Gutenberget ünnepli a Google Doodle

Gutenberget ünnepli a Google Doodle

Johannes Gutenbergre emlékezik a mai napon a Google: a napi grafikában a könyvnyomtatás feltalálója és egy kézisajtó látható, a logót pedig a hagyományos Gutenberg-betűtípussal jelenítették meg.

ro | 2021. április 14. |

Johannes Gutenberg életének több részlete is homályba vész, a születési évét 1400-ra teszik, a pontos nap ugyanakkor nem ismert. A Google viszont azért a mai napon emlékezik rá, mivel 2000-ben a mainzi Gutenberg Múzeum ezen a napon nyitotta meg a feltalálóról szóló retrospektív kiállítását.

Az OSZK honlapja azt írja, hogy a patrícius családból származó nyomdász már az 1430-as évek végén kísérletezett a nyomtatással, de nyomtatványai csak az 1440-es évekből ismeretesek: "Főműve, a napjainkban is az egyik legszebbként számon tartott nyomdai munka, a gazdagon díszített, 42 soros Biblia, amely 1450-1456 között készült. Gutenberg találmánya rövid időn belül ismerté vált Európa számos országában. Mai ismereteink szerint 1500-ig 18 ország 260 városában 1125 nyomda működött." Szakértők úgy becsülik, hogy az általuk megjelentetett művek száma 28 ezer körülire tehető, amely 400 ezer példányban jelenhetett meg.

Gutenberg és találmánya teljesen új korszakot indított a művelődéstörténetben, hiszen a betűk sorozatgyártása, azaz az azonos betűknek a sokszorosítása, lehetővé tette a szövegek kiszedését, majd a sajtó felhasználásával ezekről több, elvileg azonos példányt lehetett elkészíteni. A kézzel írott könyv (kódex) mellett így tehát megjelent a nyomtatott könyv, és bár az elmúlt évtizedekben sokszor temették már a Gutenberg-galaxist, a nyomtatott könyv továbbra is köszöni, jól van, és töretlenül tartja magát.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Szabó Magdára emlékezik a Google is

...
Hírek

Költészet lett a Google-keresésekből

...
Hírek

Művészeti albumot ihletett a Google képkeresője

A hét könyve
Zöld
Mulder ügynök logikája a sarlatánok korának uralkodó tünete
...
Szórakozás

Titkos szex, Knausgård szelleme és egy pellengérre állított gyerekkönyv - Megnéztük a Szerelem és anarchia második évadát

A Szerelem és anarchia a második évadban is hozza, amit a címben ígér, és talán az eddigieknél is mélyebbre merül a könyvkiadás bugyraiba.

...
Nagy

Mérő Vera úgy hozta közel az olvasóhoz a lúgos támadást, hogy irodalmat csinált belőle

Renner Erika történetét Mérő Vera dolgozta fel a Lúg című kötetében. Interjúnkban a szerző az írás folyamatáról, bátorságról és közönyről mesélt, valamint arról, hogyan válhat valaki bántalmazóvá, és miért nehéz kiszakadni egy bántalmazó kapcsolatból.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Titkos szex, Knausgård szelleme és egy pellengérre állított gyerekkönyv - Megnéztük a Szerelem és anarchia második évadát

...
Laborczi Dóra

Hová tűnt Fekete István országa?

...
Forgách Kinga

A Baráti beszélgetések introvertált főhősei idegesítően emberiek

Még több olvasnivaló
...
Hírek

5 könyv a balatoni strandoláshoz

Végre kitört a nyári szünet és megérkezett a strandidő is, ennek apropóján olyan könyveket gyűjtöttünk össze, amelyek a Balatonhoz kapcsolódnak. Van köztük romantikus regény, novelláskötet, krimi és gyerekkönyv is. 

...
Zöld

Miért fenyegető a nő sikere a férfi számára?

Chimamanda Ngozi Adichie nigériai-amerikai feminista szerző könyvében és TED Talk videójában a női természet félreértéséről mesélt, és arról, miért is kellene mostantól másként nevelnünk fiainkat és lányainkat.

...
Nagy

Nixon nem úszta meg a lehallgatási botrányt - 50 éves a Watergate

1972. június 17-ére virradó éjjel pattant ki az Egyesült Államokban a Watergate-ügy, amelynek nyomán Richard Nixon - az amerikai elnökök közül egyedüliként - kénytelen volt lemondani tisztségéről. Az ügyről két könyvet is írt a botrányt kirobbantó két újságíró, Bob Woodward és Carl Bernstein - utóbbival volt szerencsénk már interjúzni is.