Átlagosan 29 oldal után merülünk bele egy könyvbe

Átlagosan 29 oldal után merülünk bele egy könyvbe

Egy nemrégiben publikált, 2000 rendszeresen olvasó amerikai bevonásával készült felmérés megmutatta, mely műfajokban a legkönnyebb elmerülni. A listát a fantasy vezeti, majd következik a romantikus, a történelmi és a science-fiction jellegű olvasmány.

ko | 2023. augusztus 03. |

A zsánerek szerinti lista pontos számokkal a következő:

  • Fantasy - 49%
  • Romantika - 42%
  • Történelem - 39%
  • Sci-fi - 36%
  • Vígjáték - 33%
  • Rejtély - 17%

A ThriftBooks megbízásából végzett felmérésből az is kiderült, hogy egy átlagos embernek 36 perc és 29 oldal kell ahhoz, hogy teljesen belemerüljön a könyvbe, amit olvas. A történetek, amelyekben a legkönnyebben el lehet veszni, azok a sztorik, melyek a második világháború idején (44%), az 1970-es évektől napjainkig (42%)  és a nagy gazdasági világválság idején játszódnak (42%).

De nem igazán számít, mennyire reális a történet, a válaszadók több mint fele azt mondta, hogy a fiktív és a valósághű irodalmi helyszínek egyaránt menekülést jelentenek, és ezt a varázslatot az újraolvasás sem csökkenti. A megkérdezettek közel fele (48%) azt mondta, hogy az új és a régi kedvencekbe is ugyanolyan könnyű belemerülni.

Minden harmadik ember az olvasásba menekül, ha rossz napja van
Minden harmadik ember az olvasásba menekül, ha rossz napja van

Az emberek harmada a könyvekhez menekül akkor, amikor rossz passzban van. A Publishers Association felmérése úgy találta, hogy az olvasás népszerűbb, mint a moziba járás vagy a közösségi oldalak böngészése, és a tévézés után a második helyen áll.

Tovább olvasok

Az azonban, hogy az emberek hol olvasnak, befolyásolhatja élményüket. A megkérdezettek nagyobb valószínűséggel merülnek el egy könyvben otthon (40%), mint máshol. A Z generáció több mint fele (54%), és a férfiak több mint negyede (26%) mondta azt, hogy általában a fürdőszobájában olvas könyveket. A kinti időjárás is közrejátszhat abban, mikor olvasunk, hiszen egy havas nap tökéletes katalizátornak bizonyulhat a könyvekben való elmerüléshez (46%). Míg a legtöbben általában otthon olvasnak (76%), azért a könyvtárakat (60%) és az utazásaikat (58%) is kihasználják az emberek, hogy belelapozzanak kedvenceikbe. 58 százalékuk pedig még azt is bevallja, hogy munka közben olvas. Összességében négyből csaknem három válaszadó elmélyült már egy könyvben.

A megkérdezettek 63 százaléka képzelte már magát a szereplők közé, ugyanennyien utaztak el képzeletben a könyv helyszínére, 58 százalékuk pedig szinte hallotta, hogyan szólal meg a narrátor vagy a szereplők. Az irodalmi világok valóságosnak képzelése azonban nemcsak gyerekeknek való – sőt, tízből hét válaszadó szerint az életkor előrehaladtával egyre könnyebben lehet belemerülni a könyvbe. A férfiak nagyobb arányban osztották ezt az érzést, mint a nők.

„A könyvek, akárcsak a filmek, órákkal, napokkal, sőt hetekkel később is képesek erős érzéseket kelteni bennünk” – mondta a ThriftBooks szóvivője.„Függetlenül attól, hogy mi történik az életünkben, ez egy olyan utazás, amelyre a legtöbben szívesen vállalkozunk. A történetmesélés szépsége abban rejlik, hogy bármikor és bárhol képes lekötni az olvasókat korosztálytól függetlenül” – folytatta a szóvivő. „Az olvasás szokása pedig nemcsak, hogy soha nem hagy el bennünket, de kutatásaink szerint az évek múlásával egyre fontosabbá válik.” 

Regények olvasása segíthet a memória megőrzésében
Regények olvasása segíthet a memória megőrzésében

A neurológusok szerint irodalmi szövegek elmélyült olvasása segíthet abban, hogy megőrizzük a memóriánkat, valamint empatikusabbak, rugalmasabbak legyünk. 

Tovább olvasok

Forrás: yahoo news

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Minden harmadik ember az olvasásba menekül, ha rossz napja van

Az emberek harmada a könyvekhez menekül akkor, amikor rossz passzban van. A Publishers Association felmérése úgy találta, hogy az olvasás népszerűbb, mint a moziba járás vagy a közösségi oldalak böngészése, és a tévézés után a második helyen áll.

...
Hírek

Napi 20 perc olvasásért indít 30 napos programot a Libri

A Libri június 7-én induló, bármikor elkezdhető olvasásnépszerűsítő programjában is az olvasás pozitív élettani hatásaira helyezi hangsúlyt. 20 perc könyvklub elnevezésű kezdeményezésük keretében 30 napon keresztül napi legalább 20 perc olvasnivalót biztosítanak a közönségnek.

...
Nagy

Időpazarlás-e az újraolvasás?

Az élet rövid, a könyvek birodalma pedig végtelen, így joggal merül fel, vajon van-e értelme újraolvasni valamit, vagy inkább keressünk új köteteket? 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Hírek
...
Szórakozás

Nézd meg az első fotót a Hét Királyság lovagjáról a Trónok harca spin-offban

...
Szórakozás

Nézd meg az 1901-es, legkeményebb Dickens-adaptációt az utcaseprővel

...
Beleolvasó

A terápián ülők nem is sejtik, hogy valaki mindent tud a titkaikról – Olvass bele Jen Beagin vicces regényébe!

...
Hírek

Tényleg börtönbe zárhatnak egy indiai írót politikai kijelentése miatt?

...
Nagy

6 botrányos dolog, amit egy új életrajz állít Beckhamékről

...
Szórakozás

Anthony Bourdain képregényének szusiséfje animációs sorozatot kap

Olvass!
...
Beleolvasó

Nick Hornby a futball miatt maradt vissza a fejlődésben – Olvass bele a Focilázba!

Az angol író, Nick Hornby gyerekkora óta az Arsenal szurkolója, és a döntő pillanat még azt is felülírja, ha mellette elájul valaki a focimeccsen. Most elolvashatsz egy részletet a könyvből.

...
Beleolvasó

Marco Rossi egy mániákus őrülttől tanulta az edzősködést

Rossi elmondja, milyen edzői habitusok, gondolkodások határozták meg saját kapitányi koncepcióját, illetve kiderült, mit lesett el a legendás Marcelo Bielsától és a vízilabdás Farago Tamás olimpiai bajnoktól?  

...
Beleolvasó

Jó volt a szex, de mégsem akkora buli a szívtiprónál ébredni - Olvass bele Kollár Betti új könyvébe!

Két laza ismerős: az egyik épp szakított, a másik nem tud elköteleződni. Hirtelen ötlettől vezérelve összeköltöznek, amikor szembesülniük kell az elkerülhetetlennel. Olvass bele Kollár Betti új könyvébe! 

...
Nagy

Egy gyilkosságról szóló könyvben helyet kell kapnia az életnek is

A Cervantes Intézetben mutatták be a Pulitzer-díjas Cristina Rivera Garza kötetét. A Liliana legyőzhetetlen nyara a szerző 30 éve megölt testvérének történetét meséli el. Szó esett gyászról, utazásról és arról is, hogy teremthet egy gyilkosság közösséget és nyelvet.

Szerzőink

...
hhz

Kiss Noémi: Tegnap még a neveden szólítottak, másnap már csak anya [Podcast]

...
Sándor Anna

Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír

...
vl

A töltött káposztától a nemzeti szuverenitásig: hová tűnt a magyar konyha?