Putyinnak ajánlaná az új könyvét Ken Follett

Putyinnak ajánlaná az új könyvét Ken Follett

Milyen tanulságokkal szolgálhat az első világháború napjaink politikusainak? A novemberben megjelenő Neverről árult el részleteket Ken Follett egy online sajtótájékoztatón.

Könyves Magazin | 2021. április 16. |

„Elnézést, hogy nem vagyok szerényebb, de szerintem ez a legjobb könyv, amit valaha írtam” 

– jelentette ki Ken Follett novemberben megjelenő új regénye, a Never első, online sajtótájékoztatóján, amiről a hvg.hu tudósított. 

A Nevert eredetileg 2023-ban adták volna ki, ám az író saját bevallása szerint most azért volt ennyire gyors, mert a lezárások idején csak az írással tudott foglalkozni, ráadásul a kiadójának is nagyon tetszett a kézirat, ezért sürgették, hogy véglegesítse. 

A regény ötlete abból a felismerésből született, hogy amikor Follett alaposabban beleásta magát az első világháború történetébe, meglepte, hogy mennyi véletlen vezetett a kirobbanásához. Follett pedig elgondolkodott azon, hogy a világ mai vezetői vajon jobban helyt tudnának-e állni egy ilyen szituációban.

-

Ken Follett

A történet szerint egy terroristacsoport egy ellopott amerikai drónnal lebombáz egy várost, ami globális feszültségeket okoz. A helyzet megoldásán együttműködik egy CIA-ügynök és az amerikai elnök – mindketten nők –, egy francia titkosügynök, illetve egy kínai szereplő. Hogy a fiktív cselekmény részletei minél hitelesebbek legyenek, Follettet olyan szakemberek segítették tanácsokkal és ötletekkel, mint egy volt EU-s külpolitikai diplomata vagy éppen Barack Obama tanácsadója. A hvg.hu szerint Follett hangsúlyozta, hogy a történet vége csak az utolsó oldalakon bontakozik ki, és nagyon kérte minden olvasóját, hogy azt ne spoilerezzék el másoknak. 

Mikor a hidegháború kapcsán megkérdezték Follettet, hogy szerinte az amerikai vagy az orosz elnöknek kellene-e elolvasnia a Nevert, az író azt mondta:

„Nem hiszem, hogy Joe Bidennek szüksége lenne tőlem tanácsokra, de Putyinnak annál inkább. Szóval nem lenne baj, ha ő elolvasná a regényt.”

Follett olyan történelmi kalandregényekkel és kortárs politikai thrillerekkel vált világhírű íróvá, mint A katedrális, A Tű a szénakazalban vagy az Évszázad-trilógia. A Never amerikai és brit kiadása november 9-én jelenik meg, a magyar fordítás pedig valamikor még idén várható, hivatalos magyar címe még nincsen. 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Tévésorozat készül Ken Follett A katedrálisának előzményregényéből

A tavalyi év egyik nagy szenzációja volt, hogy megjelent Ken Follett legújabb regénye, az Egy új korszak hajnala. A könyvből hamarosan tévésorozat készülhet. 

...
Nagy

Ken Follett: Az a végzetem, hogy író legyek

...
Hírek

Ken Follett új regénnyel jelentkezik ősszel

Soha címmel új regénye jelenik meg ősszel Ken Follettnek, amiről kiadója azt ígéri, hogy egy napjainkban játszódó, az egész világot körbejáró akciódús dráma lesz.

Hírek
...
Hírek

Rendeld meg a 100 oldalas Esterházy-különszámot és az Ottlik-másolatot!

...
Hírek

Ilyen volt Julia Child, mielőtt a főzés világhírű nagykövetévé vált volna

...
Hírek

Május végén térnek vissza a Jóbarátok

...
Hírek

Eladó a szélmalom-ház, amely egykor Arthur Miller lakhelye volt

...
Hírek

Milyen titkokat rejtenek Leonardo da Vinci jegyzetfüzetei?

...
Hírek

A Pendragon legendát dolgozza fel a Budapest Bábszínház

...
Hírek

Barabási a New York Timesban írta meg, hogyan lett digitális műalkotás egy hálózati képből

...
Hírek

Salinger, fotóikonok és Ms. Columbo [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Hírek

Bereményi Géza, Grecsó Krisztián, Spiró György, Závada Péter, Csoóri-est és Rájátszás a Margó Irodalmi Fesztiválon

Film / Színház / Muzsika
...
Nagy

Zavarba ejtő és megkapó személyesség az online színházi térben

...
Nagy

Mások bőrébe bújt a Kígyó: egy sorozatgyilkos felemelkedése és bukása

...
Nagy

A Babilon Berlin még úgyis izgalmas, ha kivonjuk belőle Berlint

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Michel Houellebecq nem egy mém, a karantén meg nem katasztrófafilm

Érdemes jobban megismerni vagy megérteni Michel Houellebecq írót? Ez a kérdés foglalkoztatott az új Houellebecq-kötet, az Intervenciók 2020 olvasása közben.

...
Nagy

15 elképesztő tény Sir David Attenborough életéről

Ma ünnepli 95. születésnapját Sir David Attenborough, világhírű természettudós, aki arra tette fel az életét, hogy bemutassa nekünk a természet csodáit. Születésnapja alkalmából 15 érdekes tényt osztunk meg az életéről.

...
Alkotótárs

Tóth Krisztina: Aki ír, az fejben állandóan ezzel foglalkozik

Az ösztöndíjak lehetővé teszik azt, hogy az ember egy kicsit félrevonuljon - mondta Tóth Krisztina, a Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíj egyik zsűritagja.

...
Kritika

Stephen King megmutatja, hogy a szakadozó internet jobban érdekel minket, mint a széthulló világ

Stephen King legújabb kisregényei éppoly magával ragadóak, mint a korai regényei. Kapcsolatról, fausti alkuról, rajtunk kívül és belül állókról, valamint az önmagából kifordult világunkról mesél a Minél véresebb.

...
Nagy

Harag Anita: Anyának jókedve van (2.)

A legjobb első prózakötetnek járó Margó-díjat 2020-ban Harag Anita kapta meg az Évszakhoz képest hűvösebb című kötetért. Vasárnap, ebéd nálunk című tárcasorozatának ez a második része.

...
Nagy

Coco Chanelnek nem tetszett az élete, alkotott egy újat [zsebró]

Coco Chanel a világ mindmáig talán legismertebb divattervezője. Azonkívül, hogy forradalmasította a női divatot, számtalan stílus- és életmódtanácsot hagyott ránk. De az igazi inspriációt sokkal inkább ő maga jelenti, hihetetlen karriertörténete pedig minimum három fontos tanulsággal is szolgál.