Négy könyv, amiből amatőrként megértheted, hogyan működik a gazdaság

Alig lábaltunk ki, ha egyáltalán kilábaltunk, a pandémia okozta egészségügyi krízisből, máris egy újabb válságban vagyunk, ezúttal pénzügyiben. Teljesen érthető módon sokan szeretnék most világosabban látni, hogyan működik a gazdaság, mi befolyásolja például az inflációt vagy az árfolyamot, mindez ugyanis most a túlélés záloga is lehet. Négy könyvet ajánlunk, amely ebben segíthet. 

fk | 2022. október 21. |

Kertész Balázs: Közgazdaságtan lelkes amatőröknek

Kertész Balázs
Közgazdaságtan lelkes amatőröknek
Libri, 2022, 221 oldal
Kertész Balázs: Közgazdaságtan lelkes amatőröknek könyv
Szeptemberben Kertész Balázs kötete lett az első a Bookline havi sikerlistáján, ebből is látszik, hogy nagyon megnőtt az igény arra, hogy valaki közérthetően elmagyarázza, hogyan is működik a gazdaság. Mire jók a közgazdászok? Hogyan alakult ki a gazdasági világrend, amelyben élünk? Mitől lesz értékes egy áru? Miért fizetünk annyit érte, amennyit? Mi a fene az az extraprofit? Mikor jó ötlet az árstop? Mitől megy fel az infláció? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre ad választ ez a könyv, amely azt is feszegeti, hogy miként működik a kapitalizmus és vajon van-e jobb rendszer ennél. A szerző szerint mindannyiunk számára elengedhetetlenül fontos, hogy megismerjük a kapitalizmus működését, elemi játékszabályait. Könyvéből megtudhatjuk például, hogyan működik a pénz és a bankrendszer, és gyakorlati tanácsokat meríthetünk, hogy mibe fektessük a pénzünket. 

Tim Hardford: A gazdaság rejtett logikája 

Tim Hardford
A gazdaság rejtett logikája
Ford.: Pétersz Tamás, HVG Könyvek, 2022, 352 oldal
Tim Hardford: A gazdaság rejtett logikája könyv

Mi történne, ha a Földön hirtelen leállna a GPS? Hogyan alakította eddig életünket a robotok térhódítása, és mire számíthatunk a jövőben? Miként segít túlélnünk a kollektív intelligencia? Tim Harford, az oknyomozó írásairól és podcastjáról ismert közgazdász ismét meglepő összefüggéseket tár elénk az életünket megváltoztató innovációkról. A téglától és a postai bélyegtől a szemüvegen és az adománygyűjtésen át a csetbotig, a napelemekig és a blokkláncig számos találmányról és jelenségről mesél izgalmas történeteket. A bemutatott összefüggések megváltoztathatják a világról és jövőnk alakulásáról alkotott felfogásunkat, és irányt mutathatnak a korunk innovációihoz való alkalmazkodáshoz.

Pogátsa Zoltán: Válság és infláció

Pogátsa Zoltán
Válság és infláció
Kossuth, 2022, 320 oldal
Pogátsa Zoltán: Válság és infláció könyv

Milyen a globalizált gazdaság pénzügyi rendszere? Hasznosak-e a jegybankok, vagy az állami elnyomás eszközei? Tényleg stabilitást ad-e, ha az aranyhoz kötjük a valutáinkat? Hogyan alakult ki a dollár egyeduralma a világgazdaságban? Melyek az eurózóna súlyos belső szerkezeti problémái? Többek közt ezekre a kérdésekre is választ ad Pogátsa Zoltán kötete. A közgazdász, szociológus ezek mellett olyan témákat is vizsgál a könyvben, mint hogy kinek előnyös az euró, hogyan károsítja meg a világgazdaságot az offshore, vajon a szabadság záloga-e a kriptovaluta, és hogy egyáltalán meddig lesznek még bankok a világon.

Jan Miles-Kingston: Közgazdaságtan könnyedén 

Jan Miles-Kingston
Közgazdaságtan könnyedén
Ford.: Nagy Márta, Scolar, 2022, 32 oldal
Jan Miles-Kingston: Közgazdaságtan könnyedén könyv
Ha valaki csak nagyon kevés idő és energiabefektetéssel szeretne többet megtudni a közgazdaságtanról, annak Jan Miles-Kingston kisokosa való.  Ez a könyv segít megérteni, milyen döntéseket hozunk vásárláskor, hogyan működik a gazdaság, és sok más érdekesség mellett azt is megtudhatjuk belőle, mi az a fenntartható fejlődés, illetve méltányos kereskedelem. A Szuper okos tudomány-sorozat bonyolult dolgokat magyaráz el világosan és érthetően egyszerű ábrák és a mindennapi életből vett példák segítségével.
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Bookline top50: Szeptemberben egy gazdasággal foglalkozó könyv volt a legolvasottabb

Az év utolsó három hónapjában egyre több új könyv jelenik meg. A szeptember a sikerkönyvek tekintetében némi eklektikát mutat. Még velünk vannak a nyár kedvencei – a romantikus történetek –, de már megjelennek a hidegebb időszak kedvelt olvasmányai is: az önismereti könyvek, a szépirodalmi alkotások és érzékelhető a gyerekirodalom térnyerése is.

...
Kritika

A gazdasági összeomlás egy totális megfigyelésen alapuló börtönállamot szül Atwood regényében

Margaret Atwood 2015-ben írt disztópiája, a Legvégül a szív azzal a gondolattal játszik el, hogy milyen következményei lehetnek annak, ha egyszer végleg összeomlik a gazdaság.  

...
Nagy

Anthony Doerr: Nagyon félek attól, hogy a klímaválság az empátia válságát hozza magával

Anthony Doerr a világ csodái és a róluk szóló könyvek kapcsán érzett lelkesedése tízezer kilométernyi távolságból is ragályos. A láthatatlan fény Pulitzer-díjas szerzőjével új regénye, a Felhőkakukkvár fordítója beszélgetett írói karrierje eddigi leglehetetlenebb vállalkozásáról, az irodalom erejéről és törékenységéről, az emberi teremtőerő és pusztítás kettősségéről, a klímaválságról és magyarországi élményeiről.

A hét könyve
Kritika
Atwood varázstalanítja Odüsszeusz mítoszát
...
Nagy

Az utolsó mohikánon nőttél fel, de ezeket nem tudtad

Milyen történelmi előzményei vannak a regénynek? Mi tükröződik abban, ahogyan Cooper az őslakosokat ábrázolja? Az eredeti szöveg melyik rétegével nem találkozhattak Magyarországon azok, akik Réz Ádám átdolgozását olvasták? És mit hagytak ki korábban több magyar fordításból?

...
Podcast

Iamyank: Ki akartam mondani, hogy mind meg fogunk halni

Láttam a jövőt meghalni címmel jelent meg iamyank új albuma, amin, nem kis meglepetésre, magyar dalszöveg is hallható. Fejlődési útról, kockázatvállalásról és technikai fejlődésről is mesélt. Az a.dal.szöveg című podcastsorozat vendége: Herold János.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Atwood varázstalanítja Odüsszeusz mítoszát

...
Sándor Anna

Az utolsó mohikánon nőttél fel, de ezeket nem tudtad

...
Kolozsi Orsolya

Tar Sándor a térképről leszorult helyek és emberek írója

Olvass!
...
Beleolvasó

Tom Felton: Harry Potter és Draco Malfoy egyazon érme két oldala

A Harry Potter-filmek forgatásáról, felnövésről, barátságokról, a hírnév előnyeiről és hátrányairól is mesél önéletrajzában Tom Felton színész, akit Draco Malfoyként ismert meg a világ. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szerhij Zsadan: Ezt a földet mától Ukrajnának nevezd!

Harkiv Hotel címmel jelent meg az ukrán Szerhij Zsadan kötete, melynek verseit Vonnák Diána válogatta és fordította magyarra. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Az elitiskola tanárának manipulációja a szülők életét sem kíméli

A saját érdekedben az iskolai közösségek olykor viszontagságos működésébe enged betekintést, ahol sokszor csupán egy szikra kell, hogy lángra lobbanjanak a lappangó indulatok. Olvass bele!