Amerikában továbbra is kelendőek a rasszizmusellenes könyvek

Amerikában továbbra is kelendőek a rasszizmusellenes könyvek

Könyves Magazin | 2020. június 18. |

A koronavírus-járvány után lassan emelkedni kezdtek Amerikában a könyveladások, június első hetében az NPD BookScannek 1,6 százalékos emelkedést jelentettek a boltok (mindez a print kiadványokra vonatkozik). A pandémia kitörése óta általában a gyerekirodalom vitte a prímet, a listán viszont most mind a szép-, mind pedig a tényirodalmi kategóriában a felnőtteknek szóló könyvek vették át a vezetést.

Ahogy arról korábban már mi is írtunk, a rendőri brutalitás miatti tiltakozások alapvetően kihatottak az amerikaiak olvasmányaira. Ugyanez tükröződik a friss adatokban is, hiszen a legjobban keresett könyvek között három olyan is szerepel (Ijeoma Oluo: So You Want to Talk About Race, Robin Diangelo: White Fragility és Ibram X. Kendi: Stamped from the Beginning), melyek mindegyike erősen érinti a rasszizmus/antirasszizmus témáját.

Miután több amerikai állam lazított a járványügyi szigoron, kicsit megemelkedett az útikönyvek eladása, és többen keresik az üzleti, gazdasági témájú könyveket is. Fikcióban a klasszikusok és a krimi megy nagyon (mindkét műfajnál 13-14 százalékos emelkedést regisztráltak), ugyanakkor némileg visszaesett a gyerekkönyvek forgalma, és ugyancsak kevesebb életrajzi könyvet vásárolnak az amerikaiak.

Forrás: PW

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Az USA-ban az antirasszista könyvek még az Éhezők viadalánál is kelendőbbek

A George Floyd halála miatti tömegtüntetések és az ennek nyomán fellángoló társadalmi viták miatt Amerikában ugrásszerűen megnőtt az érdeklődés a rasszizmusellenes könyvek iránt.

...
Hírek

James Baldwin művei sok évvel a halála után is időszerűek maradtak

Minden író abban reménykedik, hogy a művei túlélik, és még a halála után is olvasni fogják. James Baldwin már 33 éve halott, de a könyvei ismét nagyon időszerűek.

...
Hírek

A Black Lives Matter jelképévé tennék a Megtorló koponyáját

A Megtorló egyik társalkotója visszavenné a szélsőjobbtól a Marvel-karakter koponyajelképét, és a Black Lives Matter-mozgalom szimbólumává tenné azt.

...
Kritika

Thomas Cromwell története nem egy poros történelmi história, hanem egy kortárs politikai thriller

A Tudor-trilógia harmadik részében Hilary Mantel egészen mélyre visz a kicsinyes intrikák és nagyhatalmi alkuk világába, így aztán testközelből szemlélhetjük végig egy komplett történelmi korszakot meghatározó férfi felemelkedését és bukását.

Szerzőink

...
Forgách Kinga

10 érdekesség, amit talán nem tudtál Virginia Woolf életéről

...
Valuska László

Gerlóczynál a család elhallgatásokkal teli fikció

...
fk

10+1 külföldi könyvújdonság, amire 2022-ben érdemes figyelni

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Ezek a non-fiction könyvek érkeznek 2022 első felében! (II. rész)

2022 első félévének kínálatából válogattunk - és mivel annyi izgalmas téma és cím érkezik, tényirodalmi ajánlónkat két részre bontottuk. Íme, a második adag!

...
Kritika

Az elveszített pénisztől a szövetkezetbe tömörülő táltosokig - 2021 magyar SFF novellái

A Gabo antológiája negyszerre is bizonyítja, hogy a magyar fantasztikus irodalom sokszínűen virul, köszönhetően nemcsak a már ismert szerzőknek, hanem a meglepően jól indító újoncoknak is.

...
Nagy

Ezek a non-fiction könyvek érkeznek 2022 első felében! (I. rész)

2022 első félévének kínálatából válogattunk - és mivel annyi izgalmas téma és cím érkezik, tényirodalmi ajánlónkat két részre bontottuk. Íme, az első adag!