A botrány után a Kolibri nem adja ki a tervezett Kerekmese-könyveket

A botrány után a Kolibri nem adja ki a tervezett Kerekmese-könyveket

ro | 2021. szeptember 23. |

Szerződést bont a Kolibri Gyerekkönyvkiadó a KerekMesével a napokban botrányt kiváltó, sztereotipizált Tomi mese után. A korábban tervezett KerekMese-könyvek (Tomi fogat mos, Tomi és az almafa, Tomi és a kutyus) gyártását a héten leállították - írja a Telex. A lap megkeresésére Pap Zoltán, a Kolibri vezetője azt írta, hogy a döntést az alkotópáros Tomi családja című videójának tartalma miatt hozták meg, hiszen az ellentétes alapfilozófiájukkal, "miszerint sem a múltban sem a jövőben nem jelenhet meg nálunk olyan kiadvány, amely alapvető emberi jogot sért vagy sérthet. És bár a három mesekönyv esetében erről szó sem volt, a fent említett videó átlépte ezt a határt".

A KerekMese egy YouTube-csatorna, ahol a leírás szerint kicsiknek szóló gyerekdalok, mesék láthatók, a Tomi mesék címen futó sorozat pedig már a nagyobbakat célozza meg. A csatornának 826 ezer feliratkozója van, amiből sejthető, hogy hatalmas az elérésük. A biztosítékot a Tomi családja című epizód vágta ki, amelynek hőse úgy véli, biztosan örökbe fogadták és rossz családban nevelkedik. Egy szép napon aztán tényleg beállít egy felnőtt, aki közli, hogy mostantól velük fog élni, ami már önmagában elég problémás, ráadásul az alkotók az új család tagjait az összes, cigányokkal kapcsolatos sztereotipikus vonással felruházták, akik a mese szerint koszosak, nem dolgoznak, a kutyák mellett tartják a nagyszülőket (akiktől aztán elveszik a nyugdíjat), és a gyerek is csak a segély miatt kell nekik.

A mese ellen több szervezet is tiltakozott, és a rasszista, nem mellesleg pedig az örökbefogadó társadalmat is mélységesen sértő videó eltávolítását követelték. Az alkotók ezt nem tették meg, csupán egy 18-as karikát tettek ki a mesére.

A KerekMesékből egyhamar tehát nem lesz könyv, a Kolibrinél legalábbis biztosan nem: Pap Zoltán ugyanis a Telexnek elmondta azt is, hogy a tervezett könyvek kikerültek az előjegyezhető kiadványok közül, a kiadó gondozásában azok sem most, sem a jövőben nem fognak megjelenni.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Új kiadót talált a zaklatási botrány miatt ejtett Philip Roth-életrajz

A Blake Bailey-féle Philip Roth: The Biography annál a Skyhorse-nál fog kijönni, amelyik Woody Allen önéletrajzát is megjelentette.

...
Hírek

Amerikában továbbra is kelendőek a rasszizmusellenes könyvek

Amerikában kicsit emelkedett a könyvek eladása, a rasszizmusellenes kötetek emelkedőben, az életrajzi kiadványok értékesítése viszont visszaesett.

...
Hírek

Elállt a pertől az altright botrányhős Milo Yiannopoulos

Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Enyedi Ildikó új filmje, tárlatvezetés Oltai Katával, Zenélő Budapest és Európa Kiadó koncert [Programajánló]

Ezen a héten veszi kezdetét a Zenélő Budapest programsorozat, de lesz kurátori tárlatvezetés Oltai Katával, disputa a magyar zsidó irodalomról, valamint a város jelentőségéről a kortárs irodalomban, megnézheted Enyedi Ildikó új filmjét és a '80-as évek kultikus magyar együttesét.  

...
Szórakozás

Titkos szex, Knausgård szelleme és egy pellengérre állított gyerekkönyv - Megnéztük a Szerelem és anarchia második évadát

A Szerelem és anarchia a második évadban is hozza, amit a címben ígér, és talán az eddigieknél is mélyebbre merül a könyvkiadás bugyraiba.

...
Szórakozás

A Baráti beszélgetések introvertált főhősei idegesítően emberiek

Vágy, bűntudat, sebzettség, kommunikációs elakadások – ezekről mesél Sally Rooney első regénye, a Baráti beszélgetések, amelyet most már sorozatként is viszontláthatunk. A történet négy ember elképesztően komplikálttá és fájdalmassá fajuló viszonyrendszeréről szól, a nagy sikerű Normális emberekhez hasonlóan pedig itt is végig a szenvedély és a szenvedés határán billegünk.

...
Nagy

Tüdős Klára szerteágazó tehetségével a kor kezdetben nem nagyon tudott mit kezdeni

Nem tényirodalmi műben, hanem regénytrilógiában tervezi feldolgozni Tüdős Klára életét Bódis Kriszta. Az első rész nyár elején jelent meg, és a Kisasszonyképző című kötet kimondottan a korai évekre, azon belül is arra az időszakra koncentrál, amely a fiatal Tüdős eszmélése, önállósodása, a későbbi pálya megalapozása szempontjából meghatározónak tekinthető.

Szerzőink

...
sa

Byung-Chul Han is Nádas Péter falujában élne szívesen, és énekelne a körtefa alatt

...
ld

10 női szerző, akiről utcát nevezhetnének el Budapesten – kire szavazol?

...
Sándor Anna

Zalka Csenge Virág: A kacsalábon forgó palota egzotikum a külföldi közönségnek