Az újrarajzolt Bibliában az illusztrációk önálló életre kelnek

Az újrarajzolt Bibliában az illusztrációk önálló életre kelnek

.konyvesblog. | 2019. október 04. |

 biblia_boyer_bloch_print_02.bmp

„Szerényen csak profi amatőrnek nevezi magát, de a francia Serge Bloch igazi világsztár a saját műfajában” – írtuk tavaly a francia illusztrátorról, aki az elmúlt években azzal keltett igazán nagy feltűnést, hogy újrarajzolta a Bibliát. A projekt részeként egy animációs sorozat, majd egy kötet is készült; utóbbi francia kiadását tavaly Budapesten Bloch személyesen mutatta be a Latitudes könyvesboltban. Szeptember végén a Scolar és a Vivandra közös kiadásában és Pacskovszky Zsolt fordításában végre megjelent magyarul is a könyv (BIBLIA - Az ősi történetek), amelyet a napokban Fabiny Tamás evangélikus püspök és Békési Sándor teológus jelenlétében mutattak be. Az alábbiakban László Kinga, a Latitudes üzletvezetőjének beszámolóját olvashatjátok.

Frédéric Boyer: Biblia - Az ősi történetek, ill.: Serge Bloch

Fordította: Pacskovszky Zsolt, Scolar-Vivandra, 2019, 519 oldal, 12000 HUF

 

Add tovább! – ez volt a Bayard kiadó célja, amikor egy 35 részes, epizódonként négyperces animációs sorozattal újramesélte az Ótestamentum történeteit. A vállalkozáshoz a kiadó nem akárkiket választott, hiszen írónak Frédéric Boyert, rajzolónak Serge Blochot kérte fel. Frédéric Boyer 2001-ben már megmutatta, mennyire alaposan ismeri a Bibliát, akkor negyven egzegéta és tizenöt kortárs francia író bevonásával irányította azt a munkát, melynek eredményeként megszületett Franciaországban az Írók Bibliája.

Az író-költő-fordító Boyer idejének jelentős részét tölti régi szövegek értelmezésével, fordításával, átadásával (ógörögül, héberül, latinul és szanszkritul is olvas – legutóbb Vergilius Georgicáját fordította újra a Gallimard kiadónak, de Szent Ágostonnak is ő a francia tolmácsolója), a fordítás, az értelmezés számára lényegi tevékenység. Hamar megfogalmazódott a szerzőkben, hogy jó lenne, ha ez a fajta történetmesélés könyv formában is megjelenne: a kötetbe végül közel 2 ezer illusztráció került, kevés, de lényegre törő szöveg kíséretében. 

Serge Bloch: A ceruzám gondolkodik, én csak követem

Fotó: Valuska Gábor Serge Bloch a kortárs illusztrátorok egyik legnagyobbika. Több száz kötet fűződik a nevéhez és rendszeresen jelennek meg illusztrációi a legnevesebb lapokban. Legutóbb az Ószövetség történeteit rajzolta meg Frédéric Boyer szövegével dialógusban: a monstre kötetből egy animációs film is készült.

De milyen is ez a könyv? Fabiny Tamás szerint olyan, „ami nem egyszerűsít, hanem sűrít. Olvas, értelmez, a textust kontextusba helyezi. A mondatok poétikusak, a szöveg és a rajzok egyaránt hozzátesznek az eredeti szöveghez. Nem igazán egyházias, inkább utakat nyit, és ez jó. A Biblia, mondjuk ki, olykor megbotránkoztat, kemény kérdéseket tesz fel, történeteinek nem kell kizárólag az egyház falai között maradnia” – tette még hozzá, és példaként említette Ábrahámot, aki mindenre kész, hogy mentse az irháját. A könyv végén szereplő „Olvasnivalók” fejezet mindemellett segít ezeknek a történeteknek az értelmezésében. Nagyon átgondolt, igényes teológia áll mögötte.

A gondolatsorok, a magyarázatok nagyon szépek, általában az egész szövegre jellemző a „humilitas”. A történetek, akárcsak a képek, jelzésszerűek maradnak. Csodálatos összhangban áll a kettő, olyannyira, hogy szinte el sem lehet dönteni, melyik született előbb. „A rajzok önálló életre kelnek, és Serge Blochnak még a szinte lehetetlen is sikerült: a Zsoltárok könyvét képtelenség illusztrálni, ő mégis megtalálta a módját” – hangsúlyozta Békési Sándor. 

Serge Bloch rajzban meséli el

Szerényen csak profi amatőrnek nevezi magát, de a francia Serge Bloch igazi világsztár a saját műfajában. Nagyon ritka ugyanis, hogy egy illusztrátor tökéletesen beszéljen a gyerekek, és a felnőttek nyelvén is, és a grafikáival elmondott történeteket a világ bármely pontján lelkesen fogadják az olvasók.

Ez a könyv mindezeken túl beszélgetésre hív. Képei nagyon kifejezőek és humorosak. A humor mindent összevetve az illusztrációra és a szövegre is igaz. Ahogy például Noé strigulákat húz a tengeren hánykolódó dobozban, vagy, ahogy a bábeli zűrzavar tetejére egy Eiffel-torony kerül, azzal a szerzők nagyon is maivá teszik, ezzel pedig közel hozzák a mai olvasóhoz a történeteket: 

Az animációs film és a könyv mellett egy kiállításon is megelevenednek majd az ószövetségi történetek: Franciaország, Lengyelország és Svájc után október 11-től Budapesten, a Műcsarnokban is látható lesz Serge Bloch és Frédéric Boyer kiállítása Egyszer volt, sokszor volt címmel. Addig is lapozzatok bele a kötetbe:

Biblia_Boyer_Bloch_belelapo... by konyvesblog on Scribd