Harry Pottert és a titkait online múzeumba költöztették

.konyvesblog. | 2018. február 28. |

screen-shot-2017-10-01-at-20_16_21-768x908.pngJim Kay Csikócsőre (Forrás)

JK Rowling legendás sorozatának 20. évfordulóján a British Library megnyitotta a Harry Potter: A History of Magic (Harry Potter: A mágia története) című kiállítást, ami ugyan ma bezárt, de azoknak sem kell szomorkodniuk, akik nem jutottak el Londonba az elmúlt hónapokban. A könyvtár a Google Arts & Culturrel együttműködve online elérhetővé tette a tárlat anyagát, az angol mellett spanyolul, portugálul, hindiül, franciául és németül.  

ddd.jpg

A Roxfort, ahogy az Rowling elképzelte 

Az anyag tele van képekkel, interjúkkal, és néhány interaktív eleme is akad, például bárki megvizsgálhatja  a Ripley-tekercset, ami egy 6 méter hosszú, 16. századi dokumentum, ami tartalmazza a bölcsek kövének receptjét. Először három követ kell készíteni, egy fehéret, egy vörösek és egy feketét, vagyis – ahogy a Mashable beszámolója írja -, minden mindennel összefügg, a fehér ugyanis latinul Albus, a vörös Rubeus és akkor Sirius Blackről még nem is beszéltünk.

szinompsz.jpg

Természetesen Rowling-ereklyéket is lehet nézegetni, például annak vázlatát, hogyan képzelte ez a Roxfortot, és a levelet, amiben megírja, miről is szólna a könyve, és amit 12 kiadó visszautasított. Megismerhetjük a sorozat illusztrátorát, Jim Kayt, és elmerülhetünk a gyógynövénytan, a bájitaltan vagy épp a legendás lények gondozásának rejtelmeiben.

ss_1.jpgAz Abszol út részlete JIm Kay szerint

A kiállításban itt tudtok elmerülni, csak akkor kattintsatok, ha van néhány felesleges órátok>>

Ha nincs, akkor remek hír, hogy a kiállítás anyaga könyvben is megjelent, amelynek gyerekeknek és felnőtteknek szóló változatát az Animus adja ki magyarul. A gyerekeknek szóló, a Harry Potter - Utazás a mágia történetében már előrendelhető. Megjelenik április 16-án. 

Harry Potter - Utazás a mágia történetében

Animus, 2018, 144 oldal, 5490 HUF

 

Forrás: Mashable