Perzsa szerelmes verset szavalt a fronton egy ukrán férfi

fk | 2022. március 02. |

„Ki fogja majd elmondani neked a halálhíremet?” – szavalta egy ukrán férfi a fronton fárszi nyelven. A szerelmes verset, amelyből ez a sor származik egy híres iráni költő, Hamid Mosadeg írta. A szavalásról készült felvételt rengetegen osztották meg Ukrajnában és Iránban is.

A felvételt egy amerikai fotós, Alex Lourie készítette, aki éppen Kijev külvárosában fotózta az oroszok elleni harcra készülő ukrán civileket. Ekkor hallotta meg, hogy egy férfi fárszi nyelven szaval. Lourie maga is tanulta kicsit a nyelvet, ezért elkezdtek beszélgetni, majd rögzítette az alábbi videót:

Mint kiderült, a férfi Zhenya Perepelitsa, aki a civil alakulatok tagja, egy héttel ezelőttig vállalkozóként dolgozott Kijevben, van egy fia is. Az orosz invázió kezdete után csatlakozott a civil alakulathoz. Korábban másfél évet élt Teheránban, akkor tanult meg valamennyire fárszi nyelven.

New York Times cikkéből kiderül, hogy Perepelitsa rengeteg támogató üzenetet kapott Iránból, pár óra leforgása alatt 1500 üzenet érkezett az Instagram-fiókjába, és a legtöbb üzenetben irániak írták meg, hogy vele vannak, és győzelmet kívánnak neki. A lap elérte a fotóst is, aki elmondta, hogy elég fura volt, ahogy egy amerikai és egy ukrán fárszi nyelven beszélgetett egy orosz invázió közepén.

via 444

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Arra kéri egy ukrán költő a kárpátaljai magyarokat, hogy lobbizzanak a fegyverszállítások ügyében

Andrij Ljubka a Facebookon tette közzé nyílt levelét, amelyben a kárpátaljai magyarokhoz szólt. 

...
Hírek

Ken Follett az ukrajnai háborúról: "Az egyetlen reményünk az eszkaláció mérséklése"

Egy Kína és az Egyesült Államok között eszkalálódó háborúról szól Ken Follett legújabb regénye. Az írót most az Ukrajnában dúló háborúról kérdezték.

...
Hírek

Ungváry: Putyin ezt a háborút politikailag már most elvesztette

Sajnos van esély arra, hogy a dolgok nem racionális mederben folynak tovább – írta Facebook-oldalán az orosz-ukrán háborúról Ungváry Krisztián.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A világ legmegátalkodottabb gyerekkönyve mindent elkövet, hogy ne tudjátok elolvasni

David Sundin interaktív képeskönyve, A könyv, amelyik nem akarta, hogy elolvassák minden idők egyik legdacosabb gyerekkönyve, cserébe viszont felejthetetlen kalandot ígér azokra az estékre, amikor a gyerek sehogy sem akar elaludni, sőt, azt is megmutatja, hogy az olvasás nemcsak a passzív befogadásról szól, hanem valódi varázslat.

...
Gyerekirodalom

Egressy gyerekregényében zajos gördeszkások borzolják a lakótelepi kedélyeket

Egressy Zoltán dráma- és regényíró új gyerekregényében egy csapat gördeszkás zavarja meg a lakótelep nyugalmát, az ellentétek viszont nem feloldhatatlanok.

...
Gyerekirodalom

Pavlova kisasszonytól Petunia néni lazacáig - 3+1 gasztrokönyv gyerekeknek

Az ételekkel és ízekkel való tudatos ismerkedést nem lehet elég korán kezdeni, éppen ezért most összeszedtünk néhány kimondottan gyerekeknek szóló könyvet, amelyek szemléletesen mesélnek a gasztronómiáról, és még recepteket is tartalmaznak.

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

...
Nagy

Katonatisztnek szánták, humanista író lett belőle - Ottlik Géza 110

Száztíz éve, 1912. május 9-én született Budapesten Ottlik Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, műfordító, az Iskola a határon alkotója, többszörös magyar bridzsbajnok.