Amerikában továbbra is kelendőek a rasszizmusellenes könyvek

Amerikában továbbra is kelendőek a rasszizmusellenes könyvek

Könyves Magazin | 2020. június 18. |

A koronavírus-járvány után lassan emelkedni kezdtek Amerikában a könyveladások, június első hetében az NPD BookScannek 1,6 százalékos emelkedést jelentettek a boltok (mindez a print kiadványokra vonatkozik). A pandémia kitörése óta általában a gyerekirodalom vitte a prímet, a listán viszont most mind a szép-, mind pedig a tényirodalmi kategóriában a felnőtteknek szóló könyvek vették át a vezetést.

Ahogy arról korábban már mi is írtunk, a rendőri brutalitás miatti tiltakozások alapvetően kihatottak az amerikaiak olvasmányaira. Ugyanez tükröződik a friss adatokban is, hiszen a legjobban keresett könyvek között három olyan is szerepel (Ijeoma Oluo: So You Want to Talk About Race, Robin Diangelo: White Fragility és Ibram X. Kendi: Stamped from the Beginning), melyek mindegyike erősen érinti a rasszizmus/antirasszizmus témáját.

Miután több amerikai állam lazított a járványügyi szigoron, kicsit megemelkedett az útikönyvek eladása, és többen keresik az üzleti, gazdasági témájú könyveket is. Fikcióban a klasszikusok és a krimi megy nagyon (mindkét műfajnál 13-14 százalékos emelkedést regisztráltak), ugyanakkor némileg visszaesett a gyerekkönyvek forgalma, és ugyancsak kevesebb életrajzi könyvet vásárolnak az amerikaiak.

Forrás: PW

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Az USA-ban az antirasszista könyvek még az Éhezők viadalánál is kelendőbbek

A George Floyd halála miatti tömegtüntetések és az ennek nyomán fellángoló társadalmi viták miatt Amerikában ugrásszerűen megnőtt az érdeklődés a rasszizmusellenes könyvek iránt.

...
Hírek

James Baldwin művei sok évvel a halála után is időszerűek maradtak

Minden író abban reménykedik, hogy a művei túlélik, és még a halála után is olvasni fogják. James Baldwin már 33 éve halott, de a könyvei ismét nagyon időszerűek.

...
Hírek

A Black Lives Matter jelképévé tennék a Megtorló koponyáját

A Megtorló egyik társalkotója visszavenné a szélsőjobbtól a Marvel-karakter koponyajelképét, és a Black Lives Matter-mozgalom szimbólumává tenné azt.

...
Nagy

Női írók és főhősök, akiknek ott lenne a helyük a kötelezők közt (1. rész)

Ha egy gyerek ma Magyarországon a kötelező olvasmányokon nő fel, akkor szinte csak olyan könyvet fog a kezébe venni, amelyeknek a szerzői férfiak, és amelyekben a főszereplők is fiúk. Éppen ezért most olyan történeteket ajánlunk, amelyeknek a szerzői és/vagy főszereplői lányok, és amelyeknek a kötelezők közt lenne a helye. 

Szerzőink

...
Forgách Kinga

Nick Hornby Brexit-regényben írta meg, hogyan szakadt szét Anglia

...
Kolozsi Orsolya

Az életünket akkor tudjuk helyre tenni, ha ismerjük a családi múltunkat

...
Ruff Orsolya

Szöllősi még sosem írt annyira filmszerűen, mint az Illegálban

Kötelezők
...
Hírek

A magyarok fele soha nem vásárol könyvet

...
Nagy

A kötelező olvasmány jó, csak ne rontsák el

...
Nagy

Tíz kortárs alternatíva a kötelező olvasmányokra

Még több olvasnivaló
...
Nagy

„Itt nincs történelmi igazságtétel” - Anna Politkovszkaja: Orosz napló

A 2010-es évek szerte a világon a demokratikus berendezkedések, ezzel együtt a szabad sajtó gyengüléséről, illetve a mindent elárasztó propagandáról is szóltak. Magyarországon különösen. Többek között erről beszélgettünk az orosz újságírót, Anna Politkovszkaját alakító Fullajtár Andrea színésznővel és az Orosz napló szerkesztőjével, Filippov Gábor politológussal. A darabot február végén mutatták be a Katonában, a pandémia miatti szünet után pedig jövő héttől ismét színre kerül.

...
Nagy

„A fennmaradó házasságokat boldognak tekintjük, még ha nem is boldogok” – Taffy Brodesser-Akner: Fleishman bajban van

Taffy Brodesser-Akner Fleishman bajban van című regényével több cikkben is foglalkoztunk már. Ezúttal a könyvből vett kedvenc idézeteinket gyűjtöttük össze.

...
Nagy

Rubik Ernő nem akarta megírni a kocka történetét, mégis megmutatta, hogyan gondolkodik

Rubik Ernő szórakoztató és szerény megtaláló, aki a feltaláló szót nem szereti. A világon egymilliárdan játszottak már a kockájával, ami kulturális jelenséggé vált. 1983-ban már majdnem írt egy könyvet, de az végül nem jelent meg. Megjelent A mi kockánk.