Hamisítványok a Washingtonban kiállított holt-tengeri tekercsek

Egytől egyig hamisak azok a holt-tengeri tekercsmaradványok, melyeket egészen a közelmúltig a washingtoni Bibliamúzeumban tekinthettek meg a látogatók.

.konyves. | 2020. március 17. |

Hiába fizetett dollármilliókat Steve Green azért a 16 darab holt-tengeri tekercsért, melyek azután a washingtoni Bibliamúzeum gyűjteményét gazdagították, a szakértői vizsgálatok kiderítették, hogy egytől egyig hamisítványokról van szó. A szakemberek hat hónapig tanulmányozták a leleteket, melyeket - mint utóbb kiderült - vélhetően régi cipőbőrből készíthettek.

A hamisításokra szakosodott Art Fraud Insights nevű csoport igazgatója a Guardian szerint azt mondta, hogy a kimerítő vizsgálatok arra jutottak: a kiállította tekercsmaradványok egyike sem tekinthető autentikusnak, ráadásul nagy magabiztossággal kijelenthető, hogy olyan 20. századi szándékos hamisítványokról van szó, amelyek célja kimondottan a megtévesztés volt.

A hamisítók a pergamenhatás kedvéért nagy valószínűséggel római kori bőrcipőket vagy bőrszandálokat használtak fel, és megptóbálták utánozni az ősi héber írásmódot is. A mikroszkópikus vizsgálatok és vegyi elemzések viszont olyan ragasztó jelentétét mutatták ki, amelyek abban az időben még nem léteztek. Ráadásul kiderült az is, hogy a felületet mesterségesen öregítették, és az írás csak azt követően került a "tekercsre".

Az állítólagos leleteket egészen a múlt hétvégéig meg lehetett tekinteni a múzeumban, melyet a koronavírus miatt most amúgy is bezárnak, a hamis tekercsmaradványokat pedig el fogják távolítani a gyűjteményből.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Harry Pottert és a titkait online múzeumba költöztették

...
Beleolvasó

Pamuk valódi múzeumot emelt megszállott hősének

...
Nagy

Az újrarajzolt Bibliában az illusztrációk önálló életre kelnek

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.