Margaret Atwood személyes hangvételű novellákkal tér vissza a fikcióhoz

Jövő márciusban jelenik meg angolul Margaret Atwood új novelláskötete, amely a 2019-es megjelenésű Testamentumok óta az első fikciós műve lesz.

ro | 2022. július 28. |

Margaret Atwood Old Babes in the Wood című novelláskötete 15 történetet fog tartalmazni, ezek között lesznek olyanok, amelyek most először jelennek meg nyomtatásban. Igaz, a címadó novella korábban pont megjelent a New Yorkerben, és történetesen két idősebb nővérről szól, akik egy tóparti házban élnek. A kiadó ígérete szerint a novellák a tapasztalatok teljes tárházát tárják elénk, kezdve a két legjobb baráttal, akik közös múltjukkal kapcsolatban nem értenek egyet, egészen a lányig, aki ki akarja deríteni, hogy vajon az anyja tényleg egy boszorkány. Maga Atwood azt mondta a kötetről, hogy egy vegyesfelvágott, akárcsak maga az élet. "Vajon a történet a nőről, aki a szíve mélyén csigának érezte magát, valóban az öregedésről szól? Talán. Vajon halott szeretteink a szó valódi értelmében halottak? Talán nem. A macskák azok, amiknek látszanak? Aligha."

Atwoodtól angolul legutóbb a Burning Questions című esszékötet jelent meg (az amerikai abortuszszabályok szigorítása miatt írtunk róla legutóbb mi is, mivel az író a kötetben érinti a kényszerszülés témáját), illetve korábban szintén angolul jelent meg a Dearly című verseskötete. Magyarul legutóbb viszont épp egy novelláskötet jelent meg tőle, a Rendbontás, amelynek történetei gondosan albumba rendezett pillanatfelvételekként mesélik el a kanadai Nell sorsát az ötvenes évektől napjainkig. Ami azt illeti, Atwood utolsó nagy fikciós vállalása - angolul - a Testamentumok volt, amellyel Bernardine Evaristóval megosztva 2019-ben elnyerte a Booker-díjat. ITT írtunk róla.

Az Old Babes in the Wood 2023 márciusában jelenik meg angolul.

Forrás: Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Elárverezték az elégethetetlen Atwood-könyvet, a szólásszabadágot támogatják belőle

Az eladás után Margaret Atwood örömét fejezte ki, hogy a speciális kiadás "ilyen sok pénzt hozott a PEN Americának". 

...
Szórakozás

Julianne Moore főszereplésével készül az új Atwood-adaptáció

Egy igazi bosszútörténetet mesél el Margaret Atwood Stone Mattress című novellája, amelyből Julianne Moore és Sandra Oh főszereplésével készül film.

...
Hírek

Margaret Atwood szerint a kényszerszülés felér a rabszolgasággal

Az író a márciusban megjelent Burning Questions című kötetében foglalkozott a kényszerszülés témájával. Gondolatait a napokban sok médium idézte, mivel egy kiszivárgott tervezet szerint Amerikában éppen arra készülnek, hogy szigorítsanak az abortusz jelenlegi szabályozásán.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Fordulatos, megható és vicces mesék Mikulásra

Az ünnepi időszakban már ajánlottunk karácsonyi és adventi gyerekkönyveket, Mikulás napján pedig újabb ünnepváró, téli mesekönyveket gyűjtöttünk össze. Van közöttük verses regény, fordulatokban bővelkedő, megható és vicces mese is.

...
Gyerekirodalom

A barátság lényegéről mesél a kisnyúl és a sün párosa

A Mi ketten a barátság lényegét mutatja meg, azt a támogatást, erőt és biztonságot, amit ez a szoros kapcsolat jelenthet, és persze azt is, hogy néha bizony akadályok állnak a barátság útjába.

...
Gyerekirodalom

Hogyan segíthet a gyerekirodalom a történelemtanulásban?

A múlthoz való kapcsolódás a gyerekeknek is fontos, de vajon a történelmi témájú gyerekkönyvek hogyan segíthetnek magának a történelemnek a tanulásában?

A hét könyve
Kritika
Az egykori irodalmi botrányhős bámulatosan burjánzó trilógiát írt a komplett francia társadalomról és undergroundról
...
Szórakozás

„Egy ügynök, aki feldob” – Pajor Tamás

„Nem vagyok Frank Zappa, nem vagyok Franz Kafka / budai srác vagyok, bejárok Franzstadtba” – suttogja A keskeny úton című szerzeményében Pajor Tamás, aki a foglalkozását firtató kérdésemre dalszerzőként, prédikátorként, performerként, metafizikai munkásként és talpas gondolkodóként írja körül magát. Hívhatnánk persze szózenésznek is, hiszen a stand-upból, versből és a slam poetryből egy nyomokban Rejtő és Bereményi világára is emlékeztető, viszont csak rá jellemző előadói nyelvet alkotott.

...

Az Abigél a háború, a veszteség és a konspiráció regénye is [A Szabó Magda-titok 1.]

...

Tíz példamutató nő, tíz kiváló szakmai életút - Ezeket tanultam a Túl a plafonon beszélgetéseiből

...

Harry Potter vs. Jókai: a kötelezőkről szóló vitát nem lehet ennyire leegyszerűsíteni

...

Miért nem kapnak díjakat a női írók?