Putyinnak ajánlaná az új könyvét Ken Follett

Putyinnak ajánlaná az új könyvét Ken Follett

Milyen tanulságokkal szolgálhat az első világháború napjaink politikusainak? A novemberben megjelenő Neverről árult el részleteket Ken Follett egy online sajtótájékoztatón.

Könyves Magazin | 2021. április 16. |

„Elnézést, hogy nem vagyok szerényebb, de szerintem ez a legjobb könyv, amit valaha írtam” 

– jelentette ki Ken Follett novemberben megjelenő új regénye, a Never első, online sajtótájékoztatóján, amiről a hvg.hu tudósított. 

A Nevert eredetileg 2023-ban adták volna ki, ám az író saját bevallása szerint most azért volt ennyire gyors, mert a lezárások idején csak az írással tudott foglalkozni, ráadásul a kiadójának is nagyon tetszett a kézirat, ezért sürgették, hogy véglegesítse. 

A regény ötlete abból a felismerésből született, hogy amikor Follett alaposabban beleásta magát az első világháború történetébe, meglepte, hogy mennyi véletlen vezetett a kirobbanásához. Follett pedig elgondolkodott azon, hogy a világ mai vezetői vajon jobban helyt tudnának-e állni egy ilyen szituációban.

-

Ken Follett

A történet szerint egy terroristacsoport egy ellopott amerikai drónnal lebombáz egy várost, ami globális feszültségeket okoz. A helyzet megoldásán együttműködik egy CIA-ügynök és az amerikai elnök – mindketten nők –, egy francia titkosügynök, illetve egy kínai szereplő. Hogy a fiktív cselekmény részletei minél hitelesebbek legyenek, Follettet olyan szakemberek segítették tanácsokkal és ötletekkel, mint egy volt EU-s külpolitikai diplomata vagy éppen Barack Obama tanácsadója. A hvg.hu szerint Follett hangsúlyozta, hogy a történet vége csak az utolsó oldalakon bontakozik ki, és nagyon kérte minden olvasóját, hogy azt ne spoilerezzék el másoknak. 

Mikor a hidegháború kapcsán megkérdezték Follettet, hogy szerinte az amerikai vagy az orosz elnöknek kellene-e elolvasnia a Nevert, az író azt mondta:

„Nem hiszem, hogy Joe Bidennek szüksége lenne tőlem tanácsokra, de Putyinnak annál inkább. Szóval nem lenne baj, ha ő elolvasná a regényt.”

Follett olyan történelmi kalandregényekkel és kortárs politikai thrillerekkel vált világhírű íróvá, mint A katedrális, A Tű a szénakazalban vagy az Évszázad-trilógia. A Never amerikai és brit kiadása november 9-én jelenik meg, a magyar fordítás pedig valamikor még idén várható, hivatalos magyar címe még nincsen. 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Tévésorozat készül Ken Follett A katedrálisának előzményregényéből

A tavalyi év egyik nagy szenzációja volt, hogy megjelent Ken Follett legújabb regénye, az Egy új korszak hajnala. A könyvből hamarosan tévésorozat készülhet. 

...
Nagy

Ken Follett: Az a végzetem, hogy író legyek

...
Hírek

Ken Follett új regénnyel jelentkezik ősszel

Soha címmel új regénye jelenik meg ősszel Ken Follettnek, amiről kiadója azt ígéri, hogy egy napjainkban játszódó, az egész világot körbejáró akciódús dráma lesz.

Hírek
...
Hírek

Rendeld meg a 100 oldalas Esterházy-különszámot és az Ottlik-másolatot!

...
Nagy

Göncz Árpád így emlékezett meg A Gyűrűk Ura másik fordítójáról

...
Hírek

Hazatértek az első filmfelvételek, amik 125 éve Magyarországon készültek

...
Hírek

Látványos és kiadós új előzetest kapott a Dűne

...
Szívünk rajta

Berg Judit már gyerekkorában fantasztikus történetekkel szórakoztatta magát

...
Nagy

Négy könyv, amelyben túlélők meséltek Auschwitzról

...
Beleolvasó

Vámos Miklós: Élni arany. Olvasni ezüst. Írni ötvözet

...
Hírek

Ősszel már színházban is láthatjuk a Holtversenyt

...
Hírek

Művészetek völgye, Szindbád nyomában és a Margitsziget felfedezése [PROGRAMAJÁNLÓ]

Film / Színház / Muzsika
...
Kritika

Egy agancsos fiúból lesz a járvány utáni világ megváltója?

...
Nagy

Attenborough szerint most kell cselekednünk, különben nem lesz visszaút a bolygó számára

...
Nagy

A Netflix földbe döngölte Mark Millar jupiteri hagyatékát

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Göncz Árpád így emlékezett meg A Gyűrűk Ura másik fordítójáról

A Gyűrűk Urát eredetileg Réz Ádám kezdte fordítani, viszont befejezni már nem tudta, halála után Göncz Árpád vette át tőle. 1986-ban, amikor Réz 60 éves lett volna, Göncz Árpád így emlékezett meg róla. Cikkünk az Arcanum Digitális Könyvtár segítségével készült el.

...
Nagy

Csányi Vilmos: Az emberiség magába révedt, de ez el fog múlni gyorsan

Az emberiségnek fontos lenne, hogy találjon egy nagy közös pozitív célt – vallja Csányi Vilmos. A Széchenyi-díjas etológussal a hiedelmek pozitív szerepéről, a járványt övező információhiányról és az érzelmi alapú döntésekről beszélgettünk.

...
Nagy

Hamisított tündérregény: így írtak Tolkienről a kádári Magyarországon

Negyven éve jelent meg magyarul A Gyűrűk Ura, ennek alkalmából az Arcanumon válogattunk, hogyan írtak a szocializmusban Tolkienről, a fantasyről, és ki volt, aki az írót védelmébe vette.

...
Nagy

Az emberi psziché legsötétebb bugyraiba kalauzol A szomszéd lány

Újra kiadtáka modern horrorirodalom egyik olyan megkerülhetetlen sarokkövét, amit nemcsak a zsáner kedvelői, de a szerző, Jack Ketchum pályatársai is nagyra tartanak.

...
Nagy

Füst Milán az élete minden értelmének nevezte A feleségem történetét

Cannes-ban ma mutatják be Enyedi Ildikó A feleségem története című filmjét, amely Füst Milán azonos című regényén alapul. De mit tartott a korabeli kritika a könyvről és hogyan emlékezett vissza az író az alkotás éveire? Utánajártunk.

...
Kritika

Miért pont 999 fiatal, hajadon nőt vittek el először Auschwitzba?

Az első tömeges, regisztrált transzporttal 999 fiatal, férjezetlen lányt hurcoltak el Auschwitzba 1942-ben, hogy velük építtessék fel a tábort, amelyben aztán százezrek haltak meg. Heather Dune Macadam megrázó könyve, a 999 fogoly ezeknek a nőknek, gyerekeknek állít emléket.