Ferenc pápa. konyvesmagazin.hu

Öt év előkészítés és számtalan változtatás után a Vatikán Hittani Dikasztériuma (DDF) hétfőn közzétette Dignitas Infinita (a. m. Végtelen méltóság) című, 20 oldalas nyilatkozatát, melyet március 25-én maga Ferenc pápa is jóváhagyott és elrendelte nyilvánosságra hozatalát. Ebben a katolikus egyház vezetése számos társadalmi kérdésben közli támogató vagy elutasító álláspontját, a migrációtól kezdve az abortuszon át a halálbüntetésig.

Emberi méltóság ellen való

A nyilatkozat elutasítja a „rendkívül veszélyes” genderelméletet, azzal vádolva azt, hogy megpróbálja „tagadni a lehető legnagyobb különbséget, ami élőlények között létezik: a szexuális különbséget”. A dokumentum szerint ez az elmélet és

„a személyes önrendelkezés vágya (...) oda vezet, hogy engedjünk az ősi kísértésnek és önmagunkat Istenné tegyük, szövege

versenybe szállva a Szentírásban számunkra kinyilatkoztatott szeretet igazi Istenével”.

A transznemű embereknek ugyan engedélyezik, hogy megkeresztelkedjenek és keresztszülők legyenek, ám a szöveg leszögezi, hogy Isten a férfit és a nőt biológiailag különböző lénynek teremtette meg, és ezzel a tervvel az emberek nem szállhatnak szembe. Az egyház állítása szerint „rendszerint minden nemváltoztató beavatkozás veszélyezteti azt az egyedülálló méltóságot, amelyet a személy a fogantatás pillanatától kezdve kapott”. A katolikus egyház elismeri ugyan a „nemi rendellenességek” megszüntetésére szolgáló műtét lehetőségét, de hangsúlyozza, hogy „egy ilyen orvosi beavatkozás nem jelentene szándékos nemváltoztatást”. 

A DDF vezetője, Victor Manuel Fernandez bíboros közölte, hogy

a Vatikán nem támogatja a homoszexualitást bűncselekményként kezelő jogszabályokat,

és „komoly problémának” nevezte bevezetésüket, ráadásul ezeket számos országban a helyi katolikus csoportok támogatásával hajtják végre.

A New Ways Ministry nevű, LMBTQ katolikusokból álló érdekvédelmi csoport bírálta a nyilatkozatot, mondván, hogy annak elavult teológiája hozzájárul a nem heteroszexuális emberek folyamatos diszkriminációjához, sőt bántalmazásához. (A pápa márciusban megjelent önéletrajzában azt írta, azonos nemű párok esetén csak a polgári házasságkötést támogatja.)

Nemrég írtunk Judith Butler új könyvéről, melynek címe Who's Afraid of Gender? (Ki fél a gendertől?). A genderelmélet egyik legfontosabb szerzője ezúttal épp azt dolgozza fel, hogy hogyan vált a genderelmélet a keresztény egyházak közvetítésével a konzervatív csoportok és az autoriter hatalmak egyik kedvelt manipulációs eszközévé, teljesen elrugaszkodva az eredeti szövegtől.

Abortusz, béranyák

A dokumentum hasonlóképp ítél néhány önrendelkezéssel kapcsolatos kérdésben is. A béranyaság útján történő gyermekvállalás a Vatikán szerint sérti mind a béranya, mind a gyermek méltóságát, és emlékeztetett arra, hogy Ferenc pápa januárban megvetendőnek nevezte ezt a gyakorlatot és globális betiltását sürgette.

A katolikus egyház szerint az emberi élet – ideértve a magzatét is – szent és sérthetetlen, a terhesség megszüntetése pedig éppen a „legvédtelenebbeket" fosztja meg emberi méltóságuktól.

Párhuzamot vontak az abortusz és a béranyaság között is, azt írva, hogy ilyenkor a gyermeket tárgyként kezelik,

az anyát pedig – egyebek mellett haszonszerzés céljával – megalázzák és kizsákmányolják.

A nyilatkozat továbbra is elítéli az eutanáziát és a halálbüntetést. Az emberi méltóságot fenyegető veszélyként emlíik a „társadalomban széles körben elterjedt” szexuális visszaéléseket – beleértve a katolikus egyházon belül történőket –, valamint a cyberbullyingot és az online visszaélések más formáit. Az utolsó revíziónál a pápa kérésére bekerült többek között a szegénység, a bevándorlók helyzete, a nők elleni erőszak, az emberkereskedelem és a háború elleni kiállás is.

Judith Butler: A gender kifejezést világszerte a félelemkeltés eszközeként használják
Judith Butler: A gender kifejezést világszerte a félelemkeltés eszközeként használják

A genderelmélet egyik megalkotója, Judith Butler eredeti, nagy hatású könyve után 34 évvel újra a genderről írt, ám ezúttal azt vizsgálja, mi lett ebből a kifejezésből olyanok keze között, akik szerint társadalmilag konstruált nemekről beszélni veszélyes.

Tovább olvasok

(Forrás: MTI, Reuters)

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Ferenc pápa önéletrajzában az őt ért kritikákra is reagál

De a memoárban Ferenc pápa kitér az egészségére, az esetleges lemondására és az LMBT párok házasságára is.

...
Hírek

Ferenc pápa levelet írt a Nobel-díjas Jon Fossénak

Ferenc pápa személyes levelet írt Jon Fosse norvég dráma- és regényírónak, a 2023-as irodalmi Nobel-díj kitüntetettjének. 

...
Hírek

Ferenc pápa új könyvében fontos társadalmi kérdések mellett Maradona legendás gólja is előkerül

Ferenc pápa ismét könyvet ír, mely várhatóan 2024-ben jelenik majd meg.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Hírek
...
Hírek

A Trónok harca írója szerint az adaptáció szinte mindig rosszabb a könyvnél

...
Hírek

Ezeket a tanácsokat fogadd meg, ha könyvklubot indítanál

...
Szórakozás

Bombadil Toma végre szerephez jut A Gyűrűk Ura-sorozatban

...
Szórakozás

A Netflixen ezeket az adaptációkat nézték a legtöbben 2023 második felében

...
Hírek

Legszívesebben belelapoznánk ezekbe a könyvekbe – csakhogy márványból vannak

...
Hírek

Gyerekrajzokra bukkantak Pompeiiben

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Csernus Imre: A magyarok zárkózottak, fosósak és félnek felelősséget vállalni

A megosztó pszichiáter, Dr. Csernus Imre bemutatta hamarosan megjelenő új kötetét, melyben azt próbálja megfejteni, mit jelent ma magyarnak lenni.

...
Nagy

K. Varga Bence: Újabb sejt születik

„Oldalra sandítva újra és újra szemügyre vehette a test vereségét, a hús halálának stációit” ‒ K. Varga Bence A csont és a csönd címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a harmadik rész.

...
Nagy

Így mutatta be Robert Capa Magyarország világháború utáni vörös fordulatát

A 70 éve elhunyt legendás fotós 17 éves korában menekült el Budapestről, 17 évvel később pedig másfél hónapot töltött idehaza. A Holidaynek írt, 14 fotóval illusztrált útibeszámolójában éjsötét börleszk-jelenetekként elevenednek meg a remények és a romok.

A hét könyve
Kritika
Nick Cave könyve megtört szívű elmélkedés hitről, zenéről és gyászról
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.