Amerikában továbbra is kelendőek a rasszizmusellenes könyvek

Amerikában továbbra is kelendőek a rasszizmusellenes könyvek

Könyves Magazin | 2020. június 18. |

A koronavírus-járvány után lassan emelkedni kezdtek Amerikában a könyveladások, június első hetében az NPD BookScannek 1,6 százalékos emelkedést jelentettek a boltok (mindez a print kiadványokra vonatkozik). A pandémia kitörése óta általában a gyerekirodalom vitte a prímet, a listán viszont most mind a szép-, mind pedig a tényirodalmi kategóriában a felnőtteknek szóló könyvek vették át a vezetést.

Ahogy arról korábban már mi is írtunk, a rendőri brutalitás miatti tiltakozások alapvetően kihatottak az amerikaiak olvasmányaira. Ugyanez tükröződik a friss adatokban is, hiszen a legjobban keresett könyvek között három olyan is szerepel (Ijeoma Oluo: So You Want to Talk About Race, Robin Diangelo: White Fragility és Ibram X. Kendi: Stamped from the Beginning), melyek mindegyike erősen érinti a rasszizmus/antirasszizmus témáját.

Miután több amerikai állam lazított a járványügyi szigoron, kicsit megemelkedett az útikönyvek eladása, és többen keresik az üzleti, gazdasági témájú könyveket is. Fikcióban a klasszikusok és a krimi megy nagyon (mindkét műfajnál 13-14 százalékos emelkedést regisztráltak), ugyanakkor némileg visszaesett a gyerekkönyvek forgalma, és ugyancsak kevesebb életrajzi könyvet vásárolnak az amerikaiak.

Forrás: PW

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Az USA-ban az antirasszista könyvek még az Éhezők viadalánál is kelendőbbek

A George Floyd halála miatti tömegtüntetések és az ennek nyomán fellángoló társadalmi viták miatt Amerikában ugrásszerűen megnőtt az érdeklődés a rasszizmusellenes könyvek iránt.

...
Hírek

James Baldwin művei sok évvel a halála után is időszerűek maradtak

Minden író abban reménykedik, hogy a művei túlélik, és még a halála után is olvasni fogják. James Baldwin már 33 éve halott, de a könyvei ismét nagyon időszerűek.

...
Hírek

A Black Lives Matter jelképévé tennék a Megtorló koponyáját

A Megtorló egyik társalkotója visszavenné a szélsőjobbtól a Marvel-karakter koponyajelképét, és a Black Lives Matter-mozgalom szimbólumává tenné azt.

...
Nagy

Meg kell ismernünk a női írókat, akiket elfelejtettünk

Új podcast-sorozatunkban arra tettünk kísérletet, hogy visszamenőlegesen is megismerjük és feltárjuk elfeledett női szerzőink életútját, életművét. Az egyes epizódokban olyan írók, költők pályáját jártuk körbe mint Szendrey Júlia, Czóbel Minka, Karig Sára, Kádár Erzsébet, Lesznai Anna vagy Galgóczi Erzsébet. Elindult a N/ők is írtak.

Szerzőink

...
Forgách Kinga

Ahol háború van és fájdalmas választóvonalak, ott nem lesznek győztesek

...
Balkányi Nóra

Kovács Róbert: A klímaváltozás problémáit meg fogjuk tudni oldani

...
Sándor Anna

Ránki Sára bűnügyi nyelvész: Klemperer leírta, hogyan erőszakolja meg a hatalom a nyelvet

Még több olvasnivaló
...
Nagy

2021-ben a magyar szépirodalmi díjak 39 százaléka jutott női szerzőnek

Két évvel ezelőtt drasztikus torzulásokat tárt fel az irodalmi díjak odaítélése terén a SZÍN. Egy kutatás során arra jutottak, hogy az irodalmi díjaknak Magyarországon csak a 18%-át kapták nők a felmérést megelőző másfél évtizedben. A díjmonitoring ezután is folytatódott, most Horváth Györgyi összefoglalóját olvashatjátok arról, hogyan alakult azóta a helyzet. 

...
Kritika

A Nobel-díjas Abdulrazak Gurnah regényében a történelem csak háttér az élethez

Az Utóéletek fülszövege megtévesztő: nem a háborúról vagy a halálról, hanem az életről szól. Mindarról, ami a történelem árnyékában zajlik. Ha a könyv egzotikus afrikai helyszínétől eltekintünk, ez az élet semmiben sem különbözik a miénktől.

...
Zöld

Az elsivatagosodott Alföldön betyárra és rendőrre is lecsap egy ősi veszedelem

Az Ingókövek és az Elveszett Gondvána után új regényében a cli-fit vegyíti a krimivel és az easternnel a szolnoki születésű jogász és író Lőrinczy Judit. Az utolsó tanú a közeljövő Magyarországára vezet, amikorra a klímakatasztrófa könyörtelenül átalakította az életfeltételeket, és elszabadított egy ősi fenyegető erőt is.