Judith Schalansky új könyvét csak száz év múlva lehet elolvasni

Judith Schalansky német író a kilencedik olyan szerző, aki részt vesz a Jövő Könyvtár-projektben. A Különféle veszteségek jegyzéke írójának új könyvét leghamarabb 2114-ben vehetik kézbe az olvasók.

fk | 2022. szeptember 29. |

Valahol Oslótól északra növekszik egy erdő, amelynek lucfenyői most még csak nagyjából egyméteresek. Sok-sok év múlva, amikor ezek a fák már jó magasak lesznek, belőlük készítik majd azt a papírt, amelyet egy különleges könyvtárba szánt könyvekhez használnak fel. A Future Library elnevezésű projekt lényege ugyanis az, hogy a felkért szerzők által leadott műveket csak 100 év múlva fogják publikálni. Az első kézirat 2014-ben futott be, és a tervek szerint a program 2113-ig tart majd. Az első történetet Margaret Atwood adta le, azóta pedig olyan szerzők járultak hozzá a Jövő Könyvtárhoz, mint az angol David Mitchell, az izlandi Sjón, a török Elif Shafak, a dél-koreai Han Kang, a vietnami-amerikai Ocean Vuong, a zimbabwei Tsitsi Dangarembga és a norvég Karl Ove Knausgard.

Oslóban épül egy könyvtár, amelynek még senki nem olvashatja a könyveit
Oslóban épül egy könyvtár, amelynek még senki nem olvashatja a könyveit
Tovább olvasok

Ehhez a csapathoz csatlakozik idén Judith Schalansky német író, akinek magyarul eddig a Darwinregény és a Különféle veszteségek jegyzéke című könyveit olvashattuk. Schalansky a jővő generációinak írt könyvéről annyit árult el, hogy egy ősi műfajt választott. Az író azt nyilatkozta, megindító volt számára a tudat, hogy a szövegét a projekt által termesztett fákra nyomtatják. „A Future Library megadja nekem azt a kiváltságot, hogy két kivételes kapcsolatot alakítsak ki – egy képzeletbeli kapcsolatot a leendő olvasóimmal, és egy nagyon kézzelfogható kapcsolatot a nyersanyaggal, amely egy napon, amikor a testem már régóta elenyészett, életre kelti szavaimat” – fogalmazta meg.

A kéziratokat az oslói közkönyvtárban elkülönítve, egy Csendes szobának nevezett helyen őrzik, zárt üvegezett tárolókban. 2114-ben fogják felnyitni őket, akkor vágják majd ki a telepített – és vélhetően már nagyra nőtt – fákat, hogy papírt készítsenek belőlük, akkor pedig majd egyszerre jelentetik meg az összes könyvet. A projekt alapgondolata Katie Paterson ötletgazda szerint az időtlenség, hogy túllássunk a saját életünk időkeretein.

Forrás: The Guardian

Hírlevél feliratkozás

 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

100 év múlva jön az új Atwood-regény

...
Hírek

A török Elif Shafak is vállalta, hogy könyvét csak 100 év múlva olvassák el

...
Hírek

Han Kang könyvét közel 100 év múlva lehet majd elolvasni

A hét könyve
Kritika
Werner Herzog első regényében egy japán katona téveszméje epikussá nemesedik
...
Zöld

A jövő embere ma már megszerkeszthető - csak az a kérdés, meddig mehet el

Eddig úgy gondoltuk, hogy biológiai meghatározottságunk miatt az életünkkel – legfőképpen annak kezdetével és végével kapcsolatban – tehetetlenek vagyunk. Mindannyian hozott csomaggal születünk, megöregszünk és meghalunk. De biztos, hogy ennek így kell lennie? 

SZÓRAKOZÁS
...
Kritika

A Szürke Ember szuperhősként menekül és száguld országokon át

Courtland Gentry bérgyilkos, a CIA szebb napokat látott árnyékügynökségének, a Sierra alakulatnak egyik utolsó tagja, akit csak a „Szürke Ember”-ként ismernek és emlegetnek. 

...
Szórakozás

Karafiáth Orsolya: Simán belefér, hogy dalszövegíróként az árnyékban maradok

Karafiáth Orsolya szeret helyzetbe hozni másokat. Életművét át- meg átszövik a médium-, illetve műnemváltások, és izgalmas projektek keretében alakulnak dallá a sorai. Az íróként, költőként, fordítóként és publicistaként is aktív szerzőt ezúttal a megzenésített szövegeiről kérdeztük.

...
Szórakozás

Nyugaton a helyzet változatlan - Remarque háborúellenessége nem is lehetne aktuálisabb

A megjelenését követően közel száz év kellett, hogy a németek feldolgozzák az egyik legnagyobb bestsellerüknek számító Erich Maria Remarque-regényt. A végeredmény egy látványos, naturális film lett, de nem emiatt fogunk rá emlékezni.

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

Litkai Gergely: Hogyan kerüljünk ki egy fekete lyukat?

...
Zöld

Az önfeledt szexualitás pszichológiája szerint nincs olyan, ami nem normális

...
Zöld

Moskát Anita: Talált tárgyak jegyzéke, 2047. szeptember