Margaret Atwood személyes hangvételű novellákkal tér vissza a fikcióhoz

Jövő márciusban jelenik meg angolul Margaret Atwood új novelláskötete, amely a 2019-es megjelenésű Testamentumok óta az első fikciós műve lesz.

ro | 2022. július 28. |

Margaret Atwood Old Babes in the Wood című novelláskötete 15 történetet fog tartalmazni, ezek között lesznek olyanok, amelyek most először jelennek meg nyomtatásban. Igaz, a címadó novella korábban pont megjelent a New Yorkerben, és történetesen két idősebb nővérről szól, akik egy tóparti házban élnek. A kiadó ígérete szerint a novellák a tapasztalatok teljes tárházát tárják elénk, kezdve a két legjobb baráttal, akik közös múltjukkal kapcsolatban nem értenek egyet, egészen a lányig, aki ki akarja deríteni, hogy vajon az anyja tényleg egy boszorkány. Maga Atwood azt mondta a kötetről, hogy egy vegyesfelvágott, akárcsak maga az élet. "Vajon a történet a nőről, aki a szíve mélyén csigának érezte magát, valóban az öregedésről szól? Talán. Vajon halott szeretteink a szó valódi értelmében halottak? Talán nem. A macskák azok, amiknek látszanak? Aligha."

Atwoodtól angolul legutóbb a Burning Questions című esszékötet jelent meg (az amerikai abortuszszabályok szigorítása miatt írtunk róla legutóbb mi is, mivel az író a kötetben érinti a kényszerszülés témáját), illetve korábban szintén angolul jelent meg a Dearly című verseskötete. Magyarul legutóbb viszont épp egy novelláskötet jelent meg tőle, a Rendbontás, amelynek történetei gondosan albumba rendezett pillanatfelvételekként mesélik el a kanadai Nell sorsát az ötvenes évektől napjainkig. Ami azt illeti, Atwood utolsó nagy fikciós vállalása - angolul - a Testamentumok volt, amellyel Bernardine Evaristóval megosztva 2019-ben elnyerte a Booker-díjat. ITT írtunk róla.

Az Old Babes in the Wood 2023 márciusában jelenik meg angolul.

Forrás: Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Elárverezték az elégethetetlen Atwood-könyvet, a szólásszabadágot támogatják belőle

Az eladás után Margaret Atwood örömét fejezte ki, hogy a speciális kiadás "ilyen sok pénzt hozott a PEN Americának". 

...
Szórakozás

Julianne Moore főszereplésével készül az új Atwood-adaptáció

Egy igazi bosszútörténetet mesél el Margaret Atwood Stone Mattress című novellája, amelyből Julianne Moore és Sandra Oh főszereplésével készül film.

...
Hírek

Margaret Atwood szerint a kényszerszülés felér a rabszolgasággal

Az író a márciusban megjelent Burning Questions című kötetében foglalkozott a kényszerszülés témájával. Gondolatait a napokban sok médium idézte, mivel egy kiszivárgott tervezet szerint Amerikában éppen arra készülnek, hogy szigorítsanak az abortusz jelenlegi szabályozásán.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Janikovszky Éva a rendszerváltás utáni felfordulást egy kamasz szemén át mutatja be

Olvass bele Janikovszky Éva 1990-ben keletkezett elbeszélésciklusába, mely könyv alakban most jelenik meg először.  

...
Gyerekirodalom

Mart kalandjai annyira megnevettetnek, mintha Janikovszky Éva írta volna őket

Az észt Anti Saar mesekönyvében egy hétéves fiú kalandjait követhetjük nyomon, miközben a rekeszizmaink sem pihennek. 

...
Gyerekirodalom

Percy Jackson gyerekbarát tempóban nyomoz Zeusz villáma után

Megnéztük az új adaptációt, ami azt vállalta, hogy sokkal hívebben bemutatja majd Percy Jackson kalandjait, az istenek és a félistenek világát.

A hét könyve
Kritika
Alan Moore tálalásában a képregényiparnak átható ondószaga van
...
Szórakozás

Dűne 2.: Hőssé válhat, aki tétovázik, mielőtt megragadja a hatalmat?

A Dűne ismét monumentális és epikus, minket viszont az is érdekelt, milyen párbeszédben áll a filmklasszikussal, aminek eredetije Frank Herbertet is inspirálta. És az is, hogyan cáfol rá már most egy rendezői döntésre a valós történelem.

...

Kerber Balázs és Nemes Z. Márió: Mit kaphatnak a közösségtől a magányos odúlakók?

...

A sikert csak tisztességtelen úton lehet elérni?

...

Az endometriózis poétikus betegség, mintha erdő nőne a hasunkban

...

Kerber Balázs: A versnél érzem, hogy a szöveg akar valamit és nem én

...

Ha van valami, ami az időtlent próbálja ostromolni, az a költészet