A Kázmér és Huba alkotója sok év után újabb nagy dobásra készül

ro | 2023. február 17. |

Bill Watterson 1995 novemberében jelentette be, hogy befejezi a Kázmér és Hubát - döntését akkor azzal indokolta, hogy átgondoltabb tempóban, kevesebb művészi kompromisszumot kötve szeretne a jövőben dolgozni. Watterson kerek tíz éven át írta és rajzolta a közönségkedvenc comic stripet (ezek eredetileg napilapokban megjelenő képregénycsíkok, ld. még: Gafrield). Ahogy egy korábbi cikkünkben is írtuk: "A XVI. századi, az eleve elrendeltség tanát hirdetett teológusról és a XVII. századi, az emberiségről nem valami hízelgő véleménnyel bírt filozófusról mintázott karakterek (Kázmér, eredetiben Calvin: John Calvin, és Huba, eredetiben Hobbes: Thomas Hobbes), és társaik, a maguk sajátosan komikus, bájos és mélységesen őszinte módján reflektálnak mindenre, ami emberrel, környezettel, társadalommal, művészettel, a világgal, az élettel kapcsolatos". Hogy mitől olyan nagy szám a Kázmér és Huba, korábban ITT írtunk:

Haverom, a plüssfilozófus
Tovább olvasok

A Nagy Bejelentés óta eltelt években Bill Watterson számos kisebb-nagyobb projektben részt vett, de a rajongók most egy igazi nagy visszatérésnek lehetnek tanúi. Az amerikai Simon & Schuster kiadó a héten ugyanis bejelentette egy új, kimondottan felnőtteknek szóló graphic novel megjelenését. Ez lesz a The Mysteries, a cselekménynek pedig egy régesrégi királyság lesz a helyszíne, amelyet a leírás szerint megmagyarázhatatlan csapások sújtanak. A király, hogy véget vessen a gyötrelmeknek, útnak indítja lovagjait, hogy keressék meg a rejtélyes események forrását, évek múltán pedig csupán egyetlenegy viharvert lovag tér vissza. Így néz ki a borítója:

-

A 72 oldalasra tervezett kiadvány várhatóan októberben fog megjelenni, és Watterson társalkotója John Kascht karikaturista lesz, akinek a rajzai megjelentek már a New York Timesban és a MAD magazinban is. A kiadó állítja, hogy mindkét alkotó felhagyott régebbi munkamódszereivel, és közösen egy olyan képi világot dolgoztak ki, amelyet egyikük sem látott előre - ez pedig a kiadó szerint már önmagában egy rejtélyes folyamat.

Forrás: Daily Beast

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Nagydíjat kapott a Kázmér és Huba alkotója

...
Kritika

Kázmér és Huba jubileumi válogatás

...
Hírek

Tintin 35 év után visszatér a képregényes standokra

A francia megjelenés szeptemberben várható.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Kiemeltek
...
Zöld

A dohányzás veszélyeit komolyan vettük, a közösségi média veszélyeit miért nem?

A fiatalok mentális egészsége érdekében figyelmeztető feliratokkal kéne ellátni a közösségi média platformokat – írja az amerikai tiszti főorvos. A hírhez négy könyvet is ajánlunk.

...
Kritika

Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír

Daniel Kehlmann a német rendezőóriásról, G. W. Pabstról mesél, aki a Harmadik Birodalomban rekedve próbált jó művész maradni. A Mozgóképben a német expresszionista film szivárog be az irodalomba. Ez a hét könyve.

...
Podcast

A töltött káposztától a nemzeti szuverenitásig: hová tűnt a magyar konyha?

Mit kezdhetünk a 160 évvel ezelőtti ételekkel ma? Jókai Mórt és Ács Bori gasztroújságírót a kolozsvári töltött káposzta és a perec is összeköti. A Könyves Magazin podcastjában Ács Borival, a Telex újságírójával beszélgettünk. 

Fotó: Ajpek Orsi / Telex

A hét könyve
Kritika
Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír
...
Podcast

Kiss Noémi: Tegnap még a neveden szólítottak, másnap már csak anya [Podcast]

Az Ezt senki sem mondta! EXTRA első epizódjában Ott Anna Kiss Noémivel beszélget anyaságról, hitről és a szerző Ikeranya című könyvéről.

Hírek
...
Szórakozás

Nézd meg az első fotót a Hét Királyság lovagjáról a Trónok harca spin-offban

...
Szórakozás

Nézd meg az 1901-es, legkeményebb Dickens-adaptációt az utcaseprővel

...
Beleolvasó

A terápián ülők nem is sejtik, hogy valaki mindent tud a titkaikról – Olvass bele Jen Beagin vicces regényébe!

...
Hírek

Tényleg börtönbe zárhatnak egy indiai írót politikai kijelentése miatt?

...
Nagy

6 botrányos dolog, amit egy új életrajz állít Beckhamékről

...
Szórakozás

Anthony Bourdain képregényének szusiséfje animációs sorozatot kap