Margaret Atwood személyes hangvételű novellákkal tér vissza a fikcióhoz

Jövő márciusban jelenik meg angolul Margaret Atwood új novelláskötete, amely a 2019-es megjelenésű Testamentumok óta az első fikciós műve lesz.

ro | 2022. július 28. |

Margaret Atwood Old Babes in the Wood című novelláskötete 15 történetet fog tartalmazni, ezek között lesznek olyanok, amelyek most először jelennek meg nyomtatásban. Igaz, a címadó novella korábban pont megjelent a New Yorkerben, és történetesen két idősebb nővérről szól, akik egy tóparti házban élnek. A kiadó ígérete szerint a novellák a tapasztalatok teljes tárházát tárják elénk, kezdve a két legjobb baráttal, akik közös múltjukkal kapcsolatban nem értenek egyet, egészen a lányig, aki ki akarja deríteni, hogy vajon az anyja tényleg egy boszorkány. Maga Atwood azt mondta a kötetről, hogy egy vegyesfelvágott, akárcsak maga az élet. "Vajon a történet a nőről, aki a szíve mélyén csigának érezte magát, valóban az öregedésről szól? Talán. Vajon halott szeretteink a szó valódi értelmében halottak? Talán nem. A macskák azok, amiknek látszanak? Aligha."

Atwoodtól angolul legutóbb a Burning Questions című esszékötet jelent meg (az amerikai abortuszszabályok szigorítása miatt írtunk róla legutóbb mi is, mivel az író a kötetben érinti a kényszerszülés témáját), illetve korábban szintén angolul jelent meg a Dearly című verseskötete. Magyarul legutóbb viszont épp egy novelláskötet jelent meg tőle, a Rendbontás, amelynek történetei gondosan albumba rendezett pillanatfelvételekként mesélik el a kanadai Nell sorsát az ötvenes évektől napjainkig. Ami azt illeti, Atwood utolsó nagy fikciós vállalása - angolul - a Testamentumok volt, amellyel Bernardine Evaristóval megosztva 2019-ben elnyerte a Booker-díjat. ITT írtunk róla.

Az Old Babes in the Wood 2023 márciusában jelenik meg angolul.

Forrás: Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Elárverezték az elégethetetlen Atwood-könyvet, a szólásszabadágot támogatják belőle

Az eladás után Margaret Atwood örömét fejezte ki, hogy a speciális kiadás "ilyen sok pénzt hozott a PEN Americának". 

...
Szórakozás

Julianne Moore főszereplésével készül az új Atwood-adaptáció

Egy igazi bosszútörténetet mesél el Margaret Atwood Stone Mattress című novellája, amelyből Julianne Moore és Sandra Oh főszereplésével készül film.

...
Hírek

Margaret Atwood szerint a kényszerszülés felér a rabszolgasággal

Az író a márciusban megjelent Burning Questions című kötetében foglalkozott a kényszerszülés témájával. Gondolatait a napokban sok médium idézte, mivel egy kiszivárgott tervezet szerint Amerikában éppen arra készülnek, hogy szigorítsanak az abortusz jelenlegi szabályozásán.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Ebben a mesében a boldogság tényleg eladó, és különböző kiszerelésekben kapható

„A boldogságot meg lehet venni?” – teszi fel a kérdést az olasz szerzőpáros képeskönyve. A boldogságárus lenyűgözően szép könyvtárgy, melyben nem a szöveg, hanem a képek dominálnak.

...
Gyerekirodalom

Lakatos István Dobozvárosa közösségi finanszírozásban jelenhet meg újra

2011-ben jelent meg a Lencsilány alkotójának, Lakatos Istvánnak az első regénye, a Dobozváros, amit Év Gyermekkönyve-díjjal ismertek el, több helyen általános iskolai tananyag lett, ám hamar elfogyott a boltok polcairól. Most viszont újra megjelenhet, mégpedig az olvasók segítségével.

...
Gyerekirodalom

Sárkányok, vulkánok, Charles Darwin és egy bátor kis hajósinas

A Darwin sárkányai igazi kalandregény, vulkánokkal, hajótöréssel, váratlan fordulatokkal, de ami ennél is fontosabb, hogy a kötet nagy súlyt fektet az állatok iránti szeretetre és felelősségvállalásra is.

A hét könyve
Kritika
Márquez épp olyan mitikusan lépett ki az életből, ahogyan írt
...
Nagy

A Rushdie elleni támadás messze túlmutat Rushdie-n

Salman Rushdie-t pénteken támadták meg a New York állambeli Chautauqua Intézetben. Már a színpadon volt, és épp a szólásszabadságról beszélt volna egy száműzetésben élő művészeknek szervezett rendezvényen. A Booker-díjas író elleni támadás az egész irodalmi életet sokkolta.

...

Szendrey Júlia prózájának van egy vadromantikus oldala [N/ők is írtak]

...

Ránki Sára bűnügyi nyelvész: Klemperer leírta, hogyan erőszakolja meg a hatalom a nyelvet

...

Bódis Kriszta: Számomra úgy van értelme az életnek, ha változást hozok

...

Számoljuk fel az emberközpontúságunkat! [Ms. Columbo Olvas]