Putyinnak ajánlaná az új könyvét Ken Follett

Putyinnak ajánlaná az új könyvét Ken Follett

Milyen tanulságokkal szolgálhat az első világháború napjaink politikusainak? A novemberben megjelenő Neverről árult el részleteket Ken Follett egy online sajtótájékoztatón.

Könyves Magazin | 2021. április 16. |

„Elnézést, hogy nem vagyok szerényebb, de szerintem ez a legjobb könyv, amit valaha írtam” 

– jelentette ki Ken Follett novemberben megjelenő új regénye, a Never első, online sajtótájékoztatóján, amiről a hvg.hu tudósított. 

A Nevert eredetileg 2023-ban adták volna ki, ám az író saját bevallása szerint most azért volt ennyire gyors, mert a lezárások idején csak az írással tudott foglalkozni, ráadásul a kiadójának is nagyon tetszett a kézirat, ezért sürgették, hogy véglegesítse. 

A regény ötlete abból a felismerésből született, hogy amikor Follett alaposabban beleásta magát az első világháború történetébe, meglepte, hogy mennyi véletlen vezetett a kirobbanásához. Follett pedig elgondolkodott azon, hogy a világ mai vezetői vajon jobban helyt tudnának-e állni egy ilyen szituációban.

-

Ken Follett

A történet szerint egy terroristacsoport egy ellopott amerikai drónnal lebombáz egy várost, ami globális feszültségeket okoz. A helyzet megoldásán együttműködik egy CIA-ügynök és az amerikai elnök – mindketten nők –, egy francia titkosügynök, illetve egy kínai szereplő. Hogy a fiktív cselekmény részletei minél hitelesebbek legyenek, Follettet olyan szakemberek segítették tanácsokkal és ötletekkel, mint egy volt EU-s külpolitikai diplomata vagy éppen Barack Obama tanácsadója. A hvg.hu szerint Follett hangsúlyozta, hogy a történet vége csak az utolsó oldalakon bontakozik ki, és nagyon kérte minden olvasóját, hogy azt ne spoilerezzék el másoknak. 

Mikor a hidegháború kapcsán megkérdezték Follettet, hogy szerinte az amerikai vagy az orosz elnöknek kellene-e elolvasnia a Nevert, az író azt mondta:

„Nem hiszem, hogy Joe Bidennek szüksége lenne tőlem tanácsokra, de Putyinnak annál inkább. Szóval nem lenne baj, ha ő elolvasná a regényt.”

Follett olyan történelmi kalandregényekkel és kortárs politikai thrillerekkel vált világhírű íróvá, mint A katedrális, A Tű a szénakazalban vagy az Évszázad-trilógia. A Never amerikai és brit kiadása november 9-én jelenik meg, a magyar fordítás pedig valamikor még idén várható, hivatalos magyar címe még nincsen. 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Tévésorozat készül Ken Follett A katedrálisának előzményregényéből

A tavalyi év egyik nagy szenzációja volt, hogy megjelent Ken Follett legújabb regénye, az Egy új korszak hajnala. A könyvből hamarosan tévésorozat készülhet. 

...
Nagy

Ken Follett: Az a végzetem, hogy író legyek

Ken Follett ma egyike a világ legsikeresebb bestseller-szerzőinek, történelmi regényeiből és thrillereiből több mint 150 millió példányt értékesítettek szerte a világon.

...
Hírek

Ken Follett új regénnyel jelentkezik ősszel

Soha címmel új regénye jelenik meg ősszel Ken Follettnek, amiről kiadója azt ígéri, hogy egy napjainkban játszódó, az egész világot körbejáró akciódús dráma lesz.

Hírek
...
Zöld

A jövő városa az a hely, ahol minden 15 percre van tőled

...
Könyves Advent

Három ember sorsa kereszteződik egy pennsylvaniai Madonna-ikon alatt a jezsuita James Martin első regényében

...
Hírek

Nyílt nap van az Arcanumnál: ma bármit előtúrhatsz a régi újságokból!

...
Szórakozás

A Dűne előzménysorozatát kezdték el forgatni Budapesten 

...
Gyerekirodalom

Így néz ki Szegedi Katalin íróasztala

...
Hírek

Nádas könyveit ajánlják az év végi hajrában egy német lap munkatársai

...
Panodyssey

A Panodyssey bárkinek teret ad a saját szövege publikálására

...
Hírek

Az olvasás nemcsak kikapcsolódás, szemléletformáló hatással is bír

...
Promóció

Stílusos terepszínű nadrágok nem csak munkához

...
Promóció

Egy nélkülözhetetlen kiegészítő, ha sokat időzöl a gép előtt – Kékfény szűrő szemüveg

...
Promóció

A kulturális feltöltődéshez minőségi élelmiszerek járnak

...
Promóció

Hogyan válasszunk asztalt?

Még több olvasnivaló
...
Nagy

A rómaiak is züllésről panaszkodtak, amikor a tekercseket felváltotta a lapozható könyv

A Papirusz számtalan ókori anekdotán és történelmi emléken keresztül elvezet az egyiptomi papiruszkészítő műhelyektől az alexandriai könyvtáron át a római rabszolgák másolóműhelyeiig. Hét érdekességet választottunk ízelítőül az ókori könyvek világából.

...
Nagy

Mohamed Mbougar Sarr az irodalom labirintusáról írt, és közben beleveszett a saját regényébe

Mohamed Mbougar Sarr szenegáli író akarata ellenére is szimbólummá vált: 31 évesen, első fekete-afrikai szerzőként nyerte el a legrangosabb francia irodalmi elismerést, a Goncourt-díjat. Paradox módon azzal, hogy neki ítélték a díjat, mintha belépett volna a saját regényének világába, amelyben az irodalmi elitet és intézményrendszert figurázta ki.

...
Nagy

Veres Attila: Igazából már csak a törvények és a pénz fog össze minket

A valóság helyreállítása és a The Black Maybe megjelenése apropójából beszélgettünk a humor szerepéről a feszültségépítésben, a kísérletező történetmesélő formákról, a sírkertszerű Magyarországról, reményről és reménytelenségről. Végül még olvasnivalót is ajánlott. Interjú.

...
Nagy

„Úgy képzeltem, az irodalom lesz a főfoglalkozásom” [Lator95]

A mesterség alapos ismerete elengedhetetlen - mondta egy régebbi interjújában Lator László, aki ma ünnepli 95. születésnapját. Költő, műfordító, tanár, aki szemináriumain egyetemi hallgatók nemzedékeit oktatta.

...
Nagy

Max Porter: Szeretem, amikor a semmiből előpattannak a múlt buborékjai

Max Porter angol író, A bánat egy tollas állattal szerzője. A gyászról és annak feldolgozásáról szóló nagy sikerű könyve után itthon is megjelent második regénye, a Lanny, amiben egy városi család, egy fal és az angol mitológia viszonyai szövődnek össze. A könyvei mellett a partraszálló rómaiakról, Daniel Craigről és a leereszkedő kritikusokkal is beszélgettünk vele.

...
Nagy

A Duna egy metafora, amely összeköti a régió irodalmát

Hogyan határozza meg és köti össze a Duna az általa érintett országok kultúráját, irodalmát? Egyáltalán miért vált ilyen jelentős hatásúvá a folyó ebben a régióban? Hogyan jelenik meg az egyes alkotásokban? Többek közt ezekről a kérdésekről esett szó tegnap délután a Panodyssey Café első alkalmán.