Giovanni di Paolo: A bölcsek imádata (részlet), 1460 körül - konyvesmagazin.hu

Magyar kutató fedezte fel a legősibb, Jézus gyerekkoráról szóló kéziratot

Korábban történészek az ügyetlen kézírás miatt nem foglalkoztak a kézirattal, de most kiderült: Jézusról szóló apokrif evangéliumból való.

ki | 2024. június 11. |

Történészek megfejtették egy korábban nem vizsgált ókori kézirat szövegét, és kiderült, hogy ez a legrégebbi, Jézus gyermekkoráról szóló evangélium. A papiruszdarabot a hamburgi Carl von Ossietzky Állami és Egyetemi Könyvtárban őrizték, ám tudósok évtizedekig nem tuladonítottak neki nagy jelentőséget. Most azonban két kutató, Berkes Lajos és Gabriel Nocchi Macedo megállapította, hogy a papiruszon lévő görög szöveg Tamás gyermekség-evangéliumának részlete, ráadásul annak legkorábbi, ismert verziója. 

Népszerű Jézus-történetek

Tamás evangéliuma a korai kereszténység idején, a 2. században íródott, apokrif szövegek közé tartozik, melyek nem kerültek be a kanonizált Bibliába. Az eredete bizonytalan, de Jézus gyermekkoráról is szó van benne. Ezek a történetek népszerűek voltak az ókorban, majd a középkorban is, annak ellenére, hogy a katolikus egyház nem fogadta el az apokrif iratokat.

Berkes Lajos, a berlini Humboldt Egyetem Kereszténység és Antikvitás Intézetének kutatója, és Gabriel Nocchi Macedo, a Liège-i Egyetem kutatója,

megfejtették, hogy a szóban forgó kézirat a 4. vagy 5. századból való.

Ezidáig egy 11. századi szöveg volt az ismert legkorábbi görög verziója Tamás gyermekség evangéliumának, mely egy kódexben található. 

„A töredék elképesztően érdekes kutatási szempontból. Egyrészt, mert sikerült a 4-5. századra datálnunk, ezáltal ez az ismert legrégebbi kópia. Másrészt pedig betekintést nyerhettünk a szöveg közvetítésébe” – nyilatkozta Berkes. A kutatás eredményei megerősítik azt a nézetet, hogy Tamás evangéliuma eredetileg görög nyelven íródott. 

-

A Jézus gyermekkoráról szóló kézirat. Fotó: Carl von Ossietzky Staats- Und Universitätsbibliothek Hamburg

A papiruszon lévő szöveg 13 soros, mindegyik sorban nagyjából 10 görög betű fért el. Korábban azért nem foglalkoztak vele kutatók, mert nem gondolták, hogy jelentős történelmi értéke lenne.

„Mivel a kézírás olyan esetlen volt, hétköznapi dokumentumnak hitték, mint egy magánlevél vagy bevásárlólista.

Mi először a Jézus szót vettük észre a szövegben. Majd számos más digitalizált papirusszal összehasonlítva, betűről betűre kezdtük megfejteni, és rájöttünk, hogy ez nem lehet hétköznapi irat – mondta el a magyar kutató. – Összehasonlítva az evangélium már ismert kézirataival, tudjuk, hogy ez a legkorábbi. Az eredeti szöveget követi, mely jelenlegi ismereteink szerint a 2. században íródott.”

Berkes és Macedo szerint a szöveg egy iskolában vagy kolostorban, írásgyakorlás céljából készülhetett, ezért girbegurba a kézírás és egyenetlenek a sorok. Tanulmányuk a német Papirológiai és epigráfiai folyóiratban jelent meg. 

(Forrás: Newsweek, nyitókép: részlet Giovanni di Paolo di Grazia reneszánsz művész A bölcsek imádata c. festményéről) fotó: Carl von Ossietzky Staats- Und Universitätsbibliothek Hamburg)

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Nógrádi Gábor ifjúsági regényében Jézus képzeletbeli kamaszkora tárul fel

Az evangéliumokban utalást sem találunk arra, mit csinált Jézus tizenhárom és harminc éves kora között. Nógrádi Gábor ifjúsági regénye a kamasz Messiás és a vele élők elképzelt életének néhány napját meséli el. Olvass bele a kötetbe!

...
Szórakozás

Scorsese Jézusról forgat, hogy lebontsa a vallások miatti előítéletet

A Megfojtott virágok után az olasz-amerikai filmrendező 80 perces filmet forgatna Jézusról, ismét Endó Súszakú egyik művének adaptálásával.

...
Kritika

Jézus elhallgatott és elhallgattatott feleségének története

A többszörös bestseller-szerző, Sue Monk Kidd a fikció keretein belül hangot akart adni annak a tehetséges, harcos feminista írónőnek, akit Jézus feleségének álmodott.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Hírek
...
Szórakozás

Nézd meg az első fotót a Hét Királyság lovagjáról a Trónok harca spin-offban

...
Szórakozás

Nézd meg az 1901-es, legkeményebb Dickens-adaptációt az utcaseprővel

...
Beleolvasó

A terápián ülők nem is sejtik, hogy valaki mindent tud a titkaikról – Olvass bele Jen Beagin vicces regényébe!

...
Hírek

Tényleg börtönbe zárhatnak egy indiai írót politikai kijelentése miatt?

...
Nagy

6 botrányos dolog, amit egy új életrajz állít Beckhamékről

...
Szórakozás

Anthony Bourdain képregényének szusiséfje animációs sorozatot kap

A hét könyve
Kritika
Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír
...
Podcast

Kiss Noémi: Tegnap még a neveden szólítottak, másnap már csak anya [Podcast]

Az Ezt senki sem mondta! EXTRA első epizódjában Ott Anna Kiss Noémivel beszélget anyaságról, hitről és a szerző Ikeranya című könyvéről.

Kiemeltek
...
Zöld

A dohányzás veszélyeit komolyan vettük, a közösségi média veszélyeit miért nem?

A fiatalok mentális egészsége érdekében figyelmeztető feliratokkal kéne ellátni a közösségi média platformokat – írja az amerikai tiszti főorvos. A hírhez négy könyvet is ajánlunk.

...
Kritika

Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír

Daniel Kehlmann a német rendezőóriásról, G. W. Pabstról mesél, aki a Harmadik Birodalomban rekedve próbált jó művész maradni. A Mozgóképben a német expresszionista film szivárog be az irodalomba. Ez a hét könyve.

...
Podcast

A töltött káposztától a nemzeti szuverenitásig: hová tűnt a magyar konyha?

Mit kezdhetünk a 160 évvel ezelőtti ételekkel ma? Jókai Mórt és Ács Bori gasztroújságírót a kolozsvári töltött káposzta és a perec is összeköti. A Könyves Magazin podcastjában Ács Borival, a Telex újságírójával beszélgettünk. 

Fotó: Ajpek Orsi / Telex