Átlagosan 29 oldal után merülünk bele egy könyvbe

Átlagosan 29 oldal után merülünk bele egy könyvbe

Egy nemrégiben publikált, 2000 rendszeresen olvasó amerikai bevonásával készült felmérés megmutatta, mely műfajokban a legkönnyebb elmerülni. A listát a fantasy vezeti, majd következik a romantikus, a történelmi és a science-fiction jellegű olvasmány.

ko | 2023. augusztus 03. |

A zsánerek szerinti lista pontos számokkal a következő:

  • Fantasy - 49%
  • Romantika - 42%
  • Történelem - 39%
  • Sci-fi - 36%
  • Vígjáték - 33%
  • Rejtély - 17%

A ThriftBooks megbízásából végzett felmérésből az is kiderült, hogy egy átlagos embernek 36 perc és 29 oldal kell ahhoz, hogy teljesen belemerüljön a könyvbe, amit olvas. A történetek, amelyekben a legkönnyebben el lehet veszni, azok a sztorik, melyek a második világháború idején (44%), az 1970-es évektől napjainkig (42%)  és a nagy gazdasági világválság idején játszódnak (42%).

De nem igazán számít, mennyire reális a történet, a válaszadók több mint fele azt mondta, hogy a fiktív és a valósághű irodalmi helyszínek egyaránt menekülést jelentenek, és ezt a varázslatot az újraolvasás sem csökkenti. A megkérdezettek közel fele (48%) azt mondta, hogy az új és a régi kedvencekbe is ugyanolyan könnyű belemerülni.

Minden harmadik ember az olvasásba menekül, ha rossz napja van
Minden harmadik ember az olvasásba menekül, ha rossz napja van

A The Guardian most megjelent cikke szerint az emberek harmada a könyvekhez menekül akkor, amikor rossz passzban van. A Publishers Association felmérése úgy találta, hogy az olvasás népszerűbb, mint a moziba járás vagy a közösségi oldalak böngészése, és a tévézés után a második helyen áll.

Tovább olvasok

Az azonban, hogy az emberek hol olvasnak, befolyásolhatja élményüket. A megkérdezettek nagyobb valószínűséggel merülnek el egy könyvben otthon (40%), mint máshol. A Z generáció több mint fele (54%), és a férfiak több mint negyede (26%) mondta azt, hogy általában a fürdőszobájában olvas könyveket. A kinti időjárás is közrejátszhat abban, mikor olvasunk, hiszen egy havas nap tökéletes katalizátornak bizonyulhat a könyvekben való elmerüléshez (46%). Míg a legtöbben általában otthon olvasnak (76%), azért a könyvtárakat (60%) és az utazásaikat (58%) is kihasználják az emberek, hogy belelapozzanak kedvenceikbe. 58 százalékuk pedig még azt is bevallja, hogy munka közben olvas. Összességében négyből csaknem három válaszadó elmélyült már egy könyvben.

A megkérdezettek 63 százaléka képzelte már magát a szereplők közé, ugyanennyien utaztak el képzeletben a könyv helyszínére, 58 százalékuk pedig szinte hallotta, hogyan szólal meg a narrátor vagy a szereplők. Az irodalmi világok valóságosnak képzelése azonban nemcsak gyerekeknek való – sőt, tízből hét válaszadó szerint az életkor előrehaladtával egyre könnyebben lehet belemerülni a könyvbe. A férfiak nagyobb arányban osztották ezt az érzést, mint a nők.

„A könyvek, akárcsak a filmek, órákkal, napokkal, sőt hetekkel később is képesek erős érzéseket kelteni bennünk” – mondta a ThriftBooks szóvivője.„Függetlenül attól, hogy mi történik az életünkben, ez egy olyan utazás, amelyre a legtöbben szívesen vállalkozunk. A történetmesélés szépsége abban rejlik, hogy bármikor és bárhol képes lekötni az olvasókat korosztálytól függetlenül” – folytatta a szóvivő. „Az olvasás szokása pedig nemcsak, hogy soha nem hagy el bennünket, de kutatásaink szerint az évek múlásával egyre fontosabbá válik.” 

Regények olvasása segíthet a memória megőrzésében
Regények olvasása segíthet a memória megőrzésében

A szépirodalmi szövegek elmélyült olvasása fegyver lehet a memóriavesztés ellen, ráadásul több kognitív képességre van pozitív hatással, az érzelmi intelligenciát, a koncentrációt és a kritikus gondolkodást is erősíti.

Tovább olvasok

Forrás: yahoo news

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Minden harmadik ember az olvasásba menekül, ha rossz napja van

Az emberek harmada a könyvekhez menekül akkor, amikor rossz passzban van. A Publishers Association felmérése úgy találta, hogy az olvasás népszerűbb, mint a moziba járás vagy a közösségi oldalak böngészése, és a tévézés után a második helyen áll.

...
Hírek

Napi 20 perc olvasásért indít 30 napos programot a Libri

A Libri június 7-én induló, bármikor elkezdhető olvasásnépszerűsítő programjában is az olvasás pozitív élettani hatásaira helyezi hangsúlyt. 20 perc könyvklub elnevezésű kezdeményezésük keretében 30 napon keresztül napi legalább 20 perc olvasnivalót biztosítanak a közönségnek.

...
Nagy

Időpazarlás-e az újraolvasás?

Az élet rövid, a könyvek birodalma pedig végtelen, így joggal merül fel, vajon van-e értelme újraolvasni valamit, vagy inkább keressünk új köteteket? 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Hírek
...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

...
Hírek

Margó Könyvek néven indít könyvsorozatot a Margó Irodalmi Fesztivál és a Helikon Kiadó

...
Hírek

Meghalt Szirtes András

...
Hírek

Egy vesszőhiba miatt ugorhat a Líra 12 milliós büntetése

...
Hírek

Murakami idén is az irodalmi Nobel legnagyobb esélyese a fogadóirodáknál

...
Gyerekirodalom

Mesés böngészők, varázslatos népmesék, kalandos történetek - Tíz gyerekkönyv a Könyvfesztivál kínálatából

...
Hírek

Elhunyt a Dumbledore professzort alakító Sir Michael Gambon

...
Beleolvasó

Roderik Six hátborzongató történetet írt az emberi alkalmazkodókészségről

...
Hírek

Népmesék, megelevenedő nevek és a víz történetei [Programajánló]

Olvass!
...
Beleolvasó

Roderik Six hátborzongató történetet írt az emberi alkalmazkodókészségről

A Helikon Margó Könyvek sorozatában megjelent Özönvíz egy ökológiai katasztrófa küszöbén játszódik és a kíméletlen túlélési kényszerről mesél. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Ughy Szabina novelláiból kiderül, hogy milyen áron válhat láthatóvá egy nő

Milyen árat kell fizetni egy nőnek, hogy szépnek, egészségesnek tűnjön? Ughy Szabina elbeszéléseiben a nők számára az önmagukra ismerés, testük és szellemük újrafelfedezése alapélmény. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Ali Smith-nél két testvér próbálja túlélni a legrosszabb időket

Az Évszak-kvartett befejező részében a skót író ismét jelenünk legégetőbb kérdéseit vizsgálja, miközben a világ lassan karanténba zárul. Olvass bele a Nyárba!

...
Zöld

Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?

A Bookline Zöld ehavi adásában Frank Schätzing Mi van, ha megmentjük a világot? című könyve apropóján beszélget Litkai Gergely Ürge-Vorsatz Diána asztrofizikussal, a környezettudomány doktorával.

Szerzőink

...
Valuska László

Benedek Ágota felboncolt teste és az irodalmi striciskedés

...
Sándor Anna

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

...
Vass Norbert

Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját