Ken Follett az ukrajnai háborúról: "Az egyetlen reményünk az eszkaláció mérséklése"

Ken Follett az ukrajnai háborúról: "Az egyetlen reményünk az eszkaláció mérséklése"

ro | 2022. március 02. |

Ken Follett legutóbbi könyve, a Soha, egy esetleges nukleáris konfliktust képzel el Kína és az Egyesült Államok között (kritikánk róla ITT), a Deutsche Welle viszont a jelenleg zajló ukrajnai háborúról kérdezte az írót.

KEN FOLLETT
Soha
Ford.: Sóvágó Katalin, Gabo, 2021, 813 oldal
-

Az író elmesélte, hogy mielőtt a legújabb könyvébe kezdett volna, megkérdezte Catherine Ashtont, az EU korábbi külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjét, hogy a világon szerinte melyik ország jelentheti a legnagyobb fenyegetést. "Ő Oroszországot mondta, én viszont nem hittem neki, mert azt gondoltam, hogy Oroszország már nem egy háborúzó nemzet, amely megpróbálja leigázni a világot" - mondta Follett, aki így aztán Kínát tette meg a kötet egyik kulcsszereplőjévé. A jelenlegi orosz háborúra utalva azt mondta, hogy a történet lényegében ugyanaz, hiszen ez esetben is a konfliktus és az eszkaláció történetéről van szó, a Putyin által belengetett nukleáris fenyegetés ráadásul megegyezik azzal a félelmetes folyamattal, amelyet a Soha című regényben is ábrázol.

Ken Follett egész életét nukleáris fenyegetettségben élte, hiszen 1949-ben született, ugyanakkor a nyolcvanas-kilencvenes években úgy tűnt, javul a helyzet, és a felek csökkentették is az atomfegyvereik számát. "Úgy tűnik, ez hiba volt. Most mindannyian egyre több fegyvert építünk" - tette hozzá. Follett ugyanakkor fontosnak tartotta leszögezni, hogy azért írta meg a Sohát, mert egy nagyszerű történetnek gondolta - írás közben mindig ez motiválja. Nem tartja magát okosabbnak az olvasóinál, és nem akarta az ujját lóbálva kioktatni őket vagy megmondani nekik, mit gondoljanak. Egy efféle eszkalációról szóló történetet izgalmasnak gondolt, és úgy vélte, hogy az embereket még jobban fogja érdekelni, ha úgy írja meg, mintha akár meg is történhetne. Szerinte ez az irodalom csodája: amit olvasunk, érzelmi reakciót vált ki, mintha az abban foglaltak valóban megtörténnének.

Ken Follett új könyve apokaliptikus visszaszámlálás
Ken Follett új könyve apokaliptikus visszaszámlálás

Ken Follett új könyve, a Soha a kalandregény és a politikai thriller elemeit mossa össze egy végítéletszerű rémlátomásban, és megmutatja, hogyan eszkalálódhat egy helyi konfliktus világméretű háborúvá.

Tovább olvasok

Arra a kérdésre, hogy az Ukrajnában jelenleg zajló háborúval összefüggésben mi adhat reményt, Ken Follett azt válaszolta: hogy a folyamat lelassul.

"Az egyedüli, amiben reménykedhetünk, hogy az eszkaláció lelassul, és a harcok nem terjednek át a szomszédos országokra, Lengyelországra, Magyarországra, Moldovára".

Miután az új regényben a konfliktus az Egyesült Államok és Kína között bontakozik ki, adta magát a kérdés, hogy vajon megjelenik-e Kínában is a kötet. Az író elmondta, hogy a kínai kiadója szerint nem lenne sima menet az ottani publikálás - a sima szerinte ebben az összefüggésben egy szokatlan szó, és arra tippel, hogy csupán diszkrétek voltak, és nem akarták azt mondani, hogy a kínai kommunista párt nem engedné a megjelentetést. Így a Soha egyelőre nem jelenik meg Kínában.

Ken Follett egyébként tavaly áprilisban egy online sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a regény ötlete akkor kezdte el foglalkoztatni, amikor alaposabban beleásta magát az első világháború történetébe, és meglepve tapasztalta, mennyi véletlen vezetett a kirobbanásához. Follett akkor elgondolkodott azon, hogy a világ mai vezetői vajon jobban helyt tudnának-e állni egy ilyen szituációban. Amikor arról kérdezték, szerinte az amerikai vagy az orosz elnöknek kellene-e elolvasnia a Sohát, az író azt mondta: "Nem hiszem, hogy Joe Bidennek szüksége lenne tőlem tanácsokra,

de Putyinnak annál inkább.

Szóval nem lenne baj, ha ő elolvasná a regényt."

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Ken Follett új könyve apokaliptikus visszaszámlálás

Ken Follett új könyve, a Soha a kalandregény és a politikai thriller elemeit mossa össze egy végítéletszerű rémlátomásban, és megmutatja, hogyan eszkalálódhat egy helyi konfliktus világméretű háborúvá.

...
Hírek

Tévésorozat készül Ken Follett A katedrálisának előzményregényéből

A tavalyi év egyik nagy szenzációja volt, hogy megjelent Ken Follett legújabb regénye, az Egy új korszak hajnala. A könyvből hamarosan tévésorozat készülhet. 

...
Hírek

Megjelent Ken Follett A katedrális című sikerkönyvének előzménye

A világpremierrel egy időben kedden Magyarországon is megjelent Ken Follett új regénye, az Egy új korszak hajnala, amely a több mint három évtizede megírt világsiker, 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...
Zöld

Az írók jóval a tudósok előtt ráéreztek az agy működésére – interjú a világhírű agykutatóval

Dr. Scott A. Small Alzheimer-kutató érdekfeszítően írt arról, miért tesz jót nekünk az egészséges felejtés. Szóba került Salman Rushdie elmepalotája, a kreativitás és a MI, az alvás és a társadalmi felejtés szerepe, illetve a pszichopaták és a csimpánzok is. Interjú.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Lídiák és megtöltésre váró üres kötetek – A Véletlenül írtam egy könyvet forgatásán jártunk

Magyarok készítenek filmet a holland sikerkönyvből, amely egyszerre szól az írás csodájáról és a gyász intenzív feldolgozásáról. A Véletlenül írtam egy könyvet budapesti forgatásán jártunk, ahol kiderült, mire vágyott egész életében Zsurzs Kati, és mit tanult az írásról a rendező Lakos Nóra.

...
Szórakozás

A kamaszkor-bestseller, ami inspirálta a Barbie-mozit, és a Kenergia legfontosabb kötete

Egy lovakról szóló album, egy eladási listákat vezető nonfiction és egy cameokötet. Utánajártunk a Margot Robbie és Ryan Gosling főszereplésével készült Greta Gerwig-opusz könyves vonatkozásainak.

...
Nagy

Oppenheimernek két szerelme volt, az atombombával megváltoztatta a történelem menetét

Christopher Nolan egy közel három évtizeden át íródó, hétszáz oldalnál is hosszabb életrajzi kötet felhasználásával készítette el Oppenheimer című háromórás, friss moziját. A film világpremierjének napján bemutatjuk a forgatókönyvhez felhasznált biográfiát.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Ludmán Katalin: „A ködlovag alakja egyszerre megfoghatatlan és jelenvaló”

Kik, mikor, kikre és miért mondták azt, hogy ködlovag? Ludmán Katalinnal, „A rejtelem volt az írósága…” szerkesztőjével beszélgettünk. Szóba kerültek Schöpflin, Márai vagy Mészöly Miklós „ködlovagozásai”, Hazai Attila prózája és Hajnóczy szöveguniverzuma, továbbá kiderült, hogy hungarikum-e a ködlovagság.

...
Kritika

„A világ egy hidegvizes medence” – Felnőtté válás gyásszal, öngyilkossággal, szerelemmel

Elena Ferrante Nápolyi regényeit idéző atmoszféra és történetvezetés jellemzi A tó vize sohasem édes című könyvet, bár ezúttal egy Róma környéki kisváros a helyszín, ahol a fiatal főhős-elbeszélő története zajlik. Az olasz író harmadik, díjnyertes regényét több mint húsz nyelvre fordították le. 

...
Nagy

Ma már világirodalmi klasszikusok, de ki sem akarták adni őket

A kilencedik alkalommal meghirdetett Margó-díj támogatója, az Erste idén először különdíjjal jutalmazza azt a rövidlistás szerzőt, aki saját történetével vagy prózájával példaként szolgál a #higgymagadban faktorra. Cikkünkben négy híres, mára klasszikussá vált szerzőt mutatunk be, akik hittek magukban annyira, hogy ne futamodjanak meg a visszautasítások miatt.

...
Nagy

Bognár Péter: Az erőszakról, a félelemről és a szavak jelentéséről

„A Haraszti-csemete által tollbamondott jegyzőkönyv alapján így beszélt tehát a fiú, így vagy valahogy ilyesformán, de hogy mindabból, amit összehordott, és amit a fiú őszerinte a fülébe sugdosott az autóban, mindabból mennyi és mi volt igaz, azt már sose fogjuk megtudni.” Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesre - ez a nyolcadik rész.

...
Nagy

Karinthy a Micimackót akkora szenzációnak érezte, mint „Mikimauz” megjelenését

Magyarországon a Micimackó Karinthy Frigyes fordításában lett borzasztóan népszerű. De hogyan bukkant az író Milne gyerekkönyvére, ő maga mit gondolt a kötetről, és milyenek voltak a korabeli kritikák? Cikkünkben ennek járunk utána.

...
Nagy

Nem kell mindent megbocsátani, de ha képesek vagyunk rá, az egyfajta szupererő

Carley Fortune a pandémia alatt írta meg első, Minden elmúlt nyár című regényét, amiben arra a kérdésre keresi a választ, hogy meddig tart a kamaszkori szerelem varázsa. A szerzővel a kanadai tájról, a kamaszkori naplóírásról is beszélgettünk. Interjú.

Olvass!
...
Beleolvasó

Ali Smith-nél két testvér próbálja túlélni a legrosszabb időket

Az Évszak-kvartett befejező részében a skót író ismét jelenünk legégetőbb kérdéseit vizsgálja, miközben a világ lassan karanténba zárul. Olvass bele a Nyárba!

...
Beleolvasó

A gazdag kisvárosban a barátság látszata mögött gyilkos indulatok fortyognak

Jeneva Rose regénye egy amerikai kisvárosba vezet: Buckhead a drága autók, hatalmas házak és álságos barátságok helye. Az itt élő nők közül vajon ki lesz elég okos ahhoz, hogy túlélje Buckheadet - és ki végzi holtan? Olvass bele!

...
Beleolvasó

Egy sorsszerű találkozás kellett ahhoz, hogy létrejöjjön az első magyar jógaiskola

Az első magyar jógaiskola története az indiai Madrászból és a Haich család balatonvilágosi villájából indul. A jómódú családból származó Erzsébet és az indiai Yesudian történetét Kertész Edina írta meg. Olvass bele!