Könyvesblokk: Odüsszeusz hű feleségétől Virginia Woolfon át az olasz hegyekig

Könyvesblokk: Odüsszeusz hű feleségétől Virginia Woolfon át az olasz hegyekig

E heti könyvesblokkunkban különleges nők történeteit ajánljuk az újdonságok közül. Odüsszeusz felesége, Pénelopé, a legendás Virginia Woolf és olasz nők, akik magas hegyek között gondolják végig az életüket, és saját koruk társadalmi elvárásaihoz való viszonyukat.

ko | 2023. március 20. |

-

Margaret Atwood: Pénelopeia

Margaret Atwood
Pénelopeia
Ford. Géher István, Jelenkor, 2023, 192 oldal
Margaret Atwood: Pénelopeia könyv

Margaret Atwood regényében az Odüsszeia női párja születik meg, ezúttal ugyanis nem a férfi hős, a nagy kalandor Odüsszeusz nézőpontjából ismerjük meg az egymástól elszakított házaspár húsz évének történetét, hanem a nőéből. Pénelopé a házastársi hűség legalapvetőbb és legkorábbi irodalmi megtestesítője, aki a kérők ostromának ellenállva várta haza férjét a trójai háborúból. Húsz esztendő rendkívül hosszú idő, vajon miből merítette az erőt és a kitartást? Gondolt-e az öregedésre? Emlékezetébe tudta-e idézni a férjét? Mit gondolt a lelke mélyén, a hű feleség szerepéből kitekintve? Mennyit szenvedett és sóvárgott? A kanadai író regényében ezekre a kérdésekre keresi a választ, és egy valódi, hús-vér nő szemszögéből meséli újra az európai irodalom egyik legfontosabb alaptörténetét.

Margaret Atwood okosabb volt, mint bárki a Harvardon
Margaret Atwood okosabb volt, mint bárki a Harvardon

A kanadai Margaret Atwoodot a legtöbben A szolgálólány meséje című disztópikus történet szerzőjeként ismerik, pedig irodalmi munkássága ennél sokkal szerteágazóbb és figyelemreméltóbb. Az HBO GO-n debütált dokumentumfilm, A szavak ereje most bepillantást enged a szolgálólány főkötője alá: megismerhetjük a könyvek mögött az embert, és kicsit bekukucskálhatunk az ő szemén át a világba, ahol élünk.

Tovább olvasok

Stefanie H. Marti: Bloomsbury szerelmesei - Virginia és az új idők

Stefanie H. Marti
Bloomsbury szerelmesei - Virginia és az új idők
Ford. Balogh-Auer Zita, Kossuth, 2023, 444 oldal
Stefanie H. Marti: Bloomsbury szerelmesei - Virginia és az új idők könyv

„Kitalálni egy jó életet valószínűleg ugyanolyan nehéz, mint megélni azt” - szól a könyv mottója, mely rámutat arra, hogy a tervek, a vágyak könnyen összeütközhetnek a valósággal és az elvárásokkal. A huszadik század elején játszódó regény Virginia Woolf élettörténetét dolgozza fel, egyszerre lebilincselő és felkavaró, az érzelmekre is ható olvasmány. A Virginia Woolf és testvérei által alapított Bloomsbury-kör a művészeti szabadság terepévé vált, inspiráló és felszabadító közeggé, de a korabeli társadalom nem nézte jó szemmel. Mint ahogy a hajadon írónőre is furcsaságként tekintett, és elvárta tőle, hogy mielőbb férjet találjon magának. 

Paolo Cognetti: A magányos farkas boldogsága

Paolo Cognetti
A magányos farkas boldogsága
Ford. Nádor Zsófia, Jelenkor, 2023, 171 oldal
Paolo Cognetti: A magányos farkas boldogsága könyv

A nagy sikerű Nyolc hegy szerzőjének új regénye jelent most meg magyarul, és a magas hegyeknek ebben a szövegben is fontos szerepe lesz. Egy csalódott, középkorú férfi gyerekkorának helyszínére, egy magashegyi faluba húzódik vissza, ahol megismerkedik egy nővel, aki Milánóból, a város zajától menekült a természetbe. Ugyanitt egy fiatal lánnyal is találkozik, de nem tudják, lesz-e közös útjuk, és ha igen, merre vezet majd. Töprengő emberek és a felettük magasodó havas csúcsok sorsokat megvilágító ereje válik láthatóvá A magányos farkas boldogsága lapjain, mely líraiságában és metaforikusságában is emlékeztet a korábbi regényre.

A végzet nem a hegyekben, hanem az emberekben lakik
A végzet nem a hegyekben, hanem az emberekben lakik

Januárban mutatták be a Nyolc hegy című filmdrámát, mely a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon elnyerte a zsűri díját. Az olasz-belga-francia koprodukcióban készült film Paolo Cognetti olasz író első, 2016-os regényének adaptációja. Az Alpok egyik hegycsoportjában, a Dolomitok magas csúcsai között játszódó történet egy coming of age sztori, a gyermekkor idilljéből a felnőttkor kudarcai és kétségei felé tartó átmenet, melyben a hegyek, azon túl, hogy helyet adnak a történéseknek, erős szimbolikus tartalmat is hordoznak. A szöveg legfontosabb kérdése, hogy menni vagy maradni a jobb; bejárni a nyolc hegyet, vagy kitartani a középsőn - vajon melyik a boldog élet titka? Mindez a hét könyvében.

Tovább olvasok

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

10 érdekesség, amit talán nem tudtál Virginia Woolf életéről

140 éve született Virginia Woolf, a 20. századi modern irodalom egyik legfontosabb írója, a Mrs. Dalloway, az OrlandoA világítótorony és a Felvonások között szerzője. Születésének évfordulója alkalmából tíz érdekességet gyűjtöttünk össze az életéről.

...
Hírek

Virginia Woolf kevésbé ismert oldalát mutatja meg egy új szobor

Egész alakos bronzszobrot kapott Virginia Woolf az angliai Richmondban. Laury Dizengremel a sztereotípiákkal szembemenve boldognak ábrázolta a Mrs. Dalloway szerzőjét.

...
Hírek

Margaret Atwood személyes hangvételű novellákkal tér vissza a fikcióhoz

Jövő márciusban jelenik meg angolul Margaret Atwood új novelláskötete, amely a 2019-es megjelenésű Testamentumok óta az első fikciós műve lesz.

Hírek
...
Hírek

Az ifjúsági polcról az úgynevezett gyermekvédelmi törvény miatt kerültek le könyvek

...
Szórakozás

Tóth Krisztina-bemutató, Kártyajáték, Irodalom Éjszakája, Könyvhét [Programajánló]

...
Beleolvasó

Milbacher Róbert nagyanyjának élettörténetét írta meg a halálos ágyától gyerekkoráig

...
Hírek

Találkozz a Budapest Nagyregény szerzőivel a Vörösmarty téren!

...
Hírek

A Monty Python-féle humor már egy 15. századi kéziratban megjelenik

...
Hírek

Az olvasási szabadság védelmében támadnak könyvtárosok egy arkansasi törvényt

...
Hírek

Kiszabadulhat a börtönből a Manson család egykori tagja?

...
Hírek

Darvasi László kapta idén az Artisjus Irodalmi Nagydíjat

...
Nagy

Az utolsó rózsa és a megvakult angyalok – Nyolc izgalmas könyvheti verskötetet ajánlunk

...
Zöld

Kleinheincz Csilla: Nem akartam a mágiával elvenni az olvasótól a valóságos megoldásokat

Kleinheincz Csilla a hazai spekulatív irodalom egyik kiemelkedő alakja, a Gabo Kiadó szerkesztője, fordító. Új regényében visszanyúlt a tanulmányaihoz, és ember és föld kapcsolatán keresztül beszél napjaink égető kérdéseiről. Podcast.

Szerzőink

...
Kolozsi Orsolya

Kafkánál a valóság az igazi rémálom, az élet pedig maga a reménytelenség

...
Sándor Anna

A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké

...
Ruff Orsolya

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A hét könyve
Kritika
A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké
...
Zöld

Thomas Erikson: Aki engem fáraszt, lehet, hogy másnak szimpatikus

Thomas Erikson viselkedéskutató új, Energiavámpírokkal körülvéve című könyvében arra ad magyarázatot, hogy miért érezzük bizonyos emberek társaságát fárasztónak. Interjúnkban arról beszélgettünk vele, hogy mit tehetünk, ha energiavámpír van a családban, hogyan hatnak a társadalomra, és örökölhetőek-e a rossz mintázatok.