Margaret Atwood személyes hangvételű novellákkal tér vissza a fikcióhoz

Jövő márciusban jelenik meg angolul Margaret Atwood új novelláskötete, amely a 2019-es megjelenésű Testamentumok óta az első fikciós műve lesz.

ro | 2022. július 28. |

Margaret Atwood Old Babes in the Wood című novelláskötete 15 történetet fog tartalmazni, ezek között lesznek olyanok, amelyek most először jelennek meg nyomtatásban. Igaz, a címadó novella korábban pont megjelent a New Yorkerben, és történetesen két idősebb nővérről szól, akik egy tóparti házban élnek. A kiadó ígérete szerint a novellák a tapasztalatok teljes tárházát tárják elénk, kezdve a két legjobb baráttal, akik közös múltjukkal kapcsolatban nem értenek egyet, egészen a lányig, aki ki akarja deríteni, hogy vajon az anyja tényleg egy boszorkány. Maga Atwood azt mondta a kötetről, hogy egy vegyesfelvágott, akárcsak maga az élet. "Vajon a történet a nőről, aki a szíve mélyén csigának érezte magát, valóban az öregedésről szól? Talán. Vajon halott szeretteink a szó valódi értelmében halottak? Talán nem. A macskák azok, amiknek látszanak? Aligha."

Atwoodtól angolul legutóbb a Burning Questions című esszékötet jelent meg (az amerikai abortuszszabályok szigorítása miatt írtunk róla legutóbb mi is, mivel az író a kötetben érinti a kényszerszülés témáját), illetve korábban szintén angolul jelent meg a Dearly című verseskötete. Magyarul legutóbb viszont épp egy novelláskötet jelent meg tőle, a Rendbontás, amelynek történetei gondosan albumba rendezett pillanatfelvételekként mesélik el a kanadai Nell sorsát az ötvenes évektől napjainkig. Ami azt illeti, Atwood utolsó nagy fikciós vállalása - angolul - a Testamentumok volt, amellyel Bernardine Evaristóval megosztva 2019-ben elnyerte a Booker-díjat. ITT írtunk róla.

Az Old Babes in the Wood 2023 márciusában jelenik meg angolul.

Forrás: Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Elárverezték az elégethetetlen Atwood-könyvet, a szólásszabadágot támogatják belőle

Az eladás után Margaret Atwood örömét fejezte ki, hogy a speciális kiadás "ilyen sok pénzt hozott a PEN Americának". 

...
Szórakozás

Julianne Moore főszereplésével készül az új Atwood-adaptáció

Egy igazi bosszútörténetet mesél el Margaret Atwood Stone Mattress című novellája, amelyből Julianne Moore és Sandra Oh főszereplésével készül film.

...
Hírek

Margaret Atwood szerint a kényszerszülés felér a rabszolgasággal

Az író a márciusban megjelent Burning Questions című kötetében foglalkozott a kényszerszülés témájával. Gondolatait a napokban sok médium idézte, mivel egy kiszivárgott tervezet szerint Amerikában éppen arra készülnek, hogy szigorítsanak az abortusz jelenlegi szabályozásán.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Minden idők száz legjobb gyerekkönyve a BBC listáján

A BBC Kultúra rovata 56 ország 177 könyvszakértőjét kérdezte, hogy megtalálja minden idők legjobb gyerekkönyveit. A szakértők között magyarok is voltak: Szekeres Nikoletta és Cseri Anna Flóra. 

...
Gyerekirodalom

Vámos Miklósé az első magyar mesekönyv, amit mesterséges intelligencia illusztrált

Úgy tűnik, a képalkotó mesterséges intelligenciának még vannak meglepő korlátai.

...
Gyerekirodalom

Berta Ádám: A Szöszmösz történetszövésében nem ütköztem korlátokba

Berta Ádám első gyerekkönyvének hőse egy süni, aki a zöld mohavirágot kutatva nagy utazásra indul. Szerencsére nem egyedül, hiszen útitársa egy Szöszmösz nevű tündéregér. Ketten vágnak neki az ismeretlennek, kalandjaik során pedig fura és emlékezetes szerzetek egész sorával találkoznak. A mesét Agócs Írisz illusztrálta, a szerzőt, Berta Ádámot pedig most inspirációról, meseírásról és a mélyből felbukkanó fontos témákról is kérdeztük.

A hét könyve
Kritika
A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké
...
Zöld

Kleinheincz Csilla: Nem akartam a mágiával elvenni az olvasótól a valóságos megoldásokat

Kleinheincz Csilla a hazai spekulatív irodalom egyik kiemelkedő alakja, a Gabo Kiadó szerkesztője, fordító. Új regényében visszanyúlt a tanulmányaihoz, és ember és föld kapcsolatán keresztül beszél napjaink égető kérdéseiről. Podcast.

...

Kleinheincz Csilla: Nem akartam a mágiával elvenni az olvasótól a valóságos megoldásokat

...

Szabó Magda egész életében hitt a nagy történetekben

...

Závada Péter: A szövegekbe visszavonulás is politika

...

Pál Sándor Attila: Kiküldtek a József Attila-óráról, mert fantasyt olvastam