, hogy az öncélúan ábrázolta-e a születési nemtől való eltérést vagy a nemváltást. A bíró idézte a könyv előszavát, ami szerint: „Fontos, hogy a lányok tudják, milyen akadályok állnak az útjukban. De ugyanilyen fontos, hogy tudják, ezek az akadályok nem áthághatatlanok. Túljuthatnak rajtuk, sőt akár el is mozdíthatják az akadályokat az utánuk következők útjából pont úgy, ahogy ezek a nagyszerű nők tették. Könyvünk száz története mind a bizakodó szív világmegváltoztató erejét bizonyítja”.

Azzal folytatta, hogy ezt a könyvet olvasva egy reneszánsz festőnő történetén keresztül lehet beszélgetni a nők elleni erőszakról, egy szíriai úszónő történetén keresztül a migrációról, egy elsőként jogosítványt szerző szaúdi nő történetén keresztül a jogaikért küzdő emberekről és „igen, Coy Mathis történetén keresztül beszélgethetünk a transzneműségről”. A bíró véleménye szerint semmi sem áll távolabb az öncélúságtól, mint a könyv ábrázolása: ezek XXI. századi témák és problémák. A fentiek alapján a bíróság megsemmisítette a Líra büntetésére vonatkozó határozatot, így a büntetést nem kell befizetni. 

A Líra a kereskedelem, a szólás szabadságának és a gyermekek jogainak érvényesítése szempontjából egyaránt kiemelten fontosnak tartja a bíróság március 4-ei döntését.

Korábbi perüket, melyet a rekordösszegű, 12 milliós bírság kapcsán indítottak, egy vesszőhiba miatt nyerték meg:

Perdöntő vesszőhiba – a Líra megnyerte a könyvfóliázás kapcsán indított perét
Perdöntő vesszőhiba – a Líra megnyerte a könyvfóliázás kapcsán indított perét

Elbukta a kormányhivatal azt a pert, melyet a Líra indított a Heartstopper című kötet kapcsán kiszabott rekordbírság miatt. 

Tovább olvasok

(A Líra közleménye)

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Ötmillió forintos bírságot szabott ki a Lírára a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal

A Telex információja szerint amiatt büntették meg az egyik legnagyobb könyvterjesztőt, mert egy iskolától kétszáz méteren belül homoszexualitást megjelenítő tartalmat forgalmaztak a kecskeméti üzletükben.

...
Hírek

Perdöntő vesszőhiba – a Líra megnyerte a könyvfóliázás kapcsán indított perét

Elbukta a kormányhivatal azt a pert, melyet a Líra indított a Heartstopper című kötet kapcsán kiszabott rekordbírság miatt. 

...
Hírek

Egy vesszőhiba miatt ugorhat a Líra 12 milliós büntetése

Egy vesszőhiba miatt bukhatja a kormányhivatal azt a pert, melyet a Líra indított a Heartstopper című kötet kapcsán kiszabott rekordbírság miatt - számol be a Válasz Online

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.

Hírek
...
Beleolvasó

A PTSD-s detektív egy megfojtott nő ügyét próbálja felderíteni ebben a mágikus krimiben

...
Beleolvasó

Az Emberszemlélet humanista filozófiába öltöztetett kézikönyv a fenntarthatóságról

...
Beleolvasó

A Kovács ikrek regényében az élők gürcölnek, a holtak mulatnak – Olvass bele!

...
Hírek

Traumák hosszú sora – Készül a József Attila-film

...
Hírek

Micimackót, Tandorit és Parti Nagyot posztoltak a költészet napján a művészek

...
Zöld

A békák tudnak sikoltani – csak mi nem halljuk őket

...
Hírek

Alekszej Navalnij posztumusz memoárja még idén megjelenik

...
Hírek

Mutatjuk Szép Heléna elrablását egy Pompejiben most feltárt freskón

...
Gyerekirodalom

Berg Judit két kis dínója a Holdra téved – Olvass bele!

Polc

Kemény Lili harcai: az önéletírás mint felszámolás és teremtés

...

Ujgur költőnek lenni önmagában politikai tett Kínában, és akkor még nem írtál memoárt

...

Jon Fosse a banalitáson át talál utat a természetfelettihez

...

Denene Millner két anya és egy lány sorsán keresztül számol le a tökéletes nő mítoszával

...
Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Roma mesék a gyerekirodalomban – Mi történt az elmúlt években?

Hogyan jelennek meg a roma mesék, karakterek, hagyományok a gyerekeknek szóló kötetekben? Veszprémi Szilveszter költő, irodalmár négy, a közelmúltban megjelent könyvet vizsgált meg.

...
Gyerekirodalom

Berg Judit két kis dínója a Holdra téved – Olvass bele!

Berg Judit kis dínói visszatérnek, Artúr király udvara után most már Reginával kiegészülve a Holdra utaznak. Hogy hogyan kerültek oda és mit láttak ott, az kiderül a gyerekek kedvenc, időutazó őslényeinek legújabb kalandjaiból! Olvass bele!

...
Gyerekirodalom

Burgenlandi gyerekkönyvíró és kanadai illusztrátor kapja idén az Andersen-díjat

Heinz Janisch osztrák gyerekkönyvíró és Sydney Smith kanadai illusztrátor kapja idén a gyermek- és ifjúsági irodalom legelismertebb kitüntetését, a Hans Christian Andersen-díjat.