Jane Austen tűket használt a kézirata szerkesztéséhez

Hogyan javítsd át a szöveget, ha nem maradt semmi hely a lapon? Jane Austen befejezetlen regénye, a The Watsons kézirata megmutatja nekünk, hogyan lehetett régen átlathatóan átdolgozni egy írást.

fk | 2022. február 22. |

A szövegszerkesztő programok és a post-itek kora előtt az íróknak egyedi megoldásokat kellett kitalálniuk az írásaik szerkesztéséhez. Jane Austen egészen konkrétan tűket használt erre a célra, legalábbis ezt bizonyítja egy ritka kézirat, amelyet 2011-ben az oxfordi Bodleian könyvtár szerzett meg.

-

A könyvtár leírása szerint a The Watsons (A Watson család története) kéziratának első fennmaradt változata az egyik első olyan angol regény, amely így, formálódó állapotában megmaradt az utókor számára. Egy olyan kéziratról van szó, amelyet Jane Austen többször átdolgozott és sok helyen javított, áthúzások és kiegészítések is akadnak benne bőven.

A nagy Austen-kvíz - Teszteld a tudásodat velünk!
A nagy Austen-kvíz - Teszteld a tudásodat velünk!
Tovább olvasok

A Janeausten.ac.uk (az a weboldal, ahol Austen kéziratainak digitalizált változatai nézhetők meg) részletesebben is ír a kézirat állapotáról. Ott arról számoltak be, hogy a tintával írott kéziratban akkor még nem voltak fejezetek, az egyes oldalakat pedig Austen gondosan teleírta. Talán nem számított arra, hogy ilyen sokat fog javítani, mert a lapszéleken és a sorok között nem hagyott helyet magának. Éppen emiatt kellett kreatív megoldásokhoz folyamodnia később. A beszúrt vagy teljesen újrafogalmazott szövegrészeket kis cetliken, tűvel tűzdelte oda a megfelelő bekezdésekhez. A Bodleian könyvtár szakértői szerint egyébként ez a szerkesztési metódus nem számított újnak Jane Austen korában. Már a 17. század elejéről is maradtak fenn olyan kéziratok, amelyek javításához tűket használtak.

Joviális vénkisasszony vagy 19. századi Carrie Bradshaw – Milyen is volt valójában Jane Austen?
Joviális vénkisasszony vagy 19. századi Carrie Bradshaw – Milyen is volt valójában Jane Austen?

Az Austen-projekt keretében hat hónapon át tobzódtunk Jane Austen életművében. Rengeteget megtudtunk hősnőiről, lehetőségeikről és korlátaikról, vágyaikról és gondolataikról, ezúttal pedig olyan könyveket ajánlunk, amelyekben Jane Austené a főszerep.

Tovább olvasok

A Watson család története Jane Austen befejezetlen regénye. Néhány évvel ezelőtt Merryn Williams kiegészítésével jelent meg a könyv. Az író úgy folytatta a történetet, ahogyan annak idején Jane elmondta a nővérének. Az eredeti kézirat ITT és ITT tekinthető meg.

Ha érdekel Janes Austen regényeinek világa, Az Austen-projekt beszélgetéseit ajánljuk: 

Mitől olyan izgalmas még ma is Jane Austen? [Az Austen-projekt]

A Büszkeség és balítélet nem lányregény, hanem az előítéletesség kritikája [Az Austen-projekt]

Az Értelem és érzelem az ellentétek regénye [Az Austen-projekt]

A mansfieldi kastélyban Austen nem félt egy unortodox hősnőt a középpontba tenni [Az Austen-projekt]

Jane Austen zseniálisan végigtrollkodja A klastrom titkát [Az Austen-projekt]

Az austeni univerzumban Emma az egyetlen hősnő, akinek ténylegesen van hatalma [Az Austen-projekt]

A Meggyőző érvek egy romantikus bosszú krónikája [Az Austen-projekt]

Forrés: Open Culture

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A nagy Austen-kvíz - Teszteld a tudásodat velünk!

Ha úgy érzed, otthonosan mozogsz Jane Austen birodalmában, vagy egyszerűen csak szereted a könyveit, akkor teszteld a tudásod velünk!

...
Nagy

Joviális vénkisasszony vagy 19. századi Carrie Bradshaw – Milyen is volt valójában Jane Austen?

Jane Austen regényei után most három olyan könyvet ajánlunk, amelyekben Austené a főszerep.

...
Podcast

Mitől olyan izgalmas még ma is Jane Austen? [Az Austen-projekt]

Kosztümös love storyk, romantikus lányregények, netán kortárs társadalomkritikák vagy finom humorral megfestett korrajzok – Jane Austen regényeire valamennyi állítás igaz, attól függően, miként és miért olvassuk történeteit. Az életművet feldolgozó Az Austen-projekt utolsó adásában összegeztük, mi mire jutottunk vele kapcsolatban. 

...
Podcast

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

Podcastunkban a közéleti költészetről, a bal kézről jobbra átnevelt írásról és a közösségi médiáról is kérdezzük a Torkolatcsönd szerzőjét, Fehér Renátót.

Szerzőink

...
Forgách Kinga

Az internet egy random mémfolyammá redukálta az életünket

...
vl

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja

...
Sándor Anna

Semmelweis 50 éve egy norvég drámában szagolta ki a kérlelhetetlen igazságot

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A Love, Death & Robots továbbra is kíméletlen őszinteséggel szembesít az emberségünkkel

Tényleg képtelenek vagyunk megváltozni? A Netflix tévésorozata, a Love, Death & Robots új évada szerint lélekszakadva rohanunk bele a saját végzetünkbe. Nem tud ebben visszafogni bennünket sem technológiai fejlődés, sem harmadik típusú találkozás, de még a múltbéli tapasztalataink sem. 

...
Nagy

A Halott Pénz-könyv még a tagoknak is tudott meglepetést okozni

A Halott Pénz Na még mit nem?! című kötetét mutatták be a Hajógyár és az A38 hajó Zene x Szöveg programsorozatának legutóbbi alkalmán. Járai Márkot, Boros Gábort és a kötet egyik szerzőjét, Jávor Bencét Erdős Viki kérdezte zenekari titkokról, a sikerig vezető útról, közös munkáról és az írás folyamatáról.

...
Szórakozás

Az Északi az a Hamlet, aki nem áll meg tépelődni, hanem lesújt a kardjával

Az Északi brutális: tele ordító férfiakkal, vérrel és zsigerekkel - és persze gyönyörű tájakkal és szuperhangulatos újpogány zenével. Robert Eggers rendező láthatóan élvezte, hogy megcsinálhatta a saját mozgóképre ültetett viking sagáját. A kérdés, hogy elég-e egy jó filmélményhez, ha történelmileg többnyire hiteles.

A hét könyve
Kritika
Az új Nádas erőszakos és szórakoztató, teljesen felszabadult
...
Kritika

Semmelweis 50 éve egy norvég drámában szagolta ki a kérlelhetetlen igazságot

Bjørneboe-t nem a Semmelweis alakja köré utólag szőtt magasztos vagy patetikus tisztelet foglalkoztatta, hanem a személyiségét és a küzdelmeit szétfeszítő ellentmondások. A Semmelweis ma is pezsdítően és bicskanyitogatóan aktuális dráma.