Judith Schalansky új könyvét csak száz év múlva lehet elolvasni

Judith Schalansky német író a kilencedik olyan szerző, aki részt vesz a Jövő Könyvtár-projektben. A Különféle veszteségek jegyzéke írójának új könyvét leghamarabb 2114-ben vehetik kézbe az olvasók.

fk | 2022. szeptember 29. |

Valahol Oslótól északra növekszik egy erdő, amelynek lucfenyői most még csak nagyjából egyméteresek. Sok-sok év múlva, amikor ezek a fák már jó magasak lesznek, belőlük készítik majd azt a papírt, amelyet egy különleges könyvtárba szánt könyvekhez használnak fel. A Future Library elnevezésű projekt lényege ugyanis az, hogy a felkért szerzők által leadott műveket csak 100 év múlva fogják publikálni. Az első kézirat 2014-ben futott be, és a tervek szerint a program 2113-ig tart majd. Az első történetet Margaret Atwood adta le, azóta pedig olyan szerzők járultak hozzá a Jövő Könyvtárhoz, mint az angol David Mitchell, az izlandi Sjón, a török Elif Shafak, a dél-koreai Han Kang, a vietnami-amerikai Ocean Vuong, a zimbabwei Tsitsi Dangarembga és a norvég Karl Ove Knausgard.

Oslóban épül egy könyvtár, amelynek még senki nem olvashatja a könyveit
Oslóban épül egy könyvtár, amelynek még senki nem olvashatja a könyveit
Tovább olvasok

Ehhez a csapathoz csatlakozik idén Judith Schalansky német író, akinek magyarul eddig a Darwinregény és a Különféle veszteségek jegyzéke című könyveit olvashattuk. Schalansky a jővő generációinak írt könyvéről annyit árult el, hogy egy ősi műfajt választott. Az író azt nyilatkozta, megindító volt számára a tudat, hogy a szövegét a projekt által termesztett fákra nyomtatják. „A Future Library megadja nekem azt a kiváltságot, hogy két kivételes kapcsolatot alakítsak ki – egy képzeletbeli kapcsolatot a leendő olvasóimmal, és egy nagyon kézzelfogható kapcsolatot a nyersanyaggal, amely egy napon, amikor a testem már régóta elenyészett, életre kelti szavaimat” – fogalmazta meg.

A kéziratokat az oslói közkönyvtárban elkülönítve, egy Csendes szobának nevezett helyen őrzik, zárt üvegezett tárolókban. 2114-ben fogják felnyitni őket, akkor vágják majd ki a telepített – és vélhetően már nagyra nőtt – fákat, hogy papírt készítsenek belőlük, akkor pedig majd egyszerre jelentetik meg az összes könyvet. A projekt alapgondolata Katie Paterson ötletgazda szerint az időtlenség, hogy túllássunk a saját életünk időkeretein.

Forrás: The Guardian

Hírlevél feliratkozás

 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

100 év múlva jön az új Atwood-regény

...
Hírek

A török Elif Shafak is vállalta, hogy könyvét csak 100 év múlva olvassák el

...
Hírek

Han Kang könyvét közel 100 év múlva lehet majd elolvasni

A hét könyve
Kritika
Atwood varázstalanítja Odüsszeusz mítoszát
...
Nagy

Krasznahorkai László könyvét lapozgatják a britek az angol könyvesboltokban

Nemrég annak jártam utána, hogyan fogadták a britek Harry herceg memoárját Londonban, most pedig ismét nyakamba vettem a várost, hogy kiderítsem, mit gondolnak a magyar szerzőkről. Így hát könyvesboltról könyvesboltra jártam, hogy felkutassam, mely művek alapján ismerhetnek minket a britek.

SZÓRAKOZÁS
...
Nagy

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett A páciens!

A páciens című sorozathoz kapcsolódva most öt olyan könyvet mutatunk, amelyekben a pszichológus szemszögén keresztül beleshetünk a terápia zárt ajtaja mögé, és amelyekből kiderül, hogy a szakember is ugyanolyan esendő, mint a páciens.  

...
Podcast

Szabó Benedek: Az igazán jó műveknek nincs eleje és vége

A hallgatók társalkotói szerepéről, John Cheever prózájáról, hidegháborúról és melankóliáról beszélgettünk Szabó Benedekkel, aki az egyrészt-másrészt generációjához tartozik.

...
Szórakozás

Müller Péter Sziámi: A dal tud valamit, amit szeretnék tudni én is

„Életem összes kalandja másodszándékból következett” ‒ mondja Müller Péter Sziámi, akinek napestig sorolhatnánk a titulusait és a kitüntetéseit, magára legszívesebben mégis költőként tekint. Elmesélte nekünk, hogy lelt rá élete legjobb játszótársára nemrégiben, és megtudtuk tőle, miért csendesednek el bennünk a dalok, mire felnövünk.

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

A Last of Us előtt már begombásodott a (horror)irodalom

...
Zöld

Litkai Gergely: Mi történne a világgal, ha eltűnnének a méhek? / A méhek története

...
Zöld

A húsevés évezredes hagyományát ugyanúgy átírhatjuk, mint a nők szavazati jogait?