Harry Pottert és a titkait online múzeumba költöztették

.konyvesblog. | 2018. február 28. |

screen-shot-2017-10-01-at-20_16_21-768x908.pngJim Kay Csikócsőre (Forrás)

JK Rowling legendás sorozatának 20. évfordulóján a British Library megnyitotta a Harry Potter: A History of Magic (Harry Potter: A mágia története) című kiállítást, ami ugyan ma bezárt, de azoknak sem kell szomorkodniuk, akik nem jutottak el Londonba az elmúlt hónapokban. A könyvtár a Google Arts & Culturrel együttműködve online elérhetővé tette a tárlat anyagát, az angol mellett spanyolul, portugálul, hindiül, franciául és németül.  

ddd.jpg

A Roxfort, ahogy az Rowling elképzelte 

Az anyag tele van képekkel, interjúkkal, és néhány interaktív eleme is akad, például bárki megvizsgálhatja  a Ripley-tekercset, ami egy 6 méter hosszú, 16. századi dokumentum, ami tartalmazza a bölcsek kövének receptjét. Először három követ kell készíteni, egy fehéret, egy vörösek és egy feketét, vagyis – ahogy a Mashable beszámolója írja -, minden mindennel összefügg, a fehér ugyanis latinul Albus, a vörös Rubeus és akkor Sirius Blackről még nem is beszéltünk.

szinompsz.jpg

Természetesen Rowling-ereklyéket is lehet nézegetni, például annak vázlatát, hogyan képzelte ez a Roxfortot, és a levelet, amiben megírja, miről is szólna a könyve, és amit 12 kiadó visszautasított. Megismerhetjük a sorozat illusztrátorát, Jim Kayt, és elmerülhetünk a gyógynövénytan, a bájitaltan vagy épp a legendás lények gondozásának rejtelmeiben.

ss_1.jpgAz Abszol út részlete JIm Kay szerint

A kiállításban itt tudtok elmerülni, csak akkor kattintsatok, ha van néhány felesleges órátok>>

Ha nincs, akkor remek hír, hogy a kiállítás anyaga könyvben is megjelent, amelynek gyerekeknek és felnőtteknek szóló változatát az Animus adja ki magyarul. A gyerekeknek szóló, a Harry Potter - Utazás a mágia történetében már előrendelhető. Megjelenik április 16-án. 

Harry Potter - Utazás a mágia történetében

Animus, 2018, 144 oldal, 5490 HUF

 

Forrás: Mashable

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...
Zöld

Hányszor kell kórházba kerülni ahhoz, hogy komolyan vegyék egy nő panaszait?

Elinor Cleghorn bátran, olykor brutálisan meséli el a nők gyógyításának történetet az ókortól egészen napjainkig, miközben esettanulmányokon keresztül igencsak szomorú kép rajzolódik ki arról, hogyan hagyták a férfiak évszázadokon keresztül szenvedni a nőket.