Ken Follett az ukrajnai háborúról: "Az egyetlen reményünk az eszkaláció mérséklése"

Ken Follett az ukrajnai háborúról: "Az egyetlen reményünk az eszkaláció mérséklése"

ro | 2022. március 02. |

Ken Follett legutóbbi könyve, a Soha, egy esetleges nukleáris konfliktust képzel el Kína és az Egyesült Államok között (kritikánk róla ITT), a Deutsche Welle viszont a jelenleg zajló ukrajnai háborúról kérdezte az írót.

KEN FOLLETT
Soha
Ford.: Sóvágó Katalin, Gabo, 2021, 813 oldal
-

Az író elmesélte, hogy mielőtt a legújabb könyvébe kezdett volna, megkérdezte Catherine Ashtont, az EU korábbi külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjét, hogy a világon szerinte melyik ország jelentheti a legnagyobb fenyegetést. "Ő Oroszországot mondta, én viszont nem hittem neki, mert azt gondoltam, hogy Oroszország már nem egy háborúzó nemzet, amely megpróbálja leigázni a világot" - mondta Follett, aki így aztán Kínát tette meg a kötet egyik kulcsszereplőjévé. A jelenlegi orosz háborúra utalva azt mondta, hogy a történet lényegében ugyanaz, hiszen ez esetben is a konfliktus és az eszkaláció történetéről van szó, a Putyin által belengetett nukleáris fenyegetés ráadásul megegyezik azzal a félelmetes folyamattal, amelyet a Soha című regényben is ábrázol.

Ken Follett egész életét nukleáris fenyegetettségben élte, hiszen 1949-ben született, ugyanakkor a nyolcvanas-kilencvenes években úgy tűnt, javul a helyzet, és a felek csökkentették is az atomfegyvereik számát. "Úgy tűnik, ez hiba volt. Most mindannyian egyre több fegyvert építünk" - tette hozzá. Follett ugyanakkor fontosnak tartotta leszögezni, hogy azért írta meg a Sohát, mert egy nagyszerű történetnek gondolta - írás közben mindig ez motiválja. Nem tartja magát okosabbnak az olvasóinál, és nem akarta az ujját lóbálva kioktatni őket vagy megmondani nekik, mit gondoljanak. Egy efféle eszkalációról szóló történetet izgalmasnak gondolt, és úgy vélte, hogy az embereket még jobban fogja érdekelni, ha úgy írja meg, mintha akár meg is történhetne. Szerinte ez az irodalom csodája: amit olvasunk, érzelmi reakciót vált ki, mintha az abban foglaltak valóban megtörténnének.

Ken Follett új könyve apokaliptikus visszaszámlálás
Ken Follett új könyve apokaliptikus visszaszámlálás

Ken Follett új könyve, a Soha a kalandregény és a politikai thriller elemeit mossa össze egy végítéletszerű rémlátomásban, és megmutatja, hogyan eszkalálódhat egy helyi konfliktus világméretű háborúvá.

Tovább olvasok

Arra a kérdésre, hogy az Ukrajnában jelenleg zajló háborúval összefüggésben mi adhat reményt, Ken Follett azt válaszolta: hogy a folyamat lelassul.

"Az egyedüli, amiben reménykedhetünk, hogy az eszkaláció lelassul, és a harcok nem terjednek át a szomszédos országokra, Lengyelországra, Magyarországra, Moldovára".

Miután az új regényben a konfliktus az Egyesült Államok és Kína között bontakozik ki, adta magát a kérdés, hogy vajon megjelenik-e Kínában is a kötet. Az író elmondta, hogy a kínai kiadója szerint nem lenne sima menet az ottani publikálás - a sima szerinte ebben az összefüggésben egy szokatlan szó, és arra tippel, hogy csupán diszkrétek voltak, és nem akarták azt mondani, hogy a kínai kommunista párt nem engedné a megjelentetést. Így a Soha egyelőre nem jelenik meg Kínában.

Ken Follett egyébként tavaly áprilisban egy online sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a regény ötlete akkor kezdte el foglalkoztatni, amikor alaposabban beleásta magát az első világháború történetébe, és meglepve tapasztalta, mennyi véletlen vezetett a kirobbanásához. Follett akkor elgondolkodott azon, hogy a világ mai vezetői vajon jobban helyt tudnának-e állni egy ilyen szituációban. Amikor arról kérdezték, szerinte az amerikai vagy az orosz elnöknek kellene-e elolvasnia a Sohát, az író azt mondta: "Nem hiszem, hogy Joe Bidennek szüksége lenne tőlem tanácsokra,

de Putyinnak annál inkább.

Szóval nem lenne baj, ha ő elolvasná a regényt."

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Ken Follett új könyve apokaliptikus visszaszámlálás

Ken Follett új könyve, a Soha a kalandregény és a politikai thriller elemeit mossa össze egy végítéletszerű rémlátomásban, és megmutatja, hogyan eszkalálódhat egy helyi konfliktus világméretű háborúvá.

...
Hírek

Tévésorozat készül Ken Follett A katedrálisának előzményregényéből

A tavalyi év egyik nagy szenzációja volt, hogy megjelent Ken Follett legújabb regénye, az Egy új korszak hajnala. A könyvből hamarosan tévésorozat készülhet. 

...
Hírek

Megjelent Ken Follett A katedrális című sikerkönyvének előzménye

A világpremierrel egy időben kedden Magyarországon is megjelent Ken Follett új regénye, az Egy új korszak hajnala, amely a több mint három évtizede megírt világsiker, 

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A Love, Death & Robots továbbra is kíméletlen őszinteséggel szembesít az emberségünkkel

Tényleg képtelenek vagyunk megváltozni? A Netflix tévésorozata, a Love, Death & Robots új évada szerint lélekszakadva rohanunk bele a saját végzetünkbe. Nem tud ebben visszafogni bennünket sem technológiai fejlődés, sem harmadik típusú találkozás, de még a múltbéli tapasztalataink sem. 

...
Nagy

A Halott Pénz-könyv még a tagoknak is tudott meglepetést okozni

A Halott Pénz Na még mit nem?! című kötetét mutatták be a Hajógyár és az A38 hajó Zene x Szöveg programsorozatának legutóbbi alkalmán. Járai Márkot, Boros Gábort és a kötet egyik szerzőjét, Jávor Bencét Erdős Viki kérdezte zenekari titkokról, a sikerig vezető útról, közös munkáról és az írás folyamatáról.

...
Szórakozás

Az Északi az a Hamlet, aki nem áll meg tépelődni, hanem lesújt a kardjával

Az Északi brutális: tele ordító férfiakkal, vérrel és zsigerekkel - és persze gyönyörű tájakkal és szuperhangulatos újpogány zenével. Robert Eggers rendező láthatóan élvezte, hogy megcsinálhatta a saját mozgóképre ültetett viking sagáját. A kérdés, hogy elég-e egy jó filmélményhez, ha történelmileg többnyire hiteles.

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Semmelweis 50 éve egy norvég drámában szagolta ki a kérlelhetetlen igazságot

Bjørneboe-t nem a Semmelweis alakja köré utólag szőtt magasztos vagy patetikus tisztelet foglalkoztatta, hanem a személyiségét és a küzdelmeit szétfeszítő ellentmondások. A Semmelweis ma is pezsdítően és bicskanyitogatóan aktuális dráma.

...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről