Ken Follett az ukrajnai háborúról: "Az egyetlen reményünk az eszkaláció mérséklése"

Ken Follett az ukrajnai háborúról: "Az egyetlen reményünk az eszkaláció mérséklése"

ro | 2022. március 02. |

Ken Follett legutóbbi könyve, a Soha, egy esetleges nukleáris konfliktust képzel el Kína és az Egyesült Államok között (kritikánk róla ITT), a Deutsche Welle viszont a jelenleg zajló ukrajnai háborúról kérdezte az írót.

KEN FOLLETT
Soha
Ford.: Sóvágó Katalin, Gabo, 2021, 813 oldal
-

Az író elmesélte, hogy mielőtt a legújabb könyvébe kezdett volna, megkérdezte Catherine Ashtont, az EU korábbi külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjét, hogy a világon szerinte melyik ország jelentheti a legnagyobb fenyegetést. "Ő Oroszországot mondta, én viszont nem hittem neki, mert azt gondoltam, hogy Oroszország már nem egy háborúzó nemzet, amely megpróbálja leigázni a világot" - mondta Follett, aki így aztán Kínát tette meg a kötet egyik kulcsszereplőjévé. A jelenlegi orosz háborúra utalva azt mondta, hogy a történet lényegében ugyanaz, hiszen ez esetben is a konfliktus és az eszkaláció történetéről van szó, a Putyin által belengetett nukleáris fenyegetés ráadásul megegyezik azzal a félelmetes folyamattal, amelyet a Soha című regényben is ábrázol.

Ken Follett egész életét nukleáris fenyegetettségben élte, hiszen 1949-ben született, ugyanakkor a nyolcvanas-kilencvenes években úgy tűnt, javul a helyzet, és a felek csökkentették is az atomfegyvereik számát. "Úgy tűnik, ez hiba volt. Most mindannyian egyre több fegyvert építünk" - tette hozzá. Follett ugyanakkor fontosnak tartotta leszögezni, hogy azért írta meg a Sohát, mert egy nagyszerű történetnek gondolta - írás közben mindig ez motiválja. Nem tartja magát okosabbnak az olvasóinál, és nem akarta az ujját lóbálva kioktatni őket vagy megmondani nekik, mit gondoljanak. Egy efféle eszkalációról szóló történetet izgalmasnak gondolt, és úgy vélte, hogy az embereket még jobban fogja érdekelni, ha úgy írja meg, mintha akár meg is történhetne. Szerinte ez az irodalom csodája: amit olvasunk, érzelmi reakciót vált ki, mintha az abban foglaltak valóban megtörténnének.

Ken Follett új könyve apokaliptikus visszaszámlálás
Ken Follett új könyve apokaliptikus visszaszámlálás

Ken Follett új könyve, a Soha a kalandregény és a politikai thriller elemeit mossa össze egy végítéletszerű rémlátomásban, és megmutatja, hogyan eszkalálódhat egy helyi konfliktus világméretű háborúvá.

Tovább olvasok

Arra a kérdésre, hogy az Ukrajnában jelenleg zajló háborúval összefüggésben mi adhat reményt, Ken Follett azt válaszolta: hogy a folyamat lelassul.

"Az egyedüli, amiben reménykedhetünk, hogy az eszkaláció lelassul, és a harcok nem terjednek át a szomszédos országokra, Lengyelországra, Magyarországra, Moldovára".

Miután az új regényben a konfliktus az Egyesült Államok és Kína között bontakozik ki, adta magát a kérdés, hogy vajon megjelenik-e Kínában is a kötet. Az író elmondta, hogy a kínai kiadója szerint nem lenne sima menet az ottani publikálás - a sima szerinte ebben az összefüggésben egy szokatlan szó, és arra tippel, hogy csupán diszkrétek voltak, és nem akarták azt mondani, hogy a kínai kommunista párt nem engedné a megjelentetést. Így a Soha egyelőre nem jelenik meg Kínában.

Ken Follett egyébként tavaly áprilisban egy online sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a regény ötlete akkor kezdte el foglalkoztatni, amikor alaposabban beleásta magát az első világháború történetébe, és meglepve tapasztalta, mennyi véletlen vezetett a kirobbanásához. Follett akkor elgondolkodott azon, hogy a világ mai vezetői vajon jobban helyt tudnának-e állni egy ilyen szituációban. Amikor arról kérdezték, szerinte az amerikai vagy az orosz elnöknek kellene-e elolvasnia a Sohát, az író azt mondta: "Nem hiszem, hogy Joe Bidennek szüksége lenne tőlem tanácsokra,

de Putyinnak annál inkább.

Szóval nem lenne baj, ha ő elolvasná a regényt."

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Ken Follett új könyve apokaliptikus visszaszámlálás

Ken Follett új könyve, a Soha a kalandregény és a politikai thriller elemeit mossa össze egy végítéletszerű rémlátomásban, és megmutatja, hogyan eszkalálódhat egy helyi konfliktus világméretű háborúvá.

...
Hírek

Tévésorozat készül Ken Follett A katedrálisának előzményregényéből

A tavalyi év egyik nagy szenzációja volt, hogy megjelent Ken Follett legújabb regénye, az Egy új korszak hajnala. A könyvből hamarosan tévésorozat készülhet. 

...
Hírek

Megjelent Ken Follett A katedrális című sikerkönyvének előzménye

A világpremierrel egy időben kedden Magyarországon is megjelent Ken Follett új regénye, az Egy új korszak hajnala, amely a több mint három évtizede megírt világsiker, 

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

Az embert tartjuk nagy művésznek, aztán egyszer csak egy gép kapja a festészeti díjat?

...
Zöld

Miért nem tudják a megújuló energiaforrások megmenteni a Földet?

...
Zöld

Az ország első erdei olvasókabinja Fekete István örökségéhez is kapcsolódik

SZÓRAKOZÁS
...
Podcast

Númenor az emberi civilizáció csúcsa Tolkiennél, és ezt a sorozat jól elkapja (A hatalom gyűrűi - kibeszélő 3.)

Megnéztük A hatalom gyűrűi harmadik és negyedik részét, és ismét összeültünk Barna Bálint és Füzessy Tamás Tolkien-szakértőkkel, hogy megvitassunk, mit láttunk. Podcast.

...
Szórakozás

Bereményi Géza kalapja alatt elfér a 20. század

A Bereményi kalapja nemcsak egy alkotó ember, hanem egy korszak és egy kreatív életpálya krónikája is, amelyben a személyesből kiindulva merülünk el a kollektívban. A Papp Gábor Zsigmond által rendezett filmből kiderül, hogy számít-e egyáltalán a név, mire jó „a valósághűség látszata”, hogyan lehet csajozni egy sanzonnal, miközben végigkövetjük azt is, hogyan születik meg a szemünk láttára egy dal a konyhaasztal mellett.

...
Szórakozás

Egy botrány természetrajza: jól összerakott történet, mélységek nélkül

Ritkán fordul elő, hogy a befogadó azt érezi: egy történet megfilmesített változata jobban ül, mint a könyv, amiből készült. Az Egy botrány természetrajza (Anathomy of a Scandal) című Netflix-sorozattal alighanem ez a helyzet.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Malcolm Gladwell: Nem tudsz változást hozni egy társadalomban, ha a tanárt fizeted a legrosszabbul

A csapatunk pont annyira erős, mint a leggyengébb csapattagunk, hangsúlyozta a népszerű ismeretterjesztő író, Malcolm Gladwell, a Brain Bar sztárvendége. De mi köze van a sikernek a focihoz és a kosárlabdához? És mindennek az online oktatáshoz? Gladwell a változó világról és a Z generációról beszélt - meghallgattuk.

...
Nagy

Szvetlana Alekszijevics: Az emberek akkor tudnak igazán élesen fogalmazni, amikor érzik az elmúlás közeledtét

Tóth Krisztina nyitotta meg a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált, amelynek díszvendége idén Szvetlana Alekszijevics. A Nobel-díjas belarusz író a pódiumbeszélgetésen a nők történeteiről, az emlékezés természetéről és a hátrahagyott kéziratairól mesélt, de azt is elárulta,  miért nem tud jelenleg kellő harciassággal írni.

...
Nagy

Mircea Cărtărescu: A diktatúra mindig rossz ötlet

Az évek óta Nobel-díj esélyesként emlegetett román íróval, Mircea Cartarescuval beszélgettünk szabadságról és diktátorokról, a naplójáról és az álmairól, fantasztikusról és valóságosról az irodalomban és az emberi léttapasztalatban. Interjú.

Olvass!
...
Beleolvasó

Az Arizona mulató bemutatására még Örkény sem találta a szavakat

Óbudától a Várig, az Andrássy úttól a Palotanegyedig 45 különböző helyszínt és a hozzájuk tartozó igaz meséket mutatja be legújabb könyve oldalain Kordos Szabolcs. Olvasd el az Arizona mulató történetét!

...
Beleolvasó

Pető Andrea az utókorral ellentétben nem a férjek fontosságában méri a nők életét - Rajk Júliáét sem

A Delonghival közös Túl a plafonon podcastunk utolsó vendége Pető Andrea történész, egyetemi tanár, az MTA doktora, a 20. századi társadalomtörténet nemzetközileg ismert kutatója. Olvass bele Árnyékban című könyvébe!

...
Beleolvasó

A magányos élet váratlan örömeiről, kikerülhetetlen buktatóiról és hétköznapi csodáiról szól a Tó

Az utóbbi évek egyik legerősebb brit debütálásában Claire-Louise Bennett húsz összefüggő történetben keres nyelvet a magánytapasztalatnak.