A „kínai Borges” fabrikált egy középkori Oroszországot a Wikipedián

ro | 2022. június 29. |

Egy kínai nő több mint egy évtizeden keresztül írta a valóságtól teljesen elrugaszkodott bejegyzéseit a kínai Wikipedián a késő középkori Oroszországról. A Zhemao néven említett nő ezzel gigantikus alternatív történelmet kreált, több millió szót jegyzett le kitalált politikai szereplőkről, óriási (és amúgy nem létező) ezüstbányákról, és olyan sorsfordító csatákról, amelyek a valóságban sosem történtek meg. Több mint kétszáz önálló bejegyzés fűződött a nevéhez, és több száz másik Wikipedia-szócikkhez járult hozzá.

Hogy ne legyen túlságosan feltűnő, a ma már kínai Borgesként emlegetett nő több fiókot használt, és mint utólagos bocsánatkérésből kiderült, valójában egy középiskolai végzettséggel rendelkező háziasszony. Bejegyzéseivel ugyanakkor simán kiérdemelné a Wikipedia történetének legnagyobb megtévesztője címet is.

Hogy valami nem stimmel a szócikkekkel, az először egy Yifan nevű fantasy írónak tűnt fel, akinek az szúrt szemet, hogy a kínai bejegyzések még az angol Wikipediánál is részletesebbek, és olyan figurák is felbukkannak benne, amelyek sem az angol, sem az orosz oldalakon nem szerepelnek, ráadásul a valós történelmi szereplőkkel együtt, így nehéz elválasztani a valódit a kitalálttól.

Ahogy az esetről beszámoló LitHub megjegyezte, Zhemao légből kapott bejegyzéseit azóta törölték, így hiába keresné azokat bárki. És miközben az eset ismét felveti a Wikipedia-hitelesség kérdését, akadnak olyanok, akik lenyűgözőnek találják, hogy valaki képes volt egy önálló történelmi logika felépítésére, pontosabban kitalálására, amelynek révén az olyan apró-cseprő részletek kidolgozására is odafigyelt, mint a ruházat vagy a pénz.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Aldous Huxley a saját vízióját a jövőről jobbnak találta Orwellénél

Az 1984 megjelenése után Orwell küldött egy példányt egykori tanárának is, aki levelében dicsérte ugyan a könyvet, de nem fukarkodott a kritikával sem. 

...
Hírek

Ne dobd ki a megunt könyveket!

Erre kér mindenkit a Budapesti Közművek, amely most négy fővárosi helyszínen várja a feleslegessé vált könyveket.

...
Hírek

Amber Heard könyvben írná meg a Johnny Depp-pel való kapcsolatát

A színésznő állítólag már tárgyal is egy potenciális kiadóval a leleplező könyvről. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Tüske a cipőben - ma lenne 80 éves Hajnóczy Péter

Számkivetettségében is ünnepelt szerző, akit az író „Péterek” (Nádas, Esterházy, Hajnóczy) nagyjai között tartanak számon, és aki senkit nem hagy nyugodni, ha egyszer megérintik a szövegei. Hajnóczy Péter drámaian rövid életében és életművében megkerülhetetlen tényező az alkohol, de korántsem csak ezért érdekes. Mit tudunk kezdeni vele ma?

...
Nagy

Meg kell ismernünk a női írókat, akiket elfelejtettünk

Új podcast-sorozatunkban arra tettünk kísérletet, hogy visszamenőlegesen is megismerjük és feltárjuk elfeledett női szerzőink életútját, életművét. Az egyes epizódokban olyan írók, költők pályáját jártuk körbe mint Szendrey Júlia, Czóbel Minka, Karig Sára, Kádár Erzsébet, Lesznai Anna vagy Galgóczi Erzsébet. Elindult a N/ők is írtak.

...
Nagy

2021-ben a magyar szépirodalmi díjak 39 százaléka jutott női szerzőnek

Két évvel ezelőtt drasztikus torzulásokat tárt fel az irodalmi díjak odaítélése terén a SZÍN. Egy kutatás során arra jutottak, hogy az irodalmi díjaknak Magyarországon csak a 18%-át kapták nők a felmérést megelőző másfél évtizedben. A díjmonitoring ezután is folytatódott, most Horváth Györgyi összefoglalóját olvashatjátok arról, hogyan alakult azóta a helyzet. 

A hét könyve
Kritika
Márquez épp olyan mitikusan lépett ki az életből, ahogyan írt
...
Nagy

A Rushdie elleni támadás messze túlmutat Rushdie-n

Salman Rushdie-t pénteken támadták meg a New York állambeli Chautauqua Intézetben. Már a színpadon volt, és épp a szólásszabadságról beszélt volna egy száműzetésben élő művészeknek szervezett rendezvényen. A Booker-díjas író elleni támadás az egész irodalmi életet sokkolta.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

5 + 1 podcast, ahol az irodalom áll a középpontban 

Ha érdekel, hogyan dolgoznak az írók, milyen út vezet egy mű kiadásáig, melyek a legfrissebb irodalmi hírek és események, vagy csak új olvasmányt keresel, akkor ezeket az irodalmi podcastokat hallgasd. 

...
Nagy

5 érdekesség, amit eddig talán nem tudtál James Baldwinról

2000 oldalas aktája volt róla az FBI-nak, éjszaka írt, volt ifjúsági miniszter és egy darabig prédikátor is. Ismerd meg a Ha a Beale utca mesélni tudna szerzőjét.

...
Szórakozás

10+1 adaptáció, amiket az év második felében nézünk

Az év második felében is rengeteg adaptáció kerül a mozikba, streaming-csatornákra – most ezekből mutatunk meg párat, olyanokat, amelyek magyarul is olvashatók.