Ken Follett az ukrajnai háborúról: "Az egyetlen reményünk az eszkaláció mérséklése"

Ken Follett az ukrajnai háborúról: "Az egyetlen reményünk az eszkaláció mérséklése"

ro | 2022. március 02. |

Ken Follett legutóbbi könyve, a Soha, egy esetleges nukleáris konfliktust képzel el Kína és az Egyesült Államok között (kritikánk róla ITT), a Deutsche Welle viszont a jelenleg zajló ukrajnai háborúról kérdezte az írót.

KEN FOLLETT
Soha
Ford.: Sóvágó Katalin, Gabo, 2021, 813 oldal
-

Az író elmesélte, hogy mielőtt a legújabb könyvébe kezdett volna, megkérdezte Catherine Ashtont, az EU korábbi külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjét, hogy a világon szerinte melyik ország jelentheti a legnagyobb fenyegetést. "Ő Oroszországot mondta, én viszont nem hittem neki, mert azt gondoltam, hogy Oroszország már nem egy háborúzó nemzet, amely megpróbálja leigázni a világot" - mondta Follett, aki így aztán Kínát tette meg a kötet egyik kulcsszereplőjévé. A jelenlegi orosz háborúra utalva azt mondta, hogy a történet lényegében ugyanaz, hiszen ez esetben is a konfliktus és az eszkaláció történetéről van szó, a Putyin által belengetett nukleáris fenyegetés ráadásul megegyezik azzal a félelmetes folyamattal, amelyet a Soha című regényben is ábrázol.

Ken Follett egész életét nukleáris fenyegetettségben élte, hiszen 1949-ben született, ugyanakkor a nyolcvanas-kilencvenes években úgy tűnt, javul a helyzet, és a felek csökkentették is az atomfegyvereik számát. "Úgy tűnik, ez hiba volt. Most mindannyian egyre több fegyvert építünk" - tette hozzá. Follett ugyanakkor fontosnak tartotta leszögezni, hogy azért írta meg a Sohát, mert egy nagyszerű történetnek gondolta - írás közben mindig ez motiválja. Nem tartja magát okosabbnak az olvasóinál, és nem akarta az ujját lóbálva kioktatni őket vagy megmondani nekik, mit gondoljanak. Egy efféle eszkalációról szóló történetet izgalmasnak gondolt, és úgy vélte, hogy az embereket még jobban fogja érdekelni, ha úgy írja meg, mintha akár meg is történhetne. Szerinte ez az irodalom csodája: amit olvasunk, érzelmi reakciót vált ki, mintha az abban foglaltak valóban megtörténnének.

Ken Follett új könyve apokaliptikus visszaszámlálás
Ken Follett új könyve apokaliptikus visszaszámlálás

Ken Follett új könyve, a Soha a kalandregény és a politikai thriller elemeit mossa össze egy végítéletszerű rémlátomásban, és megmutatja, hogyan eszkalálódhat egy helyi konfliktus világméretű háborúvá.

Tovább olvasok

Arra a kérdésre, hogy az Ukrajnában jelenleg zajló háborúval összefüggésben mi adhat reményt, Ken Follett azt válaszolta: hogy a folyamat lelassul.

"Az egyedüli, amiben reménykedhetünk, hogy az eszkaláció lelassul, és a harcok nem terjednek át a szomszédos országokra, Lengyelországra, Magyarországra, Moldovára".

Miután az új regényben a konfliktus az Egyesült Államok és Kína között bontakozik ki, adta magát a kérdés, hogy vajon megjelenik-e Kínában is a kötet. Az író elmondta, hogy a kínai kiadója szerint nem lenne sima menet az ottani publikálás - a sima szerinte ebben az összefüggésben egy szokatlan szó, és arra tippel, hogy csupán diszkrétek voltak, és nem akarták azt mondani, hogy a kínai kommunista párt nem engedné a megjelentetést. Így a Soha egyelőre nem jelenik meg Kínában.

Ken Follett egyébként tavaly áprilisban egy online sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a regény ötlete akkor kezdte el foglalkoztatni, amikor alaposabban beleásta magát az első világháború történetébe, és meglepve tapasztalta, mennyi véletlen vezetett a kirobbanásához. Follett akkor elgondolkodott azon, hogy a világ mai vezetői vajon jobban helyt tudnának-e állni egy ilyen szituációban. Amikor arról kérdezték, szerinte az amerikai vagy az orosz elnöknek kellene-e elolvasnia a Sohát, az író azt mondta: "Nem hiszem, hogy Joe Bidennek szüksége lenne tőlem tanácsokra,

de Putyinnak annál inkább.

Szóval nem lenne baj, ha ő elolvasná a regényt."

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Ken Follett új könyve apokaliptikus visszaszámlálás

Ken Follett új könyve, a Soha a kalandregény és a politikai thriller elemeit mossa össze egy végítéletszerű rémlátomásban, és megmutatja, hogyan eszkalálódhat egy helyi konfliktus világméretű háborúvá.

...
Hírek

Tévésorozat készül Ken Follett A katedrálisának előzményregényéből

A tavalyi év egyik nagy szenzációja volt, hogy megjelent Ken Follett legújabb regénye, az Egy új korszak hajnala. A könyvből hamarosan tévésorozat készülhet. 

...
Hírek

Megjelent Ken Follett A katedrális című sikerkönyvének előzménye

A világpremierrel egy időben kedden Magyarországon is megjelent Ken Follett új regénye, az Egy új korszak hajnala, amely a több mint három évtizede megírt világsiker, 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Jake Gyllenhaal nagy formában van a tárgyalótermi dráma főhőseként

A Donnie Darko sztárja, Jake Gyllenhaal alakítja a Scott Turow regényéből készült Ártatlanságra ítélve című sorozat központi karakterét, aki vádlóból egy gyilkossági ügy vádlottjává válik.

...
Szórakozás

Christian Bale félelmetes volt az Amerikai pszichó forgatásán, amikor szerepben maradt

Christian Bale két kollégája beszélgetett a 2000-ben bemutatott filmről, amiben a szélesebb  közönség is megismerte a színészt.

...
Szórakozás

Az amerikai motorosok többet érdemeltek volna egy steril, mozgó képeskönyvnél

Jeff Nichols rendező Danny Lyon fotóriporter híres könyve, a Motorosok alapján készített filmet a '60-as évek bőrdzsekis lázadóiról. Kritika.

Kiemeltek
...
Nagy

Bánhidi Lilla: Elfordítja a fejét

„Indulás előtt mindig van szex. Olyan, mint érkezés után a közös reggeli, nem fontos, milyen, csak legyen.” Bánhidi Lilla A töltőm ott maradt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a negyedik rész.

...
Nagy

Nádasdy Ádám: Úgy írtam a halál küszöbén, mint a gyerek, aki mondogatja magának, nem lesz baj

Bemutatták Nádasdy Ádám tizedik, Billeg a csónak című verseskötetét. A beszélgetésen szóba került a humorizálás és a komolyság, de az emlékek és a halál lehetősége is.

...
Nagy

Görcsi Péter: Szerettem volna, hogy a regényem azoknak a szócsöve legyen, akik elhagyják Magyarországot

Ahol most élek, az az otthonom, Magyarország meg a hazám - mondja Görcsi Péter, akivel íróvá válásról, önéletrajziságról, kivándorlásról és irodalomról is beszélgettünk.

Olvass!
...
Beleolvasó

Így ír Nádas Péter nyelvén Szvoren Edina – Olvass bele!

A Kérődző Kronosz pastiche-aiban ismert írók stílusokra ismerhetünk rá újfajta szemszögekből. Hiszen a szövegek egyszerre viselik magukon Szvoren Edina és a kiválasztott szerzők stílusjegyeit.

...
Beleolvasó

Ha nem sikerül örököst szülnie, talán túl sem éli a pokoli házasságot – Olvass bele a Hamnet szerzőjének új regényébe!

Az Egy házassági portré lapjain Maggie O'Farrell ezúttal a reneszánsz Itália sokszínű világát kelti életre. Olvass bele a regénybe!

...
Beleolvasó

Olvass bele Benedek Miklós mellbevágóan őszinte vallomásába!

Megannyi sikeres szerep után Benedek Miklós a legnagyobb kihívással birkózott meg: saját magáról, a saját életéről mesélt.