A Kázmér és Huba alkotója sok év után újabb nagy dobásra készül

ro | 2023. február 17. |

Bill Watterson 1995 novemberében jelentette be, hogy befejezi a Kázmér és Hubát - döntését akkor azzal indokolta, hogy átgondoltabb tempóban, kevesebb művészi kompromisszumot kötve szeretne a jövőben dolgozni. Watterson kerek tíz éven át írta és rajzolta a közönségkedvenc comic stripet (ezek eredetileg napilapokban megjelenő képregénycsíkok, ld. még: Gafrield). Ahogy egy korábbi cikkünkben is írtuk: "A XVI. századi, az eleve elrendeltség tanát hirdetett teológusról és a XVII. századi, az emberiségről nem valami hízelgő véleménnyel bírt filozófusról mintázott karakterek (Kázmér, eredetiben Calvin: John Calvin, és Huba, eredetiben Hobbes: Thomas Hobbes), és társaik, a maguk sajátosan komikus, bájos és mélységesen őszinte módján reflektálnak mindenre, ami emberrel, környezettel, társadalommal, művészettel, a világgal, az élettel kapcsolatos". Hogy mitől olyan nagy szám a Kázmér és Huba, korábban ITT írtunk:

Haverom, a plüssfilozófus
Tovább olvasok

A Nagy Bejelentés óta eltelt években Bill Watterson számos kisebb-nagyobb projektben részt vett, de a rajongók most egy igazi nagy visszatérésnek lehetnek tanúi. Az amerikai Simon & Schuster kiadó a héten ugyanis bejelentette egy új, kimondottan felnőtteknek szóló graphic novel megjelenését. Ez lesz a The Mysteries, a cselekménynek pedig egy régesrégi királyság lesz a helyszíne, amelyet a leírás szerint megmagyarázhatatlan csapások sújtanak. A király, hogy véget vessen a gyötrelmeknek, útnak indítja lovagjait, hogy keressék meg a rejtélyes események forrását, évek múltán pedig csupán egyetlenegy viharvert lovag tér vissza. Így néz ki a borítója:

-

A 72 oldalasra tervezett kiadvány várhatóan októberben fog megjelenni, és Watterson társalkotója John Kascht karikaturista lesz, akinek a rajzai megjelentek már a New York Timesban és a MAD magazinban is. A kiadó állítja, hogy mindkét alkotó felhagyott régebbi munkamódszereivel, és közösen egy olyan képi világot dolgoztak ki, amelyet egyikük sem látott előre - ez pedig a kiadó szerint már önmagában egy rejtélyes folyamat.

Forrás: Daily Beast

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Nagydíjat kapott a Kázmér és Huba alkotója

...
Kritika

Kázmér és Huba jubileumi válogatás

...
Hírek

Tintin 35 év után visszatér a képregényes standokra

A francia megjelenés szeptemberben várható.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Fantasztikus írókat adtak a világnak, a britek mégsem falják a könyveket

Az angolok olyan szerzőket adtak a világnak, mint William ShakespeareAgatha Christie, Jane AustenCharles DickensJ. R. R. Tolkien, J.K. Rowling. Ezek alapján joggal hihetnénk, hogy az angolok a világ legnagyobb könyvfogyasztói, de tényleg így van? 

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Szauna nap

Gurubi Ágnes a Szív utca című kötetével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozata mostantól egy évig olvasható a Könyves Magazinon. Ez az első rész.

...
Panodyssey

Závada Péter: Az új formákról

"A színház az elmúlt kétezerötszáz év során jelentős fejlődésen ment keresztül, és ma már olyan technológiák állnak rendelkezésünkre, melyek még huszonöt évvel ezelőtt sem léteztek. Mégis ahhoz, hogy számomra egy színházi előadás igazán inspiráló legyen, valami újat, eredetit és felforgatót kell mondania néző és színész relációjáról, olyasvalamit, ami mindent más perspektívába helyez." Závada Péter esszésorozata negyedik részében az új színházi formákról értekezik. 

...
Nagy

Nádas és Hajnóczy is magukról, vagyis a világról írnak

Azonosíthatjuk Nádas Pétert a Párhuzamos történetek főszereplőjével? Hajnóczy Péter magáról mintázta volna A halál kilovagolt Perzsiából alkoholista főhősét? Ezeket a kérdéseket boncolgatja a PIM kiállítása, amelyen Barnás Ferenc mondott beszédet.

...
Kritika

Bevezetés a városi magány mesterségébe

Jhumpa Lahiri Amerre járok című kötete pillanatképeket villant fel a városi magány mindennapjairól: a folyamatosan pergő mentális film egy névtelen nagyváros kulisszái között játszódik, hőse és mesélője pedig egy negyvenes nő, egy klasszikus megfigyelő, aki állandó önreflexióban él – sőt, nemcsak egyszerűen létezik, hanem folyamatos mozgásban van, jön, megy, bolyong.

...
Nagy

Húsz éve csak a kedvenc könyveiket akarták kiadni, majd az Agave minta és mérce lett

Húszéves idén az Agave kiadó, most vezetőjével, Velkei Zoltánnal beszélgettünk a kezdetekről, trenddiktáló borítókról és trendkövető élfestésről, kudarcokról és dacról, Veres Attila sikeréről és Zsoldos-díjakról, valamint az új Magnóliáról. Interjú.

A hét könyve
Kritika
Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban
...
Nagy

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

A Petőfi-délibábok című programsorozat Petőfi politikai emlékezete a dualizmustól napjainkig című nyitórendezvényén kiderült, hogy az évek során Petőfi lobogó helyett sokaknak inkább dobogó volt: emelvény, amelyről ki-ki a maga hasznát remélve szónokolt.

Hírek
...
Zöld

Jane Goodall Budapesten is bemutatja A remény könyvét

...
Hírek

Eredeti Kazinczy-kötet került elő egy online aukción

...
Alkotótárs

Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Hírek

Tavaly rekord számú könyv eltávolítását kérték az amerikai iskolákból és könyvtárakból

...
Nagy

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett A páciens!

...
Hírek

A világ legrégebbi héber Bibliáját állítják ki Tel-Avivban

...
Szórakozás

Tolkien, Trianon, Borbély Szilárd, Polcz Alaine [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Hírek

Több száz Petőfi-kézirat között böngészhetünk az interneten

...
Nagy

Melyik könyvvel érdemes belépni Sherlock Holmes fiktív univerzumába?