Így tiltakozik a kulturális világ az orosz háború ellen

Így tiltakozik a kulturális világ az orosz háború ellen

Az elmúlt napokban nemcsak gazdasági szankciók sújtják Oroszországot az Ukrajna elleni invázió miatt, de a kulturális élet több szereplője is korlátozással tiltakozott az agresszió ellen. A DW alapján pontokba szedtük az eddig ismerteket.

ro | 2022. március 03. |
  • A cannes-i filmfesztivál nem fogad hivatalos orosz delegációt, vagy olyan személyt, aki az orosz kormányzathoz kötődik. Több filmfesztivál is hasonló döntést hozott, így a glasgowi és a stockholmi. A velencei filmfesztivál ingyen levetítene egy olyan alkotást, amelynek a 2014-es donbaszi konfliktus a témája.
  • A londoni operaház lemondta a moszkvai Bolsoj Balett nyárra tervezett előadásait. A New York-i Metropolitan Opera megszakította kapcsolatait az orosz állam által támogatott művészekkel, így veszélybe került az a Lohengrin előadás, amelyet a Bolsojjal közösen állítottak volna színpadra.
  • A Müncheni Filharmonikusok és az edinburgh-i fesztivál is elbocsátotta a Putyin-barát orosz karmestert, Valerij Gregijevet.
  • Nem mindig a szervezők azok, akik a bojkott eszközéhez nyúlnak: az áprilisban kezdődő velencei biennálén az orosz művészek és a kurátor lemondása miatt hiúsul meg az orosz kiállítás. Az orosz pavilon zárva marad, így tiltakoznak az ukrajnai civilek megölése és az orosz tiltakozók elhallgattatása miatt.
  • Az ukrajnai háború miatt kizárták az oroszokat az Eurovíziós Dalversenyről.
  • A Disney, a Warner Bros, a Sony, a Paramount Pictures és a Universal visszatartja filmjeik oroszországi bemutatóit. Ez olyan filmek premierjét érinti, mint az új Batman vagy a Morbius.
  • Koncertek maradnak el Oroszországban, miután számos előadó úgy döntött, hogy az Ukrajna elleni agresszió miatt lemondják fellépéseiket. Erre a döntésre jutott mások mellett Nick Cave, a Franz Ferdinand, a The Killers, Iggy Pop és a Green Day. A népszerű orosz rapper, Oxxxymiron tiltakozásul szintén lemondta oroszországi fellépéseit.
  • A Variety arról ír, hogy a Netflix is felfüggeszti minden projektjét Oroszországban, így leáll például egy thrillersorozat forgatása is.

Az irodalmi élet képviselői is folyamatosan tiltakoznak. Eddig több mint ezren írták már alá azt a Nemzetközi PEN által kiadott levelet, amely szolidaritását fejezi ki az ukrán írókkal, újságírókkal, művészekkel és általában az ukrán emberekkel szemben, egyúttal elítéli az orosz inváziót és a vérontás azonnali bejefezésére szólít fel. A napokban emellett számos művész és híresség felszólalt a háború ellen. Mások mellett Yuval Noah HarariStephen King, Dmitry Glukhovsky és Olga Tokarczuk is szolidaritását fejezte ki az ukránokkal, és a Moszkvában élő kortárs orosz író, Ljudmila Ulickaja is üzent.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Perzsa szerelmes verset szavalt a fronton egy ukrán férfi

Egy híres iráni költő, Hamid Mosadeg szerelmes versét szavalta az ukrán férfi, aki a civil alakulatok tagja. 

...
Hírek

Arra kéri egy ukrán költő a kárpátaljai magyarokat, hogy lobbizzanak a fegyverszállítások ügyében

Andrij Ljubka a Facebookon tette közzé nyílt levelét, amelyben a kárpátaljai magyarokhoz szólt. 

...
Hírek

Ken Follett az ukrajnai háborúról: "Az egyetlen reményünk az eszkaláció mérséklése"

Egy Kína és az Egyesült Államok között eszkalálódó háborúról szól Ken Follett legújabb regénye. Az írót most az Ukrajnában dúló háborúról kérdezték.

Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről

Hírek
...
Hírek

Margó: Idén is keressük a legjobb első prózakötetest!

...
Hírek

Az első hindiből fordított regény kapta a Nemzetközi Booker-díjat 2022-ben

...
Alkotótárs

Mucha Dorka: Éreztem, hogy ebből nem lehet tingli-tangli történetet írni [Alkotótárs]

...
Szórakozás

Kollár-Klemencz László lesz az Ördögkatlan Fesztivál díszvendége 

...
Hírek

Vámos Miklós az egykori New York kávéházról: Minden áldott nap itt voltam

...
Gyerekirodalom

A világ legmegátalkodottabb gyerekkönyve mindent elkövet, hogy ne tudjátok elolvasni

...
Hírek

Először térképezték fel a pompeji vulkánkitörés egy áldozatának teljes génkészletét

...
Hírek

Budapest környékén kószál egy medve

...
Szórakozás

A Top Gunon kívül is van repülős élet

...
Alkotótárs

Mécs Anna: Már régóta foglalkoztatott édesapám története [Alkotótárs]

...
Szórakozás

Veres Attila forgatókönyvében a hatalom dönti el, kinek lehet gyereke és kinek nem

...
Alkotótárs

Kiválasztották a Mastercard® Alkotótárs ösztöndíj 10 döntősét